Amerika'da eğitim sistemi temel, ikinci eğitim ve yüksek eğitim olmak üzere üç aşamalıdır. Amerika'da temel eğitim ilkokul ve lise dahil 12 yıldır. Öğrenciler, temel eğitimin sonunda lise (high school) diploması elde ederler ve kolej veya üniversitelere girmeye hak kazanırlar. İlkokula başlama yaşı 6'dır. 5 veya 6 yıl ilkokul eğitiminden sonra öğrenci ortaokula (middle school) başlar. Lise eğitiminden sonra öğrenciler ACT (American College Test) / SAT (Scholastic Assessment Test) gibi sınavlara girerler. SAT / ACT skorları öğrencilerin 17-18 yaşlarında hangi kolejlere gidebileceğini belirler.
• Okul öncesi eğitim 2- 6 yaş
• İlkokul 6 -12 yaş
• Ortaokul 12 -14 yaş
• Lise 14-18 yaş
• Ön Lisans Okulları 18-20 yaş
• Lisans Eğitimi 18-22 yaş
Amerika'da federal hükümet, okulları doğrudan yönetmediği gibi, öğretmenlere, kullanmaları gereken kitaplar ya da takip etmeleri gereken öğretim metotları konusunda da herhangi bir telkinde bulunmaz. Dolayısıyla Federal Hükümetin, Amerikan eğitim sisteminde hiçbir rolü olmadığı söylenebilir. Her eyalet kendi eğitim politikasını kendisi tespit eder. Okul meclisleri, okul bölgesi için genel politikaları ve yabancı öğrencilerden alınacak harçların miktarını belirler. Öğrenciler 12. sınıfa kadar okul harcı ödememektedir. Buradaki sistemde sadece 50 dolarlik material fee denilen sinifta kullanilan kagit vb. turu seylerin ucreti odeniyor..Ayrica bir de 18 dolarlik sut parasi odenir. Tabii almak isteyen olursa..Cocuklar ogle yemegine baslamdan dagitilir bunlar. Eger fakirlik belgen varsa bu ucretlerin hicbirini odemeyebiliyorsun
Ağustos ayının sonlarında başlayan akademik yıl, Haziran ayının ortalarına kadar devam eder..Buradaki okullarda uc semester seklinde egitim verilir. Yilbasinda bir hafta tatil (winter break), baharda bir hafta tatil(spring break) ve iki aydan daha az suren yaz tatili. Bu surecte uc ana bir ara karne olmak uzere 4 kere report cards gelir eve. Iclerinde ogretmenlerin cocukla ilgili genel gorusleri ve endiseleri yazar.
İlkokullar (Elementary) okullar “ Local Boards of Education ” tarafından kontrol edilmektedir. Amerika'da İlk ve Orta öğrenim zorunlu olup, bazı eyaletlerde farklılık göstermektedir.
Amerikan öğrencilerinin yaklaşık %90'ı kolej seviyesinin altında, eyalet vergileriyle finanse edilen, kamuya ait ücretsiz ilk ve orta öğretim okullarına devam etmektedir.
Bir çok öğrenci ise kamu okulları yerine aileler tarafından finanse edilen özel okullara gider. Her beş özel okuldan dördü dini gruplar tarafından yönetilir. Bu tür okullarda normal derslerin yanı sıra müfredatın bir parçası olarak dini dersler de verilir (Kamu okullarında dini eğitim verilmez). Bunların yanı sıra, \'ev okulu (home schooling)\' adı verilen bir sistemle az sayıda ebeveyn çocuklarına kendileri evde eğitim verir.
