haberin güzelliğine bakın...PARDAYANLAR

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts
  • Bizanslı
    Onur Üyesi
    • 21343

haberin güzelliğine bakın...PARDAYANLAR

çocukluğumun kahramanları yaaa..haberin güzelliğine bakınız..babamda serisi vardı sonra taşınırken kaybetmiştik. okur okur hayaller kurardım.
    şövalye olurdum ,şövalyenin sevgilisi olurdum..
    entrikalar bitmezdi,sevgililer bir türlü kavuşamazlardı...

aha işte tam yaz kitapları,yayıl kumlara,al eline gün bitsin farketmeden ıstakoz ol cinsinden..

siz okumuş muydunuz?

'Pardayanlar' serisine devam

23 Ağustos, 2006 17:26:00 (TSİ)

Pardayanlar, entrika ve iyiliğin savaşını anlatıyor
    Pardayanlar serisi Erko Yayıncılık tarafından her yerde kolayca okunabilecek cep kitabı formatında okuyucuya sunuluyor.

Pardayan 1890’larda doğdu ama hala ölmedi, hiçbir zaman da ölmeyecek!

Michel Zevaco’nun 100 milyonlarca satılan şaheserinin kahramanı, iyiliği, dostluğu ve onuru en üst seviyede simgeleyen Şövalye Pardayan’dır.

O, Türkan Şoray’ın Şener Şen’e İkinci Bahar dizisinde söylediği gibi “senden evvel sadece bir gerçek şövalye tanıdım: Şövalye Pardayan”.

Şövalye Pardayan, kılıcını sadece ve sadece iyilik için kullanır. Pardayan halkın, gücün ve alayın kendisidir.

Zévaco’nun dersi cumhuriyetçi, laik ve demokratik insancıllık kokuyor.

Pardayanlar’ı okumak, güzel, karmakarışık, sıçramalar, beklenmedik olaylar, kahramanlıklar ve mutluluklarla dolu bir hikâyenin zevkine tekrar kavuşmaktır.

Zévaco’nun kendisi de bize on senelik kavgaları, düelloları, gençliğindeki özgürlük adına yapılan bütün iç savaşlarda kılıç dövüşmelerini yaşatan siyah mürekkepli Pardayan’dır.

Pardayan, onurluluğun, bağımsızlığın, iyiliğin ve dostluğun en güçlü temsilcisidir.

Bu özellikleri okuyucuya da aşılar. Şövalye Pardayan okuyucuyu öylesine etkiler ki, insan yaptığı işleri ve yaşamını şövalyeliğin süzgecinden geçirmek gereksinimini duyar.

Bu olguyu Ahmet Altan bir cümlede özetlemiştir: “İnsanlar ikiye ayrılırlar. Pardayanlar’ı okuyanlar ve okumayanlar.”

Bu şövalyelik ruhunu Hıncal Uluç Sabah gazetesinde Pardayanlar hakkındaki yazısında “bugün Hıncal olduysam, aldığım şövalyelik eğitiminin rolü büyüktür. İmkanım ve gücüm olsa, bu kitapların hepsini ‘zorunlu okuma’ adıyla okullara koyardım” diyerek anlatmaktadır.

Fausta serisinin konusu:

Olaylar 1588’lerde geçiyor. Pardayan’ın babasını ve karısı Loïse’i yitirmesinin üzerinden yıllar geçmiştir.

Bu yıllar içinde Şövalye, babasının yolundan gitmiş, tam bir gezginci olarak yaşamıştır. Marie Toouchet’nin oğlu, Dük Charles d’Angoulême şu anki en iyi dostudur. IX.’uncu Charles’ın gayrimeşru oğlu olan Dük, Violetta’ya aşıktır.

Dük de Guise’in de Violetta’yı elde etmek istemesi, Guise’le evlenmek isteyen Fausta’nın planlarına uymaz. Violetta artık Fausta’nın ölüm listesindedir.

Fausta, göz kamaştırıcı bir güzelliği, olağanüstü bir zekayla birleştiren müthiş kadın! Çok zengin! Çok güçlü! Tapılacak ve nefret edilecek bir dişi!

