Sitenizin ağız ve diş sağlığı ile ilgili bölümünü hazırlamaya çalışacağım. Hijyen eğitiminin bütün yükünü üzerinde tutan siz annelerin bu konudaki bilincini arttırmak adına kendi seçtiğim konuları size iletmenin yanısıra ağız ve diş sağlığı ile ilgili sorularınızı da elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım.
Sizlerin böyle bir köşeden beklentileriniz ne olmalıdır bilemiyorum ama iletişimimizin sağlıklı olması amacıyla neler olmamalıdır öncelikle onu izah etmeye çalışayım.
Öncelikle benden herhangi bir rahatsızlığınıza teşhis koymamı beklemeyiniz. İstesem de teşhise gidecek olan verilere elektronik ortam yoluyla ulaşmama imkan yok. Teşhis tedavinin yarısıdır cümlesinden hareketle sorununuzla ilgili bir ilaç ve tedavi planlaması da beklemeyiniz. Size vereceğim cevap zaten şu olacaktır:"LÜTFEN DOKTORUNUZA BAŞVURUN VEYA SİZE EN YAKIN DİŞ HEKİMİNE GİDİN"
Ama bu aynı zamanda bilgilenmenizi engellemek anlamına da gelmemeli ilgili şikayetinizi aşağıdaki soruları göz önüne alarak iletirseniz en azından rahatsızlığınızla ilgili bir fikir edinmiş olur ve size bazı önerilerde bulunabilirim.
Ama şu soruların cevabı önemli:
ŞİKAYETİNİZİN:
nerden kaynaklandığını,
şeklini,
oluş zamanını,
tekrarlanma periyodunu,
süresini;
Eğer Sorunuz size yapılmış olan bir tedavi ile ilgili ise:
Doktorunuzun adının sizde kalması şartıyla…),
Ne kadar önce yapılmış olduğunu,
Yapılmadan önce ki şikayetinizi,
Şu anki şikayetinizi yukardaki kriterlere göre
Eğer ilgili şikayet bir yara,kitle,şişlik gibi normalde olmayan bir yapıyla alakalı ise:
İlk ne zaman fark ettiğinizi,
Ne büyüklükte olduğunu,
Birden fazla ise sayısını,
Kendi kendine veya bir uyaranla kanama olup olmadığını,
Kendi kendine veya bir uyaranla ağrı olup olmadığını,
Ve bunların dışında bizim soramadığımız diğer hususları da mutlaka belirtiniz.
Bu sitenin sayfaları aracılığıyla benden ağız ve diş sağlığını koruma ürünleri hakkında marka bazında eleşiri, yorum, tavsiye beklemeyiniz. Bu konuda illaki bir cevap arıyorsanız cevabım şu olacaktır: "LÜTFEN DOKTORUNUZA BAŞVURUN VEYA SİZE EN YAKIN DİŞ HEKİMİNE GİDİN"
Benden lütfen acele gerektiren durumlarda hızlı cevap beklemeyiniz. Örneğin: "Çocuğum merdivenleri çıkarken düştü ön iki dişi damağa gömüldü ne yapmam gerekiyor?" yaklaşık altı gün sonra size cevabım şu olacaktır: "LÜTFEN DOKTORUNUZA BAŞVURUN VEYA SİZE EN YAKIN DİŞ HEKİMİNE GİDİN" ama unutmayın artık çok geç olacaktır
Benden herhangi bir tedavinin veya uygulamanın size uygun olup olmadığını veya tedavilerin ne kadar maliyeti olacağını sormayın çünkü yine cevabım: "LÜTFEN DOKTORUNUZA BAŞVURUN VEYA SİZE EN YAKIN DİŞ HEKİMİNE GİDİN" olacaktır.
