5. Sayfa - Toplam 6 Sayfa var BirinciBirinci ... 3456 SonuncuSonuncu
Toplam 56 sonuçtan 41 ile 50 arasındakiler gösteriliyor.

Re: Bu forum, başta Gülhan (gülhan.e) olmak üzere, sitenin şeflerine adanmıştır...

RüyA yazdı:
    Balkan mutfağından başlamak istiyorum:

[size=x-large]Ajvar-Patlıcanlı Biberli Salça[/size]

Ajvar ilk defa üniversitede ev arkadaşımın annesi sayesinde tanıştığım lezizmi leziz bir tür kahvaltılık salça, tereyağı sürülmüş sıcacık köy ekmeği üzerine sürüp çaya katık etmenin zevkini anlatamam size. Sadece kahvaltıda değil, makarna ve et yemeklerinde kullanılabilecek kadar güzel. İsterseniz içine birazcık dövülmüş cevizde ekleyebilirsiniz, benim yaptığım gibi kahvaltıda ve akşam yemeklerinde taze nane yaprakları ile süsleyerek servis yapabilirsiniz. Sevgiler…

Malzemeler:

500 gr. patlıcan
    250–300 gr. kırmızı etli biber (damak tadınıza göre)
    2–3 diş sarımsak
    1 adet küçük boy kuru soğan
    2–3 adet domates
    Acı biber, kırmızı pul biber ( isteğe bağlı)
    zeytinyağı
    tuz

Yapılışı:

Fırınınızın ızgarasını açın, fırın tepsinize alüminyum folyo ya da pişirme kâğıdı serin biber ve patlıcanları dizerek közleyin. Soğanı, sarımsak ve domatesleri soyun, isteğe göre rendeleyin yada ince ince doğrayın. Közlenen patlıcan ve biberlerin Kabuklarını soyun ve dilimleyin.

Zeytinyağını geniş bir tavaya alın ve kızdırın, içine soğan sarımsak ve tuz ekleyerek 4-5 dk. kavurun. Domatesleri ekleyin ve hafif eriyene kadar soteleyin, patlıcan ve biberi ekleyerek 10 dk. kadar hafif ateşte soteleyin. İstediğiniz baharatları ekleyerek blendırdan geçirin ve soğuduktan sonra servis yapın. Buzdolabında saklamak için kavanoza alıp üzerini kapatacak kadar zeytinyağı dökmeniz yeterli.

Kaynak:http://www.mutfaksirlari.com/index.p...lca/#more-2477

Biz kışlık olacak şekilde her sene yapıyoruz kayınvalidemle..

Kavanozlayıp kaynatıp saklıyoruz tadı çok hoş oluyor

Re: Bu forum, başta Gülhan (gülhan.e) olmak üzere, sitenin şeflerine adanmıştır...

[size=large]KAPAMA[/size]

İşte yemeğimizim resimli tarifi)
    1 kg kadar kuşbaşı doğranmış et, birazda etin yağlı bölümü..
    3 tane iri patates oda et büyüklüğünde doğranmış..
    yarım kg arpacık soğan...
    salça, kırmızı toz biber, karabiber, tuz..
    Pilav için istediğiniz ölçüde pirinç...
    Baharatlar ve salça ile etler patatesler ve soğanları ayrı ayrı karıştıralım..
    Tencerenin en altına soğanları onun üstüne patatesleri ve etleri en üstede etin yağlı bölümlerini dizelim ve tencereyi büyük bir tepsiye ters çevirelim. Tencerenin üzerine ağırlık yapması için taş koyalım..
    Tepsiye yeteri kadar su koyalım ve ocağın üzerine koyup kısık ateşte pişmeye bırakalım.
    Pişme sırasında ara ara tencereyi tepsinin içinde değişik yerlere gezdirelimki aynı yerde durursa yemeğin dibi tutar. Bu yemeğin böyle pişmesi gerekir..
    Resimde görüldüğü gibi pişerken yemek suyunu bir çeker bir bırakır ateş kısıkken suyunu tencerenin içine çeker ateşi açıncada tepsiye bırakır ama hep kısık ateşte pişmesi gerekir.

