1. Sayfa - Toplam 3 Sayfa var 123 SonuncuSonuncu
Toplam 23 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
  1. #1
    Üyelik Tarihi
    01 Şubat 2004
    Bulunduğu Yer
    Kuzey elleri
    Mesaj
    29.167

    TAŞRALILIK NEDİR? BİR TARTIŞMA KONUSU!

    "...Üniversite kapısından içeriye, dünyada ve ülkesinde olan bitenlere meraksız, sadece para kazanmayı hedefleyen, taşralı gençler girmeye başladı. Bunların bir bölümü üniversitede öğretim görevlisi olarak kalınca, tüm sisteme taşralılık egemen oldu.

    Bugün bırakın üniversite öğrencilerini, öğretim görevlilerinin bilgi seviyesi, dünya olaylarını izleme seviyesi gerçekten içler acısı hale geldi. ..."

    Böyle diyordu dün Ergun Babahan, Sabah'da çıkan ve arkadaşımızın bize alıntıladığı köşe yazısında. ITÜ profesörlerinden Celal Şengör'ün,öğrencilerinin bilimsel çalışmalara ilgisizliği sonucu emekli olmaya karar vermiş olmasıydı kendisine bu yazıyı yazdırtan başlıca neden. Yazıdaki birçok noktaya katılmama karşın, 'taşralılık' konusunda söyledikleri ilgimi çekti. Tipik 'aydınlanmacı', ancak 'elitist' bir tutum Babahan'ınki. 'Taşra' ve 'taşralının', 'yüksek kültürle' uzaktan yakından ilintili olamayacağını bastıra bastıra vurgulamakta yazar.

    Sizler ne diyorsunuz 'taşralılık ve kültür' arasındaki ilişkiye? Sizce de taşralının yeri yok mudur toplumun/ülkenin modernizasyon projesinin içinde? Çok ince bir konu bence... Şunu unutmayalım, 'köylü' sıfatının, aşağlayıcı tonunun olduğu bir toplumun üyeleriyiz... Babahan, 'köylü' dememek için, 'taşralı' demiş, ancak yüklenilen anlam aynı.

    Bu konuyu tartışmaya ne dersiniz?


  2. #2

    Re: TAŞRALILIK NEDİR? BİR TARTIŞMA KONUSU!

    Forumu takıp edicem

    Üniversiteyi kişiler bilgileri ile kazanıyo..Taşralı olup olmaması pekte insnaları ilgilendirmemeli diye düşüyorum sadece

  3. #3
    Üyelik Tarihi
    01 Şubat 2004
    Bulunduğu Yer
    Kuzey elleri
    Mesaj
    29.167

    Re: TAŞRALILIK NEDİR? BİR TARTIŞMA KONUSU!

    Mine'cim,

    Konuyu, yalnızca üniversitelilik düzeyinde düşünmeyelim, daha geniş bir düzleme yayalım.

    Ben de merakla izleyeceğim yazılacakları. Bugün gündüz doluyum, ancak akşam bakabileceğim.

    Görüşlerinizi bekliyorum.

  4. #4

    Re: TAŞRALILIK NEDİR? BİR TARTIŞMA KONUSU!

    taşralık insanın ruhunda vardır bence..önemli olan insanın kendini eğitmesi;görgüsünü, bilgisini ,dünyaya bakış açısını geliştirmesi.geldiği yer önemli değil.
    hocaya da hak veriyorum.üniye gelip, oraya ayak uydurmayan, sadece bilgi ile vakit geçiren;kendini kültürel ve sosyal anlamda eğitmeyen o kadar çok insan var ki...

  5. Re: TAŞRALILIK NEDİR? BİR TARTIŞMA KONUSU!

    Şengör hoca oldum olası tüm Türkiye'yi, Selanik'ten bu tarafı hep taşra görmüştür..Hatta Atatürk'ü de en çok onun için sever...Türkiye'den değil de Selanik'li olduğu için...

