1. Sayfa - Toplam 2 Sayfa var 12 SonuncuSonuncu
Toplam 19 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.

İMSAK VAKTİ

İmsak Vakti'ne aklım ermiyor.

Akşam güneş ufukta kaybolunca iftar oluyor ancak hala koyu bir karanlık olmuyor buna mukabil sabah imsaktan 1 saat sonra bile ufukta ne gün var ne de aydınlık.Bir yerde bir yanlış var ama nerde?beyaz iplik ie siyah iplik gün ve geceyi temsil eder öyleyse BİZ'ce bunun farklılığını anlaşılır olması gerek fakat şu an sabah ezanı okunmasına karşın hala zifiri karanlık hakim

Kur'an'da Bakara 187.ayette geçer; dayanak bu ayettir ..Özellikle ortadoğu ülkelerinde yaşayan arkadaşlar sizin oralarda durum nasıl Tr ile aynı mı?

"Şafağın aydınlığı gecenin karanlığından ayırt edilinceye (tan yeri ağarıncaya) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar orucu tam tutun. " Diyanet Meali

" fecrin beyaz ipliği siyah iplikten sizce seçilinceye kadar yiyin, için, sonra da ertesi geceye kadar orucu tam tutun." Elmalılı Hamdi Yazır Meali

"ve gecenin karanlığından tanyerinin aydınlığı fark edilinceye kadaryiyip içebilirsiniz. Sonra gece çökünceye kadar oruca devam edersiniz. " Muhammed Esed Meali
    "Lafzen, "şafağın beyaz çizgisi [gecenin] siyah çizgi(sin)den ayırd edilinceye kadar". Bütün Arap dilbilimcilerine göre, "siyah çizgi" (el -haytu'l-esved) ibaresi, "gecenin karanlığı"nı (Lane II, 831); el-haytân ("iki çizgi" veya "iki hat") ibaresi ise "gece ve gündüz"ü gösterir (Lisânu'l-‘Arab). " Muhammed Esed Tefsiri

Re: İMSAK VAKTİ

Oruç tutmuyorum ama, bu sabah benim de bu dikkatimi çekti

ben evel ezel buna hep karşı çıktım ama beni kimse takmadı

geçenlerde bir diyanetçi şu anda yapılan uygulamanın yanlış olduğunu oruca erken başlandığını söyledi

ben de kendisine eferim dedim... ama o beni duymadı

En az bir saat fazla oruç tutuyoruz ve ilginçtir bu kadar ilahiyatçının bu konuda bir yorumda bulunduğunu hiç duymadım , aykırı tavır ve düşünceleriyle tanıdığımız Yaşar Nuri'den bile.

Ramazanın ilk günleriydi sabaha karşı uyandım saate baktım fazla vakit kalmamışsa en azından bir bardak su içerim dedim,hava dışarda simsiyah fakat ezan saatini yarım saat geçmiş.Bu işin vebali büyük ,kim bilir kaç kişi bu durumda zor durumda kalmıştır,ben klimalı yerde çalışıyorum işten güçten nasıl akşam oluyor anlamıyorum bile fakat şu ağustos sıcağında hele dışarda olanların işi çok zor..

aslında ayet çok açık "sizce seçilinceye kadar" diyor bu konuda devrim yapmanın vakti gelmiş de geçmiş bile..

6. Re: İMSAK VAKTİ

nesli002 yazdı:
    En az bir saat fazla oruç tutuyoruz ve ilginçtir bu kadar ilahiyatçının bu konuda bir yorumda bulunduğunu hiç duymadım , aykırı tavır ve düşünceleriyle tanıdığımız Yaşar Nuri'den bile.
    bunların sebebi islamiyeti kurandan değil de
    sünnet alimlerinden öğrenmemiz
    ehlisünnet (4 mezhep) kurtulan fırka olacakya
    bir hadisi kendi tekelleirine aldılar ya
    (hadis: ümmetim 73 fırkaya bölünecek sadece 1 tanei kurtulacak)
    insanlar alimler bunun dışına çıkmaya korkarlar
    Allah dan önce Peygamberi (haşa)
    Peygamberden önce büyük alimleri tutan
    bir islamiyeti yaşıyoruz
    kuranda bu açık seçik yazılmış olduğu halde
    sanki kuran yeteszmiş gibi uygulanan farklı

mesela recm olayını çok araştırmıştım
    Allah zinanın cezasını açık secik bildirdiği halde
    rivayet ve uydurma hadislerle zina eden kadını öldürme cezası olduğunu savunur ve uygularlar
    bunu da şuna bağlarlar
    "recm uygulaası ayeti gelmiş ama keçi ayeti yemiştir"bunu bilen sahabe bunla ilgili rivayetleri günümüze getirmiş
    şimdi insanların katili olmuşlardır

ben bununla ilgili tartıştıım zaman
    sünnet inkarcısı peygamber inkarcısı oldum
    dahada hırsını alamyan dinciler
    zina sana serbest ozaman diyerek formdan kapı dışarı ettiler

ço şey var konuşulacak ama işte

Maalesef şu tartıştığımız şeyi bile okuyan bir ateist ne gülüyordur...

