Toplam 4 sonuçtan 1 ile 4 arasındakiler gösteriliyor.

zihinsel engelli çocuklar için hobi merkezi

Herkese merhaba,
    Benim ablamın oğlu 9 yaşında ve otistik. Zihinsel engellilere yönelik okullar ona yeterli gelmiyor. Çünkü orada gösterilen herşeyi zaten yapabiliyor ve hatta etrafından çok etkilenip (çünkü biliyorsunuz, değişik dereceleri var bu rahatsızlığın,bazı çocuklar çok sinirli oluyor mesela) gerilemeye başlıyor.Bir devlet okulunun kaynaştırma sınıfına devam ediyor.Sınıftaki tek özürlü yiğenim ve diğer çocuklar ondan uzak durmaya gayret gösteriyor .Üstelik derslerde konuşmak , anlatmak gerektiği için normal okullarda yiğenime çok fazla geliyor.Yani iki arada, bir derede. Bu iki tür eğitim kurumunun arası maalesef yok. Evde biz eğitimine devam etsek diye düşündük. Ama bu çocuğun sosyalleşmeye, normal çocuk davranışlarını gözlemlemeyede ihtiyacı var. dolayısıyla normal okula gidiyor ama pek faydasıda olmuyor.Sadece gidiyor ve geliyor. yinede okulu çok seviyor.
    Durum böyle olunca ne yapabiliriz diye düşünmeye başladık. Spor yapsın istedik ama 15 yaşın altı için bir faaliyet bulamadık. Resim yapsın istedik yine sonuç aynı,ancak özel ders bulabildik.
    Sadede geliyorum. Ben bir hobi merkezi açmayı planlıyorum. Burada eğitilebilir zihinsel özürlü çocuklar resim yapsın, fotoğraf çeksin, seramik yapsın v.s. Hafta bir gün midllilere binmeye gidilsin. Özel (normal çocukların okuduğu) okullarla görüşülsün ve buradaki öğrenciler hobi merkezine getirilsin ,bizim çocuklarla kaynaştırılsın, onlara yardımcı olmaya çalışsınlar (ben bir çok okulun buna gönüllü olacağına eminim) . Kız çocuklara örgü öğretilsin, makreme yapsınlar, saksı boyasınlar. Bilgisayar kullansınlar.Parti yapsınlar.Müzelere gitsinler.
    Ben çok zengin biri değilim. Böyle bir işe krediyle girabilirim.Sizce bu tür bir merkeze gerçekten ihtiyaç var mı? Yoksa bunun eksikliğini yaşayan bir tek biz miyiz? Müşterim olur mu? Ayrıca özel eğitim öğretmenliğinde okuyan üni. öğrencilerindende faydalanabileceğimi biliyorum.
    Siz ne dersiniz? Böyle bir yer açabilir miyim? Kar etmeyi düşünmeden, sadece masraflarımı çıkartabileceğim bir ücret karşılığında merkezime çocuklar kayıt olurlar mı? Sizin aklınızda "ah keşke olsa" dediğiniz fikirler varsa,benimle paylaşır mısınız?
    Hepinize sonsuz sevgi ve saygılar

Re: zihinsel engelli çocuklar için hobi merkezi

benim bir akrabamın çocuğu vardı zihinsel engelliler okuluna almıyorlardı çünkü onlardan üst düzeydeydi normal okula gidemiyordu biraz geri kalıyordu hareketler ve konuşma açısından

akrabalarım yinede normal okula gönderdiler ama özel sınıf açmışlardı ve en azından bu şekilde ilk okulu bitirdi diploma aldı ama ailesi çok uğraştı hiç pes etmediler zaten her bakımdan kendine yeten ev aletlerini kullanabilen basit ev işlerini yapabilen biri

ve sonuç su anda bir devlet kurumunda özürlüler için açılan kontenjanla hizmetli olarak çalışıyor aslında çok zeki su an 25 yaşında çok yakışıklı bir delikanlı ama hareketleri ağır konuşması ağır ama zekası yerinde tanıştığı kimseyi unutmaz hatırnazdır ,5 vakit namazını kılar normal biisinden farkı yok

ama onu buhale getiren ailesidir çok zaman emek ve para harcadılar

azim herşeyin ilacı

bende konuyu dağıttım yani arada olan her iki okulada uyum sağlayamayan çocuklar mevcut zamanında bizimkilerde çok aradılar böylebir okul bence böyle bir okula ihtiyaç var ama prosedürleri açılışları izinleri zor veriliyor diye biliyorum

kolay gelsin inşallah zoru başarırsın

çok güzel bir düşünce ama birkaç boyutu var...

