Toplam 9 sonuçtan 1 ile 9 arasındakiler gösteriliyor.
  1. #1

    Okullarda Yapılan Kızamık aşısı kampanyası...

    Merhabalar,

    Daha once forumda yazılmıştı, okullarda Kızamık asısı yapılıyor...

    Deniz'in okulunda da ilk veli toplantısında (yaklasık üç hafta once) bu konu konuşulmustu. Ve Deniz'in sınıf arkadaslarından birinin annesi Çocuk Doktoruymuş. O dedi ki; Kızamık asısının fazladan yapılmasının bir zararı yok, yaptırsanız iyi olur...

    Fakat biz, Deniz'in butun asıları tamam olduğu için, her nekadar velilere gonderilen yazıda boyle bir secenek olmasa da, Deniz'in butun asılarının tamam olduğunu, ve hasta hakları yonetmeliği gereğince boyle bir hakkımız olduğunu belirterek , Deniz'in Okulda ası olmasına onay vermediğimizi belirrtik...

    Evelki aksam bizi evden Deniz'in arkadasının annesi olan Doktor hanım aradı ve toplantıda kızamık asısı için fazladan yapılmanın zararı olmadığını soyledim, ama aynı seyi Karma ası için soyleyemeye biliriz, dedi... Aynı gun de okuldan bize bir yazı ile , Kızamık asısının yanında , aynı gün, tetenoz, cocuk felci, ve difteri asılarınında yapılacağını bildiren bir yazı geldi...

    İşin tıbbi yonunu bilmiyorum, ama acıkcası kafamda soru işaretleri olustu:

    - Okuduğum hasta hakları yonetmeliğinde Hiç kimseye onayı olmadan, tıbbi mudahale yapılamaz( eğer bilinci yerindeyse) deniyor. Peki nasıl oluyor da bizlere cocuğumuza ası yapılmasını istemiyoruz deme hakkı tanınmıyor?

    - Bir cok okulda veliler cocuklarını sadece kızamık asısı olduğunu zannediyorlar... Bu bilgi nasıl olurda velilere verilmez?

    - Karma asının fazladan yapılmasının gercekten bir zararı olabilirmi?

    Sevgiler
    Yeşim

  2. #2

    Re: Okullarda Yapılan Kızamık aşısı kampanyası...


    Açıkçası ben Batuhan'a yaptırtmadım, zaten aşı karnesi var ve tüm aşıları takip ediliyor, ayrıca karma aşı benim bildiğim kadarıyla 11-12 yaşında tekrarlanması gereken bir aşı.

    Hem Batuhan'ın hem de İpek'in doktoruna danışarak verdim bu kararı ve onlar gerekli olmadığını söylemişlerdi.

    Gelelim esas konuya;

    Evlere gelen yazıda aşının Kızamık olduğu yazılıydı, Batuhan'ın anlattığı kadarıyla aşı yaptıktan sonra sınıfta yapılan açıklamada kızamık ile ilgili bilgiler verilmiş.... karma aşı filan gibi bir konudan bahsedilmemiş.

    Ayrıca hiçbir okul idaresi veli onay vermedikten sonra çocuğa aşı yaptırtamaz, bu konuda hem yazı gönderdim, hem aşı karnesini hem de telefonla aradım yapılmasın diye.

    Bu tip aşı kampanyalarında amaç aşı yaptırtamayan ya da aşılarını düzenli takip edemeyen çocukların aşılanmasını sağlamak, o nedenle aşılarını zamanında yaptırtan ve bu durumu belgeyebilen çocuklara zorla aşı yaptırılmasını gereksiz buluyorum.

    Sevgilerimle,

  3. #3

    ...

    Esra,

    Bizde de Deniz Okulda aşı olmayacak. Okul idaresiyle bunu konustum...Deniz'in okulundan, daha once de yazdığım gibi , Kızamıkla birlikte karma aşınında yapılacağı yazılı olarak bildirildi...Abimin Oğlunun okulunda aşı yapıldı. Okuldan velilere sadece kızamık asısı yapılacağını bildiren , malum yazı gelmiş...Ama Yegenimin dediği, aşı yaparlarken, iki farklı ilac tupunu karıstırarak ası yaptıkları seklinde... Yeğenim 5. Sınıfa gidiyor...Dediğim gibi aklım cok karıstı???

