1. Sayfa - Toplam 2 Sayfa var 12 SonuncuSonuncu
Toplam 20 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.

Bebek koltuğu arka ortada olmalı

Bebek koltuğu arka ortada olmalı

Berlin’de yapılan bir araştırmaya göre arabalardaki bebek koltuğunun, arka koltuğun ortasında olması, bebeklerin kazalarda zarar görmesini engelliyor.

Almanya’da Berlin Teknik Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, arabalardaki bebek koltuğunun yaygın düşüncenin aksine arka koltuğun sağına ya da soluna değil, tam ortaya konulmasının daha güvenli olduğu sonucunu ortaya koydu. Araştırma, 4 yıl boyunca yaklaşık 100 çarpışmanın test edilmesiyle gerçekleştirildi.

Araştırmaya göre, arka koltuğun orta kısmı camlara ve kenarlara uzak olduğu için bebeğin kazayı, hasarsız ya da az hasarla atlatması mümkün. Ağır kazalarda dahi bebeklerin en az zarar gördükleri yer arka koltuğun tam ortası.

Berlinli araştırmacıların tezini Türk uzmanlara sorduk. Doğuş Otomotiv Eğitim Şefi Engin Bekem bebek koltuklarıyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

Arka koltuğun ortası neden güvenli?

Çünkü bu bölge tehlikelerden uzak bir bölge. Ortada oturan bebeğin çarpma anında camdan fırlayacağı yönünde yanlış bir kanı vardır. Eğer bebek koltuğu arka ortaya doğru bir teknikle monte edilir, emniyet kemeriyle doğru sabitlenirse çocuğun kaza esnasında ön camdan fırlaması söz konusu olmaz. Bu açıdan bebek koltuğunun ortada olması daha güvenlidir. Ancak koltuğun çok iyi monte edilmesi ve emniyet kemerinini doğru bağlanması gerekir. Çünkü arka ortada ISOFIX yani sabitleme kancası yoktur, bebek emniyet kemeriyle sabitlenir. Ancak iki çocuk varsa o zaman ISOFIX kancası ile sabitlenebilir. Çünkü bebek koltuğunu bu kancalara çok iyi oturtalabiliyorsunuz.

Türkiye’de bebek koltuklarına yeterince önem veriliyor mu?

Hayır, bebek koltuğu satanlar bile bilinçsiz. Zaten ülkemizde çocuk koltuğu kullanımı da yeterli değil. Örneğin, Amerika’da doğum yaptığınız hastaneden çıkarken aracınızda ana kucağı yoksa sizi taburcu etmiyorlar, Türkiye’de ise böyle bir şey sözkonusu bile değil.

Türkiye’de bu konuda bilincin ne düzeyde olduğunu anlamak için seyir halindeki araçlara bakmak yeterli oluyor. Bir bakıyorsunuz bir adam kucağına çocuğunu almış, ona araba kullandırıyor. Geçtiğimiz günlerde böyle bir kaza yaşandı ve çocuk hayatını kaybetti. Çocuğunu kucağına oturtarak araba kullandıran baba, bu davranışının bedelini çocuğunun canıyla ödedi.

Bebek koltuğu arka ortaya nasıl bağlanır?

Tekniğine uygun bağlamak gerek, aksi halde bu durum, çok daha büyük tehlike yaratır. Çünkü doğru bağlanmayan arka orta koltuk, çocuğun ön cama doğru fırlamasına neden olur. Ailelere bebek koltuğu satanlar tarafından eğitim verilmeli. Bu eğitimlerde çocuğun kaç yaşına kadar ön koltuğa oturtmaması gerektiği de anlatılmalı. Ailelere uygulamalı olarak nasıl bağlayacakları ve nelere dikkat etmeleri gerektiği öğretilmeli.

Re: Bebek koltuğu arka ortada olmalı

bende 2 cocuk var. Biri sağda,biri solda koltuklarına bağlı seyahat ediyorlar.

Anjinsan yazdı:
    Hatice,

3. yüde yapta ortaya oturt, kurallara uyma baabinda

Halidecigim yazdiklarini okuyunca sasirdim, bu Almanlarda sasirmis yaws Burda bangir bangir bagiriyorlar, ortaya koymayin, ani frende ön camdan firlar diye. Daha gecen gün test programinda vardi.

Tercüme edenmi yanlis etti gazeteye, bir arastirayim bakayim.

Sagol paylastigin icin.

zaten araba kullanırken onu rahat görmek için ortaya bağlıyorum.

Esin

bavoles yazdı:
    Anjinsan yazdı:
    Hatice,

3. yüde yapta ortaya oturt, kurallara uyma baabinda

Halidecigim yazdiklarini okuyunca sasirdim, bu Almanlarda sasirmis yaws Burda bangir bangir bagiriyorlar, ortaya koymayin, ani frende ön camdan firlar diye. Daha gecen gün test programinda vardi.

Tercüme edenmi yanlis etti gazeteye, bir arastirayim bakayim.

Sagol paylastigin icin.

Esin iyi fikir. Arkayı full doldurayım ben. 40'a az kaldı .Düşüneceğimdir.

6. Re: Bebek koltuğu arka ortada olmalı

Benim bildigim kadariyla arka orta ya da sofor koltugunun arlkasi en guvenilir...

Ama zaten bebek dogdugu andan itibaren koltuga donuk sekilde koltuk ayarlanmalidir..Boyle olunca ani fren tehlikesinde bebegin ucma riski dusuyor..

en guvenlisi ortada..yandan carptiginda ortada olmasi cok daha guvenli..veya sofor koltugu arkasi..cunku insan her zaman kendi tarafini korur..

bu yaziyi gorunce yazmak istedim cunku gorunce sok oluyorum..bazilari on koltuga oto koltugu bagliyor..

on koltuga ters baglamak lazım ....zıhnı sınır bı proje olabılır..hem fırlamaz hem gozonunde olur yurdumda herkes sınırlı ve bıraz hızlı oto kullandıgı ıcın ve de herkes bır makınaya en ıyı kendısının kumanda edebıldıgını dusundugunden allah hepımızı korusun dıyorum...

kaza aninda on taraf daha fazla hasar gorur arkaya nazaran.