böyle işler gerçekten bütçe istiyor. bir kuruluşu ya da vakfı yanınıza alıp birilerini ikna etseniz bence daha iyi, çünkü ticaret bir nebze de olsa ve riski var. bir arkadaşım art terapi (sanatla terapi)denilen birşeyden bahsetmişti, kendisi resim öğretmeni ve senelerdir bu işi yapıyor, ona danışayım belki fikir verir.
    sevgiler,

4. Re: zihinsel engelli çocuklar için hobi merkezi

Selam.Belki forumda mesajımı görmüşsünüzdür. Ben de bir otistik annesiyim. Bir öğretmenim ve çocuğumun yuvalarda yaşadığı sorunlardan dolayı bir yuva açtık.3 sınıfa birer de otistik alarak bizim durumumuzdaki ailelere yardım ettik ve etmeye devam ediyoruz. Ama oğlum artık büyüdü ve düzenli olarak bir okula gitmesi gerekiyor. Otistiklerin devam ettiği okullar var. Devlet okullarının kaynaştırma ve özel alt sınıfları uzman olmayan ellerde ve yararsız. Özel okullarda da ticaret mantığı var. Otizm konusunda aşmış bir sürü uzman eğitim sistemi kuramamışlar. Sizin hobi merkezi olarak nitelendirdiğiniz etkinlikler aslında otistiklerin eğitimlerinin önemli bir parçası. Otizm bir zihinsel eksiklik değil, bir iletişim sorunudur. Bu çocuklar çok yaratıcı ve yetekli. Eksik olan taraflarının eğitimle desteklenmesi ve sizin bahsettiğiniz faaliyetleri kapsayan etkinliklerle de ilgi alanlarının ve yeteneklerinin zenginleştirilmesi gerekiyor. Yani hobiler eğitimlerinin bir parçası. Otistik okullarında (Türkiyede bir kaç tane var,İstanbuldakiler yeni olduğu için sistemlerini oturtamamışlar) özel eğitim odaları, en fazla 4-5 öğrencinin eğitim aldığı sınıflar olmalı. Okulun diğer bölümleri; seramil atölyesi, resim odası, müzik (özellikle de orff)odaları,havuz, yaşam odaları(çocuğun kendi işlerini yapmayı öğrenmesi için, çamaşırlıktan ütüye kadar, bulaşık yıkamaktan, süpürmeye kadar tüm alet edevat ve kullanım alanlarının olduğu yaşam alanları) kısaca bu müthiş çocukları gelecekte ayaklarının üstünde durmaya yönlendirecek ve üretime hazırlayacak her şey olmalı bu okullarda. Şunu da bilmen de fayda var; Otistik ailelerinin çoğunluğu daha olaya kanalize olamamış. Ya "Allah bizi sınıyor, çekeceğiz mecbur "diyorlar ya da biz ne yapacağız şimdi deyip, doğru olmayan adreslerde zaman, para ve emek harcıyorlar. Bilinçli olanların sayısı gerçekten çok az. Yapmayı planladığın işten para kazanmaksa amacın evet kazanırsın.Ama dediğim gibi bunlar onların hobisi değil, eğitiminin bir parçası olmalı ve gerçekten çok özel personel ve bilinçle yapılmalı bunlar. Üniversite öğrencileri bunları yapamaz. Uzman özel eğitim uzmanı psikologlar yönetiminde her konunun branş öğretmeni ve çocuk gelişimi mezunu deneyimli öğretmenlerle ancak bu çocuklar üzerinde başarı sağlanabilir. Neyse, uzadıkça uzayacak galiba. Bu benim hayatımın en önemli konusu ve yazacaklarım sayfalar tutar. Ha son olarak yeğenin için en uygun spor; Yüzme. Bizim çocuklar için denedik. Hepsi balık gibi yüzüyür. Otistiklerin yüzmeye özel bir yeteneği va. Atlantisten gelen çocuklar denmesinin sebebi bu. Sevgiler, hoşçakal.