1. Sayfa - Toplam 3 Sayfa var 123 SonuncuSonuncu
Toplam 22 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.

"iyi öğretmen" kavramının içeriği nedir?

benim oğlum da bu sene eylül ayında okula başlayacak kısmetse.her katıldığım toplantıda önümüze konan iki kriter var;birincisi iyi öğretmen,ikincisi iyi okul.
    iyi okul konusunda insanların ölçütlerini kafamda canlandırabiliyorum üç aşağı beş yukarı.
    ama şu;"iyi öğretmen" kavramı fena halde canımı sıkıyor.
    ve gerçekten merak ediyorum,"iyi öğretmen" den anladığınız nedir arkadaşlar?
    belki ortaya bir takım ortak değerler koyabiliriz birlikte.

Re: "iyi öğretmen" kavramının içeriği nedir?

iyi öğretmen bana göre mesleğini seven, mesleğinin sorumluluklarını bilen, öğrencileri ile ilgilenen, onların sadece ders değil tüm sorunları ile birebir ilgilenen, öğrenci ile iletişim kurabilen, veli ile sürekli iletişim halinde olan, ve en önemlisi sabırlı olan öğretmendir.
    annemden biliyorum , sabır gerçekten çok önemli, ve çocuklarla arasındaki diyaloğun açık olması gerekiyor. ayrıca tecrübede önemli. Berk bu sene yani eylülde ana okuluna başlayacak. pilot okula göndermek istiyorum ben. özel okullar şu an mümkün diil bizim için. annemin en son emekli olduğu okul pilot okul. sınıfları 26 kişilik. ve anaolkuluna orada başlayıp, aynı okulda devam etmesini istiyorum. inşallah istediğimiz gibi bir öğretmende buluruz. bu konu aylardır kafamı kurcalıyor benimde. ..

sevgiler

Nüfus: Arapgir Fiziken:Konya Ruhen: MALATYA (0 RH +)

yaşanmış tecrübeler

Hamdi...

Biz ebeveynler olarak ince eleyip sık dokumakta eğitim konusunda haklıyız ve endişeliyiz...

En iyisi için uğraşırız ama inanki okul öğretmen sorunları bitmek bilmez biz 2 senedir yaşıyoruz kızım şu an 2.sınıfta
    ve

kesinlikle çocuk psikolojisinden anlayan öğrenci psikolojisi değil "ÇOCUK PSİKOLOJİSİ"
    ve
    Anne-baba kadar çocuğa yakın olabilmeli güven vermeli..Çocuklarla birebir ilgilenmeli ve az çok her birinin psikolojisini karakterini çözüp ona göre yklaşımda bulunmalı...Aşırı sabırlı olmalı (helede bizim sınıf kadar yaramzlarsa)

ve

Sabır....sabır....sabırlı olmalı

Bu konu şimdiye kadar pek gündemimde olmadığından düşünmediğim bir konu.
    Halbuki fena halde önemli....
    Biraz düşündüm ve çıkan sonuçlar şöyle;
    Öğretmen,kendine güvenen,yenilikçi,ilerici,kendiyle ilgilenip özen gösteren..
    Çocukları seven,ezberciliği hiç sevmeyen..
    Çocukların sadece derslerdeki başarılarıyla değil,herşeyleriyle ilgilenen..
    İdealist,modern..
    Beden ve ruh sağlığı yerinde olan..
    Heralde en önemlisi Ruh sağlığı..

Çokmu şey istedim,bu özelliklerin hepsine sahip öğretmen varmıdır acaba

ben kendimde ogretmenim yani mezun oldum ve benden iyi bir ogretmen olmayacagina inandigim icin hic goreve baslamadan bu isten vazgectim. cunki en onemli vasif olan SABIR yeterince yok bende. Ama yine gerekli ve onemli olan bir vasifa da sahip oldugum icin acaba yanlismi yapiyorum diye dusunuyorum. oda kendini cocugun yerine koyma. ve cocuklarin her yaptigi harekette ben cocuk olsaydim ne yapardim diye dusunurum..
    yani sozun kisasi birseyler ogretecem diye direten bir ogretmen yerine cocuk psikolojisini iyi bilen bir ogretmen (olmak) tercihimdir.

imported Guest

Arkadasa tamamen katiliyorum.

