2. Sayfa - Toplam 3 Sayfa var BirinciBirinci 123 SonuncuSonuncu
Toplam 22 sonuçtan 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.

Re: Tuvalet eğitimi hakkında yardım edermisiniz

Nihalcim,
    Kerem de 1 hafta sonra 17 aylık olacak. Biz Kerem 7 aylıkken lazımlığa yapmaya başladık kakamızı. Nereden çıktı dersen, Kerem çok miktarda kaka yapıyordu, her seferinde taşıyordu kakası ve ben kış günü korktum bu şekilde yıkanınca hasta olacak diye. Ve mothercade'den koltuk gibi oturaklardan aldım. Kakamızı zaten 7 aylıkken belli ediyorduk, kakası gelince oturttum oturağa. 13-14 aylık olana kadar böyle devam etti. Bu arada kreşe başladı ama kreşte ilgilenemediler bu olayla. Bu yüzden Kerem genelde evde kaka yapar oldu, çünkü beze yapmak zor geliyordu. Neyse 14 aylıktan beri de kakası gelince söylüyor ben klozete tutuyorum. O zaman hepten rahat oluyor, oturakta yaptığının üstüne oturduğu için, bir nevi bez gibi sıkışıp, yenisini çıkarmasını zorlaştırıyor. Klozeti daha çok sevdi. Klozete tutmak zor olduğu için ben adaptörlerden aldım ama ondan pek hoşlanmadı. Şimdi yavaş yavaş alışıyor, dün gece ona oturduk mesela...

Ne uzun yazdım ama benim uzmanlık alanım oldu resmen bu konu. Bence Emre nasıl rahat ediyorsa öyle yap, önemli olan çocuğun hazır olması, yoksa zaman çocuktan çocuğa değişir...

Öpüyorum sizi...

2. Re: Tuvalet eğitimi hakkında yardım edermisiniz

merhaba
    16 ay erken gibi görünüyor ama anladığım kadarıyla oğlunuz hazır gibi görünüyor.. ben tan için müzikli bir oturak almıştım, onunla öğrettim.. ama kesinlikle zorlama, sabırlı ol..
    kolay gelsin..

Benim oğlum da 14 aylık filandı, lazımlık kullanmaya başladık. Çok rahat ettik. Zorlamadan, istiyorsa kullanabilirsiniz.

merhaba.ben eğitime normal tuvalette bizzat göstererek öğrettim.1-2 gün sonra klozet için oturmalı aparat aldım.ördeklileri,uçak modelli olanları var.onunla alıştı.lazımlığı neden düşünmedin? yüksek koltuk gibi olanları var.www.e-bebek.com.tr. de görebilirsin.onunla kaka yapmayı zevke dönüştürebilirsin.

Arkadaşlar, peki gece için nasıl yardımcı olursunuz????Hadi gündüzü hallettik diyelim. Benimkiler 2,5 yaşında artık tuvalet eğitimine başlamayı düşünüyorum.AMA GECE NE YAPACAĞIMI BİLMİYORUM. kÜÇÜK tuvaleti daha da zor sanırım :-x Yardım edermisiniz??? Başaramayacağımdan çok korkuyorum, çünkü sabır konusu ben de bir hayli az. Hele ikiz olunca daha da problem...Sevgiyle

Hiç zorlama,zamanı gelince kendileri sizi yönlendiriyor.Benim kızım tüm çabalarıma rağmen kendi istedigi zaman tuvalet olayına başladı.
    Gece eğitimini ise,ne zaman ki sabah bezini kuru almaya başladım,o zaman başladım.Bezini bağlamadan yatırdım ve gece bir kere kaldırıyordum.Yanlız kaldırdığınızda muhakkak uyandırın konuşarak yaptırın.
    BU ARADA ÇOK SABIR GEREKİYOR ALLAH YARDIMCINIZ OLSUN

Benim kızımda 18 aylık küçük bir ayıcık oyuncağı var ona gogo diyor.Kaka yapınca anne gogo kaka yaptı diyor.Ben de tuvalet eğitimine başlayalım mı acaba diye düşünüyordum.Geçen hafta 18 ay kontrolümüz için doktorumuza gittik.Ona sordum daha çok erken olduğunu söyledi.Bu form bizim için de iyi oldu.
    sevgiler.

Merhaba,
    Bende böyle bir forum açacaktım isabet olmuş. Benim kızımda bir hafta sonra 16 ayını dolduracak. Başlasammı diye düşünüyorum. Ama daha doğru düzgün konuşamıyor bile. Bezini açtığım zaman çişş diyorum oda diyor ama çişi gelince söyleyebilirmi onuda bilmiyorum. herkes ayrı bişey söylüyor erken başlatmak iyidir diyenler var, 2 yaşını doldursın sonra öğret diyenler var bende kararsızım yanii.

A. Çocuğunuz hazır mı?
    Genellikle anne-babalar iki buçuk yaşına geldi mi, bu iş için bebeklerinin hazır olduğunu düşünürler.
    Oysa işin aslı bazen böyle olmayabilir. Çocuğunuzun tuvalet ve banyodaki tavırlarını gözleyin, başkalarını taklit ediyor mu? Sakın onu zamanından önce, o bu işe hazır olmadan zorlamayın

Çocuğunuz tuvalet eğitimine hazır mı?

