1. Sayfa - Toplam 3 Sayfa var 123 SonuncuSonuncu
Toplam 28 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.

off çok canım sıkıldı

Bugün babamız yok iki gün de olamayacak.Elifle yalnızız.

Biraz evvel markete gittik alışveriş yaptık.Ben kasada ödeme için bekliyorum Elif te gazete dergi raflarına bakıyor.

Neyse ödememi yaptım Elif yanıma geldi ve bir yandan da elindeki çantasına birşey tıkıştırıyor yüzüne baktım suçlu bir ifade.Kızım ne koydun çantana dedim ve birşey yok dedi.Çıktık kasadan ve hemen aldım çantasını elime gazete reyonundan birkaç tane teletabi kartı sıkıştırmış çantaya.Beynimden aşağı kaynar su döküldü sanki.

Birinci hata izinsiz ve habersiz o kartları alması ikinci hata da sorunca yalan söylemesi.

Sen dedim çok büyük bir kabahat işledin ve bunu bana nasıl yaparsın?

Çok sinirlendim ama kızgınca birsürü şey söyledim ona.O kadar üzüldü ki anlatamam ama olsun üzülsün ben çok daha fazla üzgünüm.

Bu güne kadar bir dediğini iki etmedik babası da ben de ne isterse alıyoruz tabi arada sırada sınır koyarak.

Hemen aldım elindekileri markete geri döndük ve danışmadaki kıza geri verdik kendisine de özür dilettim.Kız diyorki önemli değil hanfendi o çocuk olur öyle şeyler.Hayır efendim olmaz.

Çıkışta dondurma alacaktım almadım.Eve geldik doğru odasına gönderdim.Binlerce kez özür diledi yol boyunca ama hayır dedim kolaylıkla affedemem seni.

Şu an odasında uyuya kaldı ve çok üzgün.

Nasıl davranacağımı şaşırdım.Kızgın ve küs durmaya devam etmeyi düşünüyorum bugün ki yaptığı hata iyice beynine kazınsın.

Offf doğru mu yapıyorum acaba?Siz ne yapardınız?

Re: off çok canım sıkıldı

O yaşlarda daha hırsızlık ve yalanın ne olduğunu tam olarak idrak edemiyorlar. Deniz ilkokul 1'e başlarken veli toplantısı yaptı okul. Toplantıdan aklımda kalanlar;

çocuklarınız buradan başka çocuklara ait eşyaları evlerine getirecekler. Getirecekler diyorum daha getirmeyeniyle tanışmadım. İki değişik yolla gelir. Birincisi farkında olmadan çantasını toplarken masada ne var ne yoksa çantasına koyar getirir ikincisi çok beğenir alır getirir.

Yaptığının yanlış olduğunu bilmediğinden siz onun üzerine gittikçe merak uyandırıcı ve çalmaya hevesli olur. Bu bir hastalık halini alır.

Ne yapmalısınız; öncelikle çocuk okula başlarken çantasında ne varsa çantası ve kıyafeti dahil hepsine isim yazın, çocuğunuza bu ismi gördüğün eşyaların hepsi senindir, okulda bunların hiçbirini unutma diyeceksiniz. Böylelikle hem kendi eşyalarına sahip çıkmayı ve ayırt etmeyi öğrenecek hem de alması ve almaması gerekenleri ayırt edebilmiş olacak, bilinçlenecek.

Çocuğunuz çantasında bir eşya ile eve gelirse eşyayı çıkartın ve "aa kızım/oğlum bak çantanda sana ait olmayan birşey buldum. Bunun çantanda olması ne yanlış değil mi, yarın ilk iş önce bu eşyayı sahibine ver, kimbilir kaybettiği için ne üzülmüştür. Kaybolmadığını sadece senin eşyalarına karıştığını ve tekrar bulabildiğini görünce kim bilir ne sevinecek, sen de onun adına seviniyor musun?"

Eğer çocuğunuz bunu sürekli yapıyorsa bunu bir hikaye yoluyla anlatmalısınız fakat mutlaka eşya geri verilmeli ve gerekirse mutlaka çocuk özür dilemeli. Özür dileyeceği ortam oluşmamasını sağlamasını öğrenmiş olur.

Aklıma geldikce yazarım. Bu yıl 2.sınıfı bitiriyor Özlercim, bu yüzden aklıma parça parça geliyor.

Burçin teşekkürler bilgiler için,

Sahibine geri verip özür dilemek bunların ikisini de Elife yaptırdım fakat biraz sert çıktım ona.Şimdi çok üzgün ve uyuyor.

Ben de biraz sakinleşeyim uyanınca oturur konuşurum tekrar.

Bir kez daha deneyeceğini sanmıyorum çok utandı ve üzüldü çünkü.

Umarım da denemez.

