HAVUÇ MOZAİK
MALZEMELER :2 paket petit beurre bisküvi(sade kare bisküvi),1 kg havuç,2 su bardağı toz şeker,yarım paket margarin,2 paket vanilya,1 çay bardağı dövülmüş ceviz,1 paket krem şanti(arzuya göre),1 çay bardağı süt (krem şanti için)
Önce bisküvileri ufalayalım.Havuçların kabuklarını kazıyıp,rendeleyelim.Havucu bir kaba larak şekeri ilave edelim. Ağır ateşte havuçlareın bıraktıkları su ile pişmelerini sağlayalım.Havuçlar yumuşadığında,ateşten alıp bisküvileri,erimiş margarini,cevizi,vanilyayı ilave edip karıştıralım.Bir naylon üzerine dökerek,rulo halinde saralım.Buzdolabında yarım saat bekletelim.Hoş bir görüntü vermek için krem şanti veya hindistan cevizi ile süsleyebiliriz.
PORTAKAL ÇİÇEĞİ
MALZEMELER :1 su bardağı portakal suyu,1 paket kabartma tozu,alabildiğince un,2 su bardağı ayçiçek yağı,
İÇİNE :1 su bardağı iri dövülmüş ceviz,1 adet portakal kabuğu rendesi,1 tatlı kaşığı tarçın,
ÜZERİNE :1 yumurtanın sarısı
ŞERBETİ İÇİN :4 su bardağı şeker,3 su bardağı su,1/4 limon dilimi,1 adet portakal kabuğu rendesi
Ayçiçek yağını,portakal suyunu,kabartma tozunu bir kaba alıp,karıştıralım. İçine azar azar un ilave edip yoğuralım. Hamuru bir kenarda bekletelim. İç malzemesi için dövülmüş cevizi,portakal kabuğu rendesini ve tarçını karıştıralım. Hamuru yarım parmak inceliğinde açalım. Bardak ile yuvarlak keselim ve eşit aralıklarla 4 adet kesik yapalım. Cevizli içten bir miktar koyalım. Kesikler sonucu oluşan kanatların ikisini cevizli harcın üzerine toplayalım. Diğer ikisinide kanatların üzerinde birleştirelim. Üzerlerine yumurta sarısı sürelim. Yağlanmış tepsiye dizelim. 200 dereceye ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirelim. Şerbet için 4 su bardağı şekeri,3 su bardağı suyu ve limon dilimini tencereye alalım. Kaynadıktan sonra portakal kabuğu rendesini ilave edelim. Biraz beklettikten sonra şerbeti süzelim. Tatlıların üzerine hazırladığımız şerbeti dökelim.soğutup servis yapalım.
PERVANE TATLISI
MALZEMELER :1 adet yumurta,1 fincan yoğurt,1 fincan ayçiçek yağı,1 paket kabartma tozu,alabildiğince un,
ÜZERİ İÇİN : hindistan cevizi veya çekilmiş fındık
KIZARTMAK İÇİN:1,5 su bardağı ayçiçek yağı,
ŞERBETİ İÇİN :2,5 su bardağı su,3 su bardağı şeker,1/4 limon dilimi
Şeker ve yarım limon dilimini kaynatalım ve soğumaya bırakalım. Şerbeti buzdolabına koyup iyice soğumasını sağlayalım. Şerbeti iki ayrı tavaya alalım. Hamuru hazırlamaya başlayalım. 1 yumurtayı,yoğurdu ve ayçiçek yağını bir kapta karıştıralım. İçine unu ve kabartma tozunu ekleyelim. ( un ilavesi hamur ele yapışmayacak kıvama gelinceye kadar olmalı). Hamuru iki bezeye ayırıp,kalınca iki yufka açalım. Yufkaları 2 cm lik kareler halinde karenin karşılıklı iki ucunu yapıştıralım. Diğer iki ucunu ise ters yönde yapıştıralım. Kızdırılmış ayçiçek yağında hamurları bşr kaç partide kızartalım. Kızartma esnasında delikli kepçe ile 1-2 kez karıştıralım. Kızaran hamurları yağlarını iyice süzdürerek çıkaralım. Hemen soğuk şerbete bırakalım. Kalan parçaları kızartalım.ikinci kaptaki şerbete alalım. Hamurların şerbetlerini süzdürerek servis tabağına alalım.
YESRİP GÜLÜ BÖREĞİ
MALZEMELER :1 adet yumurta,1 kahve fincanı ayçiçek yağı,1 kahve fincanı yoğurt,1 paket kabartma tozu,alabildiğince un,
KIZARTMAK İÇİN: ayçiçek yağı
SÜSLEMEK İÇİN : pudra şekeri
Hamur yoğuracağınız kaba yumurtayı,yoğurdu,kabartma tozunu alalım. İyice karıştıralım. Azar azar un ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim. Hamuru 20 dakika dinlendirelim. Yumurta iriliğinde parçalar koparıp elimizde yuvarlayalım. Her bir bezeyi mantı yufkası kalınlığında açalım. Yufkadan iki parmak kalınlığında uzun şeritler keselim. Sonra şeritlerin her birine yuvarlak bir şekil verelim. Kızgın ayçiçek yağında kızartalım. Delikli kepçe ile yağdan çıkaralım. Fazla yağı süzmek için havlu kağır üzerine koyalım. Sıcakken pudra şekeri serpelim.