Erkekleri parmağının ucunda oynatan, onları daha büyük güç elde etmek için kullanan, sadece Şövalye Pardayan karşısında kadınlığını hatırlayan bir mahluk! Prenses mi? Kraliçe mi? Kadın Papa mı?
  • imported
    Onur Üyesi
    • 21343

ekşi sözlükte PARDAYANLAR

pardayanlar *

..ara$tir..googletdk sozluguseslisozluk.comwikipediaimdbfoldocartistsal bumssongsacronymfindermobygames

no kitty!

12 / 2
    sahaflardan tozlanmıs raflar arasında bulabilirsiniz/1971 basımını...
    (loop, 10.05.1999)
    #7114 !?

michel zevaco' nun yazdığı 10 ciltlik, klasikler arasında yer almış muhteşem ve tadına doyulmaz eser. serinin kahramanı şövalye pardayan (pardaillan) ortaçağ fransasında yaşayan usta bir silahşör. benim gözümde şövalyelik ruhunu temsil eden en büyük ve en mükemmel roman kahramanı. gerektiğinde fransa kralı karşısında bile sözünü sakınmayan, zor durumda birini kurtarmak için onlarca kişinin karşısına korkusuzca dikilen gözüpek bir şövalye.
    (ballantyne, 05.08.2001 20:08 ~ 06.08.2001 01:16)
    #577987 !?

hem babamın hem de benim ortaokul çağlarındaki en favori kitabım, gözlerimi bozma nedenim. yeni basımı bulunmayan dizi.
    (brownie, 15.10.2001 16:31)
    #736197 !?

michel zevaco pardayan'i ilk once gazetede tefrika olarak yayinlamisti, bunlar daha sonra jean paul sartre tarafindan kesfedildi ve kitap halinde basilmalari saglandi.
    (robin, 09.12.2001 03:52)
    #838224 !?

yıllar önce trtde oynayan dizi uyarlamasıyla pardayan, louise ve fausta isimlerini bir daha kaybolmamasıya kafama kazımış zevaco eserinin en baba adamı. dürüst şövalye, sadık dost ama salak bir aşık.
    (flut, 04.02.2002 00:55 ~ 23.06.2002 23:02)
    #976727 !?

karamurat ve durakoglu yazarlarinin ilham kaynagi
    (gulyabani, 04.02.2002 10:06)
    #978000 !?

(bkz: pardayan)
    (bkz: fausta)
    (flut, 23.06.2002 22:56 ~ 23:02)
    #1382146 !?

bir cok yazarın kitabında ismine rastlamamdan dolayı bir merak ugruna basladıgım ve sonunu hala getirmedigim, tarihsel roman tadında, 10 ciltlik kitap serisi.
    (kreutzer, 07.07.2002 01:12)
    #1410130 !?

michel zevaconun yazdığı, ilk gençlik yıllarında okunan, tadı da yıllarca unutulmayan roman silsilesi. üç silahşörlerin rakibi olabilecek bi seri.
    yine de ilerleyen yıllarda sahaflarda bulunup bi nostalji tadına koşulduğunda, "neyse," diye kenara konulabilecek kitap. (bkz: her şey zamanında güzel)
    (valost, 07.07.2002 01:20 ~ 01:22)
    #1410146 !?

helezonik roman kurgusunun eşi menendi görülmemiş bir örneğidir pardayanlar.
    olay örgüsü kısaca: o onu bu bana ne kime ben bana hop sana luk beson....dur.
    buna karşın zevaco araya gireceği en uygun noktayı hep bilir ve okuru menenjit olmaktan kurtarır.
    seri romanlar içinde kimi zaman fantastik bir tarihi roman yazarından beklenecek ufak anakronik olaylara şahit olsak da, eser arkaplanında çoğunlukla aslına sadık bir fransa tarihi yattığını görmezden gelmemek gerekir. oturup zürcker, braudel okuyamam diyen ilgili, bir çok ilginç şeyi eserden öğrenebilecektir.

bu seriye dalmadan önce günlerce sözlüklerde pardamak fiilini arayacak tezcanlı okur için pardaillan adlı bir soyadından bahsedildiğini açıklamak gereğini de ayrıca duyuyorum.
    protestanları seviyor ve elimde meç tutarak reverans yapıyorum.
    (aziz kedi, 08.07.2002 02:12)
    #1412741 !?

baba, oğul ve torun olmak üzere üç tanedir.
    (bkz: pardayan ın oğlu)
    (flut, 19.11.2002 00:07)
    #1822196 !?