    Nerden geliyor bu taşralılık ya da köylülük yakıştırması, eğitimden, elbette eğitim kurumları küçük yerlerde değilde daha çok insan yararlansın diye şehirlerdeydi, öyle de olmalıydı, ama köylü de o yüce zat Hasan Ali Yücel'in çabalarıyla Köy Enstitüleriyle eğitimin baş köşesine oturtuldu... Taaa ki Demokrat Parti'nin bu ülkenin en güzel kurumlarına el atana kadar...Elbette ki şehir insanı ve burjuva takımı diye nitelendirdiklerimiz eğitimcilerin köylerden gelip çocuklarını eğitmesine karşı çıkacaklardı ve öyle de oldu... Haaa şimdi noooldu herşey daha berbat oldu...
    Herhangi bir okulun giyim-biçki-dikiş bölümünü bitiren bir üniversiteli bizim çocuklarımıza sınıf öğretmeni oldu...

    Ben bu açıdan yaklaşmak istedim Kübra ama konu çok hoş...

  6. #6

    Re: TAŞRALILIK NEDİR? BİR TARTIŞMA KONUSU!

    Günümüz bilgi çağında "Taşralılık" gibi bir ayrımın olabileceğini düşünmüyorum açıkçası. Mesajında en çok ilgimi çeken husus "İlgisizlik"... Sanırım bunun bu zamanda taşralı veya şehirli olmakla ilgisi yok. Olsa olsa tembellikle bağlantısı olabilir. Bununla birlikte eğitim ve öğretimin taşradaki ve kentlerdeki durumu ile eğiticilerin dünya görüşleri ve öğrencilerini çeşitli alanlara kanalize etmeleri çok önemli...

    Ancak, taşrada kültürel aktivitelerin, organizasyonların elbette şehirdeki gibi olması beklenemez. Hele ki bizim ülkemizde. Tiyatro, resim, vb. sanatlar için elbette şehirde büyük imkanlar var. Yinede eğer insanın içinde sanat sevgisi, merak gibi duygular yoksa (ülkemiz için ekonomiyi de bunun içine katabiliriz) ister taşrada olsun, ister şehirde değişen birşeyin olacağını sanmıyorum.

    Bağımsızlığımızı kazandığımız yıllarda ülkenin neredeyse tamamı taşra iken, buralardan kendini yetiştirmeyi bilmiş, emek harcamış, bu ülkenin geleceğine ışık tutmuş birçok aydının çıkması işin özünde çalışmanın yattığını kanıtlıyor sanırım.

    Elbette taşradakilerinde toplumun modernizasyonunda önemli yeri vardır, olmalıdır. Yeter ki yönlendirme uygun olsun, ilgi uyandırılabilsin ve en önemlisi insanlar çalışmayı benimsesin...

  7. #7
    Üyelik Tarihi
    12 Temmuz 2004
    Bulunduğu Yer
    Küçük bir İl'e terfi ettim:)
    Mesaj
    5.498

    Re: TAŞRALILIK NEDİR? BİR TARTIŞMA KONUSU!

    Taşralı insanlar teknolojinin bir çok nimetlerinden mahrumdur, kendini geliştirmesi için bütün imkanlar önüne serilip ona sen istediğini tercih et denilmemiştir...Taşra bence biraz daha gelenekçidir, ilerlemeyi hep geriden takip eder...ama içlerinde bunlara rağmen kendini geliştirmeyi başaranlar çıkmıyo değil....

    Taşrada alternatif azdır, örneğin bir sinemayla, tiyatroyla ancak ilçemizden, köyümüzden çıktığımız zaman tanışırız, ilk tanışma anındada nasıl davranılır, ne yapılır bocalama yaşanır.....

    Bugün bırakın üniversite öğrencilerini, öğretim görevlilerinin bilgi seviyesi, dünya olaylarını izleme seviyesi gerçekten içler acısı hale geldi. ..."
    Bir insanın öğretim görevlisi değil ne olursa olsun 20-25 yıl ömrünü geçirdiği taşra kültüründen kurtulup, yeni girdiği çevrenin kültürüne alışması kolay değildir herhalde....20-25 yaşına kadar yaşamını sürdürdüğü taşrada alternatif az olduğu için bence bakış açısıda dardır,

  8. #8

    Re: TAŞRALILIK NEDİR? BİR TARTIŞMA KONUSU!

    yazının tamamını okumadım
    bu forumun başlangıcından hareketle benim düşüncelerim:

    1. Acaba Ergun Babahan 7 kuşak istanbul asilzadesi mi? yoksa dünün taşralısı bugünün "elitisti mi?"

    2. sorun okullardaki "taşralılık" mı acaba yoksa türkiyedeki eğitim siteminin 1nci sınıftan başlayarak tamamen ezber, test ve sınav odaklı hale getirilmiş olması mı?