Amerikan ilk ve ortaöğrenim sistemi genel olarak ilkokul (elementary), ortaokul (middle school/junior high schools) ve liselerden (high school) oluşur. Bu sistem anaokulundan (kindergarten) 12'inci sınıfa kadar anlamına gelen "K through 12\" olarak bilinir. Çocuklar beş yaşına geldiklerinde anaokuluna, altı yaşında ise ilkokula başlarlar ve ilkokul 6. sınıfa kadar devam eder. Ortaokul altıncı ve dokuzuncu sınıf arasını, bunu takip eden lise ise dokuzuncu ve on ikinci sınıf arasını kapsar. Lise son sınıfa kadar takip edilen bu sıra standarttır ancak kendi içinde bir çok modeli ve yorumlanış biçimi vardır. İlköğretim, cinsiyete, ırka, dine, öğrenme problemlerine, fiziksel yetersizliklere, İngilizce konuşma kabiliyetine bakılmaksızın (yaş limiti değişmekle birlikte) bütün vatandaş ve göçmenlere zorunludur.
Bazi ilkokullarin hem kindergarten hem preschool bolumleri de bulunur. Bizimkinde sadece kindergarten mevcut. Buradaki okullara adresine bagli olarak gonderiyorsun. Eger evle okul arasi mesafe 5 milin altindaysa servis ucreti odemiyorsun. Ama gozlemlerime gore cocugunu okula kendi birakip almak isteyen aileler cogunlukta.
Her ogretmenin kendine ait bir sinifi bulunuyor.Ogretmen zevkine ve istegine gore bu sinifi dizayn edip cocuklarin masalarini yerlestiriyor.Her cocugun maasinin uzerinde ismi ve soyadi daha okul baslamadan yazilip yapisitirliyor. Siniflarda yine ogretmenin zevkine bagli , kitap kosesi, oyun kosesi, elisi kosesi vb. Gibi bolumler bulunuyor. Ornegin: Ogretmen kendi koltugunda otururken , cocuklara vermis oldugu yastiklarla yatmalarini saglayip kitaplar okuyor/okutuyor.Bu isi eglenceli hale getiriyor yani. Kitaplar defterler devlet tarafindan karsilandigi icin cocuklar bos cantalarla gidip geliyorlar. Odevleri de haftalik dagitilip gunluk iade ediliyor.
Sinif mevcudu 30 u kesinlikle gecmez. 25 in uzerinde oldugu zaman bile kalabalik gozuyle bakiliyor. Her sinifin ozel lavabosu bulunuyor .Kindergarten larda ayrica sinifin bir bolumunde tuvalet ve lavabo bulunuyor ki cocuklar kucuk oldugu icin sinif disina cikmak zorunda kalmasin.
Buradaki egitim daha cok gorsellige dayaniyor. Cocuklar kitaplardan degil de canli canli yasayrak ogreniyor. Sosyal ve fen bilimlerinde ozellikle kagitlarla kesip bicerek boyayarak ogrenmeleri saglaniyor.Mesela bir kelebegin hayatini bir haftada ogreniyorlar . Sinifa canli kelebekler geliyor ve inceleniyor.Bazen bir yetkili gelip o konu hakkinda cocuklari bilgilendiriyor. Boylece cocugun ogrenmemesi icin hicbir sebep kalmiyor.
Lise öğrencileri, çok geniş bir müfredatı takip ederek İngilizce, matematik, teknik ve sosyal bilimlerde derslere katılırlar. Bazı liselerde öğrenciler bölümlere (track) ayrılırlar. Kolej veya üniversiteye devam etmeyi düşünen öğrenciler, ilgili bölümlere devam ederek, kendilerini üniversiteye hazırlayacak dersler alırlar. Lise son sınıftayken, öğrenci, seçeceği dala göre kolej başvurusunu yapar. Amerikan Eğitim Sistemi esnek bir geçiş sistemine sahiptir, öğrenciler yapmak istedikleri eğitimle ilgili konuları bir çok kere değiştirip, bölümler arası yatay geçişi de rahatlıkla yapabilmektedirler. Geçiş koşullarını her kolej kendi kriterlerine göre belirlemektedir.
Yine aynı şekilde her üniversite kendi kabul şartlarını belirlemekte serbesttir. Universiteye giris -tr dekinin tersine- cok kolay ama mezun olmak da bir o kadar zordur.