merhabalar,
sitemizde bebekler ve çocuklar için daha fazla yemek tarifi ve mama önerileri olabilir mi? mesela hazır yoğurtlar için bilgiler falan gibi.
merhabalar,
sitemizde bebekler ve çocuklar için daha fazla yemek tarifi ve mama önerileri olabilir mi? mesela hazır yoğurtlar için bilgiler falan gibi.
merhaba sevgili ayşe
benim yoğurtlarla ilgili söylemek istediğim birkaç şey var. aslında herşeyin doğal hali özellikle danonenin yada başka markalarda var artık, mevyeli yoğurların çocuklar yesinde nasıl yerse yesin düşüncesi var. ben bu noktada içeriğin önemli olduğunu düşünüyorum tüm hazır gıdalar gibi yoğurtlarda katkı maddeleri içeriyor. Nasılsa ileride bunu önleyemeyeceğiz ama en azından şuan vermesek diyorum biz yoğurdu yaşına kadar pastörize sütten kendimiz yaptık şimdide belli markaların sade yani bizim yediğimiz yoğurtlarını yediriyorum özellikle meyveli yoğurlarda çabuk bozulmaması için (diğer hazır gıdalarda olduğu gibi) katkı maddeleri kullanıyorlar. bunlarda genelde kansorejen maddeler özellikle aldığınız gıdaların içeriklerini okuduğunuzda E- lerden geçilmiyor Özellikle sitrik asit bisküi,çikolata,dondurmalar ve cola.Çocuklar bunları çok seviyor ama biz baştan önlemi alalım ki fazla sevmesinler (özellikle çocukları görüyorum su gibi cola içiyorlar) Çağın hastalığı kanser neden bu kadar arttı. özellikle cocukları pençesine alıyor sağlık bakanlığıda bunlara okey veriyor birçok avrupa ülkesinde yasaklanmış durumda o yüzden devletin bunu engelleme gibi bir eğilimi olmadığı için bizler ne kadar geç verirsek o kadar iyi olur. eğer büyük şehirlerde yaşıyorsanız bir eczacı arkadaşım önermişti bioyoğurt (eğer reklama girmezse) 'ta katkı maddesi daha azmış. ve oğlumun eline kek bisküi çubuk gibi yardımcı gıdalar vermiyorum zaten hem iştah kapıyor hemde düzenli yemek yemesini engelliyor. Nasıl olsa birgün engelleyemeyeceğiz en azından şimdi yemesinler bunlar benim düşüncemdi siz ne düşünürsünüz bu konuda bilemiyorum.
sevgiyle kal.
.......
KANSEROJEN KATKI MADDELERİ
(HACETTEPE ÜNİVERSİTESI ARAŞTIRMA SONUÇLARI)
**DOĞAL GIDALAR TÜKETELIM***
PİYASADA SATILAN HAZIR GIDA MADDELERİ ÜLKEMİZDE INSAN SAGLIĞINI
CİDDİ BİCİMDE ETKİLEYECEK DERECEDE KATKI MADDELERI İÇERMEKTEDIR.
ANCAK BU MADDELER, TÜM ÇABALARA RAĞMEN MEDYA ARACILIĞI İLE İLAN
EDİLMEMEKTEDIR.
GÜNÜMÜZDE GIDA SEKTÖRÜ BÜYÜK BIR TRÖST HALİNİ ALMISTIR.
ÖRNEĞIN,HİÇBİR YAYIN ORGANINDA COCA COLA'NIN ZARARLI OLDUGUNU
GÖREMEZSİNİZ.ANCAK BİZ TÜKETİCİLER, AİLE FERTLERİMİZİ, CEVREDEKİ
ARKADASLARIMIZI, HABERDAR EDEREK BİLİNCLENDİREBİLİRİZ. SON YILLARDA KANSER VAKALARININ NEDEN DEVAMLI ARTIŞ GÖSTERDİĞİNİ HİÇ DÜSÜNDÜNÜZ MÜ?
SİZ COCUĞUNUZUN KANSEROJEN MADDE IÇEREN GIDA ALMASINI ISTER MİSİNİZ? PEKI NİYE EVİNİZE KETÇAP ALIYORSUNUZ? SİZLERE AŞAĞIDA SUNDUĞUMUZ TABLO, ALACAĞINIZ HAZIR GIDA MADDELERİNDEKİ KATKILARLA İLGİLİ BİLGİ VERMEKTEDIR.
SİZİN SAĞLINIZ İÇİN: LÜTFEN HERHANGİ BİR GIDA MADDESİNİ SATIN ALMADAN ÖNCE AMBALAJIN ÜZERİNİ DİKKATLİCE OKUYUN.
ZARARSIZ KATKILAR
E100, 103, 104, 105, 111, 121, 122, 126,130, 132,140, 151,152,160,161,162,163, 170, 174, 175, 180, 181, 200, 201, 202,203, 236, 237,238,260,261, 262, 263,270,280, 281, 282,
290,300,301,303,304, 305, 306,307,308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332,
333,334,336,337,382,400,401,402, 403, 404,405, 406, 408, 410, 411,
420,421,422,440, 471,472,473,474, 475,480
SÜPHELI KATKILAR
E125, 41, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241, 477,605, E220,221,222,223,224, 338, 339, 340, 341, 460, 461, 466, 407 (MİDE VE BAGIRSAK HASTALIKLARI)
E200 (VÜCUTTAKI VITAMİN B12+Yİ YOK EDIYOR)
E250,251, 320, 321 (KALP HASTALIKLARI, DAMAR SERTLIKLERI VE TIKANIKLIKLARI)
TEHLİKELİ KATKILAR
E102, 120, E311, 312 (NÖROLOJIK HASTALIKLAR)
KANSEROJEN KATKILAR
E102, 110, 123, 124, 131, 142, 210, 211, 213, 214, 215,216, 217
ORNEĞIN E211-SODYUM BENZOAT KETCAPLARDA BULUNMAKTADIR. 123,110
ABD,İNGİLTERE, FRANSA, ALMANYA, RUSYA,JAPONYA VE DAHA BİRCOK ÜLKEDE YASAKLANMISTIR. FAKAT ÜLKEMİZDE RENKLİ DRAJE ÇİKOLATALARDA VE KAYMAKLI BİSKÜVİLERDE KULLANILMAKTADIR.
EN TEHLİKELİ KANSEROJEN KATKI:
E330 ( NE YAZIKKİ BIRÇOK HAZIR GIDADA KULLANILMAKTADIR.)
BAZI HAZIR GIDALARDA TESBİT EDİLEN KATKI MADDELERİ
E330 -ÜLKER LÜKS GOFRET, MEYSU (ÖZELLİKLE KAYISI), KNOR DOMATES CORBA, TÜM TENEKE KONSERVE VE TURŞULAR, 7UP,SCHWEPPES (TÜM ÜRÜNLERI), JELİBON,TAMEK YAPRAK SARMA, PİYALE HAZIR ÇORBA,OLİPS,
E250 - TÜM SOSİS VE SALAMLARDA
E300 - FANTA PORTAKAL, CİNOMEL
E320 - ETİ PUFY, KNORR İŞKEMBE ÇORBA
E223 - ÜLKER HAYLAYF, ALBENİ
E322 - ÜLKER ÇOKOKREM
TÜM KOLALI İÇECEKLERDE KULLANILAN KATKI MADDELERİNİN TESBİTİ İÇİN
ANALİZ YAPILMASINA IZIN VERİLMEMİŞTİR (YAYINLARIMIZ DEVAM EDECEKTIR.) LÜTFEN COĞALTARAK DOSTLARINIZA DAGITINIZ
Bilgilerinize sunulur...
Dr. Bülent Serbetçioğlu
benim bu konuda araştırmalarım yok ama araştırma yapan bilim adamları var. (sadece limonsuyu için) acaba yukarıdaki yazının altına ismini yazan dr. arkadaş ve devletin sağlık konusunda en saygın üniversitelerinden biri niye bu kadar araştırma yapmış bilemiyorum bende onların yalancısıyım.
selam
bu mail ve benzerleri bilmem kac yildir dolasiyor internette...esim tlp kokenli birisi oldugu icin arastirma yapti bu maddelerle ilgili, hepsi fasafiso...
ben de bir mail hazirlarim basligina da:
MARMARA UNIVERSITESI BIYOKIMYA BILIMDALI ARASTIRMA SONUCLARI
diye yazarim, al sana bilimsel sonuc...
arastirmadan herseye inanmak da biryere kadar..
gecenlerde de florla ilgili mail vardi, yok dismacunlari kansorejenmis de...eh, gunde yarim tup macunu yutarsan kanser olursun tabii, ama yenmiyor ki macun suyla durulaniyor degil mi, eger yutmaz da tukururseniz birsey olmaz, dislerin sagligi macuna bagli bir kere...
E'li maddeler uluslararasi gida standartlarina uygun maddelerdir, oyle olmasa koca avrupa ve amerika uyuyor mu, hepsini yasaklar...sitrik asit kansorejen olur mu hic, o zaman limon yemeyin buna inaniyorsaniz
lutfen gonul rahatligi ile yemeklerden sonra bir parca biskuvi veya dondurmayi cocuklariniza verin...
Cemile merhaba, inan benim kafam karisti.Esinin tip kokenli oldugunu soyluyorsun.Buna dayanarak soruyorum, fazla ileriye gitmeden yedirelim mi bunlari?Ben Pakistan'da yasiyorum ve zaten taze sebze adinada cok temiz ve kalite birseyler bulamiyoruz.Bulduklarimizida dezenfekte edip kullaniyoruz.Konserveler, ozellikle Avrupa'dan gelenler kurtaricimiz.Sevgiler
Cemilecim BAzı E ler insan sağlığına zarar vermez ve avrupada genelde bu tür katkı maddelei kullanılıyor. Ama Türkiyede ucuza maletmek için değişik türde ve insan sağlığına zararlı katkı maddelerinin kullanıldığını iyi biliyorum. Şunu sende kabul etmelisin cola ve bu tür asitli içecekler kesinlikle zarar vermez tezi bence yanlıştır. Zarar verir özellikle çocuklara... Dediğin gibi avrupada yasak olan ve artık kullanılmayan UHT (uzun ömür maddesi)(UHT kullanılıyor ama belli bir dönem koruyor avrupada yiyecekleri) ama Türkiyede yiyecekleri daha uzun koruması için değişik katkı maddeleriyele destekleniyor ve bunlarda kanserojen içeriyor...Ben buna inanıyorum... bilemiyorum ben bunları 1. bir ağızdan duydum ve inanıyorum...Sen dersin bu konuda ...
arkadaslar
esim 4 sene tlp egitimi almis birisi ama cok arastiran ve her duyduguna arastirmadan asla inanmayan bir kisi oldugu icin bu tip konularda onun goruslerine her zaman guvenirim.
buna ragmen, yazdigim konularda kesinlikle bir uzman olmadigimizi da eklemek zorundayim. kendi bebegiminkini seve seve ama sizinkilerin sorumlulugunu SAGLIK konularinda ustlenemem dogrusu, bu konuda sadece kendi uyguladigim ve dogru bildigim seyleri yazabilirim, son karar gene sizin.
en basit sekilde, doktorunuza sorun derim boyle seyleri...
bizim uyguladiklarimiza gelince...
Cimi zayif bir bebek oldugu icin, yemekten sonra olmak kaydi ile abur cuburu vermekte sakinca gormuyoruz, zaten cok hareketli, bari enerjisini bu sekilde alsin diye dusunuyoruz.
haftada bir disarda yedigimizde, disardan aldigimiz tatli hamur islerini, biskuileri veriyoruz.
evde ise olay daha kontrollu...yemeklerden sonra (eger yerse) ev yapimi veya kaliteli bir markanin cocuklar icin urettigi puding, kek, pasta, meyve puresi ile karisik misir gevregi, tercihen bebe biskuisi yoksa normal biskui, gene varsa kinder cukulata yoksa bizimkilerden, ekmege surulmus kakaolu krema(nutella vb), bal, recel veya fistik/findik ezmesi, dondurma (kisin bile) cesitlerinden sadece birini veriyoruz, gunde 1 ogun cukulatali seyler yeme hakki var, diger ogunler yiyemez.biryerleri kizarir kabarirsa (cunku allerjik bir bebek) cukulatali seyleri bir muddet kesiyoruz.
iste bizim sistem boyle...avrupa'da hersey daha guvenli olabilir ama tr'de de benzer seyleri yedirebilirim sanirim. ama ithal urunler varsa onlari tercih ederim tabii.(kinder cukulata, nutella, danone vb)
zaten yedikleri ne kadar sey ki, pamak ucu kadar cukulata, iki biskui, yarim dilim fistik ezmeli ekmek...ustelik yemek yemediginde bunlari vermiyoruz, yemek yoksa tatli da yok anlaminda..
ama dedigim gibi en iyisini doktorlar bilir, bunlar sadece internetle cok hasir nesir olan bir ailenin guvenilir kaynaklardan yaptiklari arastirmalar sonucunda izledigi yollardir, hepsi bu...
saglikli gunler dilerim.
selam
arkadasim, kola tabii ki iyi birsey degil ozellikle cocuklar icin...
ben sadece tatli, biskui, dondurma gibi seyler icin konustum.
kola icin, ilerde bebek kola istediginde ,
gazli suyun icin pekmez karistirmayi dusunuyoruz, tavsiye ederim, ise yariyormus
hem rengi de ayni oluyor hem de kopuklu
ben simdi benim koca bebegi (esimi) koladan vazgecirmeye ugrasiyorum, basarabilirsem, eve de kola girmeyecek zati...
saglikli gunler sana da...