BÜLBÜL YUVASI
MALZEMELER :2 adet yumurta,1 çay bardağı süt,1 çay bardağı ayçiçek yağı,yarım çay bardağı su,alabildiğince un,tuz,
ÜZERİNE :ay çiçek yağı,200 gr margarin,
ŞERBETİ İÇİN :4,5 su bardağı şeker,3,5 su bardağı su,1/4 limon
İÇİ İÇİN : ceviz içi
AÇMAK İÇİN :1 paket nişasta, 1 su bardağı un
Geniş bir kaba 2 yumurta,bir çay bardağı süt,1 çay bardağı ayçiçek yağı,1/2 çay bardağı su ve bir tutam tuz ilave edip karıştıralım. Unu azar azar ilave edip hamur haline getirelim. Ceviz iriliğinde kopardığımız bezelerin üzerine nemli bir bez örterek 2 saat bekletelim. Nişastayı bir su bardağı un ile karıştıralım. Çok ince bir oklava ile yufkaları açalım. Yufkayı ortadan keserek üzerine ceviz serpelim. Oklavaya sararak iki ucundan ortaya doğru büzdüğümüz yufkayı aralıklarla keselim. İki ucunu birleştirip yağsız tepsiye dizelim. Üzerine tavada erittiğimiz margarin ve ayçiçek yağı karışımını gezdirelim. Fırında hamurun üzeri kızarana kadar pişirelim. Su ve şekeri kaynatarak hazırladığımız şerbete limon ilve edelim. Ilıttığımız şerbeti bir kepçe ile soğutulmuş tatlının üzerinde gezdirelim.ortalarına natep fıstığı serpelim.
YALANCI BAKLAVA
MALZEME :1 şişe maden suyu,yarım limon,1 tutam tuz,1 adet yumurta,alabildiğince un,1 paket margarin,iri dövülmüş fındık,1 adet yumurtanın sarısı
ŞERBETİ İÇİN :5 su bardağı şeker,4 su bardağı su,yarım limon
Maden suyunu,yumurtayı,limon suyunu ve tuzu bir kaba alın. Aldığı kadar un ilave edin. Kulak memesi yumuşaklığın bir hamur elde edene dek yoğurun. Hamuru 4 eşit paraçaya ayırın. Margarini 4 eşit parçaya ayırın. Yağın bir parçasını 4 mm kalınlıkta açtığınız yufkanın üzerine sürün. Yufkayı katlayın. Her bezeyi bu şekilde açtıkdan sonra üzerlerine birer parça margarin sürün ve katlayın. Katladığınız yufkaları buzlukda 25 dakika bekletin. Yufkaları tekrar 4 mm kalınlığında açın.,bohça gibi katlayın. Buzlukta yarım saat bekletin. Tekrar 4 mm kalınlığında açın.8 cm lik kareler şeklinde kesin. Dövülmüş fındık koyun kenarlarını kapatın. Hafifçe yağlanmış tepsiye dizin. Üzerlerine yumurtanın sarısını sürün. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında pişirin. Şerbeti için şekeri,suyu ve limonunu kaynatın. Kıvama gelen şerbetin içinden limonu çıkartın. Sıcak tatlıya soğuttuğumuz şerbeti dökün.
ELMASİYE
MALZEMELER :1 kg ekşi elma,1,5 su bardağı şeker,yarım su bardağından bir parmak fazla su,
KREM ŞANTİ İÇİN :1 çay bardağı süt,1 paket krem şanti,2 adet kivi veya 100 gr. Kaymak,1 su bardağı ceviz içi
Elmaları soyup dörde bölelim. Çekirdeklerini ayıklayıp doğrayalım. Tenecereye şekerin yarısından fazlasını ve suyu alalım. Kaynatalım. Şeker ağdalaşıp,karamela rengini alana dek kaynatalım. Tencerenin kenarlarına sıvayalım. Elmaları ve tarçını ilave edelim. Üzerine kalan şekeri dökelim. 2 çorba kaşığı su ilave ederek tencerenin kapağını örtelim. Hiç karıştırmadan elmaları 10-15 dakika pişirelim ve ateşden alalım. Kaselere boşaltıp soğutalım. Kivili krem şanti için bir çay bardağı sütün içine krem şantiyi karıştıralım. Çırparak koyu bir kıvama getirelim. İçine kivi rendeleyelim. Bir krema sıkacağı yardımı ile kaseler boşalttığımız elmasiyenin üzerini süsleyelim. Eğer kivili krem şanti yerine daha geleneksel bir tat elde etmek istiyorsanız üsütne kaymak ve dövülmüş cevizde koyabilirsiniz.
