1. Sayfa - Toplam 2 Sayfa var 12 SonuncuSonuncu
Toplam 16 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.

Cerrahlara Sık Sorulan Sorular: F.A.Q.

Yazan nerdogan Tarih: 30.04.2005 Saat: 07:53

Hekim olduğunuzu, hele de cerrah olduğunuzu açık etmişseniz soru bombardımanına tutulursunuz.

Sorularınıza daima amade olmakla mükellef bu kulunuz konuya biraz esprili yaklaşmak istedi(!).

Hoşgörünüze sığınıyor ve yorumlarınızı bekliyorum.

Tıp son derece ağır, uzun ve meşakkatli eğitim isteyen bir bilim. Özellikle cerrahi branştaki bir hekim eğitimi esnasında gecesini gündüzüne katar, sağlığından, sosyal yaşantısından, sevdiklerinden çaldıklarını hastalarına harcar. Hepimiz bunun farkındayız, ama nedense bir hekimin karşısında çok farklı davranıyoruz.

Ben bile bir hekim olarak hasta pozisyonuna geçtiğimde saçmalıyorum.

Hastalar karşımda nasıl davranırsa aynısını yapıyorum.

Örneğin; bir yıl önce apandisit ameliyatı oldum. Hala yara yerim hissiz ve zaman zaman şimşek gibi çakan ağrılarım oluyor.
    Ameliyatımı yapan meslektaşımı ilk gördüğüm yerde espriyle karışık şu soruyu soruyorum. "İçimde birşey mi unuttunuz?"

Cerrahlara en sık sorulan diğer sorular, ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası olarak ayrılır, ama çoğu hasta herşeyi bir seferde öğrenmek ister.
    Doğal olarak aklında %15 'inden fazlası kalmaz(!).

Herkes olacağı ameliyatın ayrıntılarını öğrenmek ister. Halbuki isteseler de herşeyi anlatamam, ancak ameliyat masasında karşıma alırsam göreceğim ayrıntılar vardır.

Yarama domates dokunur mu? Ne zaman yıkanayım ?(Bu soruya aldığı "hemen" yanıtı ile yüzlerinde beliren dehşet ifadesi ilginçtir), Ne zaman top oynayabilirim? Ne zaman eşimle birlikte olabilirim (bu soru kaçamak sorulur, açık bir yanıt vermezseniz hayatı cehenneme döner).

Soru listesi makulden en ufak ayrıntıya kadar uzar. Cebiniz çalar, hastanede elinizde eldivenle yakalanırsınız, markete giderken, asansöre binerken, hatta yazın zar zor kaçtığınız tatilde havuz başında, her an her şey olabilir.

Bunlardan bıktığım veya yüksündüğüm gibi bir kanıya varmanızı istemiyorum. Ama yorucu olduğunu kabul edin.

Son yasal düzenlemelerden sonra hekim-hasta ilişkisi keskin bıçakla ayrıldı, hoşgörü ve sabır hekime, tahammülsüz ve tatminsizlik hastaya kaldı.

Biz hekimleri zor günler beklerken, bizler de sizin soru ve sorunlarınızı bekliyoruz efendim.

Zaten varlık nedenimiz de bu değil mi?

Saygılarımla..

Op.Dr.Nilgün Erdoğan

Kaynak: www.turkeyistanbul.com

Genel Cerrahi Uzmanı

Re: Cerrahlara Sık Sorulan Sorular: F.A.Q.

nerdogan yazdı:
    Yazan nerdogan Tarih: 30.04.2005 Saat: 07:53

.
    Son yasal düzenlemelerden sonra hekim-hasta ilişkisi keskin bıçakla ayrıldı, hoşgörü ve sabır hekime, tahammülsüz ve tatminsizlik hastaya kaldı.

aynen katılıyorum size.. Hasta hakları diye birşey çıktı ve neredeyse hastayı başhekimlik makamına oturtacak birşey.. Devlet doktorluk gibi bir mesleği küçümseyecek kadar abarttı olayı.. :-x

Eski düzeni savunmuyorum elbette ama iki taraf ta düşünülebilirdi.

Arkadaşım işiniz gerçekten hiç kolay değil ama bizlerde ameliyatın nasıl geçtiğini hep merak ediyoruz işte. Ama bak ben hiç öyle sinir bir hasta olmadım. Bu sene geçirdiğim sinüzit ameliyatında 5 tane dişimde küçük kırıklar vardı onu sordum dr'um olmaz dedi baktı ve gördü ama bir daha sormadım. Mesela 45 dakika sürer dediği ameliyatım 3 saat sürdü ve ben yarı baygın vaziyette yoğun bakım gibi bir yerde makinalara bağlıydım arada dııııttttt diye ses duyuyordum ve dr'um gelip nefes alın diyordu bana bunu hiç sormadım .Hatta ameliyat cd'ye çekilmişti ve ben hala gidip almadım. Halime şükrediyorum önemli olan iyileşmemdi öyle ya da böyle şu an iyiyim ve allah razı olsun sizlerden.
    İşiniz hiç ama hiç kolay değil.

nilgun ben butun cerrah apla ve abilerimin ellerinden opuyorum.
    inan insan ustu bir yere koyuyorum onlari.
    kurtardiklari her hastayla bir degil belki onlarca kisinin hayatini kurtariyorlar.
    ben hala gecen yaz ennemin ameliyatinda bize yardimci olan cerrahlari,dr lari hatirladikca gozyaslarima engel olamiyorum.
    kesinlikle cok ozveri gerktiran bir meslek.
    adamcagaz annemin 7 saat suren ameliyatindan cikmis,kosa kosa cocugunu alip gelmis ve yine butun gece annemin basinda kalmisti.
    Allah hic boyle bizim cektigimiz gibi sikintilar cektirmesin ona ve hepsine.
    Bence ozel insanlarsiniz siz.

6. Re: Cerrahlara Sık Sorulan Sorular: F.A.Q.

Anlaşılan konu ciddi
    bende hemen sorumu sorayım

Soru:1abla benim euro işi ne oldu bekliyos hala ailecek per perişan olduk herşeyimizi bu euroya bağladık biz.

2.Sorum.Abla euro yoksa canın sağolsun YTL de olur ferketmes

Geçen akşam discovery ya da national kanalında yapışık ikizleri ayırma operasyonunu gösterdiler. Nilgün sizler yani cerrahlar için söylenecek bir kelime yok. Gözlerime inanamadım. Neler yapıyırsunuz kemikleri çıkarıp tekrar yerlesştirmeler. ya bu mucize gibi bir şey gerçekten.
    Sizler Allah'ın insanlara verdiği en büyük nimetsiniz.

KANİİİ

Yavrum ısrar etme, işler kesat, bakarız çaresine..

sn.sahende

Arkadaşım senin ameliyatında bir sorun çıkmış ve seni toparlamak için bayağı uğraşmışlar herhalde.. CD' yi alıp seyret bence, bazen akla gelmeyen sorunlar olur. Örneğin:Tırnak çekerken hasta fenalaşır, olabilir ve bunlarla başetmek için herşey yapılır. Geçmiş olsun.

10. Re: KANİİİ

nerdogan yazdı:
    Yavrum ısrar etme, işler kesat, bakarız çaresine..
    yaw ablam zor durumda olmasam yazmazdım konserve havyar ve istakoz yemekten sıkıldık acil gönder avro larımı yaww