1. Sayfa - Toplam 2 Sayfa var 12 SonuncuSonuncu
Toplam 11 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.

TUVALET EĞİTİMİ

merhabalar ben gamze. aranıza yeni katıldım. ve hemen size danışmak istediğim birşey var benim kızım 25 aylık adı merisa. artık vaktidir diyip tuvalet eğitimimize başladım. ancak merisa pek oralı değil 1 hafta oldu, konuyla hiç ilgilenmiyor bazen beni kırmamak için oturuyor ama çoğunlukla reddediyor. genellikle çabuk alışan ve yeni şeyleri öğrenip uygulamayı seven bir çocuk ama bu konuya hiç sıcak bakmıyor. sizler bu konuda neler yaptınız? bu tepkilere karşı nasıl davranmak lazım? bana cevap veririseniz sevinirim. Biliyorum henüz 1 hafta oldu ama ben galiba aceleciyimm.

Re: TUVALET EĞİTİMİ

Merhaba Gamze hoşgeldin.

Bu konu üzerine bir kaç defa forumda yazı yazılmıştı. onları bulup sana aktarmak istiyorum. Şimdi başlayalım.

TUVALET EĞİTİM (Burayı tıkla)

forumda paylaşılan yazıları bulmaya çalışıyorum bulunca buraya ilave yapacağım

ŞİMDİ BURAYI TIKLA...

tuvalet eğitimi

tekrar merhaba nurcan. yardımların için çok teşekkür ederim. 2 saattir bunları arıyorum ama bulamamıştım. zamanla sisteme alışırım zannediyorum . çok teşekkür ederim.

merhabalar aramiza hosgeldin oncelikle tuvalet egitimi bazi cocuga gore kolay ve cabuk atlatilir ama bazi cocuk reddeder ve zor atlatilir bence eger kucuk kizin hazir degilse bir sure daha bekle bence ve aceleci olma umarim en kisa zamanda anneeeeeee tuvaletim geldi diyip kosup tuvalete yapicaktir sevgilerr

GAMZE&BORAN MATTHEW(9AY)

6. Re: TUVALET EĞİTİMİ

Canım aramıza hoşgeldin ilk başta.We sana şunu sölicem kesinlikle üstüne gitme.Bak benim oğlum tam 3 yaşında söledi.Düşün yani çok geç bir yaş we herkes ailede kayınwalidem felam üstüme geliordu öğretmiıorum diye beni sucluolardı.Bende senin gibi hergün oturutup 1 saat dahi beklediğim olurdu.Ama yapmadı.Artık ruyalarıma giriordu düşün yani Aykan birgün kendi kendime çişim war dedi Allahım o günü hiç unutamam sewincimden ne yapacağımı şaştım we söle dedim wakti geldiğinde öle güzel herşey gelişiorki onun için fazla sakın üsteleme psikolojisi bozulur zamana bırak..

DAHA DÜN GİBİ HATIRLIYORUM,HER KAFADAN BİR SES CIKMIŞTI AMA BEN KULAKLARIMI KAPATARAK 2.5 YAŞINA KADAR TUVALET EĞİTİMİNİN E'SİNİ UYGULAMADIM.2.5 YAŞINDA YUVAYA BASLATTIM VE OKULA ARTIK TUVALET EĞİTİMİNE GEÇMEK İSTEDİĞİMİ SÖYLEDİM VE OKULA ALIŞMA SÜRECİ OLAN İLK 15 GÜNÜ GEÇİRİNCE BİR SABAH BEZİ KALDIRDIM,NE GÜNDÜZ NE GECE DİYE KARAR VERDİM VE HERKES 1 AYDA ZOR ÖĞRENİR DERKEN 3 GÜN VE GECE HER YERE İŞEMESİNE DAYANARAK 4.GÜNÜN ORTASINDA BİR BAKTIM ARTIK BİZİM BEZ PROBLEMİMİZ BİTMİŞ.GECELERİ 2 KERE BAZEN 3 KERE LAZIMLIĞA YAPTIRARAK UFAK TEFEK KAZALAR DIŞINDA , Kİ BU KAZALAR ÇOK NORMALDİ,4 GÜNDE KESİN ÇÖZÜME ULAŞTIM.HERKES HERHALDE KOMAYA GİRMİŞTİR DİYORUM ÇÜNKÜ YAKIN AİLE ÇEVREMİZ ASLA ÖĞRENEMEZ GEÇ KALDIN DİYORLARDI.OKUDUĞUM YABANCI MAKALELERİN ÇOĞUNLUĞUNDA ERKEK ÇOCUKLARDA 2.5-4 YAŞIN EN İDEAL ZAMAN OLDUĞUNU ÖĞRENMİŞTİM,BİRDE DENİLENİN AKSİNE BEZİ BİR KERE ÇIKARTTIĞINIZDA GÜNDÜZLE BAŞLAMANIN NE KADAR ANLAMSIZ OLDUĞUNU.O YÜZDEN RAHAT OLUN VE ASLA BAŞA DÖNÜP TEKRAR BEZ TAKMAYIN.NASIL OLSA BİR SÜRE SONRA KOKMAK ONADA KÖTÜ GELECEKTİR.

