1. Sayfa - Toplam 3 Sayfa var 123 SonuncuSonuncu
Toplam 21 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.

"Erken ergenlik" tehlikesi???

Bir tanıdığımın kızı için "endokrin Doktoru" arıyoruz.
    Bildiğiniz bu konuda uzman bir Doktor var mı?

9 yaşında bir kız çocuğu ergenlik belirtileri var.

Hafta sonuda bu konu ile ilgili bir yazı okumuştum.
    Ekliyorum. yoksa tehlike çanlarımı çalıyor???
    Doğrumu??

Ergenden al haberi

Süslü püslü elbiseler, hormonlu gıdalar, televizyonda dönen klipler, bilgisayar oyunları, oyuncaklar, gençlik dergileri... Araştırmalara göre bunların hepsi erken gelen ergenliğin habercisi. Çocuklar artık olması gereken yaştan çok daha çabuk gelişiyor ve bu da beraberinde büyük sorunlar getiriyor.

Erken gelen ergenlik

Minik kızınız daha yeni okula başladı diye sevinirken, birden göğüsleri büyüyüp bir genç kıza dönüşmeye başlarsa sakın şaşırmayın. Ama bu durumu ciddiye alın. Çünkü bu bir hastalık ve hastalıktan kurtulması için ilaçlı tedavi alması gerekiyor.

Tüm dünyada ergenlik yaşı sekize kadar düştü. Erken ergenlik yalnızca Türkiye'nin değil tüm dünyanın sorunu oldu. Kız çocuklarında 10 yaşında girilmesi gereken ergenlik sekiz, erkek çocuklarında 12 yaşında başlaması gereken buluğ çağı ise dokuz yaşına kadar indi. Çocukluklarını yaşamadan birden genç olan yeni nesil, artık hastanelerin özel ergenlik bölümlerinde tedavi ediliyor. Ergenliğin çocukluk çağına çekilmesinin nedeni olarak pek çok suçlu gösteriliyor: Seksüel uyarımın fazla olması, televizyon ve reklam yoluyla seksi çağrışımların bol miktarda yapılması, hormonlu gıdalar, hormonlu oyuncaklar gibi pek çok şey de nedenler arasında sayılıyor. Amerikan Psikoloji Derneği'nin geçtiğimiz hafta yayımladığı bir rapora göre, medyanın etkisiyle erken büyüyen çocuklar giyim kuşamlarından hal hareketlerine kadar büyüklerin dünyasına fazlasıyla dahil oluyorlar. Bu, ilerdeki hayatlarında çocukların ruh sağlığını olumsuz etkiliyor. Psikologlara göre kızlar televizyonlarda, gazetelerde gördükleri reklam ve seksüel içerikli pazarlama yöntemlerinden fazlasıyla etkileniyor. Beslenme sorunları olan, alışverişle kendini ifade etmeye çalışan depresyonlu bir nesil ortaya çıkıyor.

ERGENLİK REKORU
    Çocukların oynadıkları bebeklerin ve oyuncakların bile erken ergenlikte olumsuz etkisi oluyor. Avrupa Birliği'nde yasaklanan ancak Türkiye'ye Çin malı oyuncaklar tarafından giren fitalalt maddesi içeren yumuşak plastikten bebekler, toplar hormon içerdiğinden bu çocuklar birden büyüyor. Ayrıca hormonlu meyve sebzeye, etlere maruz kalan çocuklarda da erken ergenlik başlıyor. Uzmanlara göre ergenliğin süresi de kısaldı. İki-üç yıl gelişimini sürdürüp, sonra ergenliğe adet görerek girmesi gereken kız çocukları artık altı ay içinde regl olup ergenlik rekoru kırıyorlar. Bu durumda, birden gelişen çocuklar kısa boylu ve yeterince gelişmemiş bir bedenle karşılaşıyorlar. Kısa boy ve şişmanlık, hayatları boyunca savaşacakları bir sorun olarak yakalarına yapışıyor.

Re: "Erken ergenlik" tehlikesi???

Bir tanıdığımızın kızı 9 yaşında regl olmuştu.
    Bu anlattığım 15 yıl kadar filan önceydi. Ne kadar şaşırmıştım.

Şimdi ise bu kadar alınan hormonlu gıdalardan sonra şaşırtmıyor beni.

çok yakın aile dostumun kızının başına gelmiş.. bilgi alıp ileticeğim...

başka diet uygulamasına gitmişler.. kesinlikle hormonlu besinler yok..... yağlı gıdalarda yok.. organik gıdalar bunları kullanıcaksınız demiş doktorları....

son yıllarda insanlar daha bir bilinçlendi
    Niloşa doğum yaptığım yıl yana yana organik gıda aradım
    ama insanlar anlamını bile bilmiyordu
    şimdi organik ürünler marketlerde satılmaya başlandı ufak ufak
    talep arttı çünkü
    ama fiyatı gerçekten pahalı
    ben meyve ,sebze ve diğer tüm gıdaları organik alıyorum artık.

bugün Niloşu okuldan almaya gittiğimde dudağıma ruj sürmüştüm (aylardır makyaj yapmıyorum da)
    kıyameti kopardı bana da ruj al diye.
    Okula gizli oje götürmüş öğretmeni sabah şikayet etti bana,
    evde ne ojem kaldı ne makyaj malzemem hepsini kullanmak istiyor zilli,
    mesela boncuk kolyemi gördü sabah
    illa bana tak dedi ve (artık mecbur kaldım) taktım
    resmen küçük kadın gibi oldu.

