çilek suyu hazırlamak için:
bir kilo çilek temizlenir. blendrdan geçirilir tencereye konur..
içine yaklaşık olarak 400gr. şeker ilave edilerek orta ateşte kaynamaya başladıktan itibaren 10 dk. pişirilir...
sıcak şekilde şişelere doldurulur ve ağzı sıkıca kapatılır.
içimi hazırlamak için, bir su bardağına iki parmak kadar çilek konsantresi konur üzerine su ilavesi yapılır... (miktarı isteğe bağlı tabi) afiyetle içilir.
diğer çekirdekli meyveler içinse;
kayısı yıkandıktan itibaren tencereye konur. üzerine hiç su koymadan kapağı kapalı ve kısık ateşte yumuşayana kadar pişirilir. ateşten alınır kevgir yardımıyla çekirdekler ve kabuklar ayrılır. meyvenin şeker oranına göre isteğe bağlı şeker ilavesi yapılır...tencere ocağa tekrar alınır yaklaşık 10 dk. kadar tekrar kaynatılır.
sıcak olarak şişelenir ağzı sıkıca kapatılır...
bu işlem diğer meyveler için de geçerlidir...bozulmadan aylarca dayanır.
afiyet olsun.