nuray_ilbars yazdı:
barıs terapi aldı bu konuda ama onunki tek r degildi..
daha once sorulmus bu soru, ben de yazmısım..
***
Öncelikle tedaviye ne kadar erken başlanıyorsa sonuç o kadar çabuk alınıyor. Doktor gecikmiş olsaydık okulda bir çok sorun yaşayabileceğini söylemişti.
Barış'ın da gelişimi normaldi ama geç konuşmuştu ve kimse ne dediğini anlamıyordu.
Yaklaşık 7 aylık bir terapi aldık
.
İlk adım söyleyemediği harflerin tespitiydi.Daha sonra çalışmaya geçildi.
Önce çıkaramadığı harflerin önüne sesli harfler konarak çalışıldı. Örneğin r harfi için ; ar, er ,ır, ir ,or ,ör, ur, ür.
Bu çalışma bize ödev olarak veriliyordu ve oğlumla evde çalışıyorduk.
Bir süre sonra, çıkaramadığı harflerin arkasına sesli harfler konuldu. ra, re, rı, ri, ro,rö, ru, rü.
Bu arada dil kası geliştirme egzersizleri yapıyorduk. İçeceklerini pipetle içme, dilini dışarı çıkararak sağa, sola, aşağı, yukarı hareket ettirme gibi.
Sonraki aşama üç harfli hecelerdi. ara, arı vs..gibi. Bunları biz de bulup üretiyorduk ve her fırsatta ona tekrarlatıyorduk.
Daha sonra hece sayısı fazla olan kelimelere geçtik. İçinde r harfi olan kelimeler; karınca, arkadaş vb. gibi..
Sonra bu kelimeleri cümle içinde kullandık. Basamak basamak, çok titiz ve emek isteyen bir çalışmaydı.
Çıkarabildiği her seste onu yüreklendiriyorduk. Biz ona, o bize çok
yardımcı olmuştu.
Yukarıda anlattığım çalışmayı toplam 8 harfe uygulamıştık.
Haftada bir kere gidiyorduk. Yaklaşık 1 saat sürüyordu. Doktorla olan çalışmasını bilmiyorum çünkü doktor Barış'la yalnız kalmak istiyordu. Anlattıklarım bize verilen ev çalışmasıydı.
Gittiğin doktorun konuşma terapisti olması gerekir. Ben önce pedagoğa götürmüştüm ve ondan bu konuyla ilgili uzman birine bizi yönlendirmesini rica etmiştim. Sanıyorum adres doğruydu. Çok güzel sonuçlandı ve şu anda 8 yaşında ve gayet iyi konuşuyor.
Doktorun önerilerini ve ev çalışmalarını harfiyen uygulamanı öneririm.
Ben doktora götürmeden önce etrafımdakiler zamanla düzelir diyordu. Hatta her çıkardığı harfi düzeltip öyle değil böyle diyorlardı. Bunun zamanla kekemeliğe ya da hiç konuşmamaya yol açabileceğini düşündüm. Çünkü devamlı söyledikleri düzeltiliyor ve hata yapmaması bekleniyordu..Doktora bu düşüncemi söylediğimde beni son derece haklı buldu ve ona gitmemizin çok doğru ve zamanlamanın da çok iyi olduğunu söyledi.
Oğlunun terapisinde kontrolü sen eline al. Kimsenin onu düzeltmesine izin verme. Oğlunla olan çalışmalarınızı da mümkün olduğunca eğlenceli hala getirmeye çalış.
Biraz sabır ve emekle bülbül gibi şakıyacak.
Ve herkes onda ki bu farkı farkedecek emin ol