Dün 'DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ'ydü!

Collapse
X
 
  • Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts
  • Alma-Alma
    Onur Üyesi
    • 29167

    Dün 'DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ'ydü!

    Ruh Sağlığı Yasası'nın Taslağı Hazır, Meclis Hâlâ Çıkarmıyor

    Milletvekillerine mektup yazan Ruh Sağlığı Platformu, hükümetin hâlâ gündeme getirmediği Ruh Sağlığı Yasası'nın bir an önce çıkmasını istiyor.

    BİA Haber Merkezi - İstanbul
    10 Ekim 2007, Çarşamba
    Tolga KORKUT

    Ruh Sağlığı Platformu, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü'nde Meclis'in 2008'de taslağı hazır olan Ruh Sağlığı Yasası'nı artık çıkarmasını istedi.

    Bugün (10 Ekim) İstanbul Tabip Odası'nda (İTO) bir basın toplantısı düzenleyen ruh sağlığı uzmanları, 2006'da hazırladıkları taslağın hâlâ Meclis'in ve hükümetin gündemine alınmadığını anımsattı.

    Meclis'e mektup
    Ruh Sağlığı Platformu, bu hafta milletvekillerine birer mektup göndererek ruh sağlığı olmadan sağlıktan söz edilemeyeceğini bildirdi; Ruh Sağlığı Yasası'nın çıkarılmasını istedi.

    Platform milletvekillerinden ruh sağlığının bozulmasını önlemek için koruyucu önlemlere ağırlık verilmesini, tedavi hizmetlerini niteliğinin artırılmasını, kolay erişimin sağlanmasını, ruh sağlığı bozulmuş olanların rehabilitasyonu önündeki engellerin kaldırılmasını, toplum temelli ruh sağlığı hizmeti sağlanmasını, ruhsal sorunu olanların damgalanması ve dışlanmasının önlenmesi için gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

    Uzmanlar, Ruh Sağlığı Yasası'nın, her şeyden önce, rızası dışında özgürlüğünden alıkonan ruh sağlığı hastalarının haklarını düzenlemesini, ayrıca ruh sağlığı hizmeti veren uzmanlarla hizmet alanların hak ve ödevlerini belirleyecek bir çerçeve metin niteliğinde olmasını istiyor.

    Toplantıda konuşan Türk Nöropsikiyatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Peykan Gökalp, toplum temelli ruh sağlığının önemine değindi; yasanın gerekliliğini anımsattı. Bu yılki Ruh Sağlığı Günü'nün uluslararası teması olan Göç, Kültürel Çeşitlilik ve Ruh Sağlığı üzerine kısa bir sunum yapan Gökalp, kültüre duyarlı ve koruyucu ruh sağlığı hizmeti verilmesinin öneminden de söz etti.

    Şizofreni Dernekleri Federasyonu'ndan Nilüfer Girgin, ruh sağlığı sorunları yaşayanların dışlanmasını önlemenin yeterli olmadığını, haklarının gözetilmesi de gerektiğini, bunun için yasanın vazgeçilmez olduğunu vurguladı.

    Psikologların hâlâ meslek yasası yok
    Türk Psikologlar Derneği Başkanı Ayla Dönmez de, dünyada psikologların bağımsız bir meslek grubu ve koruyucu ruh sağlığı hizmetlerinin önemli bir bileşeni olduğunu, ancak Türkiye'de hâlâ bir meslek yasaları olmadığını söyledi.

    Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de bin kişiye ortalama birer psikiyatr, psikolog ve sosyal hizmet uzmanı düştüğünü belirten Dönmez, yasanın yetmediğini, başta yüksek öğretim olmak üzere ilgili diğer yasa ve yönetmeliklerin de değiştirilmesi, insan haklarına dayalı ruh sağlığı politikası oluşturulması gerektiğini söyledi.

    Dönmez Türkiye'de yaklaşık 500 uzman, 2 bin de mezun psikolog olduğunu, toplum temelli bir ruh sağlığı hizmeti için bu sayının artması gerektiğini de vurguladı.

    "Nitelikli ruh sağlığı hizmeti lüks sayılıyor"
    Psikiyatri Hemşireleri Derneği Başkanı Nurhan Eren ruh sağlığı ve psikiyatri hemşirelerinin sayısının azlığına, varolanların rutin ve acil işlerde çalıştırılmasına dikkat çekti. Üniversite düzeyinde ruh sağlığı hemşireliği eğitimin standartlaşması ve lise, önlisans düzeyindekiler için denklik programları uygulanması gerektiğini söyledi. Eren "Nitelikli ruh sağlığı hizmeti lüks sayılıyor" dedi.

    İTO temsilcisi Özgür Kasapçopur da sağlığın bütüncüllüğünü anımsattı ve "Ruh Sağlığı Yasası'nı biz de istiyoruz" dedi.

