1. Sayfa - Toplam 2 Sayfa var 12 SonuncuSonuncu
Toplam 11 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
  1. Her turlu bagimliliklardan nasil kurtulacagiz?

    Gokce'nin sigara birakma mucadelesini okurken aklima geldi.Hayatimizda ne cok farkinda oldugumuz ya da olmadigimiz maddesel ya da duygusal bagimliliklarimiz var.
    Ne yapmaliyiz ki cogu zarar veren bu tur bagimliliklardan kolayca kurtulalim?
    Bizi uzen bir arkadasimizi, hatta bir akrabamizi nasil hayatimizdan, onceliklerimizden uzaklastiralim?
    Kendinize bu tur konularda nasil yardim ediyorsunuz?Telkinleriniz ise yariyor mu?

  2. #2

    Re: Her turlu bagimliliklardan nasil kurtulacagiz?

    aaaah ah, maalesef ben de aynı dertten müzdaripim hiçbir zaman maddesel bağımlılığım olmadı, sigara vs gibi. ama çok fazla duygusal bağımlılık yaşıyorum.

  3. #3

    Re: Her turlu bagimliliklardan nasil kurtulacagiz?

    sigara beyinde biterse birakilabilir,duygusal bagimlilik icin de cok ustune dusmemekle biraz olsun kurtulabiliriz,

  4. #4

    Re: Her turlu bagimliliklardan nasil kurtulacagiz?


    Söyleyeceklerim çok saçma gelebilir ve evet belki de çok saçma. Çünkü herhangi bir bilimsel dayanağı yok; sadece benim içsel dünyamdan gelenler...Hissetiklerim ve buna bağlı olarak uyguladıklarım.

    Bağımlılığın çocuk yetiştirme ile doğrudan ilgisi olduğuna inanıyorum. Bildiğim kadarıyla özellikle alkol bağımlılığında ebeveynden aktarılan bazı genlerin de rolü var veya varsayılıyor. Ancak benim bahsettiğim bağımlılık sadece sigara ve/veya alkol değil. Her türlü bağımlılık; örnek kişiye olan bağımlılık, örnek kalabalık ortamlara olam bağımlılığı, örnek mekan bağımlılığı vs gibi...

    Kemal'i memeden keserken bir takım öneriler geldi çevreden. Önerilerin büyük bölümü "memeye olan tutkulu bağlılığın bitimi için başka bir bağlılığın ortaya atılması" yönündeydi. Yine örnek; meme yerine o saatlerde su ver gibi...Bn o zaman dedim ki: "Biliyorum henüz bebek ama bir bağımlılıktan kurtulurken yerine diğerini koymamali. Bagimliliklarindan -biraz acili da olsa- farkindalik ile kurtulmali" 3 gün icinde memeyi birakti!

    Ayni sekilde bezi birakmasi da bin tane al gulum ver gulum yontemi ile olmadi. Birgun kendisi geldi ve "bu bezi istemiyorum" dedi. O gun bezi cikardik ve ister inanın ister inanmayın ne oraya buraya işedi ne de kakasını yaptı.

    Başka bir örnek olarak; Kemal'in "oral bağımlılık" kazanmamasını sağladık. Oral bağımlılık nedir? Bu çocuğun ağzının bir türlü boş kalmamasıdır. Öğününü yer, hemen arkasından kraker atıştırır, hemen devamında elinde meyva vardır, hemen sonra filanca şeyi yemeye başlar. Bir süre sonra siz vermeseniz bile o ister. Ebeveynler çok mutludur; ne güzel iştahlı çocuk diye. Oysa farkında olmadan "oral bağımlılık sahibi bir çocukları" vardır artık. Atıştırmadan duramaz. Burada bahsettiğim ara öğünler değil yanlış anlaşılmasın. Bahsettiğim ağzın boş duramaması durumu.

    Bu örnekler arttırılabilir. Ha tabii en önemlilerinden biri yine ebeveynlerin, büyüklerin ve hatta bakıcıların çok hoşlandığı "kişiye olan bağımlılık"...Bunu çocuğa aşılayan maalesef yetişkinlerdir. Şu cümle pekçoğumuzun çok hoşuna gider "bana çok bağlı, bensiz yapamıyor" Bağlı ve bağımlı arasında ince çizgi çocğunlukca dikkatimizi çekmez. Oysa tehlikelidir.

