2. Sayfa - Toplam 3 Sayfa var BirinciBirinci 123 SonuncuSonuncu
Toplam 30 sonuçtan 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.

Re: Tuvalet Eğitimi Hakkında...

ben cocuga mudahale edilmeme yanlisiyim.ne zaman isterse o zaman biraksin. o yontemle oglum ikibucuk yasinda, kizim uc yasini bi ay gece birakti.
    hiic kasma derim ben olay cok yipratici bi duruma gelebiliyo her iki taraf icin de. cocugun kaslari ve sosyal gelisimi hazir oldugunda zaten kendiliginden bi gunde olacaktir.
    ilk cocukta milletin aklina uyup denemeler yaptim, anlamsiz yere sinir harbi yasadik. ellerinde olmayan bisey icin cocuklarin utanc ve basarisizlik duygusu yasamalari cok yazik bir durum.
    birak kendi haline.

HulyaGun yazdı:
    Ay Fatma'cım, mutlaka bekliyorum yazacaklarını, çabuk gel
    Katre yazdı:
    Hülyacım,bu konu tam benlik.Ama şimdi kalkıyorum.Sonra geniş geniş yazarım bildiklerimi,notlarıma da bi bakayım bu arada.
    Yettim canım

Tuvalet eğitiminde önce dikkat etmen gereken; Minişin mesane kontrolünü kazanıp kazanmadığına bakmak.Kızlar genelde 2,5 yaşlarında kazanıyorlar.Bunun yanısıra dil gelişiminde de yeterli olabilmeliki grekli olan kelimeleri kullanabilsin.

Bu zorlu eğitimde zorlayıcı ve korkutucu davranışlardan uzak durmalısın.

Onu zihinsel olarak hazırlayabilirisn öncesinde.bunu 'şimdi çişim geldi,ben tuvalete gideceğim.' şeklinde yapabilirsin.
    tuvalette yapması gereken davranışları bir oyuncak bebek üzerinde oyun oynar gibi gösterebilirsin.Oyuncak bebeğin önce karnını doyurup,sonra içinin dolduğunu birazını boşlatması gerektiğini söyleyerek tuvaletini yaptırabilir.bu sırada pantolonun-pijamanın indirlişni,tuvalet ve el temizliğini oyuncak bebek üzerinde uygulamalı olarak gösterebilirsin.

Evdede onun için birtakım düzenlemeler yapabilrsin.Bikere tuvalet onun rahatça oturabileceği bir ortam olmalı.
    tuvalet onun bedenine göre çok büyükse lazımlıktan faydalanabilirsin.Ama lazımlık tuvalet ya da banyoda olmak şartıyla.
    tuvaleti onun için cazip hale getirebilirsin.onun yaptığı bi resmi duvara asabilirsin ya da ona özel sevimli bir tuvalet terliği alabilirsin.
    Tuvalet temiz ve aydınlık olmalı.
    Tuvalette iken kapının kapalı tutulması gerektiği öğretilmeli.

şimdiii buraya kadar Minişi hem zihinsel olarak hazırladık hem de ortamı düzenledik.Gelelim bezden nasıl ayıracağımıza.
    Bunuda birkaç gün öncesinden 'Artık bezlere ihtiyacımız yok.' , 'bezlerden ayrılacağız.' diyerek hazırlayarak ve son günde 'Yarın önemli birgün,benim kızım artık büyüyor,bezlerini kaldırıyoruz.Artık o da bizim gibi tuvaleti kullanacak.' diye onunla konuşmalısın.

Ve sabahında
    kirli olan bezi açıp,kirli olanların artık son olduğunu söyleyerek onları çöpe at.Temiz ve yeni külotunu 'Artık bu hep kuru kalacak' diyerek giyinmesine yardımcı ol.Birlikte tuvalete gidin.'Benim çişim geldi,Senin geldi mi?' diye sorup 'evet'se tuvalete oturmasını sağla,'hayır'sa sakın onu zorlama.'Ona hiçbi zaman 'Ben biliyorum,gelmiştir senin çişin.' gibi ifadeler kullanma.

