Toplam 9 sonuçtan 1 ile 9 arasındakiler gösteriliyor.

Bana Akıl Verin

merhaba, sitenize yeni üye oldum. Benim bir sorunum var. Eminim ki pek çok anne bu sorundan muzdarip olmuştur ve tecrübeleri ile bana yardımcı olabilirler. Benim 6 yaşında biri kız diğeri erkek ikizlerim var, bu sene anasınıfına başladılar kız olan(Selen) çok çabuk uyum sağladı ve problemsiz devam ediyor. Ancak erkek olan(Kaan) ikinci haftanın sonunda okula gitmek istememeye başladı. Gerekçesi öğretmenin biraz sert bir kadın olması. Her gece ağlayarak uyuyor ve sabah ağlayarak kalkıyor ve ağlayarak okula gidiyor. Okuldaki genel durumu mutlu ancak evden çıkmak istemiyor. Ne yapacağımı şaşırdım lütfen ilgili ve bilgili olanlar bana çözüm yolu göstersin. Sevgiler...

Re: okul sorunu

Korkmak da tıpkı diğer duygular gibi çocukların yaşamının bir parçasıdır. Korkularını ifade edebilmeleri olumlu ve sağlıklı büyümelerini sağlar.

Ancak çocuğun çevresine uyum sağlamasını engelleyen korkular da vardır ki, bunlardan biri de okul korkusudur. Okul korkusuna her çocukta rastlanmaz. Fakat ortaya çıkması halinde çocuğun akademik yaşantısını altüst edebilir ve ana babayı çaresiz bırakabilir.

Genel Özellikleri

Okul korkusu olan çocuk eğer korkusunu yenip okula gitmeyi ve okulu sevmeyi başarırsa çok iyi bir öğrenci olabilir.
    Bu çocuklar genellikle utangaçtırlar ve aile bireyleri dışında yabancı kişilerle ilişki kurmakta güçlük çekerler.
    Kendilerinde okul korkusu oluşan çocuklar genellikle başarı kaygısı olan, uslu, uyumlu, aşırı onay bekleyen ve ailesine bağımlı çocuklardır.
    Okula giden çocukların yaklaşık yüzde ikisinde okul korkusu mevcuttur.
    Yanlarında anne ya da babası olmadan sınıfa girmek istemezler.
    Evde kaldıkları sürece mutludurlar.
    Arkadaş ilişkilerinde ve sosyal faliyetlerde etkindirler.
    Liseye giden daha büyük çocuklarda bile bu sorun görülerbilir ancak belirtiler ilkokula başlayan çocuklardaki kadar belirgin değildir.

Nasıl Anlaşılır?

Heves ve enerji kaybı oluşmaya başlamışsa,
    Alıngan ve sinirli olma halinde artış görülüyorsa,
    İştahsızlık ve uykuda huzursuzluk varsa,
    Okul etkinliklerine karşı pasif, içe kapanık ve utangaç davranıyorsa,
    Nedensiz ağlamaya, kavga etmeye ve dikkat çekmeye çalışmaya başladıysa,
    Hasta olmadığı halde sık sık baş ve karın ağrısından şikayet ediyorsa,
    Okula giderken ağlama, hastalanma veya okula gitmeyi istememe davranışları geliştiriyor ve evde kalmasına izin verilince bunlar birdenbire kayboluyorsa,
    Günlerce okula gitmediği oluyor ve okula gitmediği için suçluluk duymuyorsa,
    Okula devam ettiği durumlardaysa iyi bir öğrenci olabiliyorsa okul korkusundan şüphe edilebilir.

Ne yapmalıyım?

İlk yapılması gereken okula gitme konusunda ödün verilmemesidir. Mutlaka okula gitmesi sağlanmalıdır. Çözümün yarısı budur. Daha sonra ise bir uzmandan yardım alınarak çocuk dikkatlice değerlendirilmelidir.

Psikolog Yasemin Ataseven

bir tuhaflık var

vildan gerçekten çok açık bilgiler yazmış hemde psikolog bilgileri ama benim bu açıklamalara taraftar olmadığım bir yön var.çocuk ikinci hafta sonunda okula gitmek istemiyor okulun ilk haftası olsa bunu anlarım demekki çocuk bu ikinci haftada okulda bir sorunla karşılaştı bence bir zaman okula göndermeyin kardeşinin her gün okula gidip kendisinin evde kaldığını görünce belki tekrar heveslenir eğer çocuk öğretmeni sevmediyse bence öğretmen değiştirmelisiniz çocuk üzüntü içinde okula giderse bu ileride tüm okul hayatını etkiler en başta bir psikoloğa gidilmeli

teşekkür

Gerçekten teşekkür ederim. uzun zamandır arıyorum fakat bu kadar ayrıntı bulamadım.Ancak yazılan yöntemi yani kararlılığı izliyorum fakat gün geçtikçe artıyor sıkıntılar ben bir uzmana başvurmayı düşünüyorum siz de onaylarsınız herhalde ?..

Re: teşekkür

bence hiç vakit kaybetme böyle bir durumda zaman ilaç olmaz tam tersi çocuğun için her geçen zaman sorunların büyümesine neden olacaktır bilgilerini bizimlede paylaş belki gelecekde bizleri de böyle bir sorun bekliyor olabilir

Re: teşekkür

Gerçekten çok çaresizim ve bana destek verdiğiniz için teşekkür ederim. Ben aslında en başta yapmam gerekeni yapmayı düşünüyorum bir uzmana başvurmak. Çocuk sonunda hasta olacak. Tabi ben ondan önce olmazsam

Re: Bana Akıl Verin

merhabalar cocugunuzun okul korkusundan daha cok ogretmen korkusu var bence iki secenek olabilir.

1 -gercekten ogretmenden korkuyor ve gitmek istemiyor ki bu cok normaldir . bu durumda hemen konusun ogretmenle tavrini degistrisin.

2- ogretmeniyle ilgili hicbir sorunu yok sadece okula gitmemek icin bir mazeret inanin cocuklar bunu cok yapiyorlar.

ben yuvadayken okula kucuk bir kiz basladi ilk gun biraz agladi vs... eve gidince annesine gamze ogretmen bana tokat atti demis .ve dogal olarak kadin oteki gun okula geldi ve konustu ben asla boyle bisey olamiyacagini anlattim cocuk benim ogrencim bile degil baska ogretmenin sinifinda neyse cocuk hergun eve gittiginde her ogretmen icin buna benzer yalanlar soyledi okula gelmemek icin ve sonunda kadin gelip benden ozur diledi cunku cocugunu SIKISTIRMIS ve gercegi ogrenmis bu tarz seylerin olmadigini. inanin cocuklar dusundugumuzden daha zekiler.

teşekkür

umarım o minik yalancı gibidir ve oğlum bizi kandırmaya uğraşıyordur. Bu benim ne yazıkki şu anda sarıldığım tek ihtimal...

olmasın

bu kimse için asla istemeyeceğim bir durum insan öyle çaresiz kalıyor ki... Karşınızda minicik bir beden 'anneee lütfeen' diyor ve siz onu servise bindiriyorsunuz. Ama işin tuhafı okulda tahataya kalkıp masal anlatıp. Güncel hayatından bahsediyormuş, yani ne düşüneceğimi şaşırdım...