2. Sayfa - Toplam 5 Sayfa var BirinciBirinci 1234 ... SonuncuSonuncu
Toplam 50 sonuçtan 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.

Re: Çocuklarınıza ne kadar harçlık veriyorsunuz?

medip yazdı:
    Hmm, o konu henüz bir netliğe kavuşmadı bende.

bir ara burada (sitede) yaptığı evde işler için, odasını toplama, yatağını toplama, çamaşırlarını katlama v.s. gibi şeyler için ödül olarak az da olsa para verilsin diye konuşuluyordu.
    ancak abna anlamsız gelmişti bu, zaten görevi olan, edinmesi gereekne iyi alışkanlıklar için bu şekilde ödüllendirme karşılıklı çıkar ilişkisine dönüşeceğinden zararlıdır.

onun haricinde ne için para verilsin ki bir çocuğa, çocuk çocuktur, byüyene kadar maddi olarak anne babasının himayesi altındadır maddi ve manevi olarak.
    Meriç ben yapıyordum bunu hatırlarsan bir dönem 3 yaşlarındaykenmiydi neydi hatırlayamıyorum tam yaşını.
    Odasını toplu tutarsa ya da toplarsa para veriyordum.
    Çünki her gün alınan puzzlelara para dayandıramıyordum
    Kendi paranla al dedim ve bu sistemi uyguladım işe yaradı dila toplama ve çıkartma konusunda uzman oldu
    Elindeki paranın hepsi ile kaç tane ne alınır hesapladı durdu gittiğimiz yerlerde .
    Sonra kestik bu para olayını nasıl olsa öğrenmişti toplama çıkartmayı
    Odasını toplamak vs herkesin sorumluluğu dedik oldu bitti.
    Şimdi uyanık dişi çıkınca yastığının altına para konmasını istiyor, hatta babası 3 diş borçlu ,dün de 1 dişi daha düşmüş yani borç gırtlakta senin anlayacağın

6.5 yaşında, harçlık vermiyoruz...
    Etrafında alanlar çoğalınca nasılsa gelip vızıldar. Şu anda sesi çıkmadığına göre harçlık alan yok
    Ama bayramda topladıkları cüzdanında duruyor. 35 lirası ile hepimize kahve ısmarladı, içi gitti

melisoli yazdı:
    Etrafında alanlar çoğalınca nasılsa gelip vızıldar. Şu anda sesi çıkmadığına göre harçlık alan yok
    Ama bayramda topladıkları cüzdanında duruyor. 35 lirası ile hepimize kahve ısmarladı, içi gitti
    Ay canım ya hakketten içleri gidiyor
    Benim kızın da bana ve babasına sözü vardı vakti zamanında .
    Şimdi parayı hesapladı kahvelerin kaç lira olduğunu hesapladı eyvah kendine sıcak çikolata almaya parası yok.

Baba dedi ben anneme ve sana kahve ısmarlasam sen bana sıcak çikolata ısmarlarmısın
    Hehheeh bizimki işini biliyor

sahende yazdı:

Kendi paranla al dedim ve bu sistemi uyguladım işe yaradı dila toplama ve çıkartma konusunda uzman oldu
    Elindeki paranın hepsi ile kaç tane ne alınır hesapladı durdu gittiğimiz yerlerde .

evet, benim verdiğim örnek de buna benziyor.
    Faydası olmuyor değil bugünün doyumsuz çocuklarına.

Bir gün Deniz almadığımız bir şeye bozuldu, ben gider kendim alırım dedi. Nasıl ödeyeceksin dedik. Öpücükle dedi (ben çok kullanırım, sahi sanmış çocuk )

ama kendi paralarıyla birşey alınca bu işlerin öpücükle olmadığını anlıyor, tutturmalar (kesilmese de) azalıyor.

Inci&Deniz yazdı:
    sahende yazdı:

evet, benim verdiğim örnek de buna benziyor.
    Faydası olmuyor değil bugünün doyumsuz çocuklarına.

