3. Sayfa - Toplam 4 Sayfa var BirinciBirinci 1234 SonuncuSonuncu
Toplam 34 sonuçtan 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.
  1. Re: Geçmi kaldım yoksa zararın neresinden dönsem karmı??? :(

burakyunus yazdı:
    uzun zamandır içimde sıkıntı ara sıra aklıma gelince eşime hak veriyorum (-ki bana eşim çok kızıyor ama kendimi deli gibi hissediyorum...)eşim bana ara sıra hep hatırlatır(çocuklarla niye yabancı dil konuşmuyorsun diye )ama evde tek başıma konuşmak bana tuhaf geliyor..çocuğun çevresindeki tüm yakınları türkçe konuşcak bense onlarla yabancı dil yani ne bilim...kendi çocukluğumu göz önüne alıyorum ben okulda ve dışarıda(isviçreden geliyorum...)almanca konuşuyordum evde türkçe dedemlerde ise italyanca(annem italyan..)şimdi benim posisiyonum başka oğullarımınki başka.Dışarı çıksalar türkçe,babanneye gitseler türkçe,annanneye gitseler onlarda da türkçe e okulda da aynı şekilde türkçe burda ben ne yapabilirim yani???gönül ister su gibi italyanca,almanca konuşsunlar ama nasıl yapmalıyım?ne yapmalıyım bilemiyorum???eşimde çocuklar büyümeden beyinleri gençken aşılamamı istiyor.. napsam?????? ((( halen bir ümit olabilirmi??hem okulların çoğu ingilizce ve iş hayatı genel olarak ingilizce ağırlıklı...daha türkçeyi öğrenirlerken...bilmemki
    kesinlikle evde tek basina italyanca ya da almanca konusmak sacma degil. ben de ona bakilirsa oglumla evde kendi basina türkce konusuyorum. bizim de tam tersi. cocuk kreste isvicre almancasi konusuyor, yan komsum alman olunca yüksek almancasi da cok iyi. Babasiyla da isvecce konusuyor o nedenle her dili de ögrendi.

Ben de baslarda eger yok ben sadece cocukla türkce mi konusacagim deseydim (cünkü babasiyla ben bosanmadan evvel hep isvecce konusurduk aramizda) hic türkce ögrenmemis olacakti. oysa onun türkcesi simdi bir harika. Türkiye'deki akranlari kadar mükemmel degil belki ama yine de mükemmele yakin. Ve ben bundan cok gurur duyuyorum. Hem kendimle hem oglumla..

Sen de yapmalisin bence..

Re: Geçmi kaldım yoksa zararın neresinden dönsem karmı??? :(

Yemekci yazdı:

Anne 10 yıl kadar İngiltere'de yaşamıştı, bakıcıyı çok iyi bilmiyorum açıkçası ama anne ana dili gibi konuşuyor ingilizceyi
    Siz nereden biliyorsunuz 'ana dili gibi konuştuğunu'? Ölçtünüz mü? Olsa olsa ikinci dili olarak konuşuyordur. Tabii, tanımıyorum söz konusu kişiyi.

Deniz.. yazdı:

kesinlikle evde tek basina italyanca ya da almanca konusmak sacma degil. ben de ona bakilirsa oglumla evde kendi basina türkce konusuyorum. ...

Ben de baslarda eger yok ben sadece cocukla türkce mi konusacagim deseydim (cünkü babasiyla ben bosanmadan evvel hep isvecce konusurduk aramizda) hic türkce ögrenmemis olacakti. oysa onun türkcesi simdi bir harika. Türkiye'deki akranlari kadar mükemmel degil belki ama yine de mükemmele yakin. Ve ben bundan cok gurur duyuyorum. Hem kendimle hem oglumla..
    ...
    Tabii ki saçma değil. Kararlılığın için seni kutlarım, Deniz. Leo böylece anadilini öğrenmiş oldu. Ne güzel!

RüyA yazdı:
    elem yazdı:
    Anneanne İtalyan ise neden türkçe konuşuyor anlamadım
    Annemin en yakın arkadaşı Fransız. 40 yıldan fazladır Türkiye'de yaşıyor ve Türkçeyi kusursuz konuşuyor bu hanım, ancak çocuklarıyla doğduklarından bu yana Fransızca konuştu. Çocuklar doğal olarak iki dilli olarak yetişti. Yine de, anneleri ilkokuldan sonra ikisinin de birer yıl Hazırlık okumalarını uygun buldu (Fransız Konsolosluğu bünyesindeki Pierre Loti Okulu). Kızlar, Türkçe konuşanlarla evlendiler, ama çocuklaıyla onlar da Fransızca konuşuyorlar. Anneanne de hiç ödün vermeden Fransızca konuşuyor. Böylece torunlar da iki dilli oldular.

Tabi anne babanın ana dillerinin farklı olması çok büyük bir avantaj gerçekten.

Görümcem bir Amerikalı ile evli, ve ABD'de yaşıyor, kızları 1,5 yaşında henüz konuşamıyor (iki dili aynı anda öğrendiğinden bu gibi çocukların geç konuşmaya başlaması normalmiş) ama her iki dili de anlıyor, anne sürekli türkçe konuşuyor, türk arkadaşları da olduğundan çocuk Türkçenin konuşulduğu ortamlarda bulunuyor.

Ana dili olmayan dillerin bir anne tarafindan cocuguna ogretilmesine karşıyım. Bir dili deyimleriyle, ninnileriyle, şakalariyla, argolariyla ogretemeyecek olan insanlarin cocuklariyla suni bir sekilde ingilizce ya da baska bir dilde konusmaya calismalari cok komik oluyor.

