arkadaşlar hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum,deneyimlerinizi ve düşüncelerinizi aktardığınız için.Benim düşüncelerim,sizin yazdıklarınızla üç aşağı beş yukarı uyuşuyor.Belki önem sırası açsından farklılık olabilir.Bir de bizlerin anne-baba olarak öğretmenden,okuldan ve eğitimden ne beklediklerimize bağlı "iyi" kavramı.Örneğin kimi ebeveyn;oğlum iki dil öğrensin diyor,ve yabancı dil öğreten bir okulu tercihinin ilk sırasına yerleştiriyor.Kimisi üniversiteyi yurtdışında okutacağının planını yapıyor ve o plana uygun hareket ediyor.Örnekler çoğaltılabilir.Yani tercihler,maddi koşullar ve sizin dünya görüşünüz ile belirleniyor.
Ben asla oğlumun yurt dışında okumasını istemem mesela.
Buna bağlı bir plan da yok kafamda.
Benim kriterlerim(önem sırasına göre) şunlar;
1-)Öğretmen anne olmalı.ilk bakışta acımasız bir istek gibi gelebilir.Ne yani anne olmayan ya da erkek olan bir eğitmen iyi değilmidir diye karşı tez öne sürülebilir.Ama cevabım evet.İstisnalar hariç anne olmayan bir eğitmen,iyi değildir benim ölçülerime göre.
2-)Sevgi dolu olmalı.Sadece çocukları değil güzel olan herşeyi seven bir yüreğe sahip olmalı.
3-)Sabırlı ve hoşgörülü olmalı.Çocukların dünyasında sabırlı olmak zorunlu zaten.Yoksa iletişim kurmak imkansız.
4-)Donanımlı olmalı.Tecrübesi,bilgisi ve öğretme yöntemleri birarada düşünüldüğünde;işinin ehli olmalı.
5-)Sosyal zekası yüksek olmalı.Bir psikolog gibi çocuklara yaklaşmalı ve onların ruh halinden anlamalı.
Peki bu özellikleri bünyesinde barındıran bir öğretmeni nasıl seçeceğiz?Daha doğrusu nasıl anlayacağız?KAvun seçmiyoruz ki tık tık vuralım da;"hımmmm bu iyiymiş" diyelim.
Bu konuda yapılabilecek iki şey var sanırım.Eğitmenin geçmişi,referansı ve sizin ve çocuğunuzun,öğretmenden ilk aldığınız intiba ve elektirik.
Aslında biraz şans işi galiba.Çünkü hemen hiç biri sizin belirleyebileceğiniz türden özellikler değil.Ama yinede bir ölçüde belrleme şansına sahipsiniz.Doğru kriterler koyup,bu kriterlere uyup uymadığını araştırarak.
Burada bir başka soru geliyor akla;iyi öğretmen,sizin kriterlrinize uymayan bir okulda ise ne yaparsınız?
Okul mu,yoksa öğretmen mi belirleyici olur sizin için?
Benim için öğretmen belirleyici olurdu.