yaşamış en baba kahramanlar ilk on listesinde ilk 3'ten asla düşmeyecek karakterin adı. sonsuza kadar yaşayacaktır.
    (man of five, 19.02.2003 21:32)
    #2386355 !?

michel zevaco'nun 4000 kusur sayfalik eseri. tamami 10 cilt tutar.

sirti yere gelmeyen, prensesleri papalari krallari dize getiren ba$ karakter
    sovalye jean de pardaillan, benim diyen kilic ustalarini aglata aglata yenen bir silah$ordur. ama zevaco, yaratmi$ oldugu karakteri daha da renklendirmek istemi$ olacak ki, pardaillan sofraya oturdugunda 7 omlet,3 kuzu budu,bir tekerlek ka$ar, 30 dilim jambon,8 biftek yer ve kurumu$ olan bogazini da 5 $i$e $arap icerek nemlendirir. bombastik ziyafetini neticelendirip sofradan kalkarken de "$imdilik bu kadarla idare edelim, midemizin kazintisi gecti" gibi cumleler kurar.

michel zevaco guzel ba$lar seriye... ama tahmin ediyorum ki, yarattigi karakterler icin entrika ustune entrika du$unmekten dermansiz kaldigi bir doneme denk gelen son 3-4 pardaillan cildinde, olaylarin geli$imi ferhunde hanimlar formatina yakla$ir. pardaillan da daha fazla omlet yemeye, omletleri yedikce de daha yuksek bir enerjiyle sagda solda can yakmaya ba$lar. her aksiyonunun ertesinde de bir ko$eye sinip once huzunlu bir gulumseme patlatir, ardindan da kunek gibi ziril ziril aglar.

pardayanlar bahsi gecen 4000 sayfa boyunca sizi kendisine zamklayacak muhim bir eserdir.
    (aqualung, 25.02.2003 21:07 ~ 21:30)
    #2421921 !?

ayrica
    (bkz: catherine de medicis)
    (bkz: chico)
    (bkz: pardaillan tarzi diyalog)
    (aqualung, 25.02.2003 21:08)
    #2421926 !?

borgiya adlı zevaco eserini okuduktan sonra hep aklımda olan ama bir türlü alma fırsatı yakalayamadıgım
    en kısa sürede temin edip bitireceğim kitap serisi
    (raptor, 19.02.2004 22:19)
    #3903549 !?

henüz 6. cildini bitirdiğim, önümdeki 4 cildi de hevesle okumaya başlayacağım bir başyapıt. sadece okumak için değil de, adam gibi okunduğunda, beni o dönemin fransasına ve ilerleyen ciltlerle ispanyasına da götüren, bana sanki gerçekten orada yaşadığımı zannettiren, o nedenle sırf bunun için yavaş yavaş okuduğum 10 ciltlik kitap, şayet 6 cildi özellikle 3 yılda bitirdim. herkesin okuması gereken, gerçek dostluğu, mertliği, dürüstlüğü, birşeyin uğruna canını hiç düşünmeden vermeyi, aşkı; bunun yanı sıra alçaklığı, adiliği, intikamı, hırsı, öfkeyi, asilzade olarak değerlendiren kişilerin entrikalarını ve bence en önemlisi de 20.000 protestanın saint-barthelemy yortusu katliamında nasıl vahşice katledildiğini öğreten muhteşem bir eser.
    (t rex, 20.05.2004 00:46)
    #4227631 !?

insanın şövalyelik kurumuna olan hayranlığını katlayası karakter..

(bkz: ortaçağ wolverine'i)
    (serseri, 23.05.2004 14:43 ~ 14:44)
    #4343948 !?

babanın ve oğulun adlarının*** kitapta pardaillan olarak geçmesine rağmen serinin adının niye pardayanlarolduğunu anlamadığım, ama başlayınca bırakılamayan, tarihin süper karakterlerlerini kurgularla harmanlayan başarılı seri.
    (bkz: catherine de medicis)
    (bkz: fausta)
    (whoosie, 23.05.2004 14:55 ~ 14:55)
    #4344220 !?