Ayrica gerektiginde ders haricinde bile ögrencilerin sorunlariyla ilgilenmeli.Ögrencilere ilgi ve sevkati eksik etmemeli.Tabi bu sartlarda nasil olur bilmiyorum.

Bakkalin,manavin borcunu düsünen bir egitimci cocuklarla nekadar yakindan ilgilenebilir o ayri bir konu.

Gönderen gülben Gönderilme tarihi 07/03/2005 18:19:45
    iyi öğretmen bana göre mesleğini seven, mesleğinin sorumluluklarını bilen, öğrencileri ile ilgilenen, onların sadece ders değil tüm sorunları ile birebir ilgilenen, öğrenci ile iletişim kurabilen, veli ile sürekli iletişim halinde olan, ve en önemlisi sabırlı olan öğretmendir.
    annemden biliyorum , sabır gerçekten çok önemli, ve çocuklarla arasındaki diyaloğun açık olması gerekiyor. ayrıca tecrübede önemli.

İyi öğretmen.....

İyi öğretmen;sınıfındaki çocuklarla birebir ilgilenen,sevecen,yeniliklere açık ve öğretme kabiliyeti yüksek ,pedagojik formasyonu en iyi şekilde algılayabilmiş,bir sorun yaşandığında çözüme en kolay yoldan ulaşabilecek,çalıştığı öğretim kurumunun imkanlarından öğrencilerini en iyi şekilde faydalandırabilecek biridir.

Tüm bunların yanısıra maddi-manevi doyuma ulaşmış olmasıda şarttır,mesleğini icra ederken geçim kaygısı duymaması ve gerçekten mesleğini sevmesi de bir etkendir....

ilkokula yeni adim atacak bir cocuk icin "iyi ogretmen", cocuga anne-baba kadar guven verebilmeli...
    adil, sevecen, disiplinli, guleryuzlu olmali...
    arastirmaya merakli olmali ve bunu cocuklara da verebilmeli...
    velilerle iletisim kurmaktan cekinmemeli, her konuda velileri bilgilendirmeli...
    deneysel ve eglenceli bir ders anlatimi olmali...
    ve ne yazik ki boyle ogretmen bulabilmek icin oldukca sIkI bir arastirma yapmak gerekiyor...
    kolay gelsin...

Yazilanlarin tumune katiliyorum. Cocuk psikolojisinden anlamasi basta olmak uzere, ilgisi, sabri, meraki yoketmeyen acik kafaliligi, dogmatik olmayan kompleksiz ogretme yetenegi, disiplini gercek anlamiyla uygulayabilmesi, kuskusuz guleryuzu, kuskusuz iyimserligi seklinde ilerliyor listemdekiler.

Ancak tum bunlar 18 yasinda universite sinavina girmis, buyuk yuzdesi "hic olmazsa egitim fakultesinde bir bolum kazanayim" mantigi ile o bolume giden, hele hele sinif ogretmenligini tamamen "issiz kalmamak" icin okuyan ve hatta ozellikle erkekler de sinif ogretmeni (anaokulu ve yuva da dahil) olmayi pek de "matah" saymayan yeni duzen gencligi ile nasil yapilabilir bilmiyorum. Elbette bunlar genclerin degil varolan duzenin sonucudur. Bir ogretmenin o ayki taksitlerini hesaplarken ve belki de evdeki maddi tartisma sonrasi okuluna gelmisken, kendini cocuklara vermesini beklemek haksizlik olur. Diger tarafdan zaten tum egitim sistemi "ezbere" dayali ve disiplin de kelime anlami olarak "bastirma" seklinde uygulandigi icin, bu duzenin icinden cikan bir ogretmen adayinin bizim saydigimiz kriterlere uymasi nasil mumkun olacaktir? Bir baska konu ise deneyim denilen konudur. Maalesef ulkemizde kisinin kendini, mesleginde "ilerletmek" gibi bir derdi -genelde- olmadigi icin, yillardir meslegini icra eden tecrubeli bir kisim ogretmenimizde de "zamana uyum saglayamama" problemi gorulmektedir.

