1. Sayfa - Toplam 3 Sayfa var 123 SonuncuSonuncu
Toplam 25 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
  1. Ailenin cocuga verecegi egitim! [Füsun'un "hirsli anne babalar" forumundan esinlendim]

Acaba cocuklara aile icinde hic egitim vermeden sadece kreslerin, ilk okulun ve lisenin verdigi egitimin eline mi teslim etmeli, yoksa aile icinde belirli bir egitim verilmeli mi?

Bence 18 yasina kadar anne ve babanin cocuklara vermesi gereken egitim var ve bu okul egitimin tamamlayici da olabilir sadece anne babanin preferensleri yönünde de olabilir. Ama bence cocuklar bilincli olarak egitilmeli..

Bence egitim kapasite artirici yada kabiliyet zorlayici alistirmalar seklinde olmamali.
    Bunun yerine cocuklarin deneyimlerini ve görüs alanlarini genisletici ve onlari yetiskinkin yasamda yapacaklari bir cok seye hazirlayici olmali.

Tabi 18 yasina kadar hangi konularda egitmeli dersek bunu uzun uzun düsünmem gerek. Ama ilk okul öncesi dönemde (yani 7 yasinda kadar) ögrenilmesi gereken seyleri söyle siralayabilirim:
    - Sporlar : yüzmeyi, kayak kaymayi, bisiklete binmeyi ögrenmeli.
    - Müzik : Müzik aletleriyle, notalarla tanismali.
    - Güzel sanatlar : Renkleri tanimali, renklerin karisimindan hangi renkleri ciktigini deneyerek anlamali, resimle, heykelle tanismli, degisik stilleri ve degisik boyalari ve zeminleri denemeli..
    - Basit fizik kurallari: Günesin, ayin hareketleri, uzay, yildizlar, yercekimi gibi konulari kafasi alabilecegi sekilde algilayabilmeli.
    - Yabanci dil: Tek dilli cocuklar ikinci bir yabanci dile baslayabilir.. Gerci bizimki su anda üc dilli. ücünü de konusuyor ve anliyor, farkli insanlara farkli dillerde sesleniyor.
    - Doga : Dogadaki hayvanlarin ve bitkilerin nasil yasadiklarini, dogayi onlarla paylasmak icin biz insanlarin nelere dikkat etmesi gerektigini bilmeli.. Ki 3 yasinda örnegin sokaga kagit yada sakiz atilmayacagini ama elma cöpünü karincalara atabilecegimizi bilmeli.
    - Okuma : Aliskanligini kazanmali ve Pinokyo'dan, Andersen'in masallarina, tüm cocuk klasikleriyle tanismali.. Biz bu konuda da cok ilerledik..
    - Trafik : Trafikte yaya yada bisikletli olarak nelere dikkat etmesi gerektigini bilmeli. Trafik isaretlerini tanimali. Arabanin icindeki dügmeleri, arabanin degisik farlarini tanimali. Örnegin bir araba arka arka geliyorsa arkada beyaz farlarinin yandigini bilmeli ki kendin koruyabilsin..

Tabiki davranislarini gelistirmek icin en iyi metod bilincsiz olarak bizi taklit ettikleri icin kendimizin iyi birer örnek olabilmesi. Bu konuda cocugu verilecekler:
    - Görgü: Masa kurallarini, selamlasma, tesekkür etme, özür dileme gibi aliskanliklar.
    - Din, irk : Degisik dinlerden insanlarin degisik ritüalleri oldugunu bunlara saygi göstermesi gerektigini, insanlari dini kilik kiyafetleri sebebiyle yadirgamamasi gerektigini ögrenmeli.. Zenci yada sari derili insanlarin farkli olmadiklarini bilmeli.. Tabi dindar insanlar mutlaka kendi dinlerinde neler yapilmasi gerektigini de ister istemez ögretecektir, ama ben dindar olmadigim icin din konusunda nötr bir yol cizmeyi düsünüyorum..
    - Kisilik, sorumluluk : Kendine güvenmesini, insanlara saygi göstermesini ve onlarin yasam alanlarini daraltmamasini. Kendi görevleri hakkinda sorumluluk almasini, yardim etmesini bilmeli..