sokakta yürürken, düelloya tutuşmuş, tüylü şapkalı, uzun saçlı, burma bıyıklı şövalyeler ve 50cm bel ölçüsüne sahip şık kadınlar görmenize; ego kartı aldığınız görevliye 'mösyö' diye hitap etmek ve alt komşunun köpeğiyle bile sizli bizli konuşmak isteğiyle kıvranmanıza; eve hırsız girerse karşı daireden genç bir delikanlının kılıcını kapıp nasılsa sizi kurtarmaya geleceğine inanmanıza sebep olan; çok uzun ama yalnızca on solukluk eğlenceli tarih masalı.
    (agnes de cervantes, 26.05.2004 21:58 ~ 20.11.2004 03:35)
    #4430494 !?

hayran olunası karakter. etkisinden uzun süre kurtulamayıp belimde hayali kılıcımla gezmeme neden kitap. karakterlerin çokluğu dikkat çekici. mertlik,aşk,sadakat ve onur kelimelerinin destansı anlatımı.
    (general saturno santos, 30.05.2004 00:47)
    #4491734 !?

zevaco, romanın bir çok yerinde ‘aman tanrım o da ne?’, ‘hayır! hayır! olamaz!’ diyerek kendi yazdığına şaşırdığını da gizlememiştir. hatta okuru diri tutmak için bu şaşkınlığını zaman zaman taktiğe dönüştürdüğü de olmuştur. catherine de medicis, kral charles ve beraberinde bir çok fransız soylusunun, hancılarla aynı sayfada buluşturulması takdire şayandır. baba-oğul-torun pardaillanlar hem mitleştirilirler, hem de en sıradan özellikleriyle insani zaaflarını kaybetmeden serüvenden serüvene koşarlar ciltler boyu. 10. cildin son sayfasında sadece bittiği için ağlamış, görkemini hep yaşamış ve uzun süre yeni bir romana başlayamamıştım.
    (uzunada1969, 10.06.2004 01:01)
    #4651293 !?

kitabin orjinali "les pardaillan" oldugun icin serinin adi pardayanlar olarak gecmektedir. fransizca da ismi cogul hale sokunca aile kastedildigi icindir. misal cem ozer'in ailesine "ozerler" denir.
    (sarraf, 17.09.2004 12:58)
    #5755779 !?

bu 10 ciltte sürekli olarak imrendiğim pardayan'daki özgürlük duygusudur. her zaman canının istediğini yapar ve bunun için kimseden izin almaz. örnek vermek gerekirse, kendisine şöyle dendiğinde:
    -kral sizi görmek istiyor, sizi mükafatlandıracak ve emrinize 10000 kişilik bir ordu verecek.
    şöyle bi cevap verir:
    -iyi ama ben kral'ı görek istemiyorum.
    (dk, 26.10.2004 23:15)
    #6147129 !?

aradan ne kadar zaman geçti bilmiyorum.
    küçüktüm.evimizin hemen karşısında bulunan kütüphanede tanıştım pardayanlarla.
    10 cilde yayılmış heyecan,özgürlük şovalyelik ruhu sarıp sarmaladı beni de tüm okuyanlar gibi.
    tahtadan kılıçlar takıp düşük pantolonumun beline bir kahraman edasıyla yürüdüm ciltler boyu.
    şimdi büyüdüm.
    harıl harıl yaşamakta olduğum anadolunun küçük ilinde pardayanları.
    aradığım tadı damağımda kalmış bir macera romanı mı?
    kaybolup gitmiş şovalyelik ruhu mu?
    yoksa küçüklüğüm mü?
    bilmiyorum.
    aradığımı bulduğumda mutlu olacak mıyım ?onu da bilmiyorum.

ya bulamazsam çocukluğumun tahta kılıçlarını?
    bazen aramak bulmaktan iyidir.
    hele aradığını bulamayacağını,çünkü araya kirlenmiş yılların,yorulmuş bedenin,özgürlüğü akşam kahveye çıkmak sanan bir ruhun ızdırabını gizliden gizliye hissediyorsan.
    bulmadan aramak iyidir.
    (sessiz, 18.10.2005 01:52)
    #8386988 !?

türkçeye ilk çevirisi murat sertoğlu tarafından yapılmış ve 1956 yılında yayımlanmıştır.
    ikinci baskısı 1970'lerde baskan yayıncılık; son baskısı ise 2001'de tümzamanlar yayıncılık tarafından gerçekleştirilmiştir.

Comment

• imported
      Onur Üyesi
      • 11687

Re: ekşi sözlükte PARDAYANLAR

Okumamıştım. İlginç geldi.

Comment

Working...
      X