1. Sayfa - Toplam 3 Sayfa var 123 SonuncuSonuncu
Toplam 21 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
  1. Çocuğu geleneksel ahlak kurallarına göre mi yoksa çağın yükselen değerlerine göre mi yetiştirmeliyi?

Biliyorsunuz Kıvanç'ın okulda geçen hafta sorunları oldu. Aslına bakarsanız düşününce belki de bizim eğitiminde hata yaptığımız fikri de gelmiyor değil.

Biz hep Kıvanç'a ölüme gittiğini bilsen de doğruyu söylemelisin. Dürüst insan her zaman kazanır. Başkalarının hatalarını yüzüne vurmak çok kırıcı bir davranıştır. Birini kırarsan sonra vazo gibi yapıştıramazsın. İspiyonculuk kötüdür, sorunlarını kendin çzömelisin. Küçüklerini korumalı sevmelisin, büyüklere saygı göstermelisşin tarzı geleneksel söylemlerle yetiştirdik.

Şimdi bakıyorum okulda hatta mahallede çocuklar da çağa uymuş. Yalan söyleyen işi götürüyor. İkiyüzlü davranışlar, kendini kurtarmak için başkasını yaralayacak davranışlar. Üstelik Kıvanç çok da saf. Arkadaşlarının ona zarar vermek isteyebileceğini anlayamoıyor, kabullenmiyor da.

Acaba yanlış mı yaptık demekten kendimi alamıyorum.

2. Re: Çocuğu geleneksel ahlak kurallarına göre mi yoksa çağın yükselen değerlerine göre

selam

benim henüz bir çocuğum yok ama yetiştirme tarzım aynen sizin gibi olur bence doğru olan bu.

insanlar daima geçmişe özlem duymazmı?ben duyuyorum açıkçası.çünkü eskiden herşey bahsettiğiniz geleneksel ahlak kuralları çerçevesindeymiş.şimdi ise toplumda o kadar yozlaşmış insan varki!ama tabi çağa ayak uydurmak bu ahlak kuralları ile mümkün diye düşünüyorum
    sevgiler...

Re: Çocuğu geleneksel ahlak kurallarına göre mi yoksa çağın yükselen değerlerine göre

Nurdan biz de eşimle sık sık bu konuda konuşuruz...

Evde hep doğruyu, iyiyi, olması gerekeni anlatıyor ve okula gönderiyoruz.

Orada bizim olması gerektiğini anlattığımız dünyadan daha farklı ortamlarla karşılaşıyor ve çocuk şaşırıyor...Acaba uzun vadede hata mı yapıyoruz diye düşündüğümüz oldu sık sık....

Ama inandığım önemli bir şey var... O da doğruluk ve dürüst olmanın ilk başta belki okul yıllarında arkadaşları arasında hırpalanmasına sebep olsa bile uzun vadede, büyüdüğünde, adam ) olduğunda onun iyi bir insan olmasını sağlayacağıdır...

Ona ödün vermemesini özellikle tembih ettiğimiz şey bu..

Bu arada, okulda kavga etmemesini, kimseye vurmamasını da çok söylemiştik, bu savımızı geri çektik, önünü açmaya karar verdik, çünkü daha çok incindiğini gördük.... ) çocuk okulda hata yapmamak için içine atmaya ve bocalamaya başlamıştı....

Şimdi ilk vuran sen olma, ama sana vururlarsa da geri kalma, kendini koru diyoruz...Gerçek hayatta aşağı yukarı böyle değil mi?

Bazen bildiğimiz ve inandığımız doğrular acaba gerçekten doğru mu? doğrular güne göre değişir mi sorusunun cevabını verirken biraz zorlandığımı itiraf etmeliyim...)

4. Re: Çocuğu geleneksel ahlak kurallarına göre mi yoksa çağın yükselen değerlerine göre

Yükselen değerlere göre çocuğumu yetiştirirsem onu ben bile sevemem, bırak ki insanlar sevgi ve saygı göstersin..

İnsanların hataları ile yüzleşmesinin 101 yolu, haksız söylemlere karşı taarruz ve korunma teknikleri üzerine çocuğumuza ek eğitimler vermezsek sanırım köksüz bir ağaç gibi kalacaklar..