CEVİZLİ ELMA TATLISI
MALZEMELER :8 adet orta boy elma,10-15 tane ceviz,1/4 çay kaşığı kırmızı gıda boyası,1 paket krem şanti,1 su bardağı süt,1,5 su bardağı toz şeker,1-2 çorba kaşığı gül suyu,
Elmaların kabuklarını soyup,ince bir bıçakla elmayı bölmeden çekirdekli kısımlarını çıkartın. Cevizleri kırıp mümkün oldukça iri kalmasına dikkat ederek elmaların içine doldurun. Elmaların üzerine kaşık kaşık şeker dökün. Derin geniş bir tencereye dizin. Eşit miktarlarda gıda boyasını ekleyin. Kısık ateşde kapaklı tencerede elmalar yumuşayana kadar pişirin. Daha sonra elmaları servis tabağına alın. Süt ve krem şantiyi mikserde çırparak hazırlayın. Elma tatlılarının üzerine eşit miktarda gül suyunu serpiştirin. Krema torbasına krem şantiyi doldurup elmaların üzerini süsleyin. Servis tabağına alıp biraz buzdolabında beklettikden sonra servis yağın.
SOSLU TALAŞ BÖREĞİ
MALZEMELER : yarım çay bardağı sıvı yağ,250 gr. Kuşbaşı et (tercihen kuzu eti),2 adet orta boy soğan,2 adet orta boy domates,tuz,karabiber,yarım demey maydonoz,100 gr. Haşlanmış bezelye,7-8 adet milföy hamuru,1 adet yumurta sarısı
Tencereye sıvıyağı alıp,üzerine küçük kuşbaşı doğranmış etleri ekleyelim. Etleri suyunu bırakıp çekene dek kavuralım. Küp doğranmış soğanları ekleyip, pembeleşene dek kavurmaya devam edelim. Ardından tavla zarı iriliğinde doğranmış domatesleri,tuzu ve karabiberi ekleyip etler yumuşayana dek ağır ateşte pişirelim. Sonrasında etli harcı tel süzgece alıp,suyunu süzderelim. Suyu bir kenarda bekletelim. Etli harcın içine kıyılmış maydanozu ve haşlanmış bezelyeleri ekleyip harcı iyice karıştıralım. Milföy hamurlarının çözülmesini bekleyip,unlanmış bir zeminde hafifçe inceltelim. Ortalarına etli harcı koyup hamurların karşılıklı köşelerini zarf kapatır gibi hafifçe üstüste bindirerek kapatalım. Ters çevirip fırın kabına dizelim. Üzerlerine yumurta sarısı sürelim. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında hamurların üzeri kızarana kadar pişirelim. Pişen börekleri servis tabağına alıp üzerine etli harcı süzdürerek elde ettiğimiz sosu dökelim. Servise hazır.
ŞEFTALİ TATLISI
MALZEMELER :1 kg şeftali,1,5 su bardağı şeker,100 gr. Fındık veya badem,1-1,5 su bardağı su
Şeftalileri yarıdan keserek çekirdek yataklarını çıkartalım. Fırın kabına dizip,şeftalilerin üzerine tozşeker serpelim. Şeftali oyuklarına fındık veya bademleri yerleştirelim. Tekrar şeker serpelim. Ardından suyu fırın kabına dökelim,fırın kabının üzerine alüminyum folyo ile kapatalım. Isıtılmış 200 derece fırında,şeftaliler yumuşayana dek pişirelim. Piştikden sonra şeftalileri fırın kabındaki sosuyla birlikte alıp buzdolabına 4-5 saat bekletelim. Servise hazır.
TAVUKLU BÖREK
MALZEMELER :1/2 tavuk göğsü,1 su bardağı pirinç,maydanoz,karabiber,6 adet yufka,1/4 su bardağı sıvıyağ,1 su bardağı süt,2 çorba kaşığı yoğurt,1 adet yumurta
Tavuk göğsünü haşlayıp,kemiklerinden ayıralım ve doğrayıp,bekletelim. Pirinci 2 su bardağı su ile suyunu çekene kadar haşlayalım. İçine haşlanmış etleri,kıyılmış maydanozu,tuz ve karabiberi ekleyip,karıştıralım. Fırın tepsisini yağlayalım. Bir yufkayı yayıp,kenarlarını dışarı taşıralım. Bir kapta sıvıyağ,süt,yoğurt ve yumurtayı çırpalım. Yufkaların aralarına bu harcı gezdirerek,üç yufkayı buruşturarak üstüste serelim. Üçüncü yufkanın üzerine bu harçdan gezdirelim ve tavuklu harcı yayalım. Kalan üç yufkayada aynı işlemi uygulayalım. Yufkaları kare dilimler halinde keserek kalan yağlı karışımı üzerine gezdirelim. Tepsiden sarkan yufkalarıda üzerine kapatalım. Arzuya göre milföy hamuru ile ince şeritler keserek böreğin üzerini süsleyebiliriz. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında üzerleri kızarana dek pişirelim.
