Mutluluğun tanımının herkesçe değiştiği bir gerçekken artık ilişkilerde yaşanan gerilimli tartışmaların da gerekli olduğu inancı gelişmiş. Hatta bu tartışmaların heyecanı daha diri tuttuğu söyleniyor. Hatta tartışmalar ve kavgalar için “tadı tuzu” deniyor ilişkinin. Ancak etrafımızda yaşanan uzun süreli veya evlilikle tamamlanmış ilişkilere baktığımızda bu tartışmaları devam ettirmenin aslında pekte mutlu sonla bitmediğini görüyoruz. Örnek olarak yeni evli bir çiftin anlattıkları bunu gözler önüne seriyor. Çalışan iki çift evde yemek olmadığı için tartışıyorlar ve tartışma o kadar büyüyor ki boşanmaya karar veriyorlar.
“Peki, ne yapabiliriz? Çözüm nedir?”
İlişkilerde yaşanan tartışmalarda ilk ortaya çıkan olaya dikkat çeken Uzm. Oğuzhan Korkmaz, “Dikkatli olursak farkında olamadığımız fakat bizi tartışmaya sürükleyecek ilk kıvılcımı yakalayabiliriz. Bu öyle bir kıvılcımdır ki tartışmaların boyutunu değiştirir ve bir süre sonra haklı veya haksız çıkma mecburiyetine sokacaktır. Birçoğumuz aslında bu kıvılcımı görürüz fakat bundan sonra gelecek düşünceleri izleyemeyiz. “Haklı veya haksız olma” durumu devreye gireceğinden “ Ben haklıyım çünkü…” ile başlayan mantıklı açıklama cümleleri peşinden belirecektir.” Diyerek tartışmanın seyredeceği süreci ve tespitini vurguluyor.
- Tepkilerinizi İzleyin
- Tartışmayı Durdurmak Sizin Elinizde
“Gelsin o göstereceğim ona”
“Ben yapacağımı bilirim”
“Hep böyle yapıyor”
“Daha öncede böyle yapmıştı” gibi kişilerin iç sesleriyle kendilerini tartışma için kurduklarını belirten Oğuzhan Korkmaz, “bütün tartışmaların anateması aynıdır. İki tarafta haklı olduğunu savunur ve ıspatlamaya çalışır. Ama bütün mesele bu tepkimizi kontrol altına alarak “Gülümseyip” farkındalığı sağlayacak o düşünceyi oluşturmakta:
“Az sonra tartışacağımızın farkındayım. Fakat bu tartışmayı yapmayı ben mi istiyorum?”
- Onun Gözünden Kendimize Bakmalıyız
“Tartışma anında iki tarafta olaya birbirinin gözünden bakamaz. İki tarafta kendine göre haklıdır. Sonra sesler yükselir ve iki tarafta haklı olduğunu kendince kanıtlamak için geçmişteki olaylara vurgular yapacaktır. Karşı taraf ise hemen karşılığını onun geçmişini hatırlatarak verecektir. Bu durum bu şekilde uzayacak ve her iki tarafta kaybedecektir. Birbirini kırmış ve üzmüş olacak ve daha da kötüsü bu hadise bilinçaltına atılacak ileride sürekli iki tarafın aklına gelecektir” diyor.
- En güzel anlarınızı hatırlayın
- “Haklısın” diyebilmek…
Size bağırıp çağıran eşiniz bir süre sonra sizi kırdığını anlayacak ve gelip gönlünüzü almaya çalışacaktır. Elbette burada şiddet içermeyen tartışmalardan bahsetmekteyiz. Şiddet içerikli tartışmalar için gerekli mercileri bilgilendirmemiz ve profesyonel yardım almanız gerekir.