    Ayrıca yine inanıyorum ki anne babası genel anlamda bağımlılık geliştirmiş çocukların bağımlı olmaları da daha muhtemeldir. "Arkadaşlarım olmazsa ben bir hiçim, onlarsız asla" diyen ebeveynin çocuğu da benzer tutumu gösterir.

    Şimdi burada bağımlılıkların bir kısmı iyi midir, olmalı mdırı vs. gibi açılımlar var. Benim şahsi fikrim; kişisel özgürlük için her türlü bağımlılığın kısıtlayıcı olduğudur. Kişisel özgürlükten kasttetiğim sorumsuzluk değil. Elbette kendimize ve çevremize karşı sorumluluklarımız var. Ama yaşamı "olmazsa olmazlar" ile donatırsak ve bağımlılıklarımızı arttırarak mutlu olma yolunu seçersek zaman içinde zorlanma ihtimalimiz artar.

    Bağımlı hale gelmek ne derece kolaysa "bırakmak" o derece zordur.

    Yine benim nacizane fikrim; evlilikleri sonlandirma noktasında bile "daha bağımlı olan kişilerin" diğerlerine oranla bitirme ve bırakmayı yapmakta zorlandıkları ve hatta yapamadıkları inancındayım. Çok mtusuz olmalarına, çk acı çekmelerine rağmen, sahip oldukları o kötü ortam yaşamlarında bağımlılık yarattığı için bir türlü terkedemezler. Bırakın evliliği sevgiliden ayrılmak bile çoğumuz için çok güçtür. Alışkanlıkları bırakmak elbette zordur. Ama alışkanlıklar bağımlılık haline getiriliyorsa denklem çözülmez hale gelir.

    Sigaraya geri dönersek; iradenin her şeyin üstesinden gelebileceği söylenir. Oysa o iradenin oluşabilmesi için kişinin yaşamındaki "bağımlılık derecesini" bir şekilde düşürmesi gerekir. Bu da çok ama çok zor! O halde yöntem, daha çocuklarımız bebekken onları bağımlılıklardan uzak tutmak olmalı diyorum ben.

    Dediğim gibi tüm bunların hiçbir bilimsel temeli yok. Ha geçenlerde bir arkadaşımın doktoru, arkadaımın oğlundaki atıştırma alışkanlığının yokedilmesi gerektiğini anlatırken benzer şeyler söylemiş. Oral bağımlılığın, ileride çocuğu çok zorlayacağını ve başka tür bağımlılıklar geliştirmesini kolaylaştıracağını anlatmış. O doktorun elinde bilimsel birşeyler var mı yoksa o da benim gibi sadece iç sesini mi dinledi bilmiyorum.

    Çok sevgiler ve bağımlılıklarından kurtulma çabasında olan herkese bol şans diliyorum.

  5. Re: Her turlu bagimliliklardan nasil kurtulacagiz?

    Ben uzman yardımı gerektiğine inanıyorum her türlü bağımlılık için. Bir yerde okumuştum, çocukluğa inmek gerekiyormuş. Vardır mutlak bir sebebi.

  6. #6
    Üyelik Tarihi
    04 Ekim 2006
    Bulunduğu Yer
    ANKARA/ALTINDAĞ
    Mesaj
    1.213

    Re: Her turlu bagimliliklardan nasil kurtulacagiz?

    benim önce çay ve sigara bağımlılığından kurtulmam gerekiyo bununda bilincindeyim ama yapamıyorum çok iradesizim ne....

  7. Re: Her turlu bagimliliklardan nasil kurtulacagiz?

    Figen'in yazdiklarina katilmamam mumkun degil.Ayni zamanda ozguveni gelistirmek ve kendi kendine yetebilecek bireyler yetistirmek cok onmeli gibi geliyor, bagimli ve yasamini bu bagimliliklarla yonetmesini engellemek icin.
    Mutluluk , icsel huzur birilerine, maddelere ya da mekanlara tutunarak beslenebiliyor belki ama bir sure.O sure gectiginde ,eksiklikler ortaya cikiyor ve bagimlilik yapan olgu agir gelmeye basliyor.Vazgecilemiyor,yoruyor, zarar veriyor ama buna ragmen birakilamiyor, kurtulanamiyor.Hata burada basliyor sanirim.hayata tutunmak icin, yeteneklerimizden cok bagimli olduklarimiza guveniyoruz.
    Cocuklarimiza ozel olduklarini hissetirmeliyiz bence.Kendilerine yetmeyi, istediklerinde basaramayacaklari hic birsey olmadigini ogretmeliyiz ki.Hic bir madde ya da kisi onlar adina yasamlarina yon vermesin,karar verici olmasin.

