Oldukça ciddi bir hastalık olan hepatit-B hastalığının bu gün için bir tedavisi de yoktur. O nedenle aşı yegane korunma yoludur. Son yıllarda herkese uygulanmaya başlanmıştır. Bu hastalık hakkındaki bilgiler son 20 yıldır elde edilmiş ve aşısı bulunmuştur. Bu aşı da diğer aşılar gibi sürekli bir gelişim içersindedir. Yapılacak kişinin durumuna göre farklı program uygulanır.
- Hepatit-B taşıyıcısı anneden doğan bebeğe : Doğumdan hemen sonra hem hepatit-b serumu (immunglobulin) hem de aşı yapılır. Buna 0. Doz denir. Daha önceleri 1, 2 ve 12. Aylarda birer doz daha olmak üzere toplam 4 doz olarak yapılmakta idi. Fakat bugün 0, 1, 6. aylarda yapılması yeterli olduğu anlaşılmıştır
- Risk altındaki bireyler : Ailesinde hepatit-b hastası, böbrek yetersizliği nedeniyle dialize girenler, sağlık personeli olan, bazı tedaviler görenler (kısaca immun sistemi baskılama türünde) gibi risk grubundakilere 0, 1, 6. aylarda yapılır. 0 ilk yapılma anıdır, doğum anı değildir.
- Normal kişiler : Yukarıdaki özellikleri içermeyen kişilere de 0, 1, 6 aylarda yapılır.
Aşılamada dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Anneler testlerini hamile iken oldukları için bebeklere doğumdan sonra aşı yapılabilir. Daha büyük çocuklara ve diğer insanlara aşı öncesi test yapılır. Bu test iki tanedir. Hem hastalık mikrobu (Hbs Ag) hem de antikoru (Anti Hbs) bakılmalıdır. İnsanlar hayatlarında bir şekilde mikropla temas etmiş olabilirler. Mikrobu alıp antikor oluşunca kanda mikrobu gösteren antijen testi negatif çıkar. Temas edenler ya kendiliğinden antikor oluşturarak aşılı gibi olmuşlar ya da bunu başaramayıp taşıyıcı hale gelmişlerdir. Mikrop teması olanlara aşı yapmaya gerek yoktur zira her iki durumda da aşının onlara bir yararı yoktur. Test yapılmadan aşı yapılmasının zararlı bir yönü de yoktur, sadece mikrop tanışıklığı olanların durumunu belirlemek için faydalıdır.
Aşı piyasada değişik firmaların ürünleri olarak bulunmaktadır. Bazı firmaların çocuk ve erişkin dozu ayrıdır, bazılarının tek tip dozu vardır.
Adale içi enjeksiyon şeklinde yapılır.
Tekrar dozları konusunda değişik fikirler vardır. Aşı üreticisi firmalar her 5 yılda bir tekrar dozu yapılmasını ve yaşam boyu sürdürülmesini öneriyorlar. Bazı otoriteler de tekrar dozunun gerekli olmadığı, her yıl veya 2 yılda bir kanda antikor ölçülmeli, eğer antikor yeterli ise aşı yapmamalı demektedir. Sağlık Bakanlığı da çocukluk çağından sonra gençlik yıllarında bir tekrar dozu önermektedir. Tıp da değişik fikirler olabildiği için bunlar doğaldır. Hatta tekrar dozları için test takibi önerenlerin kimisi 1000 ünitenin üstünü yeterli bulurken, kimisi 500 üniteyi, kimisi de 10-20 üniteyi bile yeterli bulmaktadır. Aşıların uygulamaları sık değişmekte ve bugün için Bu aşının tekrar dozu için durum çok net değildir.
Bazı kişilerde hepatit-b aşıları kuralına uygun yapılmasına karşın antikor oluşmayabilir. Bu durumda ayni aşı programı çift doz aşı yapılarak uygulanır. Eğer bu da başarılı olmazsa 4 kata kadar çıkılabilir. Dializ hastaları zaten yüksek doz aşılanmalıdırlar.
Aşının lokal yan etkileri dışında genel etkisi pek yoktur.
Eklenti 39 Hepatit B li bir hasta |