12. Sayfa - Toplam 15 Sayfa var BirinciBirinci ... 21011121314 ... SonuncuSonuncu
Toplam 143 sonuçtan 111 ile 120 arasındakiler gösteriliyor.

SEVGİLİ ELİF

Çok Sevgili Elif,

İfadelerindeki içtenlik için sağolasın. "Ben kuşak taktım.Bizde bereket, sadakat ve mutluluğu simgeler. Babam taktı, dua ederek... İyi ki de taktı..Ölsem gitsem o anın duygusunu tarif edemem.." diyorsun. Ben senin bu söylediklerini nasıl eleştirebilirim ki? Bana bu hakkı kimse, hiçbir güç vermez. Ben, değil kuşak takmak, gelinlik bile giymedim, ancak senin yukarda tanımladığın türden bir mutluluğu tatmış olman beni sevindirir. Hepimizin yaşamdan beklentileri, mutluluk kaynakları farklı. Aslolan, mutluluk anlarını yaratan kaynakların değerini bilebilmek. Anne ve babasını mutlu etmek için, hoşlanmadığı bir geleneğe boyun eğmek de bir insan için mutluluk kaynağı olabilir. Bu nedenle, kimsenin kimseyi suçlamaya hakkı yoktur.

Bir nokta bir türlü açıklık kazanamadı bu forumda. O da, şu forum konusu olan kırmızı kemerin/kurdelanın, eğer bekaret simgesi olması durumunda, bazılarımız için kabul edilemeyecek bir gelenek olmasıydı. Ayrıca şu da belirtildi bazılarımızca: bekaret simgesi olarak kabul edilmesine karşın bu kuşağı takmak istemek de insanın en doğal hakkı olabilirdi. Karşı çıkılan husus, 'zorlama' konusuydu. Genç bir kadına bu kuşak kendi isteği dışında zorla taktırılmamalıydı, vs. Neyse, bir türlü anlaşamadık gitti
    Konu, belki de forumun başlığından kaynaklnsa gerek, nedense fazlasıyla bireysel algılandı ve tartışıldı.

Dünyada büyük acıların yaşandığı şu son günlerde, kimsenin amacı bir başkasını üzmek olamaz, buna inanmıyorum. Bu forumda yazdıklarımın amacı, site arkadaşlarımdan kimseyi incitmek ya da aşağlamak değildi.

Sevgiler

Sevgili Arkadaşlar

Kendi adıma konuşarak başlamak istiyorum ki ben ne düşünüyorsam onu kaleme alan biriyim,sadece sinirlenmeme neden olabilecek tarzlara cevap yazarken üslubumu yumuşatırım o kadar.

Dün gece gerçekten bir forumdan yola çıkarak aklıma gelen bir soruyu yönelttim,ardından yaptığım yorumlar yada üslup için pişman değilim,ben hala o şekilde düşünüyorum.

Eğer toplumun geneli bir konuda hemfikirse istisnalar kaideyi bozmaz.

Kırmızı kuşak hakkında hala bekaret simgesi olduğu hakkında ısrar ediyorum,takılmasının amacının biliniyor olması yada bilinmiyor olması bu bağlamda beni bağlamaz.

Üzüldüğüm tek nokta bazı forum arkadaşlarımın hala bazı arkadaşlarım hakkındaki genel düşüncelerini bu tür forumlarda açığa çıkarmaları.

Kübra'nın cevaplarına katılıyorum,Arin'in de !

Herkesin üslubu farklıdır,hepimiz farklı çevrelerden ve farklı aile yapılarından geliyoruz.Ben herkesin yazılarına saygı duyuyorum,cevaplarım "dalga geçmek" gibi algılanmış olabilir ama bana göre ben "onun bunun sözü" yada "o ne der" tarzında yazmayı tercih edeceğime "ben olmayı " seçiyorum.

Gündüz sitede olmadığım için sevgili Kübra günah keçisi ilan edilmiş ama bu forumu açan benim,tüm yazdıklarımın arkasındayım,gerçekten kendi fikirlerini "o okursa ne der","bu okursa beni yanlış algılar" düşüncesiyle yazmayan,gerçekten düşüncelerini yazan tüm arkadaşlarımı alkışlıyorum,diğerlerine de diyecek bir lafım yok sadece kendileri olmadıkları sürece dibe vuruşlarını izlemekten üzgünüm.