    3. Depolitize edlmiş 2 neslin ardından artık "Apolitize" nesillerin yetiştirilmesi sorun değil mi?

    4. Interneti yeni ufuklar açacak bir "araç" olarak değil de eğlence "amacı" olarak kullanan gençleri bilinçlendirmek gerekmiyor mu?

    5. Üniversitelerde ne "taşralı" öğrenciler vardır ki hocaların eli ayağı sağ kolu olur ve ne "şehirliler" vardır ki bir halt olamaz

    6. Bugüne kadar çeşitli dönemlerde yanımda çalışmış olan "taşralı" ve "istanbullu" üniversite öğrencilerini kıyaslarsam bilgiye açlık öğrenme isteği konusunda 10 istanbullu bir taşralı etmez benim iş yerimdeki istatistiğimdir

  9. #9
    Üyelik Tarihi
    01 Şubat 2004
    Bulunduğu Yer
    Kuzey elleri
    Mesaj
    29.167

    Re: TAŞRALILIK NEDİR? BİR TARTIŞMA KONUSU!

    Biraz daha açayım; 'ayak uydurmaktan' sözediliyor. 'Ayak uydurulması' gereken nedir, nasıldır? Örnek model, 'ideal olan' nasıl olmalıdır? Şehir yaşantısı mıdır, şehirliliğin değerleri midir ideal olan? Nedir bu değerler?

  10. #10

    Re: TAŞRALILIK NEDİR? BİR TARTIŞMA KONUSU!

    Köylü demek benim istatiklerime göre türkiye'nin % 70 inden fazlasını kapsayan insan toplumudur.
    Türkiye'de sadece İstanbul yok ki .Hoş istanbul'un hala köyleri var.
    Köylülük en güzel şey bence.
    Bazen bu ne perhiz bu ne lahana turşusu demek geliyor içimden.Bugün bir çok kampanyalar yapılıyor türkiyenin en ücra köşelerindeki çocukların okutulması için. Okuyup da yüksek okula girebilenlere yapılan bu hakarette neyin nesi.
    İşte bu okullarda okuyanların çocukları bizim çocuklarımız yeni nesil diye tabir edilen yolda olan nesil farklı olacak insanlardan bir anda 360 derece dönüş beklemek çok saçma olurdu. Bir 15-20 sene sonra bu kültür düzeyimizde artış olacak. Eğitimle olacak artış.
    Ekmeden ürün alınmaz ki. Şu anda attığımız tohumların mahsülünü elbet alacağız ama biraz zaman ve hoşgörü lazım gibi geliyor bana.
    Yazarken zorlanıyorum başka başka konulara girmemek ağır söylememek için ama elimden bu kadrı gelebiliyor ancak.
    ATATÜRK'ün dediği gibi köylü milletin efendisidir diyorum .

Benzer Konular

  1. En zevkli forum konusu nedir?
    Konuyu Açan: İdil'in annesi, Forum: Genel Forum.
    Cevap: 4
    Son Mesaj: 05 Şubat 2007, 00:08
  2. YENİ TARTIŞMA KONUSU: 'BİLİM' DEYİNCE NE ANLIYORSUNUZ?
    Konuyu Açan: Alma-Alma, Forum: Genel Forum.
    Cevap: 34
    Son Mesaj: 03 Şubat 2006, 10:15
  3. BIRAKIP DA GİDENE... -Tartışma Konusu-
    Konuyu Açan: japonbebek, Forum: Genel Forum.
    Cevap: 11
    Son Mesaj: 29 Kasım 2005, 17:09
  4. Bir tartışma konusu da benden
    Konuyu Açan: lal, Forum: Genel Forum.
    Cevap: 23
    Son Mesaj: 19 Aralık 2002, 17:53

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Dosya Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  
 
 

Bu site Lidya.Net tarafından hazırlanmış ve yayınlanmaktadır © 1998-2012. Bu sitede yayınlanan yazılar, kaynak ve yazarı belirtilmek kaydıyla kullanılabilir.
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren AnneCocuk.com adresimizde 5651 Sayılı Kanun'un 8. Maddesine ve T.C.K' nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan ve yazdıkları yazılardan kendileri sorumludur.
AnneCocuk.com ile ilgili yapılacak tüm hukuksal şikayetler iletişim linkinden iletişime geçildikten sonra en geç 2 (iki) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve size geri dönüş yapılacaktır.