Finlandiya Ulusal Takımı, Bratislava'da düzenlenen Buz Hokeyi Dünya Şamiyonası final maçında İsveç'i 6-1 yenerek dünya şampiyonu oldu. Bu, Finler için çok büyük bir başarı. Daha önce de, 1995'de, İsveç'i yenip dünya şampiyonu olduklarında buradaydım, aynı coşku yaşanmıştı.
İki akşam önce yarı final maçı vardı, Finlandiya-Rusya arasında. Her zamanki temkinlilikleriyle sessizce beklediler Finler. Maç öncesi ortalık azıcık sessizleşti, marketlerde yoğun bir abur-cubur, meşrubat ve bira alışverişi trafiği gözlemlendi, o kadar. Ruslar 'devrildiğinde' sevinildi, ancak 'durun bakalım, sırada İsveç var, herşeye hazırlıklı olalım,' denildi. Dün akşam maç sırasında nefesler tutuldu. Normalde buz hokeyiyle hiç ilgilenmeyen eşim bile televizyon karşısındaydı. Ben erkende yatmıştım. 'Goooool!' sesiyle uyandım. Altıncı 'gol' sesinde ben de ayaktaydım. İsveç takımı ağır bir yenilgiye uğratılmıştı!
Turku sokaklarında işte böyle kutlandı şampiyonluk:
http://yle.fi/alueet/turku/2011/05/t...o_2594328.html
Haber klibinin sonunda muhabirin konuştuğu güvenlik görevlisi, Azeri arkadaşımın oğlu.
Haberlerde okuduğuma göre, ülke çapında kutlamalar sabaha değin sürmüş. Polisin müdahale etmesini gerektirecek hiçbir olumsuzluk olmamış. Soğukkanlı Finler işte!
Not: 'Suomi' Fince 'Finlandiya' demek.