Kimsenin gelenek,görenek yada ananelerine sözüm yok ama tüm toplum olarak nedenini bilmeden sırf o darılmasın,bu küsmesin diyerek yapılan hertürlü kabullenişe karşıyım.

Hemen ben alındım,sen beni kırdın şeklindeki yazılar yerine "benim fikrim de bu" diyerek,kelime oyunlarına düşmeyen herkesi tebrik ederim.

Bu forum ne ilk nede son olacak,çok seslilik her zaman varolacak ve olmalıdır da yoksa birer ot olmanın ne toprağa ne vatana nede kendimize bir yararı yok.

Re: bu forumun düşündürdükleri

Kübra-Alev yazdı:
    Belki bazılarınız alındı, kırıldı, ancak ben bu forumun son derece yararlı olduğu kanısındayım. Siteyle ilgili düşüncelerime yeni bir boyut kazandırdı bu forum.

Bu arada, merak ettiğim bir nokta var, sormadan geçemeyeceğim. Sorum geleneklerine bağlı olanlara. Neden beyaz gelinlik giyiyorsunuz? Beyaz gelinlik Türk toplumuna sonradan girmiş bir Batı geleneği. Ninelerinizin, büyük ninelerinizin giydikleri bindallılararı neden giymediniz? Ben gelinlik giymedim, ancak o an bulabilseydim, bir bindallıyı seve seve giyerdim
    Sevgili Kübra kendi adıma konuşayım ben senin yazdığın hiç bir söze alınmadım da kırılmadımda.Benim dusuncelerime bu forumun da büyük katkısı olduğunu söylemeliyim.Evet kırıldım bu hangi düşünce hangi davranış olursa olsun kabul ettiğim yada etmediğim insanın yaşam şekliyle alay edilmesine kırılıyorum üzülüyorum ALAY konusu olmak hangimizin hoşuna gider ki??

Ayrıca inanki eğer imkanım olsaydı bindallı giyerdim Gelinlik göze hoş geliyor ama hala kına gecesin de de olsa bindallı giyemediğime yanarım

Sevgili Kübra belirtmeden geçemeyeceğim senin konulara yaklaşımın verdiğin bilgiler bana çok şey katıyor.Kendimi sorgulamamı kırmadan incitmeden sağlıyorsun.Keşke herkes olaylara senin gibi yaklaşabilse.

Kübra

Ben kına gecemde Boşnakların bindallısını giydim ve altın kemerini taktım )) Ödünç almıştık yakın akrabamızdan ve ben giyene kadar 27 gelinin giydiğini öğrenip çok mutlu olmuştum.

Ben beyaz-fildişi karışımı gelinlik giydim düğünümde ve ardından gelinliğimi ihtiyacı olan herkese verdim,şu ana kadar 6 kişi benim gelinliğimle gelin oldu.

Gelenek ve göreneklere saygım sonsuzdur.Benim karşı olduğum nokta; yapılan şeyin körükörüne bilinmeden yapılması yada sırf gösterme amacıyla yapılması.

Evet Türk toplumunda aslında beyaz gelinlik diye bir şey gelenek yada görenek değil hatta bir yerde okumuştum zamanında beyaz gelinlik giyilmezmiş sadece kefen beyaz dikilirmiş.

Batılaşma süreci içinde beyaz gelinlik toplumumuza girmiş ve alışkanlık halini almış,bu konuda haklısın.

niye beyaz gelinlik giydim?