    Sevgiler
    Yeşim

  4. #4
    Üyelik Tarihi
    05 Haziran 2002
    Bulunduğu Yer
    yıldırım/bursa
    Mesaj
    25.404

    Re: Okullarda Yapılan Kızamık aşısı kampanyası...

    Sevgili Yeşim bu bildiğim kadarı ile senelerdir yapılan bir uygulama birinci sınıfta ve beşinci sınıfta çocuklar karma aşı oluyolar.
    Kızamık aşısı kampanya ama karma aşı rutin tekrar diye biliyorum
    sevgiler...

  5. #5

    okullarda yapılan kızamık asısı

    merhabalar ogrendıgım kadarıyla bu yıl baslatılan kızamık asısı tum ulkede kı ılk ogretım ogrencılerı ıcın .
    yapanda yapmayan da olucak denılıyo ve veremle savas takı basarı yakalanmak ıstenıyo kızamıgı tamamen ortadan kaldırmak ıcın yapılıyo.

    dıger asılar tum okullarda yapılmıyo acıkcası ama bıldıgım kadarıyla karma asılarda duzenlı bı sekılde yıllardır uygulanıyo.

  6. #6

    Re: okullarda yapılan kızamık asısı

    Merhaba,

    Butun okullarda velilere verilen bilgi kagıtlarında bunlar zaten yazıyor...

    Fakat yukardaki ilk mesajımı okursanız, Hiç bir hastaya, onayı olmadan, hiçbir mudahale yapılamayacağı Hasta hakları yonetmeliginde acıkca belirtilmiş. Bu yonetmelik resmi gazetede yayınlanmış resmi bir yonetmelik...

    Ayrıca benim aklımı karıstıran asıl soru, Okularda Kızamık asısı yapılacağı soylendiği halde, beraberinde karma aşı da yapıldımı? Yapıldıysa, zaten olması gerektiği kadar Karma aşıyı olmus cocuklarda, bu aşının tekrar yapılmasının bir sakıncası varmı? Cocuklarımıza, bizlerin haberi ve onayı olmadan ve ne asısı yapıldığı soylenmeden (bircok okulda sadece kızamık asısı yapıldığı bilgisi verildi) nasıl herhangi bir mudehale yapılabilir?

    Sevgiler
    Yeşim

  7. #7

    Re: Okullarda Yapılan Kızamık aşısı kampanyası...


    [size=x-small]KIZAMIK[/size]

    Ülkemizde bebekler 9 aylarını bitirdikten sonra yapılmaktadır. Gerekli hallerde bu süre 6 aya kadar inmektedir. Diğer ülkelerde bir yaşından sonra yapılmaktadır.

    Ülkemizde erken yapılamasının yegane sebebi kızamık hastalığının oldukça yaygın olması ve anneden geçen koruyucuların ancak 6 ay kadar bebeği korumasıdır. 9 aylıkta yapılması bebeği 1 yıl kadar koruma gücüne sahiptir, o nedenle ilk dozdan 6 ay kadar sonra bir tekrar dozu yapılmaktadır.

    12 aydan sonra yapılmasının koruyucu etkisi daha kalıcıdır. Bu etkinin kalıcılık süresi 9 aylıktan 12 aylığa kadar oldukça farklı iken 12 aydan sonra fark çok az olarak 15 aya kadar düşmekte ve 15 aydan sonra pek fark kalmamaktadır. Herhangi bir sebeple bebeğe 15 aylık olana dek aşı yapılmamış ve hastalığa da yakalanmamış ise tek doz olarak yapılır.

    15 aylıktaki doz genellikle tek kızamık olarak değil de Kabakulak ve Kızamıkçık ile birlikte karma olarak yapılır.

    Devlete bağlı aşılama merkezlerinde kızamık aşısının 15 aylıktaki tekrar dozu uygulaması şu anda kaldırılmış ve ilkokul 1. sınıfa alınmıştır. Son birkaç yıldır Kızamık aşısına bir doz daha eklenmiştir.