Yaklaşık 3 saat kadar bir sürede yemek pişmiş olur. Pişen yemeğin suyunu başka bir tencereye boşaltmamız gerek onunla pilavı pişireceğiz çünkü..
    Bunun içinde ateşi açalım ve suyunu bırakmasını bekleyelim. Suyunu bırakır bırakmazda tepsiyi ateşten alalım ve dikkatlice suyunu başka bir kaba boşaltalım. Bu sırada çok dikkat etmemiz gerek yoksa tencere açılır ve etlerde saçılır aman haaa..
    Eveeet suyunu aldıktan sonra artık bu su ile istediğimiz ölçüde pilavımızı pişire biliriz o sizin isteğinize kalmış bişey, ama pilavını bol yapın derim çok güzel oluyor çünkü....
    İşte pilavı pişmiş ve artık tencerenin açılıp etlerinde pilavla buluşma zamanı geldi...

Şimdi'de pilavını etlerin etrafına koyarken..

İşte buda artık sofraya gitmeye hazır bir kapama hali..
    İçeride birsürü aç kurt kapamayı bekliyordu ama ben buna rağmen resim çekebildim sizler için tabiiki. Nasıl beğendinizmi bakalım hadi söyleyin..
    Çok güzel bir yemektii kayınvalideciğimin ellerine sağlık.

Yapıp yiyen herkese afiyet olsun!

http://meleginmarifetleri.blogspot.c...=1199367540000

[size=x-large]Bir Girit harikası: Etli Maratha (Rezene ya da arapsaçı) [/size]

"İşte yine benim bildiğim Girit yemeklerinden biri. Bu en sevdiğim. Çocukken evde yapıldığında hiç hoşlanmazdım aslında. Maratha dendiğinde anlamazdım, arapsaçı dendiğinde ise midem bulanırdı belki de bu yüzden sevmezdim. (Bir çocuk için pek de sevilecek yemek değil diye düşünüyordum ama benimki bayılıyor, bunun cinsi de böyle işte!).
    Rezene ismini çok sonra öğrendim. Yabani rezene çok çok daha lezzetli ve kokulu aslında, ama mevsimi gelse dahi buralarda pek bulunmuyor tabiki. Son zamanlarda büyük marketlerde satılmaya başlandı ehli olanları. Evet aynı lezzet değil elbete ama idare ediyor işte.

Bu tarif çocukluğumda bizim evde yapılan değil, benim bir dergiden uyguladığım ve beğendiğim bir tarif. Anneminki farklı, terbiye kullanmadan yapar,birgün yaptığında onun tarifini de yayınlayacağım.

Etli Rezene
    4 kişilik

4 adet kuzu kol eti (toplam 1 kg civarı)
    1 adet kuru soğan
    1 adet havuç
    1 diş sarmısak
    2 paket (fazla da olabilir) taze rezene
    4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
    1 yumurta sarısı
    2 çorba kaşığı yoğurt
    1/2 limon suyu
    tuz
    3 su bardağı su
    Etleri, sarmısak ve küp küp doğranmış soğanlarla birlikte zeytinyağında biraz kavurun. Kısık ateşte suyunu çekene kadar kapağını açmayın.

Daha sonra dilimlediğiniz havuçları ve rezeneleri ilave edin. (Rezenelerin kök kısımlarını ikiye bölerek saplarını ise 3-4 cm uzunluğunda keserek kullanın. En lezzetli yeri püskül kısımlarıdır, sakın atmayın)

Üzerine kaynar su ilave edin. Oluşan köpükleri kepçeyle alın. Düdüklü tencerede 15-20 dakika, normal tencerede 45 dakika civarında (rezenelerin kökleri iyice pişinceye kadar) pişirin.

Diğer tarafta, yoğurt, limon suyu ve yumurta sarısı ile bir terbiye hazırlayıp pişmiş olan yemeğe ilave edin ve birkaç dakika daha kaynatın. Tuzunu ilave edin.

