EE YUHH .... OLDUMM HA...
EE YUHH .... OLDUMM HA...
bak buna cevap verebilecek birileri mutlaka vardır sibel.japonbebek yazdı:
Faizsiz bankacılık yapıyorsa yani "kar payı ile" çalışıyorsa helaldir. Yok çatır çatır faiz veren ve alan bir bankada çalışıyorsa haramdır
"Kar payı" ile çalışani faizi olmayan nasıl oluyorsa
ben de merakla bekliyorum.
bizde haram para mı yiyoruz o zaman?
e bankacı olduğum düşünülürse
sadece gülüyorum kahkahalarla
bu tür konularda fazla derinlere inmemek gerekir.
Ben bizim herifi boşayım en iyisi.......
Haram olmasın...
10 sene bankacılık yaptım. Bunun son 2-3 senesini evliyken yaptım. Napıcam şimdi ?
benim bilidiğim tefecinin faizi haram.
hatta bir din alimi bu konuda bir yazı yazmıştı ama şimdi bulamıyorum.
bankanın ki değil yani..
hani vardır ya %400 faiz veren tefeciler..yani amaç tamahkarlığı engellemek herhalde.
çalışmadan faizle yaşamaya engel olmak için belki de..
Bunda şaşıracak ne var anlamadım doğrusuminedafne yazdı:
fazla yorum yapmayacağım.sadece diyorum ki...kimlerle,hangi zihniyetlerle dans ediyoruz
Zaman Gazetesi - 17/01/2006
SORU: Ben dul bir hanimim. Bir emekli bey talip oldu, arastirdim, sonunda ortak noktalarimizin çogunlukta oldugunu görerek 'evet' demeye karar verdim. Çünkü o da benim gibi ibadetinde dindar bir insan. Ancak
bir engel çikti. Bankada çalismis, oradan emekli olmus. Bundan dolayi ikimiz de ibadetini yapan kimseler olmamiza ragmen, (bankada çalisarak emekli olanla evlenmek caiz olmaz) diyenler oldu. Durumu askiya alip size sormaya karar verdik. Bankadan emekli olunca emeklilik maasinda bir haramlik söz konusu olur mu? Böyle biriyle evlenilemez mi?
CEVAP: Emekliye maasini çalistigi kurum ve sirketler vermez, devlet verir. Bu itibarla, emeklinin devletten aldigi maasindan emekli oldugu kurumu düsünerek süpheye düsmeye sebep yoktur. Baska yerlerde çalisan emeklinin durumu ne ise onunki de aynidir. Hepsinin maasini da devlet vermektedir.
Kaldi ki, erkegin kazanci içinde haram bulunsa, hanima helal kismi düser. Çünkü onu kazanan hanim degil beydir. Sorumlusu da kazanandir.
Hanima ihtiyaci kadarini harcama hakki vardir. Bu miktar hanim için haram olmaz. Hanimin hakkidir ihtiyaci kadarini kullanmak. Bu sebeple bu hanim evine misafir dahi davet edebilir; çünkü ikrami, kendisine düsen helal kisma ait olur. Beyine ait olan haram kisma samil olmaz. Haram kazanci kim tercih ediyorsa sorumlusu da o olur. Harama razi olmayan hanim haramdan sorumlu olmaz.
Bunlara ragmen tedbirli ve temkinli olmayi tercih edenlere elbette takdirle bakilir, tenkit söz konusu olmaz."
Benim zamanımda liselerde felsefe ve mantık dersleri vardı. sanırım uzunca bir süredir bunları kaldırdılar. İşte bu lise mantık derslerinde öğretilen kadarıyla bile bu yaklaşımın doğru olduğu ortaya çıkar.
Önerme: Faiz Haramdır.
Durum 1: bankalar, gelirlerini faiz ila sağlayan işletmelerdir ve maaşlar bu faiz kazançları ile ödenir.
Durum 2: Haram, dolaylı da olsa haramdır. Yani siz eğer hırsızlık ve dolandırıcılık yapan birinin yanında çalışıyorsanız (ve bunu biliyorsanız) suç ortağı sayılırsınız ve aldığınız para haramdır.
Sonuç: Bankada çalışanlar da durumu bilerek çalıştıkları ve harama katkıda bulundukları için hem yaptıkları iş, hem de kazançları haramdır.
Ekler:
- Faizsiz bankacılık, aslında hile i şeriyedir, Bu nedenle çifte haramdır.
- Devlet de faizle para alıp verdiği için, mantık olarak, devletten alınan her türlü para haramdır.
- SSK, emekli sandığı, özel sigortalar,... hepsi bir biçimde faiz geliri edinirler. Bu durumda, bunlardan alınan aralarında en az bir kısmı haramdır.
Hepinize geçmiş olsun. Öbür tarafta ateş kenarında bir yerlerde görüşürüz
minedafne yazdı:
hani vardır ya %400 faiz veren tefeciler..yani amaç tamahkarlığı engellemek herhalde.
çalışmadan faizle yaşamaya engel olmak için belki de..