Ben konu üzerine biraz daha düşünebilecek vakte sahibim.. Sizin önerilerinizden feyz almaya çalışacağım..

sadece ben değil çocuğum da uyumsuz olacak..

ben de uyumsuzum..senin uyguladıklarını ahlak anlayışı olarak kabul ettiğimden..çocuğum da uyumsuz olacak..mor inek olarak gezineceğiz ortalarda..

ne Özal sonrası ahlaksızlık trendiyle ne de şimdiki ahlaksızlık ahlağı anlayışıyla bağdaşmıyoruz ailece

yıpranıyoruz,saygısızlıklarla,hoşgörüsüzlüklerle,y alanla,dolanla karşılaşınca..

karşımızdakiler parmak boyuna iniyor,toz zerresi oluveriyor gözümüzde..

ama yine de kalabalıklar içinde bir avuç olmaktan hiç çekinmiyorum.hep öyle olmadık mı..kendi ülkemizin turisti..

6. Esra

Kıvanç arkadaşlarının kendisinden farklı olabileceğini kendisine zarar vermek isteyeceklerini de anlamıyor.

Kendini kurtarmak için onu satışa getirdiklerini de farkedemiyor bunları anlatsam da insanlara güveni yok olacak diye korkuyorum.

GÜZEL AHLAKLILIK EVRENSELDİR

Sevgili Nurdan,

Güzel ahlaklılık en güzel erdemdir ve geleneksel olmaktan çok evrenseldir. Değişmeyen temel insani değerler var, bu değerler insanlık varoldukça değişmeyecektir. Tabii, dünya çapında bölgesel farklılıklar olsa da, ortak bir havuzda toplanmıştır etik kurallar.

Sen doğru bildiğini yapmayı sürdür. Kıvanç, günümüzün köksüz ve laçka anlayışlarıyla büyüyen çocuklardan çok üstün olacaktır hayatı boyunca, inan buna. Zorluk çekmeyece mi? Çekecek tabii. Ancak, insan olmak, doğrudürüst bir insan olabilmek hiçbir dönemde kolay olmadı ki!

Sevgiler

Nurdan

Zaten sen anlatmayacaksın, ben anlatmayacağım onlar bir süre sonra anlayacak....

Tabi onun anlamasını beklemekle geçecek süreç bizler için hiç kolay olmayacak, arada bazı açılardan arkadaşlarına benziyor gibi olduğunu görüp endişeleneceğiz.

Anne baba için evladının hatalar yapmasını izin verebilmek oldukça zor olmalı....isteriz ki hata yapmasınlar biz onları uyaralım....ama bazen uyarmak işe yaramaz, ben bazen yaramadığını görüyorum ve uyarılarımın sayısını azaltmak için çaba gösteriyorum...

Çocuk yetiştirmek işinin ne kadar zor olduğunu görünce bazen cidden endişeleniyorum...

Re: Çocuğu geleneksel ahlak kurallarına göre mi yoksa çağın yükselen değerlerine göre

Merhaba Nurdan...

Bence hata yaptığını düşünme..)Esra'nın da söylediği gibi uzun vade de mutlaka yaptıklarının doğru olduğunu göreceksin...

Doğruluktan, dürüstlükten kimseye zarar gelmez...) aksine daima kazanacağına inanıyorum ve ben de kızımı geleneksel ahlak kurallarına göre yetiştiriyorum ve yetiştireceğim....

Sevgiler
    Aslı

Bi dakka bunlar henüz çocuk değil mi?

Çağın yükselen ama ahlaksız değerleri ile çocuklar ne kazanıyor anlamadım...Hayatın bir modeli de olsa yaşadıkları oyun sonuçta...Hepimiz çocukken saçma hatta ahlaksız şeyler yapmışızdır...Hangimiz devam ettirdik ki???

Ben mesela çocukken yaptıklarımı yapmaya devam etsem şimdi hayvanlara eziyet eden bir sadist (solucanları keserdim), yalancının başta gideni (anneme az yalan söylemedim), hırsız (bir kere bakkaldan çiçek soğanı çalmıştım niyeyse) vs olmuştum...Ama olmadım (vallahi)...

Zamanla iyiyi güzeli öğrenecekler...Yeterki karakterleri sağlam olsun...