Dale Carnegie'nin "How to Stop Worrying and Start Living" (Nasil endiselenmeyi birakip, yasamaya bakmali) kitabindan, endiseyi durdurmak icin sihirli bir formül
Kisaca..
Önce- Endiselerinizi tespit edin.
örnegin cocugunuzun yemek yememesi
örnegin ise gec kalmak..
örnegin annenizi yada babanizi kaybetmek..
vs vs..
Sonra da- 3 adim metoduyla endiselerinize son verin
1- Endiseleriniz gerceklesirse en kötü ihtimalle ne olur diye düsünün..
cocugunuz yemek yemezse en kötü ihtimalle akranlarina oranla daha cok hasta olabilir, daha zayif ve celimsiz olabilir büyüdügünde de belki daha kisa boylu olabilir.
ise gec kalirsaniz insanlar bunun hakkinda yüksek sesle konusmaya baslayabilir, patronunuz sizi uyarabilir, birini isten cikarmasi gerekiyorsa belki sizi cikarmayi düsünebilir. issiz kalirsiniz.
ebeveyinlerinizden birini kaybederseniz buna cok üzülürsüz, sarsilirsiniz, bosluk hissedersiniz, onunla yeterli vakit gecirmediginiz icin üzülürsünüz, belki diger ebebeyinle daha yakindan ilgilenmeniz gerekebilir.
2- En kötü ihtimal gerceklestigin varsayalim. Bu durumda ne yapardinizi düsünün..
cocugum büyünce kisa boyluysa bunu kabul ederim. yapacak bir sey yok. yada celimsizse belki yine yemek yedirmeye calisirim.
isten atilirsam baska bir is ararim. cv mi yenilerim. eski tanidiklarimla görüsürüm. bir süre issizlik maasiyle gecinmeye calisirim vs.
ebeveyinim öldügünde bunu kabullenmek icin dünyada her insanin bir gün gelip ebevenini kaybecegini söylerim, onu anarim, resimlerini büyültürüm, diger ebeveyinime daha iyi bakarim. vs..
3- Simdi en kötüyü kabullendim ve kaybedecek hic bir seyim yok. Simdi en kötünün olmasini engellemek yada oldugunda etkisini zayiflatmak icin, bugünden ne yapmam gerekir diye düsünün.
cocugumla yemek yüzünden kavga etmem. ona sevdigi seyleri yaparim. yararli seyler güzel gürünsün diye süslerim. yararlarini anlatmaya calisirim. vitamin alir iciririm vs.
evet gec kaldim ama isimde basarili oldugumu gösteririm. patronuma yada is arkadaslarima yardimsever ve sevecen olurum. isten mümkünse azicik gec cikarim.
ailemi daha cok arar sorarim. birlikte gecirdigimiz vakitleri artiririm, onlarin sagliklariyla yakindan ilgilenir mümünse doktorlariyla görüstüklerinde beraber gider durumu yakindan takip ederim. onlarla uzun yürüyüyler yapip sohbet eder hem beraber olur hem saglikli yasam icin temiz hava ve spor ihtiyaclarini giderimm..
Not: örnekleri ben uydurdum. Konu daha kolay algilansin diye.. Ama tabi temel prensip ayni..
Yorumlarinizi bekliyorum
evet.. bu 3 adimi yaptiktan sonra artik hic bir sey sizi endiselendiremez. endisenizi bulun cözün ve hayata devam edin