Pırasa Dolması

Collapse
X
 
  • Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts
  • nerdogan
    Onur Üyesi
    • 38331

    Pırasa Dolması

    PIRASA DOLMASI

    Malzemeler
    6 adet pırasa

    2 1/4 su bardağı su

    2 tatlı kaşığı tuz

    1/3 su bardağı pirinç

    2 orta boy soğan

    1 demet maydanoz

    1 1/2 su bardağı kıyma (orta yağlı)

    1 tatlı kaşığı karabiber

    1 yemek kaşığı margarin

    1 adet yumurta

    2 yemek kaşığı limon suyu





    Yapılışı
    Pırasalar ayıklanır, yıkanır, beyaz kısımları 5-6 santimetre boyunda kesilir.

    Diğer yandan tencereye 2 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı tuz konup kaynatılır.

    Pırasalar kaynayan suya eklenir, hafif yumuşayıncaya değin, yaklaşık 10 dakika haşlanır,

    kevgirle haşlama suyundan alınıp orta kısımları parmakla iterek çıkarılır.

    Pirinç yıkanıp süzülür.

    Soğan soyulur, yıkanır, maydanoz ayıklanır, her ikisi de ince ince doğranır.

    Pirinç, soğan, maydanoz, kıyma, kalan tuz, kara biber, 1/4 su bardağı su ve yağ iyice karıştırılır.

    Tek kat halindeki büyük pırasa yaprakları bu içle doldurulur.

    Uç kısımlarında yarım parmak boşluk bırakılır.

    Küçük parçalar yayvan bir tencerenin dibine yayılır, üzerine doldurulmuş pırasalar yerleştirilir.

    Haşlama suyu kaynatılır, dolmaların üzerine yavaşça gezdirilir.

    Ağzı kapatılır ve pirinç taneleri uzayıp yumuşayıncaya değin, yaklaşık 30 dakika pişirilir.

    Yumurta ayrı bir kapta limon suyu ile iyice çırpılır.

    Dolmalar suyun içinden alınıp servis tabağına yerleştirilir.

    Yumurta limon karışımına dolmanın suyundan bir kaç kaşık koyup, ılıtılır.

    Bu karışımı tencereye azar azar eklerken dolmanın suyu sürekli karıştırılır,

    kaynayınca ocağı kapatıp dolmaların üzerine gezdirilir.


    Afiyet olsun.

    Nilgün'ün Mutfağı
Working...
X