Belli aralıklara tuvaleti hatırlatmalısın.Kalkınca ve akşam yemekten sonra ve yatarken tuvalete gitmesini sağlamalısın.Gecede tuvalete tutabilir,sabaha karşı bir kezde daha tuvalete tutabilirsin.

Bezi hem gece hem gündüz , hem evde hem dışarıda tamamen hayatınızdan çıkartmalısnız.Bu konuda kararlı ve sabırlı olmalısın.

Altını zaman zaman ıslatacaktır,kas kontrolünü tamamen kazanabilmesi zaman alır.Böyle durumlarda ona kızmayacağını,azaralaymayacğını,korkutmayacağını,k üçük düşürücü sözler söylemeyeceğini biliyorum.Kimseyede bunun için izin verme.altını sakinlikle temizle,ona tuvaleti kullanması gerektiğini hatırlat yeter.

Altını ıslatmadığında onu takdir et,alkışla,sarıl,olumlu davranışını öv (anneannesine-dedesine vs) ve onu yüreklendir.

Bi rde annelerin yaptığı bir yanlış vardır;tuvalette dışkısının yada çişinin kokusuyla 'off ne pis koktu' deyip çocuğu utandırmak gibi.Senin yapmayacağını biliyorum ama bunuda son olarak yazayım dedim.

kolay gelsin canım.Uzun uzun ayrıntılı yazdım.İnşallah bi faydam olur bu eğitim süresince sana.

3. Re: Tuvalet Eğitimi Hakkında...

Arda 20 aylıkken bıraktı bezi 1 yaşından itibaren çişşş diye söyleniyordu çişi gelince kakası gelince de bir köşede siner bezine yapardı. Bu yüzden 1 yaşından itibaren müsaitsem klozet daptörüne oturttum ve tuvalete yaptı. 20. ayda havalar ısınınca evdeki halıları kaldırdım ve tuvalet eğitimine başladım. Altına sadece külot ve eşofma altı giydirerek. Lazımlığı salonun ortasına koydum. Çiş dediği anda nereye yakınsak orda lazımlık ya da klozet adptör ile tuvaletini yaptırdım . Eline ıslak mendil vererek kendi temizlenmesine izin verdim. Sonrasında sifonu beraber çekip ellerimizi beraber yıkadık. Oyun gibi geldi ona.2-3 günde çişi tamamen öğrendi. Kakayı öğrenmesi ise 1 hafta 10 gün sürdü. Bol bol temizlik yapıp, çamaşır yıkamam gereken bir süreçti

Nehir de 1 yaşından beri söylüyor ve aynı süreçleri yaşıyoruz. Bu ay başlamayı düşünüyorum ama önce kendim hazır olmalıyım

Bence zorlama ,belki biraz daha zamana ihtiyacı var.

Ama mutlaka bu kitabı ona al

Benim kızım için henüz erken ama bu kitabı mutlaka alacagım
    Teşekkürler.

6. Re: Tuvalet Eğitimi Hakkında...

Sabiha Paktuna Keskinn'İn tuvalet egitimi ile ilgili bir kitabı yok ama kitaplarının içinde anlatıyor.Mutlaka oku.Ben geç kesfettim bu kadını.Keşke çoçuklarım 4 yasına gelmeden önce yararlanabilseydim bu kadının bilgilerinden diye üzülüyorum.

HulyaGun yazdı:
    Sitemizin değerli, sevgili anneleri...