Deneme ihtimali yüksek Özlercim, fakat bilinçli yapar mı diyorsan sanmıyorum. Yüksek ihtimal korktuğu için sana söylemediği getirdiği eşyalar olabilir o da sadece sevdiği için alabileceğini düşündüğünden.

harry_potter yazdı:
    Deneme ihtimali yüksek Özlercim, fakat bilinçli yapar mı diyorsan sanmıyorum. Yüksek ihtimal korktuğu için sana söylemediği getirdiği eşyalar olabilir o da sadece sevdiği için alabileceğini düşündüğünden.
    Burçin ilk kez yaptı böyle birşey.Daha evvel olsa mutlaka farkederdim.Devamlı çantasını kontrol ediyorum okuldan gelince.

Off umarım yapmaz bir daha.

Şimdi masum masum uyuyor ben de çok kızdım ya ona sesini çıkarmadan yattı uyudu.

Canım benim nasıl üzülmüştür şimdi,ama sizi çok iyi anlıyorum çünkü bende olsam o sinirle aynı tepkiyi verirdim.

Ama daha küçük annesi daha fazla utandırma,bi daha yapmaz inşallah,zaten hırsızlık olduğunu bilmeden yapmıştır.

Uyandı biraz önce.

Oturduk tekrar konuştuk bu konuyu.

Tabiki hırsızlık olduğunu bilmiyor.Hırsızlık kelimesini bile bilmiyor o daha.

Üzgün olduğunu bir daha asla böyle birşey yapmayacağını söyledi.Sarıldık öpüştük ve konuyu kapattık.

Ama benim kafam halen meşgul bu konuyla.

Umut'cum bence bu kadar takma kafana..Henüz çok küçük ve ilk kez yapmış..Burçin'in dediği gibi ara ara hikayelerle yapılanın yanlış olduğunu hatırlatırsan öğrenecektir!
    Hırsızlık kelimesini bile bilmiyor demişsin, sanırım yaptığının yanlış olduğunu bilmemesinden kaynaklandı hadise.

Bir psikolojik danışmandan öneriler buldum,
    aklımızda olsun;

Anne çocuğun hırsızlık yaptığını itiraf etmesi için zorlamamalıdır. Çocuklar çoğunlukla kendilerini korumak için yalan söylerler.

Anne çocuğu utandırmaktan ve suçluluk hissettirmekten kaçınmalıdır. Bu tür yaklaşımlar çocuğun kendine güven duygusu için oldukça zarar vericidir. Bunun yerine anne çocuğun davranışından dolayı üzüldüğünü ama bunun çocuğun kötü biri olduğu anlamına gelmediğini vurgulamalıdır.

Çocuğa sorumluluk vererek güven kazanabilmesi için imkan verilebilir. Anne çocuğunun güvenilir olduğuna inanırsa, bir süre sonra çocukta buna inanmaya başlayacaktır.

Çocuk hırsızlık yaptığında kızmadan yada olayı büyütmeden sakince aldıklarını geri vermesi konusunda destek olmak, şefkat ve anlayış ile yaklaşmak bir süre sonra çocuğun annesine güven duymaya başlamasını sağlayacaktır.

Anne çocuk ile yakın ve açık bir ilişki geliştirmeye çalışmalıdır. Aileleri ile sorunlarını açık açık konuşabilen ve yakın bir bağ geliştiren çocuklar ailelerinin değerlerini ve inançlarını uygulamaya çalışırlar.

Aile dürüst davranışı ödüllendirmeli ve tebrik etmelidir. Bu şekilde dürüst davranışlarının daha çok değer bulduğunu ve ilgi gördüğünü görecektir.

Anne çocuğu hırsız gibi isimlerle etiketlememeli yada başkalarının önünde bu problemi tartışmamalıdır. Çocuğa saygı duymayı öğretmek için önce ailenin çocuğa saygı göstermesi gerekir.

Çiğdem Alper

sabah olduğunda
    kızınla konus ve bir sey olmamış gibi davran sonra üzüntüden hasta olur dikkar et
    canım

Dun yzdim iki kez gitmedi,sabah sabah gider insallah diye umuyorum
    Simdi ben dogrusu nedir bilmiyorum dogrusu sadece ben olsam napardimi soylicem olur mu?
    Ben bu kadar kizmazdim ve buyutmezdim sanirim.
    Sasirirdim vegozlerimi koca koca acarak ve onaylamadigimi vurgulayan bir ifadeyle ama sessizce sakince net yaptginin cok yanlis oldugunu,bu kez bunun aramizda kalacagini soyler,aldigi seyi yerine biraktirir ama ozur diletmezdim.
    Icimden de gulerdim
    Bilmiyorlar hirsizlik denen seyi annesi,bunun bi suc oldunu dusunmeden yapiyorlar.Kizma benim melegime bakim