3. Sayfa - Toplam 3 Sayfa var BirinciBirinci 123
Toplam 23 sonuçtan 21 ile 23 arasındakiler gösteriliyor.

Re: TAŞRALILIK NEDİR? BİR TARTIŞMA KONUSU!

Taşralı tanımında hakaret içeriği aramayı doğru bulmuyorum.
    Taşralılık büyük şehir dışında yaşayan insanları kasteder. Ama bunda hakaret yoktur, bu sadece bir tanımdır. Türkiye’li, Alman, Amerikalı.... gibi taşralı...

İçeriğinde bir kapalılık barındırır. Dar bir yaşam çevresi kastedilir. Görece şehir yaşantısına göre kısıtlı koşulları barındırır.

Ama bu demek değildir ki bu insanlar zeki olamaz, çalışkan olmaz, uyum sağlayamaz.... Ama her küçük şehirde yaşayıp da daha büyük bir şehire geçiş yapan insanlarda bir dönem uyum sorunu olur. Bu da yadsınamaz. Bence kastedilen tam bu noktadır. Yani o geçiş dönemindeki alışma süresi uzarmışsa taşralılık dan bahsedilebilir.

Örneğin bizim yıllar önce Almanya ya işçi olarak çalışmaya giden insanlarımız.. Uzun bir süre uyum sorunu ile yaşayan bu insanlar (ki çoğu büyük şehire bile ayak basmadan daha uygar bir ülkeye çalışmaya gitmişlerdir), kendi köylerine tatile gittiklerinde altlarında araba başlarında şapka ile şehirli görüntüsü vermediler mi kendi köylülerine.. Bunun gibi..

Yıllar önce İngiltere de bir öğrenci yurdunda kalmıştım. Kurban bayramıydı. Öğrenci ailelerden biri küvette koyun kesmeye çalışmış. Koyun kaçmış, her yer kan içinde... İşte bu taşralılık/köylülük olarak tanımlanabilir. Çünkü yaşadığı yerde bunu yapmasının bir sakıncası olmasa da o ortama uyum sağlaması ve bu duruma neden olmaması gerekirdi... Bir şehirli bunu kendi apartman dairesinde yapmaz. Ama bir köylü kendi yaşadığı alanda bunu yapar kimse de yadırgamaz.. Şimdi bunda bir aşağılama var mı? Bu yaşanılan yerin doğasıdır.. Uyum sağlama sorunudur..

Re: TAŞRALILIK NEDİR? BİR TARTIŞMA KONUSU!

Özel üniversitelerin açılmasıyla beraber devlet üniversiteleri kalitelerinden ödün vermek durumunda kaldılar.Kaliteden ödün vermenin en basit yolu master ve doktora öğrencilerini anında kabul etmek yani eskiden olduğu gibi ince eleyip sık dokumadan.

Hal böyle olunca daha önce burun bükülen bölgelerden gelen başvuruların tamamı değerlendirmeye alınıyor ve böylelikle öğretim görevlisi kalitesi düşüyor.

Gerçek anlamda öğretim görevlisi olabilmek için belirli bir kültürel birikime de ihtiyaç vardır,Üniversitede hoca olmak ilköğretim ya da Lise'de hoca olmaya benzemez.Karşınızda devamlı yanıt bekleyen yetişkinler vardır.O yüzden öğretim görevlisi olmak birikimli olmak demektir.

Ama ne yazık ki değerli tüm profesör ve doçentler özel üniversitelere kaydığı için ve öğretim görevlisi ücreti çok düşük olduğu için hem başvuru az hemde başvuranların kalitesi düşük !

Taşralılık konusuna gelince;İstanbul'u baz alırsak Ankara bile İstanbul için taşradır.Bu elitist bir tutumdur yada değildir ama bu hep böyle olmuştur.

İstanbul'da ki devlet üniversiteleride aslında taşradan öğretim görevlisine dudak bükerken son 5 yıl içinde hocasız kalma ile karşı karşıya kaldığı için "bari dersler boş geçmesin" mantığı ile taşra Üniversitelerinden gelen başvuruları kabul etmektedir.

Sakın yanlış anlaşılma olmasın diyeceğim ama bir kişi x üniversitesinden isterse 1.likle mezun olsun ve bu x kişi taşra diye tabir edilen bir bölgede doğup büyümüş olsun sonra gelsin İstanbul'a devlet üniversitesine öğretim görevlisi olsun.Önce şoka girer sonra agresifleşir ardından ya kendini geliştirmeye uğraşır ya da bırakır gider....

Dünya üzerinde ki her ülkede "taşralı" imajı vardır.

Ve evet doğuda ki Üniversitelerde verilen ilköğretim ve üniversite eğitimi zayıftır !

Ay toparlayamayacağım galiba.....

3. Re: TAŞRALILIK NEDİR? BİR TARTIŞMA KONUSU!

Milyonlarca insanın vergileriyle ayakta duran devletin yapmak zorunda olduğu temel bazı görevler vardır..

Temel olarak, eğitimin, sağlığın, barınma gereksiniminin karşılanması..

Devlet eğer bunu yapmıyorsa/yapamıyorsa, insanlarının zihninde taşralı, taşralılık gibi kavramların ve bu doğrultuda gelişen bazı bakış açılarının ve görme biçimlerinin önüne geçemeyiz.. Neden-sonuç ilişkisi..

Asıl olarak, taşranın, anakent dışı tanımlaması olduğunu düşünürsek, bu daha anlaşılır bir noktaya gelir sanırım..

Bana hiç kimse 'Herşeyi devletten beklememeliyiz.' demesin..

Herşeyi elbette devletten beklemiyoruz ama bunu başımıza kaka kaka bazı işgüzarlar, bu hale de geldik..

Devletin de yapmak zorunda olduğu şeyler vardır, sivil toplum örgütlerinin de devletin yapması gerekenleri hatırlattığı durumlar da.. Sivil toplum örgütleri ne yazık ki devlete, yapılması gereken şeyleri hatırlatıp, zaman zaman da güncelliyorlar sadece..

Konu çok derin, yine yazacağım..

Dilerim zamanım olur..