8. Re: TUVALET EĞİTİMİ

merhaba,

teoman da ilk basladigimiz da ayni yas civarindaydi, bir hafta kadar denedik, baktik istemiyor vazgectik. hazir degil diye dusunduk ve birkac ay sonra tekrar denedik.

sana okuduklarimdan ve yasadiklarimdan aklimda yer eden birkac ilkeyi maddelemek istiyorum:

1-asil amac cocugun tuvaletini soylemesi ve tuvaletini gereken yere yapmasi degil, bu surecin saglikli bir sekilde atlatilmasidir.

soyle ki, bu donemde yasanan olumsuzluklar cocugun psikolojik gelisimini olumsuz etkileyebiliyor.

2- cocugunu cisini, kakasini tuvalete yapmasi anne-babayi memnun etmek (veya tersinden bunlari odaya veya evin diger yerlerine yapmasi anne-babayi cezalandirmak) icin degil, gelisiminin dogal bir sureci olmali. yani cocuk tuvaleti geldigi icin -sirf bunun icin gidip- tuvalete yapmali.

bu konuda yasadigim deneyimi aktarmak isterim: tuvalet egitimiminin ortasinda bir donemde; teoman bir gun kakasini salonun ortasina yapmisti. o gun cok sinirli ve sabirsiz bir gunumdu: kendimi kaybedip ona bagirdim, azarladim. (oysa sakin ve net bir tonla "kakani buraya degil, tuvalete yapman lazim" demem yeterliydi) o gunu izleyen bir kac gun baktim ki, teoman kakasini evin degisik yerlerine yapiyor ve ben sinirlenince de yuzunde muzip bir ifadeyle beni izliyordu. gerileme baslamisti egitimde ve cani istediginde beni kizdirmak icin bu yontemi kullanmaya baslamisti.

bunu farkeder farketmez hemen yeni bir strateji belirledim. hani klasik olarak denir ya: eger cocugunuz istemediginiz bir seyi yapiyorsa, bu davranistan onu vazgecirmek icin, onu yaptiginda ona farkli bir ilgi gostermeyin, sanki bu hic ama hic onemli bir sey degilmis gibi davranin, davranin ki o da bunu ilgi cekmek icin kullanmasin. ayni taktigi izledim ve sonuc mukemmeldi. kisa bir sure sonra tuvalet egitimi basariyla tamamlandi. yaniii, sinirlerimi sonuna dek gevsek tutup, sabirli oldum, kendime telkinde bulundum once. ve o tuvaletini odaya yaptiginda son derece sakin bir sekilde "aaa tuvalete yetisemedin demek, neyse bu seferlik boyle oldu ama bir dahaki sefere bana haber ver tuvalete yap olur mu? kakayi tuvalete yapmak lazim" dedim ve son derece rahat bir sekilde odayi temizledim. tabiii bu olay 4-5 kere tekrarlandi pespese, ama sonunda anladi ki tuvaletini odaya yaparak hic bir sey elde edilmiyor. birakti bunu ve tuvaleti tercih etti.

bunun tam aksi bir davranisi da olmustu. eger memnun bir anindaysa ve beni memnun etmek istiyorsa tuvalete kosup cisini veya kakasini yapiyordu. kendini zorluyordu, zorluyordu diyorum cunku cok az kaka veya cis yapiyordu. o zaman da hic aldirmadim, yani onu pohpohlamadim: ""aaa oglum aferin " demedim, cunku bunu dogal algilamasini istiyordum, yani ihtiyac duydugunda rahatlamak icin tuvalete gitmeliydi. (tabii bu donemde cocuklar kaslarini kullanmaya basladiklari icin bunu sik sik denemek de istiyorlar, belki olmadigi halde tuvalete gitmesinin bir nedeni de buydu??)

