Toplam 10 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.

Genel Sağlık Sigortası uygulaması başlıyor

[size=large]Genel Sağlık Sigortası uygulaması başlıyor[/size]

59 milyon kişi Genel Sağlık Sigortası(GSS) kapsamına giriyor. Başvurular 1 Ekim'de başlıyor. GSS'ye SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamındakilerin dışında, sosyal güvencesi olmayan ve Yeşil Kart uygulamasından yararlanamayan yaklaşık 3 milyon kişi de dahil olacak. Ancak zaman sınırlı. Çünkü bu 3 milyon kişiden 31 Ekim 2010 tarihine kadar başvurmayanlara 760 lira para cezası kesilecek. Bu arada, altyapıdaki eksiklikler yüzünden sistemin ertelenmesi de söz konusu.

Hiçbir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar belirlenen tarihlerde başvurdukları takdirde GSS kapsamına girseler de sağlık hizmetlerinden faydalanabilmek için sigorta primlerini kendileri ödeyecek. Sisteme dahil olmayanlar ise 760.5 lira para cezasına çarptırılmanın yanı sıra yapılacak olan gelir tesptinde aylık gelirleri de 1521 liranın üzerinde sayılarak olmayan maaşlarından sigorta primi için her ay 182.5 lira para kesilecek.

UYGULAMA NASIL İŞLEYECEK?

Yeni uygulama ile birlikte Türkiye’de 59 milyon kişinin (SGK’ya tabi çalışanlar, emekliler veya bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin toplamı) GSS kapsamında olacak.SGK tarafından yapılacak tespit sonucunda; aile içinde kişi başına düşen aylık gelir, brüt asgari ücretin 3'te 1'inden (253.50 TL) az olanların primlerini devlet ödeyecek.

Kişi başına düşen aylık geliri; brüt asgari ücretin 3'te 1'i (253.50 TL) ile brüt asgari ücret (760.50 TL) arasında olduğu belirlenen kişiler için aylık 30.42 TL GSS primi ödenecek. Kişi başına düşen geliri; brüt asgari ücret (760.50) ile brüt asgari ücretin 2 katı (1521 TL) arasında olduğu belirlenen kişiler için aylık 91.26 TL GSS primi ödenecek. Kişi başına düşen geliri; brüt asgari ücretin 2 katından fazla (1521 TL'den fazla) olduğu belirlenenler için aylık 182.52 TL GSS primi ödenecek.

Örneğin; sosyal güvencesi olmayan 4 kişilik bir ailenin eline 1000 lira geçiyor, yani kişi başına 250 lira düşüyor. Brüt asgari ücret 729 lira. Bunu üçe böldüğünüzde 243 lira çıkıyor. Kişi başına 243 liradan fazla geliri olan bu ailemiz, ayda 30 lira prim ödeyerek sağlık yardımlarından faydalanacak. Ama 5 kişilik bir ailenin eline toplam 1000 lira geçiyorsa, bu herkese 200 lira düştüğü anlamına gelir. O zaman ailenin primini devlet karşılayacak. Şayet 4 kişilik bir ailenin 2 bin 500 lira geliri varsa ortalama 625 lira düştüğünden, bu aile ayda 88 lira prim ödeyecek.”

HER AİLEDEN EŞLERDEN BİRİSİNİN DAHİL OLMASI YETERLİ

Sisteme dahil olmak için eşlerden birisinin Genel Sağlık Sigortalı'sı olmasının yeterli olduğunu ifade eden Posta Gazetesi yazarı Ekrem Sarısu, "Eşlerin bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetlerinde ücret ödemeden faydalanabilecek. Ailelerde çocuklar için ise bir ayrıntı söz konusu. Ailedeki tüm çocuklar 18 yaşına kadar, lise öğrenimine devam eden çocuklar 20 yaşına kadar, üniversite öğrenimine devam eden çocuklar ise 25 yaşına kadar ailesinden dolayı genel sağlık sigortalısı sayılacak. Bu yaşları aşan çocuklar ise kendi GSS kaydını yaptımak zorundalar" dedi.

