Misafirlerim icin, firinda hos kokulu ve sunumu guzel bir somon tarifi ariyorum arkadaslar. Google'dan buldum bir seyler ama, sanki denediginiz tarifler ya da onerileriniz daha iyi olacak gibi geldi.
Misafirlerim icin, firinda hos kokulu ve sunumu guzel bir somon tarifi ariyorum arkadaslar. Google'dan buldum bir seyler ama, sanki denediginiz tarifler ya da onerileriniz daha iyi olacak gibi geldi.
TEPSİNİN DİBİNE ÇOK AZ ZEYTİNYAĞI SÜRÜP SOMON DİLİMLERİNİ DİZİYORUM.ÜZERİNE KIRMIZI BİBER VE LİMONU KARIŞTIRIP SÜRÜYORUM.ARALARA DİLİMLENMİŞ PATATESLER YERLEŞTİRİYORUM.EN ÜSTEDE KEKİK VE TUZ SERPİYORUM.NEFİS OLUYOR TAVSİYE EDERİM.PATATES ÇOK LEZZETLİ OLUYOR VE BALIĞIN KOKUSU SİNMİYOR.
Geçen gün kuzenim söyledi. Somonları baharatla harmanlayıp, her birini fırın poşetinde yapıyormuş. Çok lezzetli olduğunu, en önemlisi tepsinin tertemiz kaldığını söyledi. Ben de denemek istiyorum. Somon hiç yapmadım.
Fırın tepsisine pişirme kağıdını yayıp, somonları diziyorum. Üstüne biraz tuz, karabiber( varsa taneli), taze fesleğen ve dövülmüş sarmısak sürüp fırına veriyorum.
Somon zaten yağlı bir balık olduğundan mümkün olduğu kadar yağdan uzak durmakta fayda var, pişirme kağıdı bu yüzden iyi iş görüyor...
Bu tarifi ya burdan ya baska yerden aldim, inan hatirlamiyorum...Daha denemedim ama guzel birtarife benziyor, notlarimdan kopyaliyorum buraya
*************************
4 adet somon balığı filetosu
2-3 patates
2-3 havuç
2 domates
birer adet yeşil, sarı ve kırmızı biber
1 soğan
2 diş sarmısak
tuz, karabiber, muskat ve zencefil
yarım limon (dilimlenmiş)
yarım çay bardağı zeytinyağı ( 50ml. kadar)
bir çay bardağı beyaz şarap
defne yaprakları
Sebzeleri kuşbaşı doğrayın. Soğanı piyazlık dilimleyin. Soğanı ve sebzeleri, teflon tavada az yağ ile soteleyin. Biraz tuz ve yarım çay bardağı su ekleyerek, hafifçe pişirin.
Filetoları yıkayın, kurulayın. Sarmısakları ince dilimleyin. Balıkları, sarmısak dilimleri ve azıcık yağ ile arkalı, önlü hafifçe kızartın. Tuz, biber, muskat ve zencefil ile tatlandırın. Kağıt havlu üzerine alın.
Sebzeleri fırın kabına yayın. Üzerine balıkları yerleştirin. Limon dilimleri ve defne yapraklarını dizin. Şarabı üzerine gezdirin. 180-200° C’de 30 dakika pişirin.
#1 $ef & gurme Haldun'dan super Somon onerileri:
************************************************** ****
Somon bilindiği gibi yağlı bir balıktır. Hafif olması için en iyi yol poşe dir, yani haşlama. Bunu süslersin, limon baharatlar ve otlarla. Bir çeşit marinasyon ama sonradan.
Tuzda pişirirsin. Filetonun derisini de çıkarttır veya çıkart, Bir tatlı kaşığı şeker, bir çorba kaşığı pirinç veya elma sirkesi yarım demet dereotu ve bunları harmanlıyacağın kadar sıvı yağ. Karıştır, filetonun önüne ve arkasına yedir derin bir kapta. Folyo veya strech in içine kalın tuz ser flt yu koy üzerinide tuzla ört sar ve bir tam gün buzdolabında beklet sonra tuzunu silk doğra ve yeşilliklerle servis et. Izgarada pişirebilir haşlanmış patatesle servis edebilirsin yada teflonda.
Veya Rokfor veya Danish Blue peynir. Çok değil 50 gram, kremfresh 125 gr yarım paket yani ve yarım limon suyuna bir çorba kaşığı su hepsini birden çırp boza kıvamı bir sos olur sıcak balığın üzerine. Aynısını teflondakinede yaparsın.
Birde oryantal , somunu iri kuşbaşı doğra teflona çok az sızma zyağı kabuğu soyulmuş çekirdeği çıkarılmış domates kuşbaşı yeşil biber aynen, sarımsak kekik tuz kırmızı biber. Tavaya sızmayı koy bir diş sarımsak bıcakla ez at tavaya sonra biberler sonra balık beyazlaşır beyazlaşmaz domates ve hemen arkasından baharatlar çevir ve çıkart balık suyunu salmasın suyu balığın içinde kalsın.
************************************************
Arkadaslar cok tesekkurler tarifleriniz icin.