KAŞARLI BÖREK
MALZEMELER :6 adet yufka,6 adet yumurta,3 su bardağı su,yarım paket margarin,yarım su bardağı sıvıyağ,1 paket kabartma tozu,1,5 su bardağı kaşar peyniri rendesi,1,5 su bardağı beyaz peynir
Yumurtaları çukur bir kapta iyice çırpalım. İçine suyu,eritilmiş ve soğutulmuş margarini,sıvıyağı ve kabartma tozunu ilave edelim. İyice karıştıralım. Fırın tepsisini yağlayalım. Tepsiye dizeceğiniz 3 adet yufkanın arasına hazırladığımız karışımdan dökelim. Yufkaları buruşturalım. Üçüncü yufkanın üzerine ufalanmış beyaz peynir serpelim. Diğer yufkalarıda arasına yağlı karışımdan sürerek ve buruşturarak tepsiye yerleştirelim. En son yufkanın üzerine de yağlı karışımdan bolca sürelim. Böreğin birkaç yerinden delikler açalım. Sonra bir bıçak yardımı ile düzgün bir şekilde dilimleyelim. Üzerine kaşar peyniri rendesi serpelim. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında böreğin altı-üstü kızarana dek pişirelim.
BÜZGÜLÜ BÖRECİK
MALZEMELER : Alabildiğince un,1/4 fincan süt veya su,1 fincan yoğurt,1/4 sıvıyağ,2 adet yumurta,21 çay kaşığı karbonat,1 fincan erimiş margarin,tuz,200 gr yağsız kıyma,1 adet soğan,2 adet patates,1/4 çay bardağı sıvıyağ,tuz, karabiber
Unu,karbonatı ve tuzu karıştıralım. Unun ortasını havuz gibi açalım. İçine 2 yumurtayı,erimiş 1 fincan margarini,yoğurdu ve sıvıyağı ekleyelim. Sütü veya suyu ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında ele yağışmayan bir hamur elde edelim. Hamuru 15 dakika dinlendirelim. Bu arada böreğin içini hazırlayalım. Soğanları doğrayıp sıvıyağda pembeleştirelim. Patatesleri tavla zarı iriliğinde doğrayalım. Soğanları ateşten alalım. İçine papatesleri ve kıymayı atalım. Tuz ve karabiberide katıp hepsini yoğuralım. Bekletelim. Hamurdan iki ceviz iriliğinde parça koparalım,beze yapalım. Unlu bir zeminde bezeleri mantı yufkası inceliğinde yuvarlak şekillerde açalım. Her parçanın ortasına 1 kaşık patatesli kıymalı harç koyalım. Hamurun kenarlarına küçük pliler yaparak harcın üzerinde büzdürerek üstten toplayalım. Ve iyice büzdürerek yapıştıralım. Fırın tepsisini yağlayıp börekleri fırına verelim.
CEVİZLİ RULO ÇÖREK
MALZEMELER :2 ekmeklik hamur,150 gr tereyağ veya margarin,3-4 çorba kaşığı tahin,1 su bardağı iri dövülmüş ceviz veya fındık,2 tatlı kaşığı tozşeker,1 çay kaşığı tarçın,1 tatlı kaşığı mahlep(arzuya göre),1 adet yumurtanın sarısı,haşhaş ve susam
Ekmeklik hamura oda sıcaklığında yumuşatılmış yağı ekleyin ve hamuru iyice yoğuralım. Hamuru 10 dakika dinlenmeye bıraktıkdan sonra tekrar yoğuralım. Unlanmış bir zemin üzerinde hamuru yarım santim kalınlığında inceltelim. Hamurun üzerine 3-4 çorba kaşığı tahin sürelim. Tahinli, hamurun üzerinede cevizi,tozşekeri,tarçını ve mahlebi serpelim. Hamuru rulo yaparak saralım ve tepsiye sığımıyorsa,ruloyu ikiye keselim. Rulonun üzerine yumurtanın sarısını sürelim. Haşhaş veya susam serpelim. 180 derece fırında altlıüstlü kızarana dek pişirelim. Fırından çıkan çörekler ılındıktan sonra dilimleyelim.
Not: hamur rulosunun içine soğanlı mantarlı biberli domatesli bir iç hazırlayıp koyulabilir. Kıymalı veya peynirli iç de olabilir.