Tecrübelerinize ihtiyacım var. Kızıma tuvalet eğitimi vermenin zamanı geldi artık, 28 aylık olacak neredeyse. Mayıs ortası gibi başlayacağım. Şimdilik lazımlıkla, adaptörle falan tanıştırıyorum. Bezini değiştirirken artık çişini ve kakasını tuvalete yapabileceğini söylüyorum. İstekli görünüyor ama hazır değil tam sanırım. Bu yüzden Mayıs ortalarında başlamayı düşünüyorum. Bu 1 aylık sürede ısınma turları atarız. O zamana havalar da ısınır... şeklinde düşündüm... de...

Sizce bezi bir çıkarıp pir çıkarmak mı lazım, yoksa ara ara beze geri dönüşe hazır mı olmam gerekiyor? Bir yerde bezleri atın ve bir daha asla bağlamayın (gece de dahil) diye okumuştum.

Bir yerde de önce gündüzleri halledin sonra gecelere geçin, diyordu. Gece bez bağlamayı bırakmak, çişi kakayı öğrense bile aylar, hatta yıllar alabilirmiş...

Annemse "1 haftası var kızım" diyor Bir haftada bezden tamamen kurtulacağını iddia ediyor

Siz hangi yolu izlediniz? Tecrübelerinizden bu faakiri de faydalandırır mısınız reca etsem
    Ayni dertten musdaribim Hulya
    Psikologlar ve deneyimli anneler zorlama, zamani gelince diyorlar bende hala o zamani bekliyorum.
    Haziran gibi kararliyim, sicaklarda evdeki tum halilari kaldirip kilota gecis yapacagim.
    Gecen yaz annemin yanindayken 1-2 denemem oldu baktim olmayacak biraktim. Spongebob lu dorali boxerlar aldim giydirdim. Sordum yok dedi. Dondu arkasini buyuk kucuk ne varsa yapti pacalardan suzuldu oglan rahatsizlik duymadi. Bunlari gorunce vazgectim. Bakalim bu yaz umuyorum ki ikimizde basaririz.

8. Re: Tuvalet Eğitimi Hakkında...

Meral abla, bizim kız şu an kakasını yaparken utanıyor zaten. Gizlice köşelerde yapıp sonra "anne, besimi değiştirr" diye koşturup geliyor. Kakasını yaparken bizim uzaklaşmamızı istiyor, O'na bakmamızdan falan rahatsız oluyor.

Lazımlığa ya da klozete oturttuğum zaman çişini yapıyor ama kakayı yapmıyor henüz. Zorlamıyorum ben de hiç.

İnşallah programlanmış gibi kendiliğinden başlar Mayıs'a kadar kuzucuğum...

Shushu, aslında geç başlamak daha iyi gibi görünüyor. Arkadaşlarımdan da öyle duyuyorum. Geç öğrenince tam öğreniyorlar diye. Ben de bu önümüzdeki yazı değerlendirmek istiyorum ama hazır değilse erteleyeceğim bende .

Katre yazdı:
    HulyaGun yazdı:
    Ay Fatma'cım, mutlaka bekliyorum yazacaklarını, çabuk gel
    Katre yazdı:
    Hülyacım,bu konu tam benlik.Ama şimdi kalkıyorum.Sonra geniş geniş yazarım bildiklerimi,notlarıma da bi bakayım bu arada.
    Yettim canım

Tuvalet eğitiminde önce dikkat etmen gereken; Minişin mesane kontrolünü kazanıp kazanmadığına bakmak.Kızlar genelde 2,5 yaşlarında kazanıyorlar.Bunun yanısıra dil gelişiminde de yeterli olabilmeliki grekli olan kelimeleri kullanabilsin.

Bu zorlu eğitimde zorlayıcı ve korkutucu davranışlardan uzak durmalısın.

Onu zihinsel olarak hazırlayabilirisn öncesinde.bunu 'şimdi çişim geldi,ben tuvalete gideceğim.' şeklinde yapabilirsin.
    tuvalette yapması gereken davranışları bir oyuncak bebek üzerinde oyun oynar gibi gösterebilirsin.Oyuncak bebeğin önce karnını doyurup,sonra içinin dolduğunu birazını boşlatması gerektiğini söyleyerek tuvaletini yaptırabilir.bu sırada pantolonun-pijamanın indirlişni,tuvalet ve el temizliğini oyuncak bebek üzerinde uygulamalı olarak gösterebilirsin.

