Toplam 9 sonuçtan 1 ile 9 arasındakiler gösteriliyor.

1-7 Ekim emzirme haftası...

Annelerin bebeklerini ilk altı ay yalnızca anne sütü ile beslemeleri ve uygun ek gıdaların katkısıyla 2 yaşına kadar emzirmeye devam etmeleri önerildi.

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü 1-7 Ekim Emzirme Haftası nedeniyle anne sütünün önemi konusunda açıklama yaptı. Açıklamada, doğumdan hemen sonra gelen sarı sütün önemi vurgulanarak, “Bebeğin ilk aşısı” olarak nitelenen bu sütün ziyan edilmeden mutlaka bebeğe verilmesi gerektiği belirtildi.

Açıklamaya göre, her zaman temiz ve mikropsuz olan ve bebeği solunum yolu hastalıklarından ve tüm enfeksiyonlardan koruyan anne sütü, bebekler için “Doğal ağrı kesici” işlevi görüyor.

Kolaylıkla sindirilebilen anne sütü ile beslenen bebeklerde karın ağrısı ve kabızlık daha az görülürken, fosfor açısından oldukça zengin olan anne sütünü alan bebekler, diğer besinlerle beslenen bebeklere göre daha zeki oluyorlar.

Emzirmenin anne açısından da pek çok yararı söz konusu. Emziren anneler doğum sonrası daha kolay kilo verirken, rahmin toparlanması süreci de hızlanıyor. Emzirme, kadınlar açısından meme, rahim ve yumurtalık kanserine yakalanma riskini azaltırken, ileriki yaşlarda ortaya çıkacak kemik erimesine karşı da koruyucu işlev taşıyor.

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü açıklamasında, anne sütünün emzirmeyle artacağına dikkat çekilirken bu nedenle bebeğe kesinlikle mama ve şekerli su verilmemesi uyarısında bulunuldu. Bebeğin her ağladığında emzirilmesi önerilirken, asla emzik ve biberon verilmemesi gerektiği vurgulandı.

(aa)

tüm annelere bol sütler dilerim

2. Re: 1-7 Ekim emzirme haftası...

Ne muhtşem bir duygu emzirmek değil mi? Anlatılmaz yaşanır...Bu arada sırası gelmişken söyleyeyim, Konyada "Emziren Anneleri Destekleme Derneği" var biliyormusunuz? Son derece yararlı ve emzirmeyi destekleyici faliyetleri var..Bebek bekleyen ve Yeni bebeği olmuş annelere ulaşarak emzirmeyi daha sağlıklı hale getirmeyi ve emzirmenin yaygınlaşmasını hedefliyor.Yakın zamanda hız kazanmış olan mamaya karşı anneleri uyarıyor.Geçen yıl Ağustos ayında TRT 1'de "Aramızda Kalsın"adlı programa konuk olmuştuk...İlgilenen olursa ya da bir şekilde danışmak isteyen msj atsın bana,telefon numaralarını yazarım..
    Tüm emziren annelerin ve emzirecek olanların haftası kutlu olsun...

Re: 1-7 Ekim emzirme haftası...

‘Emzirme Haftası’ başlıyor
    Dr. Alper Soysal

Bebek için anne sütünün yararları nelerdir?

Bebeğinizi bazı hastalıklar ve enfeksiyonlardan korumaya yardımcıdır. İçerdiği koruyucu maddeler nedeniyle anne sütü alan bebeklerde kulak enfeksiyonu, alerjiler, kusma, ishal, bronşit, bronşolit, menenjit daha az sıklıkta görülür. Anne sütünün içeriği bebeğin değişen ihtiyaçlarına göre değişim gösterir.

Bebek için sindirilmesi en kolay olan besindir. Ayrıca karın ağrısı, gaz sancısı ve kabızlık daha az görülür. Anne sütü alan bebeklerde ‘ani beşik ölümü sendromu’ daha az sıklıkta görülür. Bebeğin ruhsal gelişimi için yararlı. Hazırlama zahmeti yoktur ve istediğiniz her zaman mevcut, kullanıma hazır, temiz ve uygun sıcaklıktadır.

Anne için avantajları?

Kalori yakmanızı sağlayarak doğum öncesi kilonuza dönmenize yardım eder. Over (yumurtalık) ve göğüs kanseri riskini azaltır. Kemik yoğunluğunu artırır. Adet kanamalarının başlamasını geciktirir. Doğum sonrası uterusun normal boyutlarına dönmesine yardım eder.

İlk günlerde karşılaşılan zorluklar nasıl aşılır?

‘Ben bunu yapacağım’ dediğinizde işin yüzde 90’ı çözülür. İlk haftaları atlattıktan sonra, bebeğinizi aylar boyunca başarı ile emzireceksiniz.

Bebeğiniz emmeye başladıktan sonra yanma veya acı hissederseniz bebek memeyi yanlış yakalamış olabilir. Bu durumda derin bir nefes alıp gevşemeye çalışın. Bebeğiniz huzursuz ve sinirleniyor ise pozisyon ve tekniğinize mutlaka tekrar göz atın; çünkü büyük ihtimalle burada bir sorun vardır. Bebeğinizin ağız köşesinden parmağınızı sokun, emzirmeye ara verin ve tekrar deneyin.

