- Ona, onu sevdiğinizi söyleyin, onu kucaklayın. Dünyada tek ve özel olduğunu hissettirin.
- Onu başkalarıyla kıyaslamayın. Çünkü kıyaslamak reddetmektir.
- Çabalarını övün. Başarılarını fark edin, onu yüreklendirin. Böylece çocuğunuzun yapabilme gücünü artırırsınız. Anlayış ve hoşgörü bir çok sorunu çözümler.
- Onun da ailenin bir üyesi olduğunu kendisine hissettirin. Aile içinde özel bir yeri olduğunu bilsin.
- Zaman zaman onun yardım ve önerilerine başvurun.
- Ona becerilerini kullanabileceği özel deneyimler yaşaması için destek olun. Farklı kurs ve etkinliklere yönlendirin.
- Çocuğunuza özel zaman ayırarak, birlikte olduğunuz anlarda ona önemli olduğunu hissettirin.
- Onunla aranızda güçlü bir iletişim kurun. Sağlıklı bir anne baba ilişkisi, çocuğun özgüveninin en önemli yakıtı olup aile içinde sağlıklı bir iletişim ortamı yaratır.
- Onu dinleyin. Sizinle bir şey paylaşmak istediğinde dikkatle gözlerine bakarak onu anladığınızı ifade edin ve duygularını paylaşmasına izin verin. Siz onun duygu ve düşüncelerini ne kadar önemserseniz, bilin ki o da sizin sözlerinizi o kadar önemseyecektir.
Bir çocuğun kişiliğini onun davranışıyla (davranış ne kadar zorluk yaratırsa yaratsın) karıştırmamak gerekir. Çocuklar yaptıkları şeyler yüzünden değil, kendileri oldukları için sevilmeli. Karşılanmayan ihtiyaçlarla yapıcı bir şekilde yüzleşme, aile yaşamının daha düzenli bir hale gelmesini kolaylaştırır. Unutmamak gerekir ki çocuklar anne babalarının sorunlarında çoğu zaman kendilerini suçlarlar. Tutarlı bir çevre iyi bir gelişim sergilenmesine neden olur. Çocukların gelişim sürecinde anne babalar sürekli olarak çocuklarına yapmaları ve yapmamaları gerekenleri söyleyerek hem çocuklarının öz denetim kazanmalarını engelleyip hem de gerçek yaşama hazırlanmalarını zorlaştırmış olurlar. Çocuklara sorunlarını çözmek ve kendi yeteneklerini keşfetmek için fırsatlar verilmesi gerekir.
Anne babalık ”doğal” bir yetenek değil, aslında dünyanın en zor işi olup bu konuda eğitim alıp, kendinizi geliştirmekten çekinmeyin. Anne babaların öğretmenlerle girdikleri olumlu iletişim de çocuğun özgüvenini geliştirmede önemli rol oynar. Çünkü, çocuğun okula bağlılığı ve öğrenmeye istekli oluşu özgüven gelişimiyle yakından ilgilidir.