    Ruh Sağlığı Platformu'nu oluşturan örgütler şöyle:

    Türkiye Psikiyatri Derneği, Türk Nöropsikiyatri Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Türkiye Sinir ve Ruh Sağlığı Derneği, Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Derneği, Psikiyatri Hemşireleri Derneği, Türk Tabipleri Birliği, Türkiye Şizofreni Dernekleri Federasyonu, İstanbul Tabip Odası, Cinsel Eğitim Tedavi Araştırma Derneği, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, Şizofreni Dostları Derneği-İstanbul, İstanbul Dünya Şizofreni Derneği, İstanbul Şizofreni Gönüllüleri Dayanışma Derneği, İzmir Şizofreni Dayanışma Derneği, Şizofreni Hastaları ve Yakınları Derneği - Ankara, Manisa Şizofreniyle Yaşam Derneği, Konya Halk Sağlığı Derneği. (TK/NZ)

    http://www.bianet.org/bianet/kategori/saglik/102240/ruh-sagligi-yasasinin-taslagi-hazir-meclis-h%C3%A2l%C3%A2-cikarmiyor


  • imported
    Onur Üyesi
    • 29167

    #2
    Re: Dün 'DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ'ydü!

    Çatışma ve Kayıplar Herkesin Ruh Sağlığını Bozuyor

    Prof. Dr. Yüksel "Çatışma dışı çözümler ne olur diye konuşulmalı" diyor. Ruh sağlığı uzmanları çatışma yerine sorun çözme kültürü, insan haklarına dayalı ruh sağlığı politikası istiyor.
    BİA Haber Merkezi - İstanbul

    10 Ekim 2007, Çarşamba
    TOLGA KORKUT

    10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü'nde, ruh sağlığı uzmanları şiddetin, çatışmanın bütün toplumun ruh sağlığını bozduğuna dikkat çekti.

    Ruh Sağlığı Platformu'nun basın toplantısında bianet'in silahlı şiddetin ve medyanın çatışmacı dilinin toplumun ruh sağlığını nasıl etkilediğine dair sorusunu yanıtlayan Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) Başkanı Prof. Dr. Şahika Yüksel, "Kayıplar bütün toplumu etkiliyor" dedi.

    "Askerde yakını olanları da, çatışma bölgesinde yaşayanları da etkiliyor. Sonuçta bütün toplum gerilme, kaygılanma yaşıyor."

    Yüksel: Diyalog yolu bulunmadıkça silahlı çatışma bir sonuç vermez
    Yüksel anahtarın çatışma dışı çözümleri araştırmak olduğunu söyledi; "Diyalog yolu önemlidir. Çatışma dışı çözümler ne olur, diye konuşmadıkça silahlı çatışma bir yere gitmez" diye konuştu.

    Ancak Yüksel gazetecilerin sorularını yanıtlarken şunu da vurguladı: "Toplumun ruh sağlığını koruma işi bizim ana işimiz değil. Bu politikacıların işidir."

    Kendini ifade edebilmenin önemi
    Yüksel'in bahsettiği, ruh sağlığını bozucu faktörlerin ortadan kaldırılması.

    Dünya Sağlık Örgütü (WHO), "sağlıklı olma halini", "ruhça ve bedence tam bir iyilik içinde olma hali" olarak tanımlıyor. Oysa ruh sağlığını, dolayısıyla sağlığımızı bozan temel faktörler var. Türk Nöropsikiyatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Peykan Gökalp, sıralıyor:

    "Toplumda şiddetin varlığı, diyaloğun olmaması ve önyargılar."

    Bunların sonucunda çatışma/uzlaşmazlık ve bunları çözememe durumunun, toleranssızlık ve "kavga"nın ortaya çıktığını belirten Gökalp, ruh sağlığını bozucu faktörlerden birine daha işaret ediyor.

    "Kendini yeterince ifade edebilme çok önemli. Bu çocuklar için de böyle. Ailede çocuğun duygularını ifade edebilme olanağını bulması çok önemli."

    Gökalp toplumda çatışmayı/uzlaşmazlığı çözme becerisinin düşüklüğüne dikkat çekiyor; bu becerinin yükseltilmesi gerektiğini söylüyor.

    İnsan haklarına, demokrasiye dayalı ruh sağlığı politikası
    "Ruh sağlığı sadece bireysel değildir, toplumsaldır" diyen Türk Psikologlar Derneği Başkanı Ayla Dönmez, çatışma kültürü yerine sorun çözme ve çözüm üretme tutumunun yerleştirilmesinin önemine değindi.

    Türkiye'nin bir ruh sağlığı politikasına ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Dönmez, insan haklarına ve demokrasiye dayanması gereken bu politikanın temel amacının ruh sağlığının bozulmadan korunması ve uygun nitelikte sağlık hizmetinin üretilmesi olduğunu söyledi.

    "İnsan odaklı, insan hakları ve demokrasi odaklı bir ruh sağlığı politikasına ihtiyacımız var. Bu insanları koruyucu ruh sağlığı hizmetiyle donatmak, güvenli toplumda yaşam koşulları üretmek demek. Ruh sağlığını önemseyen toplumların yaşam kalitesi artıyor." (TK)

    http://www.bianet.org/bianet/kategori/saglik/102236/catisma-ve-kayiplar-herkesin-ruh-sagligini-bozuyor


    Comment

    • imported
      Onur Üyesi
      • 29167

      #3
      Re: Dün 'DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ'ydü!

      Konu önemli; izninizle öne çekeyim.

      Comment

      Working...
      X