Bunlar benim listem.. Tabi 18 yasina kadar uzatacak olsak, bir cok seyler daha eklenir. Sizce cocuklara bir seyler verilmeli mi? Yoksa biz karinlarinin toklugundan yada sicak bir yataktan, oyuncak ve kiyafetler satin almaktan mi sorumluyuz?

Konu Füsununkinden biraz farkli. Bu konuda ne düsünüyorsunuz ? Cocugunuz icin bir egitim planiniz var mi?

2. Re: Ailenin cocuga verecegi egitim! [Füsun'un "hirsli anne babalar" forumundan esinlendim]

Eğitimli bir ailede zaten farkında olmadan onları eğitmiş olacak
    Önce aileler eğitilmeli etrafımızda o kadar çok eğitimsiz anne ve babalar var ki düşünün artık çocukların eğitimlerin
    i
    Bizler anne ve baba olarak çocuklarımıza ne kadar zaman ayırıyoruz hiç düşündünüz mü bu konuyu bir gün yani 24 saat boyunca belki toplam 1 saat belkide 2
    Bu sizce onlara yeterli mi

Re: Ailenin cocuga verecegi egitim! [Füsun'un "hirsli anne babalar" forumundan esinlendim]

Benim kızım kendi göbeğini kendisi kesenler soyundan! Bizim ona birşeyler öğretmemize olanak vermeden, kendisi bildiriyor öğrenme isteğini. Örneğin, bugün konservatuarın oyunlu müzik sınıfına başlayacaktık. Bizimki çok basit buldu kendisine sunulanı, burun kıvırdı hemen. Öğretmenin de önerisiyle özel ders almasına karar verildi. Öğretmenin kendisini piyanoyla azıcık ölçmesi yetti, yanlışsız sürdürdü ezgileri. Bizimki özel ders fikrine bayıldı, tabii bizim cebimiz de bayılacak bu işe! :-x Babamız konservatuar piyano mezunu (orta düzey), ancak öğretecek formasyona sahip değil, uzun yıllardır da çalmıyor. Şimdi öğretmen arayışı içindeyiz. Sanıyorum gelip geçici bir heves değil bizimkinin ilgisi, içinden geliyor. Bize destek olmak düşüyor.

Deniz'in listesindeki birçok konuda yalnızca ve yalnızca kendi ilgisi nedeniyle gelişim göstermiş durumda. Yuvadan da çok şeyler öğrendi. Aşırı meraklı. Durmadan soru soruyor. Yanıtlıyoruz. Türkçe ve Fince DVD filmleri izliyor. Televizyondaki çocuk programlarından bazılarını hiç kaçırmıyor. Haberlere meraklı. Kitapları çok seviyor. Haftada bir ya da iki kez çocuk kütüphanesine gidiyoruz, kitap, kaset, dergi ödünç alıyor. Kendisine düzenli olarak kitap okuyoruz. Harflerin yarısını öğrendi sora sora. Kendi adını ve soyadını yazabiliyor. Yuvada da, evde de bol bol resim yapıyor. Değişik resim malzemelerini ve renkleri çok iyi tanıyor.

Telefonları açıp, 'Alev Outinen,' diye yanıtlıyor. Adresini biliyor. Sabahları taksi şoförüne 'Günaydın,', inerken de 'İyi günler,' diliyor. Yeni tanıştığı çocuklara kendi adını söyleyip, onların adını soruyor. Yemeğe başlamadan, 'Afiyet olsun,' diyor. Sofrada birşey istediğinde rica ediyor. Teşekkür ediyor. Elinden geldiğince çatal-bıçak kullanmaya çalışıyor. Yemekleri tanıyor. Lokantada ya da kafede kendi siparişini kendisi veriyor. Önüne gelenin en azından büyük bir bölümünü tüketmesi gerektiğini biliyor.