Ben süs meselesine takıldım kaldım

öcelikle ben de bir alıntı ekliyorum:

......................................
    Prematür Telarş:

Telaş eden büyüme sendromu, çocuklarda sanki bir şey varmışçasına bir an önce ergen olmaya çalışma durumu yani erken ergenlik. Kız çocuklarda 8-13 yaş (ortalama 11-11.5 yaş ), erkeklerde ise 9-14 yaş (ortalama 11.5-12 yaş) öncesinde ergenlik belirtilerinin başlaması.

Sebepleri: Kafa içi basıncın yüksek olması, beyin tümörleri, hipotroidi, böbrek üstü bezlerinin zamanlama hatası v.s

Farkındalık: Çocuğunuzu severken, oynarken ya da yıkarken ellerinize gelen meme dokusu

İlk Tepki: Panik ve doktor kontrolünde meme büyümesini 3 ay kadar izleme

Teşhis: Çocuk endokrinoluğuna gidiş ve yapılan hormon testleri. (Serum FSH, LH, östrojen veya testosteron düzeylerinin ölçülmesi) . Testlerde değerler yüksek çıkarsa, yumurtalık ultrasonu Tam bir fizik muayene, Kemik yaşı tayini (kemik maturasyonu) (el bilek grafisi ile)

Tedavi: Ayda bir kez yapılan bir iğne. 600 YTL civarında tek bir doz iğne. Yaptığı iş, ergenlik belirtilerinin gerilemesini ve mümkünse, ergenlik yaşına kadar durmasını sağlamak. Yani bir kaç yıl her ay düzenli o iğnenin yapılması

Erken ergenlik, korkulacak ya da paniğe kapılacak bir durum değildir. Ancak altında yatan sebeplerin iyi irdelenmesi gerekir. Vücuttaki tüm hormon dengesini sağlayan beyin olduğu için, erken ergenliğin sebebinin iyi araştırılması ve kesin bir sebep bulunması önemlidir. Sebep bertaraf edildikten sonra ya da eşzamanlı olarak tedaviye başlandığında netice almak çok kolaydır. Biraz masraflı bir tedavi olup, zannımca ilaç masrafı SSK ya da diğer Sosyal Güvenlik Birimlerince karşılanmaktadır.

Teşhis için ise iyi ve güvenilir bir çocuk endokrinologu bulmak gerekir. Prof. Dr. Abdullah Bereket, 5 yıldır kızımı her konuda gözüm kapalı kollarına teslim ettiğim 10 numara bir çocuk doktorudur.

yazan: yonca güneş erensoy

................

bu arada 9 yaşında bir kız çocuğu hafiften eregenlik belirtileri verebilir..

çok da abuk bir yaş değil şimdiki nesil için..

ama yine de doktora götürmekte fayda var.

Nüfus: Arapgir Fiziken:Konya Ruhen: MALATYA (0 RH +)

Aynur

Çocuk yapılı mı yani yaşıtlarına göre kilolu mu?

göğüs ve tüylenme

MİRBE yazdı:
    Aynur

son yıllarda insanlar daha bir bilinçlendi
    Niloşa doğum yaptığım yıl yana yana organik gıda aradım
    ama insanlar anlamını bile bilmiyordu
    şimdi organik ürünler marketlerde satılmaya başlandı ufak ufak
    talep arttı çünkü
    ama fiyatı gerçekten pahalı
    ben meyve ,sebze ve diğer tüm gıdaları organik alıyorum artık.

bugün Niloşu okuldan almaya gittiğimde dudağıma ruj sürmüştüm (aylardır makyaj yapmıyorum da)
    kıyameti kopardı bana da ruj al diye.
    Okula gizli oje götürmüş öğretmeni sabah şikayet etti bana,
    evde ne ojem kaldı ne makyaj malzemem hepsini kullanmak istiyor zilli,
    mesela boncuk kolyemi gördü sabah
    illa bana tak dedi ve (artık mecbur kaldım) taktım
    resmen küçük kadın gibi oldu.

Ben süs meselesine takıldım kaldım

göğüs ve tüylenme

MİRBE yazdı:
    Aynur

10. Re: "Erken ergenlik" tehlikesi???

Görümcemin kızının başına geldi. Doktor kemik yaşının yaşına oranla önde gittiğini böyle giderse boyunun max 1.45cm olarak kalabileceğini söylemiş ki benim görümcem bu konuda çok dikkatlidir.Aldığı her ürüne dikkat eder. Şimdi gittikleri bir doktor var ilaç tedavisi uyguluyorlar ve ayrıca voleybola yazdırdı.Doktordan oldukça memnunlar.Adını telefonunu öğrenip yazarım sana.