Bir tedavinin nasıl yapıldığını veya tedavi sonrası yapılması gerekenleri ve tedavi sonrası beklentilerin neler olması gerektiğini tabii ki sorabilirsiniz ama… yine de bence bunlar içinde "LÜTFEN DOKTORUNUZA BAŞVURUN VEYA SİZE EN YAKIN DİŞ HEKİMİNE GİDİN"
Şimdi buraya kadar "LÜTFEN DOKTORUNUZA BAŞVURUN VEYA SİZE EN YAKIN DİŞ HEKİMİNE GİDİN" lerden sıkılmadan okuduysanız aslında ne işe yarayabileceğimi izah etmeye çalışacağım:
Geriye ne kaldı ki dediğinizi duyar gibi oluyorum ama yanılıyorsunuz. Bir konuda anlaşalım. Ağız ve çevre dokuların –özellikle dişlerin- rahatsızlıkları büyük oranda önlenebilirdir; genetik kodlamadan doğan yapı ve şekil anomalileri ve bozuklukları yoksa; kişilerde düzenli ve doğru bakım alışkanlığı, düzenli ve doğru yeme alışkanlığı varsa ve ilgili organları yaratılış amaçlarının dışında kullanma gibi kötü bir alışkanlığa sahip değillerse ; doğumdan itibaren yaşanılan çevre koşullarında insan doğasına aykırı farklılıklar yoksa; kişinin ağız ve çevre dokularda ilgili organları etkileyen hiçbir travma oluşmamışsa; bir ömür boyu hatta diğer organların aksine hayatın sona ermesinden sonra da inatla bağlı oldukları yerde bütünlüklerini koruyabilirler.
Koruyucu ve önleyici dişhekimliğinin kapsamına giren bu hususlarda gerek ön teşhis gerekse yapılacak uygulamaların bir çoğu kişinin kendisi veya ebeveyni tarafından yapılmaktadır. İşte asıl görevim ve amacım bu konularda sizleri bilgilendirmek ve sizleri ve çocuklarınızı doğruya güdüleyebilmek olacaktır. Bu husus sizin şu anda yaşadığınız problemleri çözümlemekten daha önemliymiş gibi geliyor bana.
Buraya kadar da sabırla bunları okuduysanız sizlere teşekkürü borç bilirim çünkü yukarıda anlatılan her şeyi iki cümleyle de anlatabilirdim:
SEVGİLİ ANNEÇOCUK.COM ZİYARETÇİLERİ VE ÜYELERİ;
BANA AYRILAN BU BÖLÜMDE KORUYUCU VE ÖNLEYİCİ DİŞ HEKİMLİĞİNİ KLİNİK VE RESTORATİF DİŞ HEKİMLİĞİNİN ÖNÜNDE TUTACAĞIM.
ÇÜNKÜ KORUMAK ONARMAKTAN ÖNLEMEK İSE YENİDEN YAPMAKTAN ÇOK DAHA AZ ZAHMETLİ,DAHA KOLAY, UCUZ VE ASİLDİR.
Kafanızı birazcık daha yormak adına yazımı garip bir sloganla son bulan garip bir paragrafla bitireyim. Aslında onlarca sayfa yazı yazılabilecek olan bakım ve koruma prensiplerini özetleyen bu paragrafı her yazının sonunda göreceksiniz.
"Sonraki yazıya kadar aman dişlerinizi fırçalamayın hele hele diş ipi sakın kullanmayın, yemekten sonra ara öğünlerde bol bol karbonhidratlı gıdalar tüketin bol bol şeker yiyin, kahve için, sigaranın birini söndürün birini yakın. Çocuklarınıza siz fırçalamadığınız halde emir verir gibi dişlerini fırçalamasını söyleyin veya yatmadan önce dişlerini fırçaladın mı diye sorun ama verdiği "eveeeet" cevabının doğruluğunu kontrol etmeyin ve en önemlisi bir şey yaptırmak istediğinizde onu doktorla dişçiyle, iğnecilerle ve iğneyle korkutun veya…
3…2…1…F…F… HAYDİ…HEMEN…ŞİMDİ…BİRLİKTE"
Diş Hekimi
Cem Serdar Tunaboylu