Kaynak:http://www.acemiasci.com/2006/11/ite-bir-girit-harikas-etli-maratha.html?showComment=1164292740000

Mammma miaaa! Kübra'cım bunlar ne harika yemekler böyle..Ellerine sağlık canım

RüyA yazdı:
    [size=large]Umaç çorbası[/size]

MALZEMELER

2 Yumurta,

Aldığı kadar un

1.5 lt.et suyu

tuz,karabiber,kırmızı biber,

1 su bardağı yoğurt,taze nane,

1 ym. kaşığı tereyağ
    Tuz

HAZIRLANIŞI

1 yumurtanın içine aldığı kadar un ve biraz tuz ilave edilerek yoğrulur ve sert bir hamur elde edilir.Elle ufalanarak arpa şehriyesi biçim ve büyüklüğünde şekillendirilerek, yapışmaması için un içinde biriktirilir. Et suyu ateşe konur. Kaynayınca hamur taneleri,tuz ilave edilir.Taneler dibe çökene kadar pişirilir.Yoğurt , tuz ve 1 yumurta iyice çırpılır, çorbaya ,devamlı karıştırılarak ve yavaş yavaş eklenir.Bir_iki taşım daha kaynatıldıktan sonra ateşten alınır.Taze nane ,incecik kıyılarak üzerine serpilir.Kırmızı biber ve yağ yakılarak çorba renklendirilir.

Afiyet olsun..."

Kaynak: http://guldenelkan.blogcu.com/umac-corbasi_2504460.html

buda bugün yaptığım benim uğmaç çorbam

Harika bir çorba oldu
    Yalnız hamurları yaparken biraz el oyalıyo,bunun haricinde yapılası yenilesi bir çorba gerçekten.
    Benim uğmaç çorbam az duru oldu,içine extradan un kattığım halde
    Bir daha yaparsam erişteyle yapmayı düşünüyorum..

Tekrardan teşekkür ederim Kübra'cım,değişik bir lezzetle bizi tanıştırdığın için..Çocuklar da eşimde çok beğendi

RüyA yazdı:
    [size=large]Taze fasülyeli ülemeç (umaç) çorbası[/size]

"... Ailem ve ben Bulgaristan göçmeniyiz. Çok eskilerde tel şehriye yokmuş tabi fakirlik de varmış. Çorbaların içine unu ıslak elleri ile ovuşturarak küçük hamurlar yaparlarmış. Annemin anneleri yaparmış bizlere kadar da gelmiş bu lezzet. İşte taze fasulyeli ülemeç çorbasının tarifi umarım yapar ve beğenirsiniz.

MALZEMELER :
    15 Tane kadar taze fasulye
    3 Yemek kaşığı un
    3 Tane domates rendesi
    2 Yemek kaşığı tereyağı
    Tuz, Kırmızı pul biber,

YAPILIŞI :
    Taze fasulyeleri küçük kesip pişene kadar haşlayın. Suyu azaldı ise ilave edip tuzunu da katın. Diğer tarafta ülemeci yapın. Unu geniş bir kaba döküp ellerinizi su ile ıslatıp unu ovuşturup küçük hamurlar yapın. Kaynayan fasulyelerin üzerine ilave edip pişirmeye devam edin. Tereyağı ile domatesleri soteleyip çorbanın üstüne gezdirip bir iki taşım daha kaynatın. Sıcak servis yapın isterseniz üzerine kırmızı pul biber dökerek servis yapın.
    Afiyet olsun…"

Kaynak: http://gonuluncelezzetler.blogspot.c...uma-orbas.html

Yanlış tarifi alıntı yapmışım..Benim yaptığım tarif buydu

Gülhan'cım,

Afiyet olsun! Ben de çok severim umaç çorbasını.

Benim saptamam doğru, sen bu sitede şeflerin şefisin! Elinden ancak uçanla kaçan kurtuluyor. Maşallah benim beceriklei kardeşime!

RüyA yazdı:
    Gülhan'cım,

Afiyet olsun! Ben de çok severim umaç çorbasını.

Benim saptamam doğru, sen bu sitede şeflerin şefisin! Elinden ancak uçanla kaçan kurtuluyor. Maşallah benim beceriklei kardeşime!
    Canım, beni onurlandırıyorsun çok teşekkür ederim

Şimdi gideyim çocuklara kolay bisküvi pastası yapayım..Dır dır dır, çeneleri durmuyor

Gülhan,

Eylemlerim bu forumda devam edecektir, bildiririm. Dünyaya açılacağım iyice.

10. Re: Bu forum, başta Gülhan (gülhan.e) olmak üzere, sitenin şeflerine adanmıştır...

Unutmayım diye bildirimlere ekledim Kübra.

Bir pazar günü kahvaltısı için yaparım ileriki günlerde.