PATLICANLI RULO
MALZEMELER :2 adet orta boy patlıcan,150 gr kıyma,1 adet orta boy soğan,1 su bardağı sıvıyağ,yarım su bardağı yoğurt,1 paket kabartma tozu,aldığı kadar un,2 çorba kaşığı sıvı yağ,2 adet yumurta
Ön hazırlık olarak patlıcanları közleyelim. Kabuklarını soyup,limonlu suda 5 dakika bekletelim. Yıkayıp elimizle sıkıştırarak fazla suyunu akıtalım. İnce kıyılmış soğanları kıyma ile birlikte 2-3 çorba kaşığı sıvıyağda kıyma renk değiştirip suyunu çekene dek kavuralım. Tuzu ekleyip,ateşten alalım. İnce kıyılmış patlıcanı ilave edip,harmanlayalım. Sıvıyağı,1 adet yumurtayı,yoğurdu bir kapda çırpalım. İçine tuzu,kabartma tozunu ve azar azar unu ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında ele yapışmayan bir hamur elde edelim. Hamuru 15 dakika dinlendirip merdane yardımı ile yarım parmak kalınlığında açalım. Hamurların kenarlarını bıçakla düz keserek dikdörtgen bir şekil almasını sağlayalım. Üzerine hazır olan malzemeye yayalım. Hamuru rulo yapalım. Kenarlardan çıkan hamuru şerit yapıp, rulonun üzerine çaprazlar halinde yada dilediğiniz şekilde süsleyelim. Üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında pişirelim. Fırından alıp ılındıktan sonra dilimleyerek servis yapalım.
PATATES PASTASI
MALZEMELER :4-5 adet patates,2 adet yumurta,yarım su bardağı yoğurt,yarım su bardağı sıvıyağ,1,5 su bardağı elenmiş un,1 paket kabartma tozu,100 gr beyz peynir veya çökelek,tuz,pulbiber
Patateslerin kabuklarını soyup,ince yuvarlak dilimler halinde keselim. Yuvarlak ve küçük bir kek kalıbını margarinle yağlayıp un serpelim. Patatesleri hafifçe üstüste binecek şekilde aralıksız,kenarlara ve tabanına yerleştirelim. Ayrı bir kapda yumurtaları çırpalım. İçine yoğurdu ve sıvıyağı katıp tekrar çırpalım. Unu,kabartma tozunu,peyniri,tuzu ve pulbiberi ekleyip,çırpmaya devam edelim. Hazırladığımız hamuru,patateleri dizdiğimiz kalıba boşaltalım. 180 dereceli fırında pişirelim. Ilınınca dilimleyip servis yapalım.
TAVUKLU KIRMA BÖREĞİ
MALZEMELER :2 adet yufka,4 çorba kaşığı sıvıyağ,200 gr haşlanmış beyaz tavuk eti,yarım çay bardağı iri dövülmüş ceviz içi,tuz,karabiber,kırmızı biber,kişniş,1 su bardağı süt,1 çorba kaşığı un,1 çorba kaşığı tereyağ,2 diş sarımsak,100 gr rendelenmiş dil veya kaşar peyniri
Ön hazırlık olarak haşlanış tavuk etini küçük parçalar halinde doğrayalım. Tuzu,karabiberi,kırmızı biberi,kişnişi,ve yarım çay bardağı iri dövülmüş cevizi ilave edip karıştıralım. Küçük bir fırın tepsisini yağlayalım. İlk yufkayı buruşturarak,tepsiye yerleştirelim. Yufkanın üzerine çay6 kaşığını ucu ile sıvı yağ serpelim. İkinci yufakayıda ilk yufkanın üzerine buruşturarak yerleştirelim. Yine sıvı yağ serpelim. Hazırladığımız tavuklu harcı yufkaların üzerine yayalım. Ayrı bir tavada tereyağını eritelim. Unu eleyerek,hafifçe sararana kadar kavuralım. Sütü azar azar ve karıştırarak ekleyelim. Tuzunu ayarlayalım. Sos muhallebi kıvamına gelmeye başladığında tavayı ateşin üzerinden alın. İçine dövülmüş 2 diş sarımsağı ekleyelim. Sosu tavuklu harcın üzerine dökelim. Rendelenmiş kaşar veya dil peyniri serpelim. Önceden ısıtılmış orta ısılı fırında peynir eriyip,renk değiştirmeye başlayana dek pişirelim. Fırından aldıktan sonra dilimleyerek servis yapalım.
GONCA BÖREĞİ
MALZEMELER :2 adet yufka,2 çorba kaşığı kaşar peyniri,2 çorba kaşığı ketçap,2 dilim hindi salamı,2 adet patates,yarım çay bardağı sıvıyağ,1 tatlı kaşığı kekik,tuz
Ön hazırlık olarak patatesleri haşlayalım. Soğuyunca soyup,rendeleyelim. Yufkalardan birini masaya serelim. Üzerine bir fırça yardımıyla sıvıyağ sürelim. Diğer yufkayı ilk yufkanın üzerine serip tekrar yağlayalım. Rendelenmiş patatesi yufkanın üzerine serpip. Sırası ile rendelenmiş kaşar peynirini,küçük küpler halinde doğranmış hindi salamını ve kekiği ilave edelim. Yufkayı rulo haline getirelim. Ruloyu temiz bir naylona sarıp buzlukta bir müddet bekletelim. Buzluktan çıkardıktan sonra ruloyu iki parmak kalınlığında dilimler halinde keselim. Yağlanmış tepsiye dizip fırına verelim. 200 dereceli fırında altı üstü kızarana dek pişirelim. Sıcakken servis yapalım.
