Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Utku Çopur, “Greyfurt suyu bazı ilaçlarla etkileşime girerek ölümle sonuçlanabilen yan etkiler oluşturmaktadır.’’ dedi.
Son yıllarda araştırmaların, greyfurt suyunun bazı ilaçların etkilerini artırdığını ve ölümle sonuçlanabilecek yan etkiler ortaya çıkardığını gösterdiğini belirterek, bu nedenle, ilaç kullanan kişilere greyfurt suyu içmemelerinin önerildiğini söyledi. İlaçların bağırsaklardaki ve karaciğerdeki enzimlerle parçalanarak vücuttan atıldığını ifade eden Çopur, “Bağırsaklarda enzim, greyfurt suyu içince yok olmakta ve bu nedenle de ilacın parçalanması geciktiğinden kanda birikmekte ve sonuçta ilaç zehirlenmesine neden olabilmektedir.’’ dedi.
Çalışmaların, bir bardak greyfurt suyunun (yaklaşık 250 mililitre) ilaçlarla olumsuz etkileşim göstermeye yettiğini, ilaçla beraber greyfurt suyu içmenin veya greyfurt suyu içtikten 12 saat sonra bile ilacı almanın bu etkiyi ortadan kaldırmadığını ortaya koyduğunu ifade eden Çopur şöyle konuştu: “Kimi tansiyon ilaçlarının greyfurt suyu içen kişilerin kanlarında anormal derecede yüksek düzeylere ulaştığı sonucu ortaya çıkmıştır.’’