  8. #8
    Üyelik Tarihi
    20 Ocak 2003
    Bulunduğu Yer
    Her türlü forum
    Mesaj
    25.591

    Re: Her turlu bagimliliklardan nasil kurtulacagiz?

    Valla sanırım yaşım gereği işime gelmeyen şeyleri pat diye kesip atmayı öğrendim herhalde.

    Not : Zararlı bir alışkanlığım da yoktur

  9. #9

    Re: Her turlu bagimliliklardan nasil kurtulacagiz?

    Saçmalık değil akıllıca bir sonuç çıkarmışsın bence... Aklın yolu bir. Bilimsel denilen sonuçlar da akıl yoluyla ortaya konmuş değil mi?


    Bunların en başı da galiba özgüvenle başlıyor. Özgüveni yüksek olanın bağımlılıkları da az oluyor denilebilir. Bağımlı olduğumuz durumları gözden geçirdiğimizde eksik gördüğümüz/kabulettiğimiz taraflarımızı kamufle etmek amacı ile -bilinçdışı- olarak yapmış olduğumuz söylenemez mi? En basit alkol bağımlılığı olan kişilerde "bir kadehle rahatlama" içgüdüsü oluşmamış mıdır? neyse çok bilimsel takılmış olmayayım eğitim almadığım konuda.

    Ben senin yazdıklarına katılıyorum. Sadece diyorum ki bağımlılığın iyisi kötüsü olmaz. bağımlılık bana olumsuzluğu çağrıştırıyor. Her türlüsüne karşı durmaya çalışıyorum kendi adıma. Ve tabii çocuklarıma da aynısını aşılamaya çalışıyorum becerebildiğimce...

  10. #10
    Üyelik Tarihi
    31 Ocak 2003
    Bulunduğu Yer
    türkiye/istanbul
    Mesaj
    8.322

    Re: Her turlu bagimliliklardan nasil kurtulacagiz?

    çikolata bağımlılığım vardı.. evet ben bir çikolata bağımlısıydım.. onsuz yapamazdım.. stresliyken, gerginken, mutluyken hep canım çekerdi..ve çok ciddi miktarlarda yerdim..
    çok uğraştım mücadele verdim, hala da veriyorum. ama artık hergün hayatımda değil.. bazen birkaç hafta bile hayatıma hiiç girmiyor. ciddi başarı benim için..
    farkına varmak ve mücadele etmek şart..

Benzer Konular

  1. Grip midir nedir iyilesemiyorum bir turlu...
    Konuyu Açan: derins, Forum: Genel Forum.
    Cevap: 10
    Son Mesaj: 31 Ocak 2011, 01:06
  2. Ben her turlu "...oskopi"yi yaptirdigimi dusunuyordum amaaa...
    Konuyu Açan: Jemima, Forum: Genel Forum.
    Cevap: 5
    Son Mesaj: 16 Mart 2009, 15:34
  3. Bir turlu gunes gozlugu alamadim.
    Konuyu Açan: DMT, Forum: Genel Forum.
    Cevap: 12
    Son Mesaj: 07 Haziran 2007, 22:31
  4. Acilmiyor bir turlu
    Konuyu Açan: DMT, Forum: Öneri ve Şikayetler.
    Cevap: 6
    Son Mesaj: 06 Aralık 2005, 16:24
  5. Cevap: 7
    Son Mesaj: 30 Aralık 2004, 08:54

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Dosya Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  
 
 

Bu site Lidya.Net tarafından hazırlanmış ve yayınlanmaktadır © 1998-2012. Bu sitede yayınlanan yazılar, kaynak ve yazarı belirtilmek kaydıyla kullanılabilir.
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren AnneCocuk.com adresimizde 5651 Sayılı Kanun'un 8. Maddesine ve T.C.K' nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan ve yazdıkları yazılardan kendileri sorumludur.
AnneCocuk.com ile ilgili yapılacak tüm hukuksal şikayetler iletişim linkinden iletişime geçildikten sonra en geç 2 (iki) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve size geri dönüş yapılacaktır.