    15 aylıkta yapılan kızamık aşısının çocukları yaşam boyu koruyamadığının anlaşılması üzerine 4-5 yaşından sonra 12 yaşına kadar olan sürede tercihen okula başlamadan önce bir doz daha yapılmasına başlanmıştır.

    Aşının yapıldığı günlerde herhangi bir yan etkisi olmaz fakat aşı yapıldıktan sonraki 5-15 günler arasında 1-2 gün için hafif kızamık geçiriyormuş gibi silik belirtiler olabilir.

    Bunlarda hafif ateş, gözlerde kızarma-yaşarma, vücutta kırmızı döküntüler şeklindedir. Genellikle tedavi gerektirmez, ateş için ateş düşürücüler verilebilirse de şikayetler 2-3 gün içersinde kendiliğinden kaybolur.

    Difteri-Boğmaca-Tetanoz ([size=x-small]KARMA[/size])


    Difteri-Boğmaca-Tetanoz: Karma aşı olarak bilinen aşıdır. Kısaca DBT veya BDT gibi isimleri vardır.

    Uzun yıllardır çocuklara yapılmaktadır. Üretim teknolojisi yıllar içersinde oldukça değişiklikler göstermiştir. Eskiden sığır, at gibi büyük baş hayvanların kan serumundan elde edilmekteydi. Bu oldukça fazla yan etkiye neden olmaktaydı.

    Bu günlerde kullanılan cinsleri yan etki yönünden eskiye oranla daha sorunsuz olmalarına karşın yine de çocuk aşıları içersinde en sorunlu aşıdır. Yaygın olarak metal tuzlarına emdirilmiş hücre içeren tipi kullanılmaktadır. Ayrıca hücre içermeyen tipi de vardır. Bu hücre içermeyen (asellüler) aşılar en düşük yan etki oranına sahip olmalarına karşın fiyat yönünden diğer tipe oranla 8-10 kat gibi daha pahalıdırlar.

    Adale içi enjeksiyon ile uygulanır. Küçük bebeklerde genellikle bacağın uyluk denilen diz ile kalça arası bölgenin ön ve dış tarafına yapılır. Kolun dirsek ile omuz arasında kalan bölgeye veya omuza da yapılabilir. Fakat adale enjeksiyonlarında 2 yaşın altında uyluk tercih edilir.



    Uygulama Programı:
    * İki aylıktan sonra başlanır.
    * 1-2 ay aralıklarla peş peşe 3 doz yapılır.

    En uygun aralık 6-8 haftadır ama aşının yapıldığı yere göre değişiklik olabilir. Kamuya ait yerlerde hızlandırılmış aşılama uygulandığı için aralıklar 4 hafta olarak uygulanır. Özel yerlerde de genellikle 2 ay ara ile yapılır. Hangi şekli daha doğrudur diye bir şey yoktur fakat gelişmiş ülkelerde 6 - 8 hafta aralıkla yapılmaktadır. Aralıklar 4 haftadan daha sık olmamalıdır. Bazı durumlarda 8 haftayı geçebilir. Bu bir sorun değildir. Hastalık, sosyal engeller gibi durumlarda aşı programında kaymalar olabilir. 8 hafta yerine 3-4 ay olması problem değildir fakat aşılama uzadıkça yeterli bağışıklık kazanma süresi uzamakta ve bebek hastalanma riski taşımaktadır. 3.doz aşıdan 1 yıl sonra 1.tekrar, 2-4 yıl sonra da 2. tekrar dozları vardır. İkinci tekrar dozu ilkokul 1. sınıfta da yapılabilir. Bu dozda artık boğmaca aşısı içermeyen DT. Formu kullanılmalıdır.

    4-5 yaşından sonra Boğmaca aşısı yapılmaz, bazı sakıncaları vardır. DT. Aşıda ilkokul 5 ve lise de tekrar yapılır ama difteri aşısının erişkin tipi kullanılmalıdır. İlkokul 5 ve lise çağlarında genellikle erişkin tip difteri kullanılmaması nedeniyle difteri aşısı çıkartılarak tek Tetanoz olarak yapılır.

