Acaba cocuklara aile icinde hic egitim vermeden sadece kreslerin, ilk okulun ve lisenin verdigi egitimin eline mi teslim etmeli, yoksa aile icinde belirli bir egitim verilmeli mi?
Bence 18 yasina kadar anne ve babanin cocuklara vermesi gereken egitim var ve bu okul egitimin tamamlayici da olabilir sadece anne babanin preferensleri yönünde de olabilir. Ama bence cocuklar bilincli olarak egitilmeli..
Bence egitim kapasite artirici yada kabiliyet zorlayici alistirmalar seklinde olmamali.
Bunun yerine cocuklarin deneyimlerini ve görüs alanlarini genisletici ve onlari yetiskinkin yasamda yapacaklari bir cok seye hazirlayici olmali.
Tabi 18 yasina kadar hangi konularda egitmeli dersek bunu uzun uzun düsünmem gerek. Ama ilk okul öncesi dönemde (yani 7 yasinda kadar) ögrenilmesi gereken seyleri söyle siralayabilirim:
- Sporlar : yüzmeyi, kayak kaymayi, bisiklete binmeyi ögrenmeli.
- Müzik : Müzik aletleriyle, notalarla tanismali.
- Güzel sanatlar : Renkleri tanimali, renklerin karisimindan hangi renkleri ciktigini deneyerek anlamali, resimle, heykelle tanismli, degisik stilleri ve degisik boyalari ve zeminleri denemeli..
- Basit fizik kurallari: Günesin, ayin hareketleri, uzay, yildizlar, yercekimi gibi konulari kafasi alabilecegi sekilde algilayabilmeli.
- Yabanci dil: Tek dilli cocuklar ikinci bir yabanci dile baslayabilir.. Gerci bizimki su anda üc dilli. ücünü de konusuyor ve anliyor, farkli insanlara farkli dillerde sesleniyor.
- Doga : Dogadaki hayvanlarin ve bitkilerin nasil yasadiklarini, dogayi onlarla paylasmak icin biz insanlarin nelere dikkat etmesi gerektigini bilmeli.. Ki 3 yasinda örnegin sokaga kagit yada sakiz atilmayacagini ama elma cöpünü karincalara atabilecegimizi bilmeli.
- Okuma : Aliskanligini kazanmali ve Pinokyo'dan, Andersen'in masallarina, tüm cocuk klasikleriyle tanismali.. Biz bu konuda da cok ilerledik..
- Trafik : Trafikte yaya yada bisikletli olarak nelere dikkat etmesi gerektigini bilmeli. Trafik isaretlerini tanimali. Arabanin icindeki dügmeleri, arabanin degisik farlarini tanimali. Örnegin bir araba arka arka geliyorsa arkada beyaz farlarinin yandigini bilmeli ki kendin koruyabilsin..
Tabiki davranislarini gelistirmek icin en iyi metod bilincsiz olarak bizi taklit ettikleri icin kendimizin iyi birer örnek olabilmesi. Bu konuda cocugu verilecekler:
- Görgü: Masa kurallarini, selamlasma, tesekkür etme, özür dileme gibi aliskanliklar.
- Din, irk : Degisik dinlerden insanlarin degisik ritüalleri oldugunu bunlara saygi göstermesi gerektigini, insanlari dini kilik kiyafetleri sebebiyle yadirgamamasi gerektigini ögrenmeli.. Zenci yada sari derili insanlarin farkli olmadiklarini bilmeli.. Tabi dindar insanlar mutlaka kendi dinlerinde neler yapilmasi gerektigini de ister istemez ögretecektir, ama ben dindar olmadigim icin din konusunda nötr bir yol cizmeyi düsünüyorum..
- Kisilik, sorumluluk : Kendine güvenmesini, insanlara saygi göstermesini ve onlarin yasam alanlarini daraltmamasini. Kendi görevleri hakkinda sorumluluk almasini, yardim etmesini bilmeli..
Bunlar benim listem.. Tabi 18 yasina kadar uzatacak olsak, bir cok seyler daha eklenir. Sizce cocuklara bir seyler verilmeli mi? Yoksa biz karinlarinin toklugundan yada sicak bir yataktan, oyuncak ve kiyafetler satin almaktan mi sorumluyuz?
Konu Füsununkinden biraz farkli. Bu konuda ne düsünüyorsunuz ? Cocugunuz icin bir egitim planiniz var mi?