Tartışmaya tahammülsüzlük defalarca başıma geldi.İlahiyatı meslek edinmiş ,eskilerin söylediklerini yıllarca tekrar edip bu sayede ekmek yiyen , meslek hayatları boyunca bir adım öteye gitme gereği duymayan,Kuran'ı anlamada beni kendimle başbaşa bırakan "hoca" lara hakkımı helal etmiyorum.

gülay74 yazdı:
    bunların sebebi islamiyeti kurandan değil de
    sünnet alimlerinden öğrenmemiz
    ehlisünnet (4 mezhep) kurtulan fırka olacakya
    bir hadisi kendi tekelleirine aldılar ya
    (hadis: ümmetim 73 fırkaya bölünecek sadece 1 tanei kurtulacak)
    insanlar alimler bunun dışına çıkmaya korkarlar
    Allah dan önce Peygamberi (haşa)
    Peygamberden önce büyük alimleri tutan
    bir islamiyeti yaşıyoruz
    kuranda bu açık seçik yazılmış olduğu halde
    sanki kuran yeteszmiş gibi uygulanan farklı

mesela recm olayını çok araştırmıştım
    Allah zinanın cezasını açık secik bildirdiği halde
    rivayet ve uydurma hadislerle zina eden kadını öldürme cezası olduğunu savunur ve uygularlar
    bunu da şuna bağlarlar
    "recm uygulaası ayeti gelmiş ama keçi ayeti yemiştir"bunu bilen sahabe bunla ilgili rivayetleri günümüze getirmiş
    şimdi insanların katili olmuşlardır

ben bununla ilgili tartıştıım zaman
    sünnet inkarcısı peygamber inkarcısı oldum
    dahada hırsını alamyan dinciler
    zina sana serbest ozaman diyerek formdan kapı dışarı ettiler

ço şey var konuşulacak ama işte

Burada sabah 3;50 ye kadar yeniyor Aksam da 18:20 de oruc aciliyor. Burada saatler ileri geri alinmaz. Oruc her zaman yaklasik 13saat gunler kisayken-gunler uzunkende yaklasik 14 bucuk saat tutulur.

Burda hava erken aydinlaniyor ve erken karariyor ..

Ramazanin baslangici bellidir ancak bitisi mutlaka ay'a bakilir 29.gunde ve yatsi namazindan sonra ay gorulur ise bayram ilan edilir. Gorulmez ise bir sonraki aksam yatsi dan sonra tekrar bakilir. Yine gorulmez ise 3. gun tekrarlanir ve bayram ilan edilir. Ilk ay'i gorene de Kral altin verir. (bu kismin konumuzla alakasi yok

Gecen bir kose yazari reformun sart oldugu hakkinda bir yazi yazmisti. Arap ulkesindeki muslumanla bizim ulkemizde ki muslumanin ne farki vardi neden oradakiler daha az tutarken bizim ulkemizde daha uzun tutuluyor diye biseyler yazmis.. Evet varsa bi yanlislik duzeltilsin..

Arkadasin kocasi arap, oglunu da aldi dondu buraya ben istanbulda tutamam cok uzun dedi izni de vardi daha halbuki..

9. Re: İMSAK VAKTİ

orası neresiki?

http://haber.gazetevatan.com/Haber/392785/1/Gundem

Artık Ramazan için bir reform gerekmiyor mu?

Can Ataklı - catakli@gazetevatan.com

Yıllardır aklımda olan, sanıyorum milyonlarca kişinin de kafasını karıştıran bir konuyu yazmak istiyorum. Belki dini konularda daha hassas olunması gerektiği için ben dahil pek çok kişi bugüne kadar bu konuya girmemiş olabilir. Süleymaniye Vakfı’nın “Kutuplarda namaz ve oruç” konulu araştırmalarını görünce, bunun aslında Türkiye için de düşünülmesi gerektiğine inandığımı söylemeliyim.

BAĞNAZLARA SÖZÜM YOK: Öncelikle belirteyim ki, bağnaz biçimde “Bu konular tartışılmaz” diyecek olanlar ilgi alanımda değil. Ama din bilgisi ve kültürü konusunda derinliği olanların akıl ve mantık süzgeçlerini çalıştıracaklarını ve benim merak ettiğim konunun gerçekleşip gerçekleşemeyeceğini söyleyebileceklerini sanıyorum.

