Toplam 8 sonuçtan 1 ile 8 arasındakiler gösteriliyor.
  1. Küçük Küçük Adımlara Maraton koşulur mu?

Değerli Dostlar,

Mina yeni yıla, 39.5 derece ateş, öksürük, hapşırık ve burun akıntısı ile girdi. Bizde sabaha kadar uykusuz, üç kere onunla soğuk duşun altında ve naçar girdik. Şimdi biraz sızar gibi oldu, bende de uyku kaçtı.

Mina’nın uykusundan, benim de uykusuzluğumdan faydalanmak istiyorum. Zira, başka vakit bulamayabilirim.

Biliyorsunuz Mina, Aralık ayı itibariye, Küçük Adımlar Projesi’ne dahil oldu. Küçük Adımlar, daha önce de bahsetmiştim: Gelişimsel Geriliği Olan Çocuklara Yönelik Bir Erken Eğitim Programı. Çocuğun ev ortamında eğitilebilmesi için kolayca uygulanabilen ilkelerden oluşuyor.

Temel olarak, 0-6 yaş arası, standart ve sorunsuz çocukların edindikleri becerileri baz alarak, özürlü çocukların, bu becerileri öğrenmeleri için aile babayı eğiten bir program.Ben kitapçıkları okurken, çocuklarımız bizler farkında olmadan öğrendikleri ve yaptıkları her türlü becerinin, bir sonraki beceri için bir temel teşkil ettiğini ve aslında bizim tek bir adım olarak gördüğümüz şeylerin onlarca adımla oluştuğunu gördüm.. Örneğin diş fırçalamak, 17 farklı becerinin öğrenilmesi sonucu oluşan bir eylem ve sizler çocuğunuza diş fırçalamayı öğretmeye başladığınızda çocuğunuz 16 tane beceriyi zaten siz farkında olmadan edinmiş oluyor.

Özürlü çocuklar ise, normallerin kendi kendi edindikleri becerileri edinmek için yardıma ihtiyaç duyuyorlar. Macqure Programına göre,

“HER ÇOCUK ÖĞRENEBİLİR, ZİHİNSEL GERİLİĞİ OLAN ÇOCUK DAHA YAVAŞ ÖĞRENİR AMA ÖĞRENEBİLİR”

Bu program dahilinde, geçen hafta ilk aileler toplantısına katıldık. Toplantıda, “Küçük Adımlar Projesi’ni ülkemize getiren ve destekleyen, Zihinsel Engellilere Destek Derneği’nin Başkanı Sayın Avukat Çiğdem Atvur ile tanıştım ve sohbet etme fırsatı yarattım.

Ondan aldığım özel izin ile ve Kaynak göstererek, program dahilinde gerek kitapçıklardan gerekse kendi tecrübemizden süzdüğüm bilgileri sizlerle paylaşacağım.

Bu paylaşımı, Özel Anne Çocuk da değil, Genel forumda yapmak istiyorum, zira, kitapçıklarda yazılanlar zaten normal çocukların davranış ve gelişimleri. Bu paylaşım benim içinde çok faydalı olacak, zira yazarken beni de düşünmeye ve düşüncelerimi biraz daha pekiştirmeye sevkedecek. Zaten, lise ve üniversite yıllarında, önce yürüyerek okur, peşinden özet çıkarır, anca anlardım anlamam gerekeni.

Kalın kafalıyım mı ne?)

Umarım, sizler içinde bir faydası olur.

Sizlerden de ricam bana yardımcı olmanız. Biz Mina ile uzun süreli bir programa başlıyoruz. Yazdıklarımı sadece okumakla yetinmeyin. Bana akıl da verin, eleştirin, yönlendirin. Sonuçta benim amacım çocuğuma bir şeyler öğretmek, kendi başarılı olmuş tecrübelerinizi bizlerle paylaşın. Çok mu şey istiyorum?,

Bu uzun girizgahtan sonra, benim de ilgiyle okuduğum bir bölümü alıntılar yaparak sizlere aktarmak istiyorum. Bunun için ayrı bir konu başlığı açacağım.