B. Doğru ve uygun malzemeyi satın alın
    Çocuğunuzun boyuna uygun lazımlık yada klozete uygulanabilir oturma yeri alın. En önemli özellik, çocuğun otururken ayaklarının yere değmesidir. Bu durumda barsak hareketleri başlayınca, yerden destek alabilecektir. Bu konuda resimli bir kitap çok işinize yarayabilir.

C. Bir rutin oluşturun
    Çocuğunuzu, günde bir kez giyinik olarak lazımlığa oturtun. Bu, kahvaltıdan sonra, banyodan önce yada barsak hareketlerinin başladığı herhangi bir zaman olabilir. Burda amacımız, bebeğin, lazımlığa alışması, onu günlük rutinin bir parçası olarak görmeye başlamasıdır. Oturmak istemezse, bırakın. Sakın onu zorla lazımlığa oturtmaya çalışmayın. Hele korkmuşsa, sakın sakın zorlamayın! Bu durumda, lazımlığı bir kaç haftalığına bir kenara koyun, ardından tekrar deneyin. Oturursa iyi, ama ona neden oraya oturması gerektiğini anlatmaya çalışmayın! Unutmayın, sadece onu lazımlığa alıştırıyorsunuz ve bu iş için en uygun yer neresiyse oraya gidin; oyun odası en uygun yer olabilir!

D. Bezi çıkarın
    Onu lazımlığa bezini çıkartarak oturtun. Yine başlangıçta alıştırmak amacıyla! Bu aşamada bir takım açıklamalar yararlı olabilir; anne-babanın, varsa-diğer kardeşlerin ve herkesin bu işi yaptığını ona anlatın. Soyunup tuvalete girmenin erişkince bir davranış olduğunu anlatmaya çalışın ona. Bu davranış işe yarar ve etki gösterirse iyi. Olumsuzluk durumunda unutmayın, zorlama yok. Hazır olana ve kendi kendine tuvalete oturmaya ilgi gösterene kadar bekleyin!

E. Süreci açıklayın
    Çocuğa barsak hareketlerinin nereye gideceğini anlatın. Bezine kaka yaptığı zaman, onu lazımlığa oturtun, bezi onun gözü önünde lazımlık içine boşaltın. Bu durum, onun oturma ve kaka üretme arasındaki ilişkiyi anlamasına yardım edecektir. Lazımlığı tuvalete döktükten sonra sifonu ona çektirin –korkuyorsa yapmayın- kakanın nereye gittiğini görsün. Kakadan sonra giyinmeyi ve ellerini yıkamayı öğretin.

F. Bağımsızca hareket etmeye teşvik edin
    Sıkıştığı zaman lazımlığı kullanması konusunda ona cesaret verin. Ne zaman isterse sizden yardım göreceği konusunda da emin olmasını sağlayın. Ara ara bezini çıkararak kilotla dolaşmasına izin verin. Bu sırada lazımlık gözönünde olsun, ona ne zaman isterse oturabileceğini söyleyin ve bunu sık sık hatırlatın.

G. Alt bezinden kilota geçin
    Eğitim bu aşamaya gelince, kalın bir kumaştan yapılmış yada tek kullanımlık kilotlar giydirin. Bezden olanlar genellikle çocuğun çişini farketmesi nedeniyle daha çok işe yarar. Tek kullanımlık olanları dışarı çıkarken kullanın. Önce bir kaç saatle başlayın. Geceleri alt bezine devam edin. Yavaş yavaş büyük çocuk kilotuna geçme vakti geliyor.

H. Geri dönüşlere hoşgörüyle yaklaşın

Her çocuk tuvalet eğitimi sürecinde ara ara altına kaçıracaktır. Ona kızmayın, cezalandırmayın. Kaslarını kullanmayı öğrenirken bu durum olağandır ve biraz zaman alabilir. Bir kaza durumunda altını temizlerken, bir dahaki sefere lazımlığı kullanmasını ona hatırlatın.

I. Gece eğitimine başlayın
    Gündüz sorunu tamamen çözülse bile, gece kontrolü aylar, bazen yıllar sonraya kalabilir. Hemen alt bezini atmaya kalkmayın. Bez bağlamanıza itiraz ediyorsa, çarşafın altına naylon bir örtü sermeniz temizliği kolaylaştıracaktır. Bu yaşta vücudu tuvalete gitmak için uyanmak için gereken olgunluğa henüz ulaşmamıştır.

Bu aşamada, akşamları sıvı alımını azaltmanız, kuru gecelerin sayısını artıracaktır. Gece çişi gelir ve uyanırsa, size seslenebileceğini ona hatırlatın. Lazımlığını yatağının hemen yanına koymanız da yararlı olabilir.

J. İşte bu kadar
    İnanın tüm bunlar çocuğunuz hazır olunca gerçekleşecektir. Hazır olana kadar beklemeniz, hem onun, hem de sizin işinizi kolaylaştıracaktır. Bir sonraki bebeğe kadar artık rahatsınız

--------------------------------------------------------------------------------

cok erken bence,2,5 yas ideal.
    simdi cok ugrastirir seni,onun icinde zor olur.
    ben 2,5 yasinda baslattim emreyi ve 1 haftadada cozduk