Paten yapıyor, mukavemet kayağı kayıyor, buradaki bütün çocuklar gibi. Yazın yüzme de öğrenecek galiba, deniz delisi.

İkinci yabancı dile başlamasına gerek yok pek. Ne yazık ki, şu an Türkçe birinci yabancı dili. Umarım Türkiye'yede bir süre kalırsa ikinci 'birinci dili' olacak Türkçe. Babaannesi İsveççe konuşuyor kendisiyle.

Ben özel bir gayret göstermedim, kendisinden gelen istekler ve kendi yaşam tarzımız doğrultusunda davranıyor, yol göstermeye çalışıyorum kendisine. Arada cozuttuğu oluyor, bütün çocuklar gibi. Bebekleşiyor...

Re: Ailenin cocuga verecegi egitim! [Füsun'un "hirsli anne babalar" forumundan esinlendim]

Yurdumuzun şartlarına göre elimizden geldiğince iyi bir insan yetiştirmeye çalışıyoruz her anne baba gibi..

Benim en başta isteğim kendi ayakları üzerinde durabilmesi,kimseye muhtaç olmadan önce manevi olarak güçlü olabilmesi,iç huzurunun olması, hayatla barışık olması, hangi mesleği seçerse seçsin elinden geleninin en iyisini yapması ya da yapmaya çalışması...
    İnsan ilişkilerinin iyi olması çok önemli çünkü bence çok bilgili olabilir ama bunu anlatamıyorsa , başkaları tarafından anlaşılamıyorsa bunun çok da önemi yok gibi.
    iyi bir insan olması çok önemli, eninde sonunda iyi insanların kazandığına inanıyorum(ya da inanmak istiyorum)

Bence bunlar temel şartlar bundan sonra iyi bir eğitim en az bir yabancı dili çok iyi konuşabilme,ülkesinde ve dünyada olanlardan haberdar olabilen, b,lgiye ulaşailen bir insan olmasını isterim.
    Şimdilik bu kadar

Verilecek eğitimin çocuktan çocuğa değişmesi gerektiğini düşünmekle birlikte söylediklerine katılıyorum.

Mesela çocuklar yetenekleri doğrultusunda bir spora yönlendirilmeli...Bisiklete binmeyi motor gelişimi açısından faydalı buluyorum. 6 yaş itibariyle yüzmeye başlatmayı düşünüyorum. Biraz daha ileri yaşlarda ise bir takım sporuna yönlendirmeyi (basketbol gibi)...Devam eder veya etmez kendi seçimi. Ben bu tarz uğraşlarla tanıştırmayı kendime görev sayıyorum...

Müzik eğitimi kulağı geliştirme açısından yararlı diye düşünüyorum. Okulda zaten bu konuda çalışıyorlar.

Güzel sanatlar, basit fizik kuralları, yabancı dil anaokulunda gösteriliyor. Ancak ben anaokulunda öğretilen yabancı dilin faydası konusunda çok şüpheliyim.

Aslında aynı tereddütü satranç konusunda da yaşamıştım ama Doğukan'ın satranca olan ilgisi ve yeteneğini bu şekilde keşfettik. Çocuğun dil öğrenmeye yatkınlığını görmek açısından faydalı sanırım.

Genelde bazı temel bilgilerin verilmesi ve farklı ilgi alanları sunulmasının faydasına inanıyorum. Çocuğun yeteneklerini anlama açısından...

Görgü kuralları kesinlikle öğretilmeli... Uygulamalı olarak. Teşekkür etmeyi, iyi günler dilemeyi utangaç olsa bile yapabilmeli...

Din eğitimi için 7 yaş öncesinin erken olduğunu düşünüyorum. Allah ve ölümle ilgili sorularını cevaplamaya çalışıyorum ama çok da derine inip kafasını daha fazla karıştırmıyorum.