2. Re: Öğrenme üzerine bir ufak not...

Öncelikle çok geçmiş olsun Yonca,umarım Mina şimdi iyidir,maalesef annelere uyku haram.Bizde dün akşamı hastahanede geçirdik,neyse ki önemli bir sorun çıkmadı.Yani yılı çook güzel karşıladık.
    Neyse geçen haftalarda Mertin yuvasında seminer vardı,bu seminerde pedagog öğrenme üzerine bir konuşma yaptı ki,22 yıllık öğretmen annem de aynı fikirde,ben de tabi ...
    Şöyleki biz çocuklarımıza(türkiyeliler)öğrenmeyi bıktırıcı bir eylem haline getiriyoruz,yani asla öğrenme=heyecan verici,neşeli,geliştirici bir eylemdir yapamıyoruz.
    Çocuklara okula gitmeden harfleri öğretiyoruz,ya da okulda derslere boğuyoruz,sonuçta ne oluyor,çoğumuz kitap okumayan ,herhangi bir konuda araştırma yapma isteğini aklından geçirmeyen bireyler oluyoruz.
    Avrupada çocuklara burdaki kadar yüklenmiyorlar ama sonuçta evde çalışan annesinden(ev hanımı bizdeki karşılığı),mühendisine,işçisine kadar çoğunluk kitapta okuyor,araştırmada yapıyor.
    Bence öğrenme konusunda en çok buna dikkat etmeliyiz,yani mesela ben Merti ne bilgisayar karşısına otutuyorum,ne ingilizce,ne de harfleri öğretiyorum ya da herhangi bir şeyi öğretirken sıkmıyorum.
    Off çok konuştum kısaca demek istiyorum ki bence çocukları öğrenmekten bıktırmamalı,onu heyecan verici bir eylem olmaktan uzaklaştırmamalıyız.
    Seni de tatlı kızını da öperim...

Re: Küçük Küçük Adımlara Maraton koşulur mu?

sevgili yonca...
    mina için çok geçmiş olsun...umarım şimdi rahatlamıştır...
    sen çocuğuna bir şey öğretirken bizimde kapacağımız çok şey olacaktır senden...o yüzden sen yaz, bizde okuyup donatalım kendimizi...deneyimlerimizi paylaşıp yön verelim birbirimize...
    ve girdiğin bu mücadele de en büyük kuvvet ve en büyük gelecek senin olsun...
    sevgiler...

Sevgili Yonca,

önce Minâ'ya geçmiş olsun. Umarım biraz daha düzelmiştir.

Küçük küçük adımlarla Maraton koşulur mu diye sormuşsun? Elbette koşulur, büyük büyük adımlarla, hızlı koşarak çabuk yorulmak her zaman doğru mudur?

Bence önemli olan sonuç değil mi sevgili Yonca? Önemli olan Minâ'nın kendi dişlerini fırçalaması değil mi? Bunu yavaş yavaş öğrensin, hedefe ulaşsın. Varış noktasına gelmeden, çok hızlı koştuğun(uz)dan yorulup vazgeçmesin. Hızlı öğrenecek diye birtakım şeyleri "salla pati" yapmasın. Yaptığı işleri en iyi şekilde yapacağından eminim.

Merhaba Yonca,

Öncelikle Mina için çok geçmiş olsun umarın şimdi daha iyidir.

Gelelim soruna Küçük Küçük Adımlara Maraton koşulur mu? Koşulur Yonca helede arkasında senin gibi çabalayan annesi ve ailesi varken hemde öyle güzel koşulurki görenlere ibret olur.

Hızlı koşup yorulup yarı bırakmaktansa yavaş yavaş sindirerek yapmak sonundada birşeyleri başarmış olmanın o inanılmaz hazzını duymak bir başka güzel olacaktır.

Minamızın küçük küçük ama emin adımlarla ilerleyip birçok yeni şeyi öğreneceğinden eminim.

Mine

Sevgili yonca minaya geçmiş olsun diyorum. Yeni yıl için dileklerini hatırlarsan; mina konuşsun, mina yürüsün... Bunların hepsi olacak umarım yeni yılda. önümüzde koca bir yıl var... Umut dolu bu programla beceriler ve yetenekler gelişecektir. Bize gelişmeleri ve programları anlatırsın bizde faydalanırız sayende....

7. Re: Küçük Küçük Adımlara Maraton koşulur mu?

Sevgili yonca
    minaya geçmiş olsun diyorum. Bu projenin hepimize çok faydası olacağına inanıyorum.
    sevgili minanın senin gibi bir annesi varken bitiremeyeceği hiç bir maraton yok gibi geliyor bana.

sevgiyle kalın

HEM DE NASIL KOŞULUR ::))

Sevgili Yonca,

Öncelikle Mina'cığımı çok geçmişler olsun diyorum...Nazar mı değdirdin minişine ? Neden böyle diyorum biliyor musun ? Çünkü sadece yarım saat önce anneyiz.biz'deki doğum hikayenizi okumuştum. Orada Mina'nın diğer çocuklar gibi ateşlenmediğini, öksürmediğini yazmıştın. Ben de buna çok sevinmiştim. Ama sonra foruma girip de Mina'cığın hastalandığını okuyunca üzüldüm. Umarım çok çabuk atlatır bu enfeksiyonu da.... O neleri başarmadı ki :))

Unutma ki; MARATONUN ŞAMPİYONU ŞİMDİDEN BELLİ (M İ N A), BEN İKİNCİYİ MERAK EDİYORUM :))

Umarım küçük yollu benim de bir faydam olur canımcım...