1. Sayfa - Toplam 2 Sayfa var 12 SonuncuSonuncu
Toplam 13 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
  1. Siz ne Düşünüyorsunuz Bu konuda......

ERSAN ÖZER'İN BUGÜNKÜ YAZISI.....

Masal masal matitas

Oğlum doğmadan evvel çocuk sahibi arkadaşlarımız ufukta bekleyen sorunlara dair bizi uyarıyordu.

'Bez parası belinizi bükecek. Aman şimdiden kenara köşeye bez koyun.'

'Geceleri uyuyamayacaksınız. Şu an bulduğunuz her fırsatta bol bol uyuyun.'

'Eve 1000 tane bakıcı gelecek. 1000'inden de memnun kalmayacaksınız. Vakit varken aramaya başlayın.'

Oğlum doğdu. Ne mutlu ki bunlardan hiçbiri sorun hanemizde yer almadı.

Bez dediğin market alışverişinin arasında kaynıyor. Eve geldiği günden beri oğlanın düzenli gece uykusu var. Üçüncü denemede bulduğumuz bakıcı ablamız süperin süperi.

Ve fakat kıymetli okurlar, başımıza hiç hesapta olmayan bir dert çıktı. Hayati olduğu söylenemez ama taktım bir kere!

Memlekette doğru düzgün tek bir tane (evet, tek bir tane bile) masal kitabı yok!

Ne Türkçeleri Türkçe, ne anlatımları anlatım. Hepsi birbirinden rezalet!

Misal, adam, 'Karşıdan gelmekte olan' diye yazmış.

Hay dilini eşek arısı soksun, şuna efendi gibi, 'Karşıdan gelen' desene!

Otur sen yaz

Ortalık sürü sepet Çizmeli Kedi, Uyuyan Güzel, Kırmızı Başlıklı Kız versiyonu ile dolu ancak biri bile hikayeyi adam gibi anlatmayı becerememiş!

Daha evvelden adını duyduğum için Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan Her Güne Bir Masal'dan umudum vardı. Geçende onu da karıştırdım.

Yahu bu Das Kapital!

Ben anlamıyorum ki 11 aylık bebe anlasın. Hem kısacıklar, hem abuk sabuk yabancı isimler kol geziyor, hem de bunlar bence masal değil.

Aslında Stephen King'in kızı için Ejderhanın Gözleri masalını yazdığını biliyorum. (Masal dediğim de 350 sayfalık roman!)

Bu da beni, 'Otur sen de yaz işte' diye dürtüyor ama o Stephen King. Yazacak tabii ki.

Ersan'da nerde öyle yetenek?

Katlanacağız artık

Masal yazma meselesine hayatımda bir kere bulaştım.

Birkaç yıl önce Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler'i sitcom yapacaktık. Başımızda Asmalı Konak'ın yaratıcısı Meral Okay vardı.

Kanal projeyi onayladı. Televizyon işlerindeki ortağım Alper Mestçi ile yazmaya koyulduk.

Dizi olacağı için masalın dramatik yapısını tamamen değiştirdik. Öyle bırt diye başlayıp bırt diye bitmemesi gerekiyordu.

Fakat geldik bir meseleye takıldık kaldık.

Ne yaparsak yapalım, Pamuk Prenses ile Prens'i yaşıt yapamıyorduk! Prensesimiz hikaye gereği illa önce doğuyordu.

Hatta çaresizlikten, 'Masal evliliklerinde kadınlar erkeklerden büyük olur' demeyi bile düşünmüştük.

Proje sırf bu yüzden iki seksen yattı!

Geçmişimde böyle bir kötü tecrübe varken de oğluma masal yazmaya cesaret edemiyorum elbette.

Mecburen birkaç kitap aldık. Annesi ve bakıcısı her gün Ada'ya okuyor.

Bu da demektir ki bizim evden Yaşar Kemal, Orhan Pamuk kalibresinde bir yazar çıkma olasılığı gayet düşük.

Çok özür dilerim aslanım. Doğduğun gün, 'Hayatımda ne eksikse o oğlumda çok olacak' diye söz vermiştim ama bak şimdiden teklemeye başladım bile......

Blog Girişleri
    1

Re: Siz ne Düşünüyorsunuz Bu konuda......

adam dogru söylemis bazi kiaplari cocuklara okurken anlamiyolar ve hemen sIKILIYORLAR bende pek kitap yok zaten
    türkce. ama almanca var biraz onlari okuyorum ben tam anlamiyorum tabi ama couklar anliyo banada anlatiyo

oof zeynep öyle bir zamanda yazdınki bende tam bugün her güne bir masal kitabını alacaktım vazgeçtimmm ama doğru yazmış doğru söze ne denir helal olsun

bir yazardan masal kitaplarını beğenmesini bekleyemezdim sanırım.. bence durum o kadar da vahim değil.. benim beğendiğim sadelikte ve dilde yazılmış hikaye ve masal kitapları bulabiliyorum çok şükür yazar olmadığım için.. remzi kitapevi nin masal kitapları başarılı bence.. hayvan masalları, dünya masalları vb..
    sevgiler,

5. Re: Siz ne Düşünüyorsunuz Bu konuda......

Her güne bir masal kitabı bende var.
    Ama yazarın da dediği gibi biraz karmaşık ben anlamadım ki çocuk anlasın

Evet ben de çok zorlandım bu konuda yazdıkları çok doğru..

7. Re: Siz ne Düşünüyorsunuz Bu konuda......

Valla bu dünyada yaşayacakları için, bence ayrım yapmadan olunmasında bi sakınca yok adı üstünde MASAL olarak kalacak.

Bence asıl sorun 11 aylık bebek için kitap seçmek, önce klasiklerden başlamak yanlış olmuş..
    Çok güzel kitaplar var birkaç örnek aşağıda, Sude ye almıştım bunlardan, oldukça da ilgisini çekti..
    Bu aylarda genelde oyuncak kitaplar tercih ediliyor..
    Maksat masalı anlamasından ziyade kitaba ilgi göstermesini sağlamak...
    Ayrıca Sude benim uydurduğum hikayeleri daha çok ilgi ile dinliyor, bunlarda genelde mantık çerçevesinde ders veren türden şeyler, zor birşey değil bu...

Bu güzel öykü, 1-3 yaş arası çocuklara kitapları sevdirmek amacıyla hazırlandı. Öyküyü çocuğunuza okuyun, onu resimleri incelemeye ve farklı dokuları hissetmeye yönlendirin..

Benekli, kocaman bahçesi olan bir evde yaşar, kemiklerini bu bahçeye gömerek saklardı

Bu güzel öykü, 1-3 yaş arası çocuklara kitapları sevdirmek amacıyla hazırlandı. Öyküyü çocuğunuza okuyun, onu resimleri incelemeye ve farklı dokuları hissetmeye yönlendirin.

AYNEN KATILIYORUM. BERK E KİTAP OKURKEN ANLATIM ÇOK FARKLI OLUYOR. O YÜZDEN BEN BAZEN KELİMELERİ ONUNANLAYACAĞI ŞEKİLDE DEĞİŞTİRİYORUM.

Yazının abartılmış bir yazı olduğunu düşünüyorum. Çok güzel çocuk kitapları var. Mavi balık yayınlarından çıkan bir çok kitabı Irmak keyifle dinliyordu. Biraz daha büyüdüğü zaman her güne bir masalı okumaya başlamıştık ben bu kitabı da beğeniyorum farklı ülkelerden örnekler olduğu için.