Toplam 2 sonuçtan 1 ile 2 arasındakiler gösteriliyor.

Meme Kanseri...!

Orta yaşlı ve düzgün giyimli bir adam sessizce kafeye girerek köşedeki masaya oturur. Garsona sipariş vermek için beklerken yan masadaki gençlerin kendisine bakarak gülüştüklerini farkeder. Belli ki yakasına taktığı küçük pembe kurdele şeklindeki rozetine gülmektedirler. Bu alaylı bakışları görmezden gelen adam, yan masadakilerin bu ısrarlı sırıtmalarına dayanamayarak elini lacivert ceketinin yakasındaki rozete götürerek,

"Bu mu?" diye bakışanlara sorar.

Yan masadakiler yüksek sesle gülerek, "Küçük güzel pembe kurdeleniz lacivert ceketinize pek de yakışmış!" diyerek sırıtmaya devam ederler.

Orta yaşlı adam bu sözü söyleyen delikanlıya dönerek, "Lütfen masama buyrun bunu tartışalım" der.

Biraz önce tüm sevimsizliğiyle sırıtan delikanlı sebebini anlamadığı bir utanma ve sıkıntı hissine kapılsa da gelip masaya oturur. Adam anlaşılır ve yumuşak bir sesle, "Bu rozet tüm dünyada, içinde olduğumuz ayda, kadınların arasında meme kanseri bilincini yaygınlaştırmayı ifade ediyor. Ben bu rozeti annemin adına takıyorum" der.

Bu açıklama karşısında başkalaşan delikanlı, "Çok üzüldüm, anneniz meme kanserinden mi öldü" diye sorar.

"Hayır" diye cevap verir orta yaşlı adam ve devam eder:

"Annem sağ. Küçük bir çocukken kendimi yalnız hissettiğim korkulu anlarımda her zaman başımı saklayabileceğim ve huzur bulacağım yumuşak bir yuvadır annemin memeleri. Annemin memesi ve sağlığı için dua ediyorum."

"Hımmm" diye kekeler delikanlı.

"Bu rozeti karım için takıyorum" diye devam eder orta yaşlı adam.

"Karınız da herhalde iyi" diye sorar dilekanlı.

"Evet, evet" der adam:

"Karımın memesi her ikimiz için aşk ve sevgi kaynağı olmuştur her zaman.

23 yıl önce sevgili kızımızı beslemiþtir memesiyle. Karımın memesi ve sağlığı için tanrıya şükrediyorum."

- "Sanırım kızınızın sağlığı için de takıyorsunuz?"

- "Hayır... Kızımı bir ay önce meme kanseri nedeniyle kaybettik. Yaşının çok genç olduğunu düşünerek ihmal etmiş memesinde farkettiği kitleyi. Bu nedenle geç kaldık."

Genç delikanlı, yüzündeki utangaç ve üzüntülü bir ifadeyle, "Çok üzgünüm bayım. Özür dilerim" der...

Orta yaşlı adam "Kızımın anısına öğünerek takıyorum bu küçük pembe kurdeleyi. Bu sayede çevremdekileri de aydınlatabiliyorum. Şimdi evine git, karınla, kızınla, annenle konuş" deyip cebinden çıkardığı küçük pembe kurdele rozetini uzatırken, delikanlı öne eğilir ve "Yardım edebilir misiniz?" diye mahçup mahçup sorar.

Bu öyküyü Türkiye Meme Vakfı'ndan Dr. Can Gürbüz gönderdi...

Öykünün altına bir de not düşmüş: "Bir mumun, diğer mumu yakarak aydınlatmasıyla kaybedeceği hiçbir şey yoktur.. Lütfen bu hikâyeyi yayarak diğer mumları da aydınlatın... Tüm aydınlıklar kadınların olsun..."

Aslı

Re: Meme Kanseri...!

Benim çok hassas olduğum konulardan biride bu. Bundan yaklaşık 10 - 15 yıl önce göğsümde bir kitle fark ettim ama yaşımın genç olmasının verdiği korkuyla ne aileme danıştım nede doktora. Zaman zaman ağrılı olan bu kitleyle beni götürdüğü kadar yaşamayı planladım. Taki 30 yaşına girene kadar. Hayatın değerini anlayınca ilk anneme ve ablama açtım konuyu onlarda benden gizli doktoruma. Boynumda olan bir beze için Avusturya San Jorj Hastanesine gittiğimde doktor bana "senin göğsünde de bir tane varmış onada bakalım annen söyledi, kadıncağız çok üzülüyor "dedi ve ben eyvah mahvoldum diye düşündüm. Ya kötü birşeyse, ben buna dayanamazdım, anneme kitleyi söylediğim için kendime lanetler okudum. Onca yıl sabrettim, 30'a geldim, bundan sonra yaşamasamda olur dedim. Doktor kontrol sonucunda çok şükür önemli birşeyin olmadığını ama takibinin yapılması gerektiğini söyledi. Bense akıllanmadım. Takibini yaptırmıyorum. Duymak istemediğim şeyler beni korkutuyor...