Toplam 2 sonuçtan 1 ile 2 arasındakiler gösteriliyor.
  1. #1

    Çocuklarda Duygusal Zeka Gelişimi İçin Yaratıcılık

    Çocuklarda Duygusal Zeka Gelişimi İçin Yaratıcılık

    Yaşamanın ilk altı yılında beyin gelişimi oldukça hızlı gerçekleşir, bu dönemde beyinde olan değişimler hayatımızın hiçbir evresinde bu kadar hızlı ve etkli şekilde oluşmaz. Bu nedenle çocuklar için hayatlarının ilk altı yılında edindikleri deneyimler, kurdukları ilişkiler ve öğrendikleri bir çok şey hayatlarının diğer dönemlerinde de onların gelişimlerini etkiler. Duygusal zeka da çocukların bu ilşkilerden ve deneyimlerden nasıl etkilendikleriyle doğru orantılı olarak gelişir ve şekillenir.

    “Duygusal zeka” adlı kitabında Daniel Goleman "Duygusal zekayı kişinin kendi duygularını anlaması, başkalarının duygularına empati beslemesi, ve duygularını yaşamı zenginleştirecek biçimde düzenleyebilmesi yetisi" olarak tanımlıyor ve yaratıcılığın bu yetinin gelişmesinde oldukça büyük bir rol oynadığını vurguluyor. Goleman gibi yine bu konuda uzmanlaşmış birçok kişi de duygusal zekanın yaratıcılıkla beslendiğinin altını çiziyor ve özellikle küçük yaşlarda çocuklara sağlanan yaratıcılığı destekleyici aktivitelerin öneminden bahsediyorlar.

    Ailelerin de bu konuda sorumluluk payları yüksek, çocuklarının duygusal gelişimlerini destekleyecek aktiviteler ve ortamlar sağlamak ailelere düşen öenmli bir görev. Uzmanların bu konuda en çok rahatsızlık duydukları nokta ailelerin genellikle duygusal zekanın gelişimine yeterince önem vermememleri sonucunda çocuklarında oluşan duygusal-sosyal sorunlar. Bu tip olumsuz durumları engellemek için işte size birkaç öneri...

    Neler Yapabilirsiniz?

    • Günü tersten kurgulayın, çocuğunuzla zamanı geriye sarma oyunu oynayın. Örneğin akşam yemeği ile güne başlayıp sabah kahvaltısı ile günü noktalayın. Bu aktivite ile çocuk aslında hergün yaptığı ama farkında bile olmadığı aktiviteleri farketmeye ve onların önemini anlamaya başlayacaktır.

    • Bir problem anında çocuğunuz için çözümler bulmaktansa onun çözüm bulmasına yardım etmeniz duygusal zeka gelişimini desteklemniz açısından çocuğunuza daha çok yardımcı olacaktır.

    • Farklı malzemelerden yararlanarak çocuğunuzun çeşitli yaratıcı faaliyetler yapmasına yardımcı olabilirsiniz. Örneğin kil, hamur, seramik, boncuk bu tip çalışmalarda kullanmak için ideal malzemelerdir.

    • Farklı baharatların ya da tatların karışımlarını yaparak çocuğunuzun farklı deneyimlerde bulunmasına yardımcı olabilirsiniz.

    • Çocuğunuza sık sık açık uçlu sorular sormayı deneyin. Örneğin, “çikolata yemeği seviyor musun?” yerine “çikolata yemeği neden seviyorsun?” gibi sorular sorun. Çünkü bu soruların cevabı için çocuğun sadece evet ya da hayır demesi yetmiyor, düşünerek kendi mantığınca bir cevap vermesi gerekiyor.

    İDİL SEDA AK




  2. Re: Çocuklarda Duygusal Zeka Gelişimi İçin Yaratıcılık


    Teşekkürler Nurcancım.. Sağolasın

Benzer Konular

  1. çocuk psikolojisi ve duygusal gelişimi için önerebileceğiniz kitap
    Konuyu Açan: nilsubensu, Forum: Genel Forum.
    Cevap: 24
    Son Mesaj: 16 Eylül 2008, 14:02
  2. Çocukların Duygusal ve Zihinsel Gelişimi
    Konuyu Açan: j.araz, Forum: Psikoloji.
    Cevap: 0
    Son Mesaj: 17 Mayıs 2007, 07:38
  3. Zeka gelişimi için Omega-3
    Konuyu Açan: fkilic, Forum: Genel Forum.
    Cevap: 2
    Son Mesaj: 20 Ocak 2006, 01:48
  4. Cevap: 18
    Son Mesaj: 16 Şubat 2005, 12:32
  5. ÇOCUKLARDA DUYGUSAL ZEKA GELİŞİMİ
    Konuyu Açan: Asuman-Oğul, Forum: Genel Forum.
    Cevap: 0
    Son Mesaj: 13 Ağustos 2003, 15:10

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Dosya Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  
 
 

Bu site Lidya.Net tarafından hazırlanmış ve yayınlanmaktadır © 1998-2012. Bu sitede yayınlanan yazılar, kaynak ve yazarı belirtilmek kaydıyla kullanılabilir.
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren AnneCocuk.com adresimizde 5651 Sayılı Kanun'un 8. Maddesine ve T.C.K' nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan ve yazdıkları yazılardan kendileri sorumludur.
AnneCocuk.com ile ilgili yapılacak tüm hukuksal şikayetler iletişim linkinden iletişime geçildikten sonra en geç 2 (iki) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve size geri dönüş yapılacaktır.