çocuklarda korkular
13/11/2000 handan yazıısı
FARKLI YASLARDA FARKLI KORKULAR:
2 YAS KORKULARI;
Genelde kulakla/duyma ile ilgili olur.Trenler, kamyonlar, korna sesleri, gok gurlemesi, tuvalet sifonu, elektrikli supurge sesi gibi. Ayrica gorsel olarak; iri nesneler,karanlik renkler, hizli akan trafik... gibi. Olaylara/yere bagli olarak da ornegin yeni eve tasinmak, esyayi tasimak, aliskin olmadiklari ortamlar, en fazla birlikte olduklari (anne/bakici/anneanne v.s.)kisiden ayrilmak, hayvanlar, ruzgar v.s. gibi.
2.5 YAS KORKULARI:
Tanidik olmayan ortamlar. Buyuk kamyonlar, trenler, otobusler gibi...
3 YAS KORKULARI:
Gorsel korkular; maskeler, kostumler (palyacolar), "yatak altindaki canavar", karanlik, hirsiz, polis, anne-babanin gece sokaga gitmeleri, cizgi filim karakterleri gibi...
4 YAS KORKULARI:
Duymayla ilgili korkular. Ornegin siren calmasi, vahsi hayvan sesleri, sessizlik gibi ve yanlizlik korkusu
5 YAS KORKULARI:
Korkudan ziyade dusme, kopekler ve karanlik gibi kontrolun tamamen cocugun elinde olmadigi durumlar cocugu urkutebilir.
6 YAS KORKULARI:
Korkularin en gelistigi yas. Kizgin sesler, telefon zili, TUVALETIN SIFONU (Altay'in derdi!), kayblma endisesi, odada birinin saklandigi dusuncesi, yangin, simsek, gok gurultusu...v.s. gibi
Annenin evde olmayisi, yada velilerinden birini olume kaybetme korkusu gibi...
7 YAS KORKULARI:
Korkular daha ziyade hayat tecrubelerine dayali hale gelir. Bosanma, savaslar, hirsiz, okulda sevilmemek gibi...
Bu kismi benden; tecrubelerime dayanarak yaziyorum...
YAPIN:
Korkularini kucumsemeyin. "Hic korkulacak sey mi!" yerine "Bende senin yasindayken bunlardan korkuyordum ama biraz buyuyunce gercek olmadiklarini ogrendim" gibi cevaplar vererek. Yas kucuk ve lisan kisitliysa elinize aldiginiz bir kucuk supurgeyi "Tilsimli supurge" diye adlandirarak oyun seklinde, korkulan gorulmez nesneyi kovalamak gibi...
Korkuyu yenmek icin sizden kuvvet beklediklerini unutmayin ve her korkuya hazirlikli yaklasmaya calisin. Cocuklari korkuya karsi silahlandirin. Ornegin odada yanliz yatmaktan korkuyorsa yanina bir yumusak oyuncak verip "Bu ayi bebek seni koruyacak" gibi bir cumleyle ayrilin. Karanliktan urkuyorsa kapisini acik tutup hol lambasini yakin. Dolayli isik odasinda direk gece lambasi yakmaktan daha etkin ve pratik bir cozum. Boylece baska yerlerde kaldiginizda da bavulunuzda gece lambasi tasimak zorunda kalmazsiniz. Ben yan odadayim. Yanliz degilsin gibi kisa ve acik teminatlarda bulunun.
YAPMAYIN:
Kendi korkularinizi cocugunuza aktarmayin. Ornegin fare, kopek gibi hayvanlardan korkma yada hirsiz, deprem v.s. gibi korkularinizi belli etmeyin. Cocugunuzun korkularinda guvendigi tek unsur sizsiniz. Sizinde korkunuzu bilirse caresiz hisseder.
Korkusunun sacma oldugunu soyleyip; gulmeyin.
Uzerine cok dusup meseleyi buyutmeyin.
Korkusuz gunler dileklerimle...Handan