Doğru emzirmenin püf noktalarını anlatır mısınız?

Emzirmeye başlamadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın. Rahat bir koltukta dik oturun; ayaklarınızı ve belinizi destekleyin. Yatakta iseniz sırtınızı yastıklarla destekleyin. Bebek emerken burun deliklerinin meme tarafından kapatılmamasına özen gösterin. Göğüs uçlarınızı yalnız su ile temizleyin. Karbonatlı su kullanmayın.

Emzirme sonrası ise kendi sütünüzü göğüs uçlarına sürün. Emzirme sütyeni kullanın.

Ne kadar sıklıkla emzirilmeli?

Bebeğinizi acıktığı her zaman emzirin. Bazı bebekler uykulu olurlar ve uyanmakta zorluk çekerler. Yaklaşık 2- 3 hafta yeterli miktarda emmeden bebeğinizin uyumasına izin vermeyin. Eğer bebek emmek istemiyorsa ve son beslenmeden 3- 4 saat geçtiyse uyandırın ve emzirin.

Bebeğin yeterli süt aldığı nasıl anlaşılabilir?

Yeterli beslendiğinin en önemli bulgusu bebeğin düzenli tartı alması. İlk bir haftadan sonra düzenli bir şekilde tartı almaya başlar. İlk bir hafta çoğu bebek doğum kilosunun altına düşer, ancak 2’inci haftanın sonunda doğum kilosunu yakalamalıdır.

Açık sarı renkte günde 5-6 kez idrar yapmalıdır. İlk bir haftada günde en az 2 kez kaka yapmalıdır. 1- 4. haftalarda günde en az 5 kez kaka yapmalıdır. Emzirmeden önce şiş ve dolgun olan göğüsleriniz bebeğiniz emdikten sonra yumuşamalıdır.Anne sütü alan bebeklerin tüm ihtiyaçları anne sütü tarafından karşılanır. İlk 6 ay ek olarak su ve vitamin takviyesine ihtiyaç yoktur (D vitamini hariç).

-hadi anneler tecrübelerinizi paylaşın...

4. Re: 1-7 Ekim emzirme haftası...

Yok mu tecrübesini paylaşacak anne? İpek ağlamaya başlamasaydı yazacaktım, belki daha sonra yazarım..Sizler?

Tecrübe

Ben 22 aydır emziriyorum ve artık nasıl keseceğim diye düşünüyorum ama gece meme emmeden uyumuyor kesersem nasıl uyutacağımı düşünüyorum.
    Güzel bir duygu emen çocuk anneye daha bir bağlı oluyor. Ama 2 yaş hakikaten yeterli diyorum çünkü bir müddet sonra yoruluyorsunuz.

Re: 1-7 Ekim emzirme haftası...

hadi analar emzirin gayrı...

Bence !!!!!!

E hayırlı olsun

Ben olaya bu yönüyle bakmıyorum baa karşı olacaklara şimdiden söyleyeyim hiç bir şey fikrimi değiştirmez,ilk 6 ay tamam ama 2 sene bence komik

6.aydan itibaren mutlaka öğünlere geçilmesi gerekir,beslenme bozukluluğun en büyük nedeni uzun emzirme süreçleridir ve emzirme süreci içinde süt sağımı yada boşaltımı devamlı olmadığı takdirde sütün kalitesi düşmektedir.

Olaya gerçekçi bir yaklaşımla bakılacak olursa emzirme hakkında yapılan yayınlar daha çok bilinçsiz anne adaylarını uyarmaktır,steril derdi olmadan sadece bebeğe anne sütü verilmesini sağlamaktır.

Çocuğun gelişimi açısından fizyolojik anlamda ilk 6 ay emzirmek annenin doğal ve dengeli beslenmesi durumunda çok sağlıklı bir süreçtir,aksi halde mama çok daha besleyici ve vitamin doludur.

Emzirin demek yerine,sağlıklı beslenen tüm vitaminleri gıdalardan alan anneler emzirsin demek çok daha doğru olacaktır.

bebeğin her ay ki gelişimi bir doktor tarafından kontrol edilmeli ve anne sütünün kalitesi test edilmelidir !

Re: Tecrübe

Bende aynı şeyi düşünüyorum.14 aylık bir kızım var,hala emiyor geceleride emerek uyuyor.Daha nekadar emzirmeliyim ve nasıl bıraktırılır bilmiyorum?Ama emzirmek güzel aramızdaki iletişim mükemmel oluyor.(Birde emerken ısırmasa)İşten akşam eve döndüğümde gelip yakama yapışıyor ve "anne me anne me" diyor anlayın gayrı....

Re: Bence !!!!!!

22 aydır tabiki sadece anne sütü almıyor.
    Ben 4 aylıkkken işe başladığım için her şeyi vermeye başladık. 1 yaşından sonra da inek sütü içmeye başladı. Şu an ki emmesi biraz keyif amaçlı ve bana duyduğu özelmden kaynaklanıyor diye düşünüyorum yoksa sadece anne sütü ile beslenmesi zaten imkansız.