Kişilik, sorumluluk gelişiminin çocuktan çocuğa değiştiğine karar verdim. Sanırım çocuğun ne zaman neye hazır olduğunu iyi anlamak gerekiyor...

Ve biz çocuklarımızın para babası değiliz...

Bunun için öncelikli ve sürekli vurgulamamız gereken koşulsuz sevgi...

Didem,

Dediklerinde çok haklısın! Çocuğum isterse binbir özelliğe ve yeteneğe sahip olsun, toplumsal ilişkilerinde anlaşılamıyorsa ya da kendisi başkalarını anlamaktan yoksunsa, çok üzülürdüm doğrusu...

Herşeyden önce, doğrudürüst insan olabilmeli. Gerisi, yaşamını daha zengin kılacak ayrıntı...

Ebru

aero yazdı:
    ...
    Güzel sanatlar, basit fizik kuralları, yabancı dil anaokulunda gösteriliyor. Ancak ben anaokulunda öğretilen yabancı dilin faydası konusunda çok şüpheliyim.
    ...
    Ebru'cum,

Anaokulunda öğretilen yabancı dilin yararı konusunda ben de kuşku duyuyorum. Burada anaokulunda öğretilmiyor. Ancak, çeşitli nedenlerle bir yabancı dille tanışmış olan, yani bu dili yuvanın dışında da kullanma olanağına sahip çocuklar için yabancı dille eğitim veren yuvalar var, Almanca, İngilizce, Fransızca, Rusça ve başka dillerde. Yoksa, yuvalarda öğretilen yabancı dil yalnızca oyunla olur, başka türlü anlamı da yok...

Ayrıca ilginç coğrafyalardan, farklı kültürlerden bilgiler verilmeli diye düşünüyorum. Mesela Doğukan Kayıp Balık Nemo sayesinde Sidney Opera Binasını biliyor. Bunun gibi gezdiğimiz yerlerde çekilen fotoğraflardan tanıdığı yerler var. Üstelik Resimli Ansiklopedi'de anlatılan yerleri çok ilginç buluyor. Eşim Venedik'e gittiğinde Resimli Bilgiler Ansiklopedisinden bulup okumuştum hemen ona...

Ressamların tablolarına, müzisyenlerin müziklerine aşina olmalı...

Ve tabii ki kitap okuma alışkanlığı kazandırılmalı...

Amaç erken zenginleşsin ve ilgi alanını daha çabuk keşfedebilsin...

önemli bir nokta

Çocuklarımızın katılmalarını istediğimiz etkinlikler çocukların ilgisini çekmiyorsa, kesinlikle zorlanmamalı. Çocuğun birçok dalda yeteneği olabilir, ancak bunların hiçbirini erişkin yaşlarına taşımayabilir. Çok doğal karşılanmalı bu. Önemli olan, çocukken katıldığı etkinliklerden birşeyler kazanması ve iyi zaman geçirmeyi öğrenmesi.

aero yazdı:
    Ayrıca ilginç coğrafyalardan, farklı kültürlerden bilgiler verilmeli diye düşünüyorum. Mesela Doğukan Kayıp Balık Nemo sayesinde Sidney Opera Binasını biliyor. Bunun gibi gezdiğimiz yerlerde çekilen fotoğraflardan tanıdığı yerler var. Üstelik Resimli Ansiklopedi'de anlatılan yerleri çok ilginç buluyor. Eşim Venedik'e gittiğinde Resimli Bilgiler Ansiklopedisinden bulup okumuştum hemen ona...

Ressamların tablolarına, müzisyenlerin müziklerine aşina olmalı...

Ve tabii ki kitap okuma alışkanlığı kazandırılmalı...

Amaç erken zenginleşsin ve ilgi alanını daha çabuk keşfedebilsin...
    Çok doğru! Aslında televizyon ve internet çocukların eğitiminde önemli yer alıyor, dozu iyi ayarlandığı ve nasıl doğru olarak yararlanıldığı bilindiği sürece.