İŞSİZLERİN GELİRİ YAPTIKLARI HARCAMALARA GÖRE BELİRLENECEK

Sosyal Güvenlik Kurumu, yapacağı gelir tespitinden sonra her ailenin gelir düzeyini belirleyecek. İşsiz olduğu için belgelenebilir bir geliri olmadığından bu ailelerin gelir tespiti yapılan harcamalar üzerinden yapılacak. Örneğin kira ödemesi, faturalar gibi harcamalar üzerinden bir gelir hesaplanmaya çalışılacak ve bu gelir üzerinde hangi dilime giriyorsa ona göre bir sigorta primi belirlenecek. Gelir tespiti yapılırken belgelenmemiş kira veya tarla gelirleri, banka hesapları gibi kazançlar göz önünde bulunurulacak.

Kaynak; hurriyet.com.tr

Re: Genel Sağlık Sigortası uygulaması başlıyor

Alt yapı-üst yapı, herşey tamam, biz sağlık köleleri de hazır bekliyoruz.

Patronların kucağına hoppaa....

nerdogan yazdı:
    Alt yapı-üst yapı, herşey tamam, biz sağlık köleleri de hazır bekliyoruz.

Patronların kucağına hoppaa....
    Hiç uygulanabilir görünmedi gözüme ama... Hadi bakalım dedim... Bakacağız, göreceğiz...

Ben okuduklarımdan bişey anlamadım valla.. Anlayan birisi, daha anlaşılabilir bir şekilde özetleyebilir mi bu durumu lütfen ?

Not: Erken bunama emareleri yetmezmiş gibi bir de anlama zorluğu çekmeye başlayan, beyni sulanmış Türkan..

eğer doğru anladı isem.

sosyal güvencesi olmayanlar ama bir şekilde geliri olanlar sağlık hizmeti almak için prim ödeyecekler.

ve ailede bir kişinin prim ödemesi eş ve çocukların bakılması için yeterli olacak.

ve anlamadığım bu kayıt dışı çalışanların sayısını arttırmayacak mı?

adam diyecek ki ben senin sağlık sigortanı ödiyeyim ama ssk lı yapmıyayım...

yurtdisinda olup tr de sigortasi olmayanlari kapsamiyor ozaman??

aylin_ yazdı:
    eğer doğru anladı isem.

Körün aradığı bir göz(Burada kör patronlar oluyor)Allah verdi iki göz olacak bence.

Zaten emeklilik yaşını ölmeye yakın yaptılar insanlar birtek sağlık hizmetlerinden faydalanabilmek için çalışıyor şimdi bu yasa da çıkarsa artık işe girerken farklı bir sigorta pazarlığı yapılır.

aylin_ yazdı:
    eğer doğru anladı isem.

sosyal güvencesi olmayanlar ama bir şekilde geliri olanlar sağlık hizmeti almak için prim ödeyecekler.

ve ailede bir kişinin prim ödemesi eş ve çocukların bakılması için yeterli olacak.

aynı şey benim de aklımdan geçti aylin.
    ama sanırım buna sadece sağlık hizmetinden yararlanim de emekliliğim önemli değil diye düşünenlerin işine gelecektir diye kanaat getirdim sonra.

emeklilik hakkı tanımıyor hihayetinde.

yalnız, şuna da takıldım.
    hem sgk güvrnecesi olmayıp hem de bahsedilen gelirlerin elde edildiğini nasıl kanıtlayacaklar. açık açık evet ben sgk'sız çalışıyorum mu diyecek?
    yoksa bu gelirler ücret dışı gelirler mi, nafaka v.b. gibi mesela.

umut yazdı:
    aylin_ yazdı:
    eğer doğru anladı isem.

Körün aradığı bir göz(Burada kör patronlar oluyor)Allah verdi iki göz olacak bence.

Zaten emeklilik yaşını ölmeye yakın yaptılar insanlar birtek sağlık hizmetlerinden faydalanabilmek için çalışıyor şimdi bu yasa da çıkarsa artık işe girerken farklı bir sigorta pazarlığı yapılır.

bence bu devletin de işine gelecek, senelerce emekli maşşı ödeyeceğime kıytırıktan bir sigorta ile ve görmezden gelerek emeklilik haklarımız üzerine oynanan bir oyun.

10. Re: Genel Sağlık Sigortası uygulaması başlıyor

ya bu gelirler nasil belirlenecek ki? esimde bende issiziz diyelim. ama onceden biriktirdigimiz bir miktar para var onunla geciniyoruz. bu sigortaya girmeyi mecbur kiliyorlar gibi hissettim ben. ozel saglik sigortam varsa niye devletinkini alip para odeyeyim ki..