Ben de kına gecesinde bindallı giymistim..nikah da ise beyaz gelinlik..Hepimiz saniyorum evlendigimiz donemde ne yaygin olarak yapiliyorsa -gelenek adina- onu yapmaya calistik. Bircok gelenegin yillar gectikce degisime ugramasi, baskalasmasi, bir toplumdan digerine gecmesi, toplumda kabul gormesi cok dogal..
    anneannelerimiz bindalli giydiler belki..onlarin anneleri baska bi sey..eger en eskiye bakarsak Orta Asya daki dedelerimizin nikah seramonilerini yerine getiriyor olmamiz lazim.
    Benim kriterim bellidir. O an icin uygulanmasi istenilen gelenek eger inanclarimla celisiyorsa ne kadar koklu bir gelenek de olsa yapamam, yapmam.. Beyaz gelinlik giymek de oyle..bir sakinca gormedim, giydim..Gelinligim su anki kiyafet olcutlerime uyuyordu ayrica...

Sevgiler..

Re: Sevgili Arkadaşlar

Gündüz sitede olmadığım için sevgili Kübra günah keçisi ilan edilmiş ama ...
    Kubra nin soylemi, uslubu, tarzi bir cok uye tarafindan -ben de dahil olmak uzere- takdir ediliyor ve yazdiklari onemseniyor. sevgili Kubra pek az kisiye nasip olabilecek bir kultur birikimine ve algi yetenegine sahip..
    Kendisinin "gunah kecisi" olarak ilan edildigini hic dusunmuyorum.
    Sagolsun, klavyesine , gonlune saglik kendisini cok guzel bir sekilde ifade etti..
    "ben dedim oldu, yazdim bitti, dedigimin arkasindayim, alkis tutuyorum, yok kiniyorum vb" kısır ifadelerden munezzeh kendi yorumunu acikladi bizlere hem de hic zorunlu olmamasina ragmen.
    Kendisine sonsuz takdirlerimi gonderiyorum.

Yabanci bir memlekette o kadar işi arasinda bizleri bilgilendirmek adina vakit harciyor. Allah yar ve yardimcisi olsun.

Re: bu forumun düşündürdükleri

Kübracım neden havadan sudan olacaksınki anlamıyorum, senin bilgilerin her zaman önemli benim için, ben tepki gösterdim evet ama kesinlikle bu kuşak bu amaçla takılıyor demelerine değil, alay etmelerine tepki gösterdim. Çünkü bu amaçla takmamış "ki görüntüsü hoş olmadığı için taktıkları gibi çıkarmıştım, kimsede birşey dememişti" olan ben böyle şeyler söylenince üzüldüm. Madem anlamını bilmiyorsunuz neden yapıyorsunuz diyorsunuzya, bizde anlamı berekettir bekaret değil. Ne yapayım şimdi tüm gürcü halkını bu bekaret simgesidir kendinize gelin takmayın artık diye uyarayımmı, onların inanışı başka, yani bunu böyle kabul etmişler.

Lütfen kübracım, vildancım bildiklerinizi her zaman paylaşın ki yeni şeyler öğrenelim, bizlerde paylaşalımki sizlerde başka şeyler öğrenin.

Saygı Değer Kübra-Alev Hanımefendi...

bana saldırmak yerine geleneklerine bağlı olanların gelinlik geymelerine olan bakış acınızı net yazarsanız, daha bi bilgilenmis olurduk ya bu zihniyetin beni zavallı görmesi onurdur benim icin akıllı birisiniz. size öfkelenmemin sizi ciddiye aldığım anlamına geldigini bilirsiniz. sirf bunun icin bile öfkelenmem size kırmızı kusak bekaretin simgesidir ve sadece bakire olanlara takılır. gerisi üstüne alınmasın

9. Yok biz üstümüze alınmadık daa...

Bu kadar yazıdan sonra kırmızı kuşağı sizin de taktığınıza dair hiç şüphemiz yok artık......

KIRMIZI KUŞAK

Bu tarz güzel örf ve adetlerimize lütfen bu kadar tepkili olmayalım. kimseyi kırmayalım buna da gerek. Bunca rezillikler, felaketler kol gezerken polemik yaratmaya gerek yok. bakın 2005 yılına giriyoruz, bence geride kalan yılın envanterini çıkartıp, yeni yılda daha mutlu,huzurlu oluruz inşaallah. İnsanlar arasında olması gereken en temel unsur ANLAYIŞ ve SAYGI ama maalesef bazı arkadaşlar bunu ihlal ediyor. Sevgilerimle HAPPY NEW YEAR!