KEREVİZ ( APİUM GRAVEOLENS )
Kereviz maydonozgiller ailesinden çok özel bir sebzedir. Gövdesi şekilsiz yumru yumrudur. İçinde nasıl bir lezzet gizlediğini hiç göstermez. Yaprakları ise estetiktir, maydonoza benzer.
Eski Yunanlılar Kerevizden elde ettikleri bir çeşit içeceği atletizm yarışmalarına katılanlara güç vermesi için kullanırlardı. Bugün sofralarımızda salata çorba ve zeytinyağlı yemek şeklinde kullandığımız kereviz yüksek lif içerdiğinden dolayı diyetisyenlerin gözdesidir. Besin değerinin kaybolmaması için kerevizin az suyla, buharlı tencere veya toprak güveç kaplarında zeytin yağı ile pişirilmesi önerilmektedir. Kendine has kokusundan dolayı kereviz yaprakları turşu ve çorbalara konur. B ve C vitaminleri, demir , kalsiyum, fosfat, iyot ve manganez içermektedir. Yine içerdiği “Sedanoik Anhidrat, Sedanolin, palmitik asit” gibi maddeler sayesinde unutkanlık ve zihin yorgunluğunun giderilmesine iyi geliyor.
Kereviz yaprakları 15 dakika kaynatılır. Soğuyunca süzülüp saç diplerine masaj yapılırsa kepeği önler. Avrupa ve Amerika’da 450 mg’lık kereviz kapsülleri ticari olarak satılmaktadır.
Hamile bayanlar ve emziren anneler kereviz kapsüllerini kullanmamalıdır. Hassas kişilerde allerjik reaksiyon ve deride iltihaplanmaya yol açabilen kerevizin faydaları oldukça fazladır.
Kerevizin Faydaları ;
· Artrit (Eklem iltihabı )
· Hazmettirmeyi kolaylaştırıcı
· Gaz sancısı
· Sedatif ( Rahatlatıcı )
· Afrodizyak ( Cinsi gücü artırıcı )
· Bronşit
· Astım
· Öksürük, Ateş
· Başağrısı ( Özellikle Tansiyona bağlı başağrısı )
· Hıçkırık
· Adet bozukluğu
· Karaciğer, Dalak Rahatsızlığı
· Kas spazmını çözücü
· Sinirleri yatıştırıcı, yorgunluk giderici
· Romatizma
· Diş Ağrısı
· İdrar yolları temizleyicisi
· Kusma
· Kepek
gata.edu.tr