BAKARA SURESİ: Şu anda Ramazan ayındayız. Türkiye’nin büyük bölümü oruç tutuyor. Oruç Kuran’ı Kerim’in Bakara Suresi’nde yer alıyor. Oruç tutma süresi de aynen şu şekilde emredilmiş; “Tan yerinde beyaz iplikle, siyah iplik ayırt edilinceye kadar yiyin için sonra da orucu geceye kadar tamamlayın.” Demek ki oruca gün ağarırken başlayacağız ve güneş battığında da bitireceğiz.

KAMERİ TAKVİM: Dini günlerimizi kullandığımız Miladi Takvim’e göre değil de Kameri dediğimiz “Ay takvimine” göre belirliyoruz. Miladi Takvim “Dünyanın güneş etrafında bir dönüşünü” yıl olarak kabul eder. Kameri Takvim ise “ayın dünya etrafında 12 kez dönüşünü” bir yıl sayar. Bu nedenle Kameri Takvim Miladi Takvim’den 11 gün kadar kısadır.

DİNİ GÜNLER KAYIYOR: Bu böyle olunca dini günler Miladi Takvim’e göre her yıl 11 gün daha önceye gelir. Bu da dini günlerin Miladi Takvim’e göre bir yılın her dönemine rast gelebilmesi demektir. Örneğin bu yıl Şeker Bayramı 1 Eylül’de. Gelecek yıl 20 Ağustos, daha sonraki yıl

9 Ağustos. Bir dini günün yılın aynı gününe denk gelmesi yaklaşık 33 yılda bir gerçekleşir.

SAAT FARKLARI: Dini günler her yıl 10-11 gün geri giderek 33 yıl içinde yılın her dönemine denk geldiği için, Kuzey Küre’de olan ülkemizdeki saat farkları da bu dini günlerde etkili oluyor. Kandiller, bayramlar için belki fark etmiyor ama namaz ve oruç için bu çok önemli. Çünkü “yılın en uzun gününü” yaşadığımız “21-22 Haziran” tarihlerinde oruçlu geçen zamanımız (İstanbul) 17 saati biraz geçiyor. “En kısa gün” olan “21 Aralık’ta” yine İstanbul’da yaşayan biri 11 saat 8 dakika oruç tutuyor.

ARABİSTAN’DA DURUM: Oysa Kuran’ı Kerim’in indirildiği Mekke ve Medine’de gece gündüz farkı çok olmadığı için Müslümanlar hemen her yıl yaklaşık 12 saat 50 dakika ile 13 saat 15 dakika arasında oruç tutuyor. Ekvatora yakın ülkelerde yaşayanlar başka yerlerde oruç süresinin her yıl daha farklı olduğunu hissetmiyor bile. Bundan 1400 yıl önce, pek çok bilimsel gerçek henüz keşfedilmemişti. Saat kullanılmıyordu ve en önemlisi büyük ihtimalle herkes yaşadığı yerin dünyanın diğer her tarafı ile aynı olduğunu sanıyordu.

DOĞAYA GÖRE KURAL: Bu nedenle pek çok dini kural doğal koşullara göre düzenlenmişti. İnsanlar güneşin doğuşu ve batışına göre biçimlendiriyordu hayatlarını. Bundan 150 yıl öncesi için de durum çok farklı değildi. Ancak özellikle son 75 yıldır teknoloji başdöndürücü biçimde gelişti. Yaşam biçimleri çok farklı hale geldi. Artık insanlar güneşin doğuşu ve batışıyla birlikte hareket etmiyor.

YENİLİKLERE AÇIK: Bu durumda örneğin Arabistan’da yaşayan bir Müslüman ile Türkiye’de veya daha kuzeyde (ve tersi tabii) yaşayanlar arasında büyük farklar ortaya çıkıyor. Bu da en azından Müslümanları eşit kılmıyor. Dinimiz yeniliklere açık bir din. Elbette Kuran’ın emrettiği kurallar değiştirilemez ama herkesin yaşamını etkileyen bazı durumlarda, kuralların özüne dokunulmadan, ortak akılla reformlar yapılabilir.

EKİNOKS DÖNEMLERİ: Örneğin bizim coğrafi konumumuzdaki ülkelerde “ekinoks” dediğimiz “gece ile gündüzün eşit olduğu” iki dönem vardır. Biri 21 Eylül diğeri 21 Mart’tır. Ramazan ayı, bu dönemlerden birine sabitlenemez mi? Örneğin 21 Eylül’ü yani gece ile gündüzün eşit olduğu günü oruç ayının 15’inci günü kabul edelim, bu durumda Ramazan her yıl 7 Eylül- 7 Ekim arasında kutlanabilir. Ya da 7 Mart -7 Nisan.