Hatta trajik oluyor. Ozenti oluyor. Kasilmis ve tutuk bir durum oluyor. Cocuga da yazik oluyor

6. Re: Geçmi kaldım yoksa zararın neresinden dönsem karmı??? :(

Berna01 yazdı:
    Ana dili olmayan dillerin bir anne tarafindan cocuguna ogretilmesine karşıyım. Bir dili deyimleriyle, ninnileriyle, şakalariyla, argolariyla ogretemeyek olan insanlarin cocuklariyla suni bir sekilde ingilizce konusmaya calismalari cok komik oluyor.

Hatta trajik oluyor. Ozenti oluyor. Kasilmis ve tutuk bir durum oluyor. Cocuga da yazik oluyor

bu konuda ben de ayni düsünüyordum.
    Eski esim aslen iranli ama oglumuzla isvecce konusuyor.
    Ben basta karsi ciktim. Cocukla farsca konusmasi daha iyi olur diye düsündüm. Ama o farsca konusmak istemedi. Oglumuz isvec vatandasi, sen türkce konusursan ben farsca konusursam, isvicre de de almanca ögrenecek ve isvecce hic ögrenemeyecek diye düsündü. ben de kendim de isvecce bildigim icin bu konuda pek üstelemedim.

Leo isvvecce konusuyor ama tabi belki tüm incelikleriyle degil. ama isvecce cocuk kitaplari, dvd ler de var. Bir de benim ailem isvecte ve kuzeniyle yilda 2 kere görüstüklerinde, oyun oynarken isvecce konusuyor. Sanirim pek de kötü bir cözüm olmadi sonucta. Farsca olsaydi belki daha zr olurdu..

7. Re: Geçmi kaldım yoksa zararın neresinden dönsem karmı??? :(

Cocuklar 3 dili ayni anda ogrenecek kapasiteye sahiplermis okudugum kadari ile ve uzmanlar herkesin cocuga kendi dilinde konusmasini tavsiye ediyor. Anne Turkse Turkce, baba Italyansa Italyanca mesela dogumdan itibaren.

Biz hep Turkce konusuyoruz evde ama yuvaya basladigimizdan beri Ingilizceyi daha cok kullandigi icin Ingilizcesi cok daha iyi kizimin.

Vazgecmeden konusmak lazim cunku cok cabuk ogreniyorlar. Ama herkes kendi anadilinde ve degistirmeden kafalari karismasin diye.

Ada bazen beni dinlemiyor.

Ne soylesem "efendim???", efendimmm???, efendimm????? diye tekrar ettiriyor.

Ben de "efendimlerrr gotursun seni!!!!!!!!!!!!" diye kiziyorum.

Eee ben bu cocuga baştan beri ingilizce ogretmeye kalksam ne diyecektim.

Kendimi tutup tutupppp "My dear Ada, one minute please!!!" mi diyecektim

Doya doya şakalaşamaycak miydim, dandini dandini dastana demeden nasil uyutacaktim cocuklarimi???

Benim aklim almiyor.

Annelik icten gelen bir durtu. Cogu eylemimiz oyle. Bunun cok onemli bir parcasi olan konusmayi devamli kontrollu bir sekilde yapmaya calisirsak isin dogasini bozariz; ayar kaçar gibi geliyor bana.

Deniz.. yazdı:

bu konuda ben de ayni düsünüyordum.
    Eski esim aslen iranli ama oglumuzla isvecce konusuyor.
    Ben basta karsi ciktim. Cocukla farsca konusmasi daha iyi olur diye düsündüm. Ama o farsca konusmak istemedi. Oglumuz isvec vatandasi, sen türkce konusursan ben farsca konusursam, isvicre de de almanca ögrenecek ve isvecce hic ögrenemeyecek diye düsündü. ben de kendim de isvecce bildigim icin bu konuda pek üstelemedim.

Leo isvvecce konusuyor ama tabi belki tüm incelikleriyle degil. ama isvecce cocuk kitaplari, dvd ler de var. Bir de benim ailem isvecte ve kuzeniyle yilda 2 kere görüstüklerinde, oyun oynarken isvecce konusuyor. Sanirim pek de kötü bir cözüm olmadi sonucta. Farsca olsaydi belki daha zr olurdu..
    Deniz,

Leo'yla tutarlı bir biçimde Türkçe konuşmakla çok iyi yapmışsın. Türkçe, yaşadığı ortam itibarıyla Leo'nun birinci dili olmasa da, hayatta kendisine en yakın kişinin anadili olması açısından Leo için çok önemli, 'anadilini' öğrenmiş, vazgeçilmez bir kazanım. Almanca (İsviçre Almancası), uzun süre orada yaşamayı sürdürmesi durumunda Leo'nun 'birinci' dili olacak. İsveççe de 'ikinci' dili. Eh, diğer dilleri de 'yabancı dil' olarak öğrenir.

Ben senin kadar azimli olmadım, Türkçe Alev için 'ikinci dil' şu an. Belki bir süre Türkiye'de yaşarsa durum değişebilir.

Berna01 yazdı:
    ...

Eee ben bu cocuga baştan beri ingilizce ogretmeye kalksam ne diyecektim.

Kendimi tutup tutupppp "My dear Ada, one minute please!!!" mi diyecektim

...
    Heh heh hee!

Bir Türk arkadaşımız Alev'i hep 'Yerim seniiiii!' diye sever. Eh, Alev benden de alışık her tür Türkçe yamyamlık edimlerine. Tabii ki yadırgamıyor bu ifadeleri. Türkçe bilmeyenlere de açıklıyor, 'Türkler çocukları yemez, ama severken böyle takılırlar,'diye. Ben severken de, kızarken de Türkçe konuşmaya özen gösteriyorum.