Evdede onun için birtakım düzenlemeler yapabilrsin.Bikere tuvalet onun rahatça oturabileceği bir ortam olmalı.
    tuvalet onun bedenine göre çok büyükse lazımlıktan faydalanabilirsin.Ama lazımlık tuvalet ya da banyoda olmak şartıyla.
    tuvaleti onun için cazip hale getirebilirsin.onun yaptığı bi resmi duvara asabilirsin ya da ona özel sevimli bir tuvalet terliği alabilirsin.
    Tuvalet temiz ve aydınlık olmalı.
    Tuvalette iken kapının kapalı tutulması gerektiği öğretilmeli.

şimdiii buraya kadar Minişi hem zihinsel olarak hazırladık hem de ortamı düzenledik.Gelelim bezden nasıl ayıracağımıza.
    Bunuda birkaç gün öncesinden 'Artık bezlere ihtiyacımız yok.' , 'bezlerden ayrılacağız.' diyerek hazırlayarak ve son günde 'Yarın önemli birgün,benim kızım artık büyüyor,bezlerini kaldırıyoruz.Artık o da bizim gibi tuvaleti kullanacak.' diye onunla konuşmalısın.

Ve sabahında
    kirli olan bezi açıp,kirli olanların artık son olduğunu söyleyerek onları çöpe at.Temiz ve yeni külotunu 'Artık bu hep kuru kalacak' diyerek giyinmesine yardımcı ol.Birlikte tuvalete gidin.'Benim çişim geldi,Senin geldi mi?' diye sorup 'evet'se tuvalete oturmasını sağla,'hayır'sa sakın onu zorlama.'Ona hiçbi zaman 'Ben biliyorum,gelmiştir senin çişin.' gibi ifadeler kullanma.

Belli aralıklara tuvaleti hatırlatmalısın.Kalkınca ve akşam yemekten sonra ve yatarken tuvalete gitmesini sağlamalısın.Gecede tuvalete tutabilir,sabaha karşı bir kezde daha tuvalete tutabilirsin.

Bezi hem gece hem gündüz , hem evde hem dışarıda tamamen hayatınızdan çıkartmalısnız.Bu konuda kararlı ve sabırlı olmalısın.

Altını zaman zaman ıslatacaktır,kas kontrolünü tamamen kazanabilmesi zaman alır.Böyle durumlarda ona kızmayacağını,azaralaymayacğını,korkutmayacağını,k üçük düşürücü sözler söylemeyeceğini biliyorum.Kimseyede bunun için izin verme.altını sakinlikle temizle,ona tuvaleti kullanması gerektiğini hatırlat yeter.

Altını ıslatmadığında onu takdir et,alkışla,sarıl,olumlu davranışını öv (anneannesine-dedesine vs) ve onu yüreklendir.

Bi rde annelerin yaptığı bir yanlış vardır;tuvalette dışkısının yada çişinin kokusuyla 'off ne pis koktu' deyip çocuğu utandırmak gibi.Senin yapmayacağını biliyorum ama bunuda son olarak yazayım dedim.

kolay gelsin canım.Uzun uzun ayrıntılı yazdım.İnşallah bi faydam olur bu eğitim süresince sana.

Fatma sagolasin, yazdiklarindan almam gerekeni aldim. Mesela bezi degistirirken oy oy ne kotu kokuyor diyerek hata yaparmisim

Anci yazdı:
    Bence zorlama ,belki biraz daha zamana ihtiyacı var.

Ama mutlaka bu kitabı ona al

Gecen gun actigin foruma yazacaktim sonra kalktim pc den, unuttum. Bu kitabi orada da gormustum. Bu ilk alinacak sirasinda. Sagol Hatice.