Adetler,gelenek ve görenekler tartışılmaz.Bunlar yaşamın gerçekleri.Yani öteden beri varolagelmiş olgular.
Kabul eder uygulamaya devam edersiniz,kabul etmez uygulamazsınız.Seçim sizin.
Ancak Arin'in aslında vurgulamak istediği şey farklı;bir taraftan çağdaşlıktan,medeniyetten,uygarlıktan,insan haklarından,kadın haklarından,demokrasiden bahsedeceksiniz.....diğer taraftan bu kavramlarla bağdaşmayan gelenekleri sürdürmeye devam edeceksiniz.
İşte bu olmadı.
Özellikle benim sık karşılaştığım,bir başka gerçek daha var;ben,bu tür gelenek,görenek,adetlere sahip çıkan insanlara karşı hoşgörülüyüm.Sen niye şöyle yapıyorsun diye yargılamıyorum kimseyi.Ama aynı hoşgörüyü karşı taraf,bu ananeleri kabul etmeyen insanlara karşı göstermiyor.En son yaşadığım örnek;eniştemi trafik kazasında kaybettik bir kaç ay önce.Hani yedisi kırkı filan yapılırya,ben yedisine de,kırkına da gelmeyeceğimi söyledim.nedelerinide karşı tarafı da kırmayacak biçimde anlattım.ama kıyamet koptu.şimdi ablam hala kırgın bana.
kabullenemiyor bir türlü,bunu benim enişteme karşı yaptığım bir saygızılık olarak görüyor.Oysa annemin de babamın da kırkına gitmemiştim.Akrabalarımın tepkisini bildiğim halde sadece,kendime karşı saygımı yitirmemek,kendi düşüncelerime ihanet etmemek için.
Ama ben aynı hoşgörüyü göremedim.Kim ne derse desin,toplum kendi gibi düşünmeyeni kolay kolay kabullenmiyor.Yıllardır bizzat yaşayarak görüyorum bunu.