    Yan Etkiler : En sık yan etki yapan aşıdır. Lokal olarak şişme, kızartı, ağrı ile sistemik olarak ateş bunların en sık görülenleridir. İğne yerinde metal tuzu içeren cinsler bir nodül ( derinin altında nohut kadar sertlik) yapabilirler. Bu nodül birkaç ay içersinde kendiliğinden kaybolur. Morarma-kızarma açısından takip edilmelidir.

    Aşı uyluktan yapıldığında çocuk bacağını 1-2 gün için basmayabilir, bu aşının lokal etkisinden dolayıdır, devam etmemesi gerekir. Hekimlerin çekindiği daha ziyade boğmaca aşısına bağlı olarak gelişen, aşıdan 2 saat sonra ortaya çıkan , ince-tiz sesli ve uzun süren (3-4 saat) ağlama krizleri, yüksek ateş ve ateşli veya ateşsiz havale (konvülziyon) dir.

    Böyle bir etki görüldüğünde ya boğmaca aşısı bir daha iç yapılmayacak ya da asellüler formdaki aşı kullanılacaktır. Bu yan etkiler genellikle hekim tarafından tedavi edilmesi gereken olaydır. Evde anneler ateş düşürücü-sakinleştirici fitil, şurup verebilirler.










  8. niye kizamik asisi kampanyasi ve kampanyanin kapsami?

    .

  9. Re: Okullarda Yapılan Kızamık aşısı kampanyası...

    Sevgili Yeşim,
    bizim okulda da aşı uygulaması geçen çarşamba gerçekleşti. Biz de aşı yapılırken orda bulunduk. (yani babası) 1. ve 8. sınıftakilere kızamık-karma-felç aşısı uygulanmış diğerlerine yani ara sınıflara sadece kızamık. Bundan kesinlikle eminim. Bizim babamız biraz fazla pimpiriklidir. Adamın tepesinde beklemiş zaten.

    Ayrıca aşı kağıdı gelince de ben doktoruyla görüştüm. O da bana 1. ve 8. sınıflara 3 aşı diğerlerine sadece kızamık aşısı yapılacağını bunun da aşının teknik uygulamsında oluşabilecek hatalar nedeniyle aşının korumayabileceği durumları yok etmek amaçlı bir tekrar olduğunu ifade etti. Yapılmasında bir sakınca olmadığını söyledi.

    Sonuç olarak biz aşımızı olduk. Herhangi bir problem de çıkmadı çok şükür.




Benzer Konular

  1. KIZAMIK AŞISI
    Konuyu Açan: zeynep-hilal, Forum: Genel Forum.
    Cevap: 3
    Son Mesaj: 11 Aralık 2005, 20:01
  2. Sağlık Bakanlığının Kızamık Aşısı Kampanyası
    Konuyu Açan: emreirem, Forum: Genel Forum.
    Cevap: 5
    Son Mesaj: 07 Mayıs 2005, 23:00
  3. KIZAMIK AŞISI
    Konuyu Açan: gaye, Forum: Genel Forum.
    Cevap: 1
    Son Mesaj: 21 Ekim 2004, 13:38
  4. Kızamık için nostaljik aşı kampanyası
    Konuyu Açan: Vildan, Forum: Bizden Bize.
    Cevap: 0
    Son Mesaj: 24 Eylül 2004, 00:20
  5. Okullarda KIZAMIK aşısı uygulaması....
    Konuyu Açan: Esra_Yazıcı, Forum: Genel Forum.
    Cevap: 7
    Son Mesaj: 03 Ekim 2003, 10:23

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Dosya Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  
 
 

Bu site Lidya.Net tarafından hazırlanmış ve yayınlanmaktadır © 1998-2012. Bu sitede yayınlanan yazılar, kaynak ve yazarı belirtilmek kaydıyla kullanılabilir.
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren AnneCocuk.com adresimizde 5651 Sayılı Kanun'un 8. Maddesine ve T.C.K' nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan ve yazdıkları yazılardan kendileri sorumludur.
AnneCocuk.com ile ilgili yapılacak tüm hukuksal şikayetler iletişim linkinden iletişime geçildikten sonra en geç 2 (iki) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve size geri dönüş yapılacaktır.