Bir gün Deniz almadığımız bir şeye bozuldu, ben gider kendim alırım dedi. Nasıl ödeyeceksin dedik. Öpücükle dedi (ben çok kullanırım, sahi sanmış çocuk )

ama kendi paralarıyla birşey alınca bu işlerin öpücükle olmadığını anlıyor, tutturmalar (kesilmese de) azalıyor.
    Kesinlikle bir yaşlarda birkaç kez böyle tecrübeler yaşamalarında fayda oluyor inci.
    Bak şimdi dila 2 tane şey aldı kendi parasıyla ve hiç memnun olmadı parasına da çok yandı.
    1. winx notebook
    2. furreal kedi

winx ile 1 kez oynadı baktı normal notebook gibi değil kaldırdı kenara ama gıkı çıkmadı parasına da çok yandı
    alınan kediyi de korktuğundan dolayı bir odaya kapattı, kapatma sebebi alerjim olabilir zarar vermesin bana
    Ama bir şey alacakken nasıl titizlikle inceleyip çok düşünüp karar veriyor biliyormusun . Bir bebek almak için yarım saat kadar hangisi diye karar vermeye çalışıp sonra o piti piti yapılıp daha sonra o piti piti çıkanı seçmeyip diğerini alması gibi hehheeh.

hesap kitap bilmesinin yolu bu olmamalı sadece ama, ne bilim dedim ya anne baba ihtiyaçlarını karşılamak zorunda ama bizim de bir bütçemiz olduğunu ve ancak belli aralıklarla kendine özel bir şeyler alabileceğini anlatarak kavramasını sağlayamaz mıyız?
    ansıl ki ben kendime her ay ciciler almıyorsam (şşşk çaktırmayın ) aynı şekilde o da her istediğini alamayacağını anlamalı...bir şekilde.

7. Re: Çocuklarınıza ne kadar harçlık veriyorsunuz?

Inci&Deniz yazdı:
    Bizde de harçlık yok, bayramdaaaannn bayrama

İlkokulda başlamayı düşünüyoruz ama sembolik birşey. Kuzeni geçen sene ilkokula başladı, haftada 5 lira vermeye başladı ailesi. Sadece para kavramını, biriktirmeyi, birşeye yeter mi yetmez mi diye düşünmeyi ve kendi parası ile birşeye sahip olmayı öğrensin diye. Çok da faydası oldu. Para kendinden çıkınca çok şeyden vazgeçiyor bücürler
    aynen geçen seneden beri .. biraz daha alırken düşünmeyi öğrendi.. bazı şeylerini kendi harçlığı ile alıyor falan ..
    mesela kalemi varken kalem isterse kendi paranla alabilirsin diyoruz .. bazen cayıyor parasına kıyamıyor ..
    bazen biz veriyoruz bazen de 2-3 lirasına dedesine bütünletip 5 kagıt para yaptırıyor uyanık

sahende yazdı:
    melisoli yazdı:
    Ay canım ya hakketten içleri gidiyor
    Benim kızın da bana ve babasına sözü vardı vakti zamanında .
    Şimdi parayı hesapladı kahvelerin kaç lira olduğunu hesapladı eyvah kendine sıcak çikolata almaya parası yok.

Baba dedi ben anneme ve sana kahve ısmarlasam sen bana sıcak çikolata ısmarlarmısın
    Hehheeh bizimki işini biliyor
    Bizde de babam "hadi bunu ben ödeyeyim" dedi, bizimkinin gözleri parladı ama annem hemen müdahale etti "bırak ödesin" diye (Alman disiplini tuttu!)

Melis de laf ağzından çıktığı için ödemek zorunda kaldı.... Sonra babasına "çok da pahalıymış" demiş

Ben harclik vermiyorum,oglum 6.5 yasinda.bence erken.

Meriç sen de haklısın
    Haklısın da, sadece söylemek yetmiyor bazen.
    Bu söylemenin eyleme dönüşmüş hali oluyor biraz da.

Bir yerde birikiyor Can'ın harçlıkları.
    Bir de almak istediği birşeyi belirliyor.
    Sayıyor, yetmiyor...sayıyor yetmiyor. Bir gün bakıyor ki yeter hale gelmiş, o zaman da hepsini birden çıkarıp vermeyi gözü yemiyor, daha mütevazı birşey seçiyor. İki şey arasındaki süre de bu "yetmiyor" döneminde geçmiş oluyor.

Bizim öğretmek istediklerimizi, sistem kendi kendine öğretiyor.

Ben kuzenin sistemini söylüyorum tabii, bakalım bizde neler olacak?