Ogretmenler boyleyken velilerde durum nedir? Benim gozlemledigim kadariyla, velilerin buyuk bolumundeki tek dert "cocugun okulda oldugu guvencesini" duyumsamaktir o kadar. Hepimiz cevaplarimizda "ogretmenin veli ile iletisiminden" bahsettik...Peki o veli ogretmenle iletismek istiyor mu bakalim?! Biliyorum ki pekcok ogretmenin sIkintilarinin basinda velilerin ilgisizligi, velilerden feedback alinamamasi, velilerin uyarilari kulak arkasi etmesi ve bu arada da ogretmenden yuzdeyuz "veli isteklerinin karsilanmasinin" talep edilmesi gelmektedir.

Ben kendi adima en basta yazdigim kriterlere "olabildigince" uyan bir ogretmen arayacagim. Ama bilecegim ki 2. paragrafdaki "ulke sartlari" nedeniyle sonuc muhtemelen tam istedigim gibi olamayacak. Ama inaniyorum ki (ve tecrubemde bu yonde) velilerin cabasi ve ogretmen ile isbirligi icinde olmasi (istek ve zaman ayrimi cok cok onemli) cocuklar adina cok guzel adimlar atilmasini sagliyor.

Evet cocuk ogretmenine anne babasi kadar guvenmeli...Peki o cocuk, ogretmene gelinceye kadarki yillarda anne babasina olan guvenini yuzde yuz sagladi mi acaba!

"Egitim sistemi" kotu bunu kabul ediyorum ama anne babalar da su yeni sistem "cocuk yonlendirici egitimin" tadini tuzunu kacirip, yalan yanlis bilgi ile eksik gedik uyguluyorlar bence.

Kusura bakmayin biraz karIsIk oldu ama konuyla ilgili kafamda oyle cok dusunce var ki...

Belki cocugu ilkokula giden arkadaslar da kendi tecrubelerini, orneklerle aciklarlarsa, ilkokul yolundaki bizlere faydasi olur.

Sevgiler,

Figen

10. Re: "iyi öğretmen" kavramının içeriği nedir?

Bizim öğretmenimiz emeklilik yaşı gelmiş olmasına rağmen güzel, bakımlı, kültürlü kişisel bakım ve kendine saygı konusunda çocuklara örnek olacak nitelikleri taşıyan biri. Eğitim açısından da becerikli ve tecrübeli.

Ancak çocuklara sürekli eleştirel tarzda yaklaştığını ve onur kırıcı cümleler kurduğunu, hatta zaman zaman vurduğunu duyuyorum. Ve bu yaptıklarının hiçbir mazereti olduğunu da kabul edemiyorum. Evet ülke şartları uygun olmayabilir, kendi sorunları da olabilir, çocuklar da çok yaramaz olabilir ama bu onur kırıcı konuşmalar yada tokat atmak için mazeret değil asla. Örnek vereyim, çocuk eve imzalanması için birşey getirdi ve sabah götürmeyi unuttu diyelim öyle ağır konuşmalar yapılıyor ki çocuğun ödü patlıyor götürmemesi mümkün değil. Evet görevini bilsin, kağıdı götürsün ama korktuğu için değil sorumluluğunu bildiği için yapsın istiyorum. Birkaç dayak vakası da olmuş sınıfta ama velilerin çoğunda öğretmendir devlet okullarında oluyor böyle şeyler deyip geçiyor. Ayrıca öğretmen de veli toplantılarında kendini bir meth ediyor çocukların söylediklerine inanmak zor gibi geliyor çoğuna.

Öğretici yeteneği çok iyi de olsa ben oğlumun böyle bir öğretmeni olsun istemezdim açıkçası.