ÇOBAN KATMERİ
MALZEMELER :3 adet orta boy kabak,1 demet maydanoz,yarım demet dereotu,4 adet yumurta, yarım su bardağı un,yarım çay bardağı sıvıyağ,100 gr beyaz peynir veya çökelek,5 adet taze soğan,tuz,karabiber
Ön hazırlık olarak kabakların kabuklarını bıçakla kazıyalım. Sonra derince bir kaba rendenin iri tarafı ile rendeleyelim. Maydanoz ve dereotunu ince ince doğrayıp ilave edelim. Yumurtaları ekleyelim. Unu,yarım çay bardağı sıvıyağı,ufalanmış peyniri,küçük parçalar şeklinde kesilmiş tazen soğanları,tuz ve karabiberi ilave ederek karıştıralım. Uygun büyüklükte bir cam fırın tepsisini yağlayalım. Yanlarına ve dibine un serpelim. Kabaklı karışımı tepsiye boşaltıp düzgün bir şekilde yayalım. Tepsiyi orta ısılı fırında yaklaşık 40 dakika üzeri kızarana dek pişirelim. Fırından çıkartıp ılıtalım. Dilimleyerek servis yapalım.
SODALI YUFKA BÖREĞİ
MALZEMELER :2 şişe soda,5 adet yufka,3 adet yumurta,200 gr margarin,100 gr beyaz peynir, 1 demet maydanoz,1 kase kaşar peyniri rendesi
Yağlanmış tepsiye 1 kat yufkayı buruşturarak serelim. Üzerine eritilmiş margarini kaşıkla gezdirelim. Tekrar yufka serelim. Yağ gezdirelim. Ortadaki yufkanın üzerine ezilmiş beyaz peynirle karıştırdığımız maydanozu serpiştirelim. Diğer yufkaları da aralarına yağlayarak tepsiye serelim. Keskin bir bıçak yardımı ile yufkayı kare kare dilimleyelim. 3 yumurtayı çırpalım. Tepsideki yufkanın üzerine dökelim. 2 şişe sodayıda üzerine dökelim. Böreğimizi önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında altı ve üstü pembeleşene kadar kızartalım. Arzu ederseniz pişirmeden önce üzerine kaşar peyniri rendesi serpebilirsiniz.
SARAY AŞURESİ
MALZEMELER :1 kg süt,1 su bardağı toz şeker,3 çorba kaşığı un,100 gr kuru üzüm,3 çorba kaşığı hindistan cevizi,1 paket krema
SÜSLEMEK İÇİN :ceviz,dolmalık fıstık,kuru kayısı,kuşüzümü
Ön hazırlık olarak 100 gr kuru üzümlerin saplarını ayıklayalım. Su dolu tencerede şişene dek haşlayalım. Haşladıktan sonra sudan çıkarıp bir kenarda bekletelim. Bir miktar kuru kayısıyıda aynı şekilde yumuşaması için haşlayalım. Başka bir tencereye 1 su bardağı toz şekeri ve 3 çorba kaşığı unu alıp karıştıralım. İçine azar azar 1 kg sütü ekleyelim. Hindistan cevizinide ilave edelim ve koyulaşana dek pişirelim. Tencereyi ateşten almadan kısa bir süre önce 1 paket kremayıda ekleyelim. 1-2 dakika kaynattıkdan sonra ateşten alalım. Haşlanmış kuru üzümleri ilave edelim. İyice karıştıralım. Tatlıyı kaselere boşaltalım. Ardından kuru kayısı,ceviz,dolmalık fıstık ve kuş üzümünü ile süsleyelim.
LİMONLU KİVİLİ PASTA
MALZEMELER :1,5 su bardağından biraz fazla un,200 gr tozşeker,500 gr margarin,1 su bardağı süt,1 adet yumurta,1 paket vanilya,yarım paket kabartma tozu,1 su bardağı krem şanti
İÇİ İÇİN :4 adet kivi,3 adet limon,2 adet limonun suyu,6 çorba kaşığı nişasta,3 su bardağı su,1 çay bardağı şeker
Tozşekeri,yumurta,margarin ve vanilya ile çırpın. Ardından elenmiş unun,sütü ve kabartma tozunu yavaş yavaş ilave edin. Kenarları açılabilir kek kalıbını yağlayın ve hamuru buna döküp,180 derecede ısıtılmış fırında pişirin. Kürdan batırarak pişip pişmediğini bakın. Pişen keki fırından çıkarıp soğumaya bırakın. Soğuyunca enine 3 parça şeklinde kesin. 2 limonun suyunu sıkıp,2,5 su bardağı su ve tozşeker ile ocağa koyun. Karıştırarak şekeri eritin. Nişastayı yarım su bardağı su ile eritin. Şerbet kaynamaya başladığnda nişastalı suyu ilave edin. 5-6 dakika daha karıştırın. Koyulaşmaya başlayınca ocaktan indirin. Karıştırarak,soğutun. Bu arada kivileri küçük küçük doğrayın ve peltenin yarısı ile karıştırın. Kekin ilk katını kelepçeli kabın içine alın ve üzerine kivili karışımı koyun. Buzdolabına atıp 10 dakika donmasını bekleyin. Limonların ikisini dilimleyin. Kalan pelteyle karıştırın,dolaptaki kalıbı alın ve 2. Kek katını koyup,üzerine limonlu pelteyi dökün. En üste 3. Kek katını koyup,1-2 saat dolapta donmasını bekleyin. Pastayı alın,kelepçeli kalıptan çıkarın. Üzerine krem şanti sürün. Limon dilimleri ile süsleyin.
