Herkese merhaba,
Benim ablamın oğlu 9 yaşında ve otistik. Zihinsel engellilere yönelik okullar ona yeterli gelmiyor. Çünkü orada gösterilen herşeyi zaten yapabiliyor ve hatta etrafından çok etkilenip (çünkü biliyorsunuz, değişik dereceleri var bu rahatsızlığın,bazı çocuklar çok sinirli oluyor mesela) gerilemeye başlıyor.Bir devlet okulunun kaynaştırma sınıfına devam ediyor.Sınıftaki tek özürlü yiğenim ve diğer çocuklar ondan uzak durmaya gayret gösteriyor .Üstelik derslerde konuşmak , anlatmak gerektiği için normal okullarda yiğenime çok fazla geliyor.Yani iki arada, bir derede. Bu iki tür eğitim kurumunun arası maalesef yok. Evde biz eğitimine devam etsek diye düşündük. Ama bu çocuğun sosyalleşmeye, normal çocuk davranışlarını gözlemlemeyede ihtiyacı var. dolayısıyla normal okula gidiyor ama pek faydasıda olmuyor.Sadece gidiyor ve geliyor. yinede okulu çok seviyor.
Durum böyle olunca ne yapabiliriz diye düşünmeye başladık. Spor yapsın istedik ama 15 yaşın altı için bir faaliyet bulamadık. Resim yapsın istedik yine sonuç aynı,ancak özel ders bulabildik.
Sadede geliyorum. Ben bir hobi merkezi açmayı planlıyorum. Burada eğitilebilir zihinsel özürlü çocuklar resim yapsın, fotoğraf çeksin, seramik yapsın v.s. Hafta bir gün midllilere binmeye gidilsin. Özel (normal çocukların okuduğu) okullarla görüşülsün ve buradaki öğrenciler hobi merkezine getirilsin ,bizim çocuklarla kaynaştırılsın, onlara yardımcı olmaya çalışsınlar (ben bir çok okulun buna gönüllü olacağına eminim) . Kız çocuklara örgü öğretilsin, makreme yapsınlar, saksı boyasınlar. Bilgisayar kullansınlar.Parti yapsınlar.Müzelere gitsinler.
Ben çok zengin biri değilim. Böyle bir işe krediyle girabilirim.Sizce bu tür bir merkeze gerçekten ihtiyaç var mı? Yoksa bunun eksikliğini yaşayan bir tek biz miyiz? Müşterim olur mu? Ayrıca özel eğitim öğretmenliğinde okuyan üni. öğrencilerindende faydalanabileceğimi biliyorum.
Siz ne dersiniz? Böyle bir yer açabilir miyim? Kar etmeyi düşünmeden, sadece masraflarımı çıkartabileceğim bir ücret karşılığında merkezime çocuklar kayıt olurlar mı? Sizin aklınızda "ah keşke olsa" dediğiniz fikirler varsa,benimle paylaşır mısınız?
Hepinize sonsuz sevgi ve saygılar