1. Sayfa - Toplam 2 Sayfa var 12 SonuncuSonuncu
Toplam 19 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.

NEDEN BİR BİLENE SORULMAZ?

İnsanlar işlerini yürütürlerken karşılaştıkları güçlükler, kafalarına takılan sorular karşısında neden genellikle bir bilene sormazlar da, kendi bildiklerini okurlar? Bunun nedenini hiç merak ettiniz mi acaba? Yaklaşık bir saattir bunu düşünüyorum. Bugünkü işim sırasında muhatap olduğum yetkilinin takındığı tutum beni sürükledi bu düşünceye. Görevim dahilinde olmadığından, müdahale de edemedim, ancak oldukça kötü bir yanlışlık yaptı yetkili. Çok değil, haftabaşında anlaşılacak bu ve bana danışılacak. Keşke buna gerek kalmadan, bugün sorsaydı, ama sormadı işte... Burası her ne kadar gelişmiş bir bilgi toplumu olsa da, insan davranışları bazen heryerde benzerlik gösteriyor. El altında internet bulunması yeterli değil, bazen istenilen bilgiye nasıl ulaşılacağı konusunda birine, bir bilene sormak gerekiyor.

Ben sormaktan hiç gocunmam, özellikle de sorumluluğunu taşıdığım bir görevde karşıma açmazlar çıkarsa. Kendi başıma son sözü söylemek yerine, mutlaka bir kaynağa başvurmayı yeğlerim. Bu alışkanlığımı, fakültedeki kompozisyon hocam Bayan Fletcher'a ve TRT'de çalıştığım dönemlerde üstüm olan çevirmen/spiker rahmetli Berter Tali'ye borçluyum. Bayan Fletcher sağsa, Tanrı uzun ömür versin, değilse, o da, Berter Tali de nur içinde yatsınlar. Bu değerli insanlar ellerinde Webster sözlükle gezerlerdi. Bayan Fletcher Oxford Üniversitesi'nden doktoralıydı, dilde biçimbilim alanında uzmandı. Derslere sürekli sözlükle girer, sık sık sözlüğe bakardı. Bir arkadaşımız sormuştu, sizin anadiliniz İngilizce, neden sözlüğe bakıyorsunuz, diye. 'Bunun yanıtını, sözlüğe danışmadan yazacağın kompozisyonlarının kızamık çıkarmış gibi kırmızı düzeltilerle olduğunu gördüğünde anlayacaksın,' diyerek vermişti. Türkiye'nin ilk spikerlerinden olan Berter Tali de, baba tarafından İngilizdi ve ikidilliydi. TRT, Türkiye'nin Sesi Radyosu ve TRT 3 için İngilizce haberler hazırlanırken, yalnızca sözlüğe değil, elinin altındaki bütün kaynaklara bakar, bununla da yetinmez, İngilizce olmayan bir adın telaffuzu için yeri geldiğinde, o dilin konuşulduğu ülkelerden birinin büyükelçiliğini arar ve sorardı, şu ad nasıl okunuyor, diye... Türkiye'deki diğer spikerler, Şilili Augusto Pinochet'in adını 'Pinoşe' diye telaffuz ederken, Berter Hanım, doğrusunu telaffuz ederdi, yani 'Pinoçet' olarak... Bazıları gülerlerdi onun bu iki insanın kusursuzluk çabalarına, ancak ben çok, ama çok şey öğrendim... Kendi iş yaşamımda elimden geldiğince kılavuzlarımın yolundan yürümeye özen gösteriyorum...

Doğruya erişmek kolay değil, çaba istiyor...

Kusura bakmayın, belki de gereksiz bir forum oldu...

Sevgiler

Re: NEDEN BİR BİLENE SORULMAZ?

Akıl akıldan üstündür diye boşuna dememişler atalarımız.

Her zaman güvendiğin kimselerin fikirlerini de almak tedbirli olmak iyidir.

Güzel bir konu Kübra, bende araştırmayı seven bir insanım, bir işi yapacağım zaman detayları öğrenirim önce, daha sonra karşıma çıkacak sorunlara hazırlıklı olmak ve işimi sorunsuz halletmek için...
    Ama burada sorulacak kişinin ne kadar bildiğini de iyi öğrenmek lazım, edindiğim bir tecrübede bildiğini zanneden kişilere itimat etmemek olmuştur....
    Umarım bahsettiğin yetkiliye bu iyi bir ders olur...

bilmem
    aslında çoğu zaman bende sormam sanki herşeyin en doğrusunu ben biliyormuşum gibi....

Kübracım kesinlikle çok haklısın.

Babam bu yöntemi çok kullanır, bazen abartır, hatta üç ayrı kişiye sorar. Bende kızarım " baba bildiğin şeyi niye tekrar tekrar soruyorsun" diye.

Herhalde burada hayatta edinilen tecrübeler işin içine giriyor, ne dersiniz!

Not: Forumun gereksizi olmaz, mucksss ...

Bence hiçde gereksiz bir form olmamış.Malesef böyle şeyleri iş hayatında hepimiz yaşıyoruz.İşi bilene sormak veya araştırmak bazı insanların işine gelmiyor.Yaptığımız iş ne olursa ona saygı duymamız gerekiyor.Sonuna kadar da en iyi şekilde yaparsanız bu inanın istediğinz hedefe daha kolay ulaşacaksınız.

Sevgiler

ben de sormaktan hiç gocunmayanlardanım.. ne demişler, bilmemek değil, öğrenmemek ayıp.. sanırım sormamayı tercih eden insanlar çok bildiklerini düşünüyorlar da ondan.. ama ne kadar yanılıyorlar kimbilir. akıl akıldan üstündür, her zaman bir insandan öğrenecek şeyler olduğuna inananlardanım..
    sevgiler,

Bence hiç de gereksiz bir forum değil...Çok yaşadığımız örnekler bunlar sadece çalışma hayatında değil her yerde başımıza gelir bunlar...Bankamatik bile kullanamayıp makina'yı bozanlardanız biz(sormak ve yardım etmek istemeyiz çünkü ayıp yada küçük düşürücü ya)....Çünkü hep biz daha iyi biliriz,tecrübelerden yararlanmak,fikir alışverişinde bulunmak çoğunluk için beceriksiz,tecrübesiz,bu işi bilmiyorsan burada ne işin var gibi sorulara maruz kalmaktan korkarız galiba.....

Sorumlu olduğu kişiye yanlış yaparsak kendi hatamız olduğunu, doğru yaparsa kendi başardığı veya yardımlaştığı bir iş olursa kendini tatmin olmamış hissedecektir böyleleri....Paylaşmaktan korkarlar zaten beyinlerindekilerin çalınacakmış gibi hissederler böyleleri.........

KARIŞIK OLDU BİRAZ AMA KUSURA BAKMAYIN......

9. Re: NEDEN BİR BİLENE SORULMAZ?

Eskiden hic sormazdim. Sanki herseyi bilirmisim gibi. Sonra elime yuzume bulastirinca da ah ederdim. Simdilerde bilmedigim seyleri soruyorum. O konuyla ilgili bir bilgim yoksa susumaya calisiyorum. Arastiriyorum daha cok. Elimdeki kaynaklari yeterince kullanmaya calisiyorum.

Galiba ben de buyuyorum..

Kübracım birsürü şey yazdım yazdım silindi ya

sinir oldum...

Aynen canım sana katılıyorum...