KIYMALI BÖREK
MALZEMELER :125 gr margarin,2 çorba kaşığı yoğurt,1 yumurta,1 çay kaşığı karbonat,aldığı kadar un,tuz,1 yumurtanın sarısı
İÇİ İÇİN :250 gr kıyma,2 soğan,1 çay kaşığı sıvıyağ,2 diş sarımsak,yarım su bardağı su,karabiber,kırmızıbiber,
Büyükçe bir kaba margarini,yoğurdu,1 yumurtayı,tuzu ve karbonatı koyalım. Üzerine unu ekleyip,yoğuralım. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim. Hamuru iki beze yapalım. Üzerilerini bezle örtüp,buzdolabında 20 dakika dinlendirelim. Tavaya soğanları doğrayıp,sıvıyağda kavuralım. Kıymayı ekleyip,karıştıralım. Üzerine dövülmüş sarımsağı ve tuzu ilave edelim. Kıyma suyunu çekene kadar kavuralım. Baharatları ve suyu katıp,1-2 taşım kaynatalım. Hamurun bir bezesini margarinle yağlanmış fırın tepsisine merdaneyle açarak yayalım. Üzerine kıymalı harcı yayarak dökelim. Diğer hamur bezesinide tepsi büyüklüğünde açalım. Kıymalı harç üzerine yerleştirelim. İki hamurun kenarlarını küçük pliler yaparak birleştirelim. Hamurun üzerine bıçak ucu ile birkaç delik açalım. Yumurta sarısını üzerine sürelim. Isıtılmış fırında 200 derecede pişirelim.
MEYVELİ PELTE
MALZEMELER :3 adet limon,8 çorba kaşığı nişasta,4,5 su bardağı su,yarım su bardağı su,2 çay bardağı şeker,1 adet portakal,1 adet nar,2 adet amasya elması
Portakalları soyup dilimleyin. Narında kabuğunu soyup,tanelerini ayıklayın. Limonların suyunu sıkın. Amasya elmalarını iyice yıkayın ve tercihen kabukları ile dilimledikten sonra limon suyunu üzerine ekleyin. Suyu,tozşekerle beraber bir kabın içine alın. Metal bir kaşıkla karıştırarak şekeri eritin. Kaynamaya başladığında elmaları limon suyunun içinden alın ve limon suyunu,şekerli suya ekleyin. 8 çorba kaşığı nişastayı,yarım bardak su ile iyice karıştırın. Nişastalı suyu,sürekli karıştırarak limonlu şekerli suya ekleyin. Karıştırmaya ara vermeden 5 dakika daha kaynatın. Pelte kıvamına gelmeye başladığında ateşten indirin. Portakal,nar ve elmayı peltenin içine katın ve karıştırın. Kuplara bölün buzdolabında soğutun. Ve soğuk servis yapın.
KEŞKÜLLÜ FUKARA
MALZEMELER :50 gr kabuksuz badem,1 kahve fincanı pirinç unu,1 çorba kaşığı nişasta,4 su bardağı süt,1 tutam tuz,1 su bardağı şeker,2 çorba kaşığı hindistan cevizi
Bademleri sıcak suda 2-3 dakika haşlayalım. Kabuklarını soyduktan sonra bademleri dövelim. 1 kahve fincanı pirinç ununu ve 1 çorba kaşığı nişasta çok az süt ile ezip topaksız kıvama getirelim. Sütü tencereye aktarıp,bir tutam tuz ile birlikte kaynatalım. Sıcak sütün bir kısmını (1 kahve fincanı kadar) bademlerin üzerine döküp bekletelim. Kaynayan süte ezilmiş pirinç unu ve nişasta karışımını sicim gibi akıtarak ve karıştırmaya devam ederek,ekleyelim. Süt koyulaşmaya başladığında şekeri ve bademli sütü ilave edelim. Hindistan cevizinide ekleyelim. Keşkülün üzeri göz göz olana dek sürekli karıştırmaya devam ederek ağır ateşte pişirelim. Keşkülü ateşten aldıktan sonra kaselere dolduralım. Antepfıstığı ve hindistancevizi ile süsleyelim.