3-geceleri alistirma olayina gelince, bu surecin her cocukta farkli olduguna inaniyorum, bazi cocuk hem gece hem gunduz kontrol etmeye basliyor. bazilari ise once gunduz sonra gece kontrolune basliyor(idrar torbasi ve makat kaslarinin sinirsel kontrolunden bahsediyorum) her cocugun sinir sisteminin gelisimi bu tur nuanslar tasiyor sanirim.

ben ilk basta teoman geceleri de alissin diye gece de bezi birakmistim. ama baktim ki cok sik islatiyor yatagini, hergun yatak , yorgan, carsaf temizlemek zor geldi ve sinirlenmeye basladim, gereksiz yere hem onu hem de kendimi yipratmamak icin, gunduz bezsiz, gece bezli uygulamasina gectim.(bazilari bu konuda istikrarli olunmasini oneriyorlar. eger gece bez baglarsaniz cocuk algilamakta gucluk ceker, bezimemi yapayim, tuvalete mi ikilemi yasarlar deniyor. ama bu tur bir problem yasamadi teoman. geceleri tam yatmadan once bagliyordum, uyaninca da ilk is bezi cikariyordum, yani sadece uykusunda bez kaliyordu, galiba sadece bilincin ortadan kalktigi uyku doneminde bez kullandigi icin boyle bir karmasa yasamadi.) simdi artik sabahalari bezi tamamen kuru oluyor, geceleri de bezsiz yatmaya baslayacak. bu gecis donemi yaklasik 3 ay surdu.

ayrica, geceleri uyandirip tuvaletini yaptirmadim. cunku normal bir insan geceleri kalkip tuvaletini yapmaz, eger cocuk gece ortasi tuvaletini yapmaya ihtiyac duyuyorsa, zaten gece kontrolu gelismemis demektir diye dusunuyorum. bu yuzden hem oglumu hem kendimi uyandirarak uykusuz kalma gerilimi yasamak istemedim. bezli yatirmayi tercih ettim.

ama ote yandan gunduz uykusu (kisa sureli oldugu icin) bezsiz yatirdim gunduzleri ve bir-iki kaza disinda iyi gitti.

tum bunlar bizim deneyimimiz , bu surecte cocugunuzun ve sizin tercihleriniz yolunuzu belirliyor, sadece bazi ilkelere dikkat ederek guzergahinizi belirliyorsunuz. yukaridakileri siz de aynisini yapin diye anlatmadim, sadece ornek olarak bahsettim. cocugunuzun ve sizin gereksinimlerine gore tuvalet egitiminiz belirlenecek diye dusunuyorum.

sevgiler. kolay gelsin..

teşekkürler

arkadaşlar hepinize yaşadıklarınızı benimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim. gamze

tuvalet eğitimi

Yaklaşık on gün önce kadar ben de forma bir mesaj yazmıştım. Biz de artık bezden kurtulduk diye. Gerçekten artık biz bezden kurtulduk. Kızım benim tam 27 aylık. Dokturumuza gittiğimiz 18.ay kontrolunde sakın tuvalet eğitimine başlamayın. Anneler çok acele edip çocuğa sıkıntıya sokuyarlar. iki yaştan önce bu işe başlamayın demişti. Valla ne yalan söyleyeyim ben de başlamayı düşünüyordum. Biz de bıraktık, oturaklarımızı kaldırdık. Daha sonra ben de okuyama başladım ve işte sihirli ayın 27.ay olduğunu okudum. Ve karar verdim bu ayda başlamaya. Ona yeni ve renkli, sesli bir oturak aldım. Anlattım yapacaklarımızı. Demeye başladığım akşam tam 7 kez altına yaptı. Ertesi gün anne çişim var diye kalktı ve ufak tefek kazalar sonrası bizim bez problemimiz de bitti.

Yani benim sana tavsiyem çocuk hazır değilse bırak. 27.aya kadar bekle ve yeniden dene.