“Kabak çekirdeği bağırsak çalıştırır.”, “Balık ve yoğurt birlikte yenirse zehirler.”, “Gıdalardaki katkı maddeler kansere yol açar.” İşte, Beslenme ve Diyet Uzmanı Turgay Köse‘den beslenmede yanlış ve doğru bildiklerimiz.
Yapılan bilimsel çalışmalar tüm kanserlerin yüzde 1‘inden daha azının, gıda katkı maddelerinden kaynaklandığını gösteriyor. Hatta, bazı katkı maddeleri kanserojen maddelerin oluşumunu ya da etkisini engelleyici özellik taşıyor.
'Kabak çekirdeği bağırsakları çalıştırır.'
Kabak çekirdeğinin zayıflatıcı etkisi olduğu, bağırsakları çalıştırdığı, ay çekirdeği kadar zararlı olmadığı düşünülür. Oysa, kabak çekirdeğinin kalorisi çok yüksektir (100 gramı 610 kkal). Bağırsakları çalıştırmaz, kabızlığı önlemez. Öte yandan her iki çekirdek türü de kötü yağ içerdiği için kalp-damar sağlığı açısından zararlıdır.
'Balık ve yoğurt birlikte yenirse, zehirler.'
Tazeliğini yitiren balıkta “histamin” adında bir proteinin miktarı artmakta ve bu madde aynı zamanda yoğurtta da bulunmaktadır. Aynı öğünde her ikisi de tüketilirse vücuttaki histamin miktarı artar. Bu durum özellikle alerjik bünyelerde zehirlenmelere yol açabilir. Ancak, balık bayat ise yanında yoğurt yenilse de yenilmese de zehirler.
'Zeytinyağı mucize bir yağdır.'
Zeytinyağı, vücuda faydalı “Omega-9” adı verilen yağ asitlerini içerir. Yine de zeytinyağını, ekmeğinize bandırarak, salatalarınıza gönlünüzce gezdirerek tüketmeyin. Sonuçta katı da olsa sıvı da olsa 1 gram yağ 9 kkal. enerji verir. Dolayısıyla fazlası kilo aldırmakta ve oluşan şişmanlığa bağlı olarak bir takım sağlık problemleri ortaya çıkabilektedir.
'Yumurta vücudun düşmanıdır.'
Yumurta bazen aklanır, bazen de çok zararlı olduğu söylenir. Maalesef yumurtanın içerisinde doymuş, yani kötü yağlar bulunmaktadır. Kolesterol içeriği de biraz yüksektir. Buna karşılık, vücuda dışarıdan alınması gereken yağ asitleri açısından oldukça dengeli bir yapıya sahiptir. Yumurtanın protein içeriği de anne sütündeki proteine eşittir. Bu yüzden sağlıklı kişiler dilerse günde bir adet yumurta yiyebilir. Kolesterol, tansiyon, şeker problemi olanlar, karaciğer veya safra kesesinde sorunu bulunanlar, farklı günlerde olmak şartı ile haftada en çok 2 adet yumurta tüketebilirler.
'Çok soda içmek zayıflatır.'
Soda, sindirimi bir miktar kolaylaştırdığı için özellikle yemeklerden sonra tercih edilen bir içecektir. Buna karşın yağ yakıcı bir özelliği yoktur. Aşırı miktarlarda tüketildiğinde iştah açabilir.
‘Aç karnına limon ve greyfurt suyu içmek, yağları eritir.'
Maalesef herhangi bir yiyecek veya içeceğin tüketilmesi ile vücuttaki depo edilen yağlardan kurtulmak mümkün değil. Özellikle de, mide rahatsızlığı olanların aç karına bu içecekleri içmesi zararlı olabilir.
'Kepekli ürünlerin kalorisi düşüktür.'
Hemen hemen hiçbir ürünün kepekli alternatifi, normal çeşidinden daha düşük enerji içermez. Hatta bazı kepekli ürünlerin enerjisi normallerine göre daha fazladır. Bir ürünün kepekli olması onun lif, yani posa içerdiğini gösterir.
Şeker, kolesterol ve tansiyon seviyelerini dengelediği, doygunluk ve tokluk hissi verdiği, dışkılama sayısını ve miktarını artırdığı için kepekli ürünler daha sağlıklıdır.
'Ekmek, pilav ve makarnayı kesmek zayıflatır'
Ekmek, pilav ve makarna gibi tahıl ürünleri kimyasal yapılarında bulunan hidroksil (OH) molekülü sayesinde su tutucu bir özelliğe sahiptir. Eğer ki, diyette bu besinlerin tüketimini en aza indirirseniz, vücudunuz su tutamaz. Kısa sürede birkaç kilo ağırlık, yani su kaybedersiniz. Fakat, vücudunuzdaki yüzde 20’lik bir su kaybı sağlığınızı tehlikeye atacağı için, savunma mekanizması olarak daha fazla su kaybetmemeye, kilo verememeye başlarsınız. Kaybedilen su vücudunuza geri geldiğinde ise, eski ağırlığınıza geri dönersiniz. Hatta, uyguladığınız bu yanlış diyet sonrası daha fazla kilo alabilirsiniz.
BUGÜN