TAVUKLU TALAŞ BÖREĞİ
MALZEMELER :1/2 kg un,3 çorba kaşığı yoğurt,3 çorba kaşığı zeytinyağı,1 çorba kaşığı sirke,2 çay kaşığı tuz,karabiber,250 gr margarin,200 gr tavuk göğsü,100 gr dil peyniri,1 su bardağı süt,1 adet yumurta sarısı
Un,zeytinyağı,sirke,yarım su bardağı su,yoğurt ve tuzu karıştırarak yumuşak bir hamur elde edin. Hamura nemli biz bez örterek 15 dakia bekletin ve merdaneyle açın. İçine margarini koyarak,bohça şeklinde kapatın. Üzerine un serpip merdaneyle tekrar açın. Açtığınız hamuru yine katlayarak serin bir yerde üzerine temiz,nemli bir bez örterek 20 dakia beletin. Bu işlemi 3 kez tekrarlayın. Son olarak 3 mm inceliğinde açılmış hamuru 10x10 cm boyutlarında karelere kesin. Tavuklu harç için 2 çorba kaşığı unu,1 çorba kaşığı margarin ile çevirerek sarartın. 1 su bardağı sütü azar azar ilave edip,bulamaç haline getirin. Haşlanmış tavuk,tuz,karabiber ve rendelenmiş dil peyniri ekleyin. Bu harcı,önceden açılmış kare şeklindeki hamurun içine eşit miktarlarda dökün. Bohça şeklinde kapatın. Üzerine yumurta sarısı sürüp,önceden ısıtılmış fırında üzeri iyice kızarana dek pişirin.
ÖRGÜLÜ TATLI
MALZEMELER :1 su bardağı sıvıyağ,1 su bardağı erimiş margarin,1 su bardağı ılık su(veya portakal suyu),1 paket kabartma tozu, alabildiğince un,1 çay bardağı dövülmüş fındık veya ceviz içi
Hamur yoğurma kabına yağ ve suyu (veya portakal suyunu) dökün. Unu eleyerek bu karışıma ilave edin. Kabartma tozunuda katarak yoğurmaya başlayın. Poğaça hamuru kıvamına geline dek un ilave edin. Hamurunuz ne çok katı,ne de yağını kusacak kadar yumuşak olmamalı. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartarak,elinizle önce yuvarlayıp,sonra da yassılttarak elips bir şekil vermeye çalışın. Ortasına fındığı elinizle bölerek bir sıra halinde dizin. Fındığın kenarlarında kalan hamurun her iki tarafınada bıçak ile 3 kesik yapın. Meydana gelen karşılıklı kanatları birbirinin üzerine çapraz şekilde getirerek cevizlerin üzerinde birleştirin. Bütün karşılıklı kenarları birleştirerek tatlınızın örgülü bir şekil almasını sağlayın. Fırın tepsisine dizin ve 200 dereceli fırında pişirin. Fırndan aldığınızda önceden hazırlayıp soğuttuğunuz şerbeti üzerine gezdirin.
SÜTLÜ İRMİK TATLISI
MALZEMELER :3 su bardağı irmik,2,5 su bardağı şeker,2 su bardağı süt,1 fincan dolmalık fıstık,3 çorba kaşığı tereyağ,yarım su bardağı ceviz,hindistan cevizi
Büyük bir tavaya margarini alıp eritin. İrmiği ve dolmalık fıstığı ağır ateşte ve sürekli çevirerek kavurun. İrmik altın sarısı renk alıp,hoş bir koku salmaya başladığında üzerine soğuk süt döküp,ateşten alın. Tavanın ağzını kapatarak 5 dakika bekletin. Bu arada irmik sütü emecek ve şişecektir. Bu kez irmiğe şekerini ilave edip,karıştırın. Tekrar kapağını kapatarak 15 dakika demlenmeye bırakın. Bir kez daha karıştırın. Tatlılarınızı servis tabağına alıp,üzerine hindistan cevizi ve ceviz içi ile süsleyebilirsiniz.
RENDE ÇİKOLATALI KEK
MALZEMELER :1+1/4 su bardağı un,1 tatlı kaşığı kabartma tozu,3/4 su bardağı toz şeker,70 gr eritilmiş margarin,1/4 su bardağı su,2 yumurta sarısı,4 yumurta akı,1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi,1 paket vanilya,60 gr sütsüz rendelenmiş çikolata
Fırını 180 derecede ısıtın. 20 cm çapında derin bir kalıbı erimiş margarin ile yağlayın. Kalıbı yağlı kağıtla kaplayın. Unu bir kaba alın. Şekeri ilave edip,ortasını havuz gibi açın. Margarin,su,yumurta sarısı ve portakal kabuğunu karıştırıp,un ve şekeri ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra vanilya ve kabartma tozunu ilave edin. Yumurta aklarını bir kaba alın. Mikserle kar haline gelene dek karıştırın. Yaklaşık üçte birini kek hamurunun içine karıştırın. Kalan yumurta karını ve rendelenmiş çikolatayı ilave edin. Hamuru yoğurun,karışımı kalıba dökün. Fırında pişirdikten